Svako stečeno iskustvo je vrlo vrijedno, a naravno da mi iskustvo na dužnosti zamjenika gradonačelnika najviše znači u kampanji jer mi daje sigurnost i samopouzdanje zbog odličnog poznavanja sustava. S druge strane, jedini sam od kandidata koji dolazim iz samog sustava vođenja grada i zbog toga su mi dopuštena samo realna obećanja, program za koji odgovorno tvrdim da je ostvariv.

Željko Stanec jedan je od čak 12 zamjenika gradonačelnika koji na ovim izborima žele osvojiti gradonačelnički mandat i nastaviti sa projektima i razvojem grada na kojem su dosad radili kao ključni operativci. Stanec je sva tri gradonačelnička mandata Kreše Beljaka, punih 12 godina, proveo kao njegov zamjenik i desna ruka, a nakon Beljakovog odlaska s čela grada, želi nastaviti razvijati jedan od najboljih gradova za život i poslovanje u zemlji, a planira i neke iskorake…

G. Stanec, nakon tri mandata na mjestu zamjenika gradonačelnika na ove izbore idete kao kandidat za gradonačelnika Samobora. Kako je došlo do te odluke i kakva su Vam očekivanje, hoće li Vam građani dati povjerenje?

-Svaku odluku koju donosim, a pogotovo ovako važnu, odluku o kandidaturi za gradonačelnika najljepšeg grada, Grada Samobora, prije svega dobro razmotrim. Analizirao sam sve svoje kvalitete i mane i nakon toga odlučio kako sam spreman zatražiti povjerenje svojih sugrađana. Nakon toga tajnim sam glasovanjem dobio sto postotnu podršku gradske organizacije HSS-a kojoj sam tri godine na čelu. Podrška nije izostala niti od naših koalicijskih partnera, samoborskog SDP-a, na čelu s mojom kolegicom i kandidatkinjom za zamjenicu, Sanjom Horvat Iveković. Odlučio sam da trebam odgovorno stati ispred tih ljudi kao dio njih i voditi ih odlučno do pobjede.

Kroz cijeli svoj život, odnosno osamnaest godina vođenja vlastitog obrta i dvanaest godina na dužnosti zamjenika gradonačelnika, vodio sam se istim načelom: postaviti cilj, dizati ljestvicu, ostvariti cilj i u tome sam uspijevao. Upravo zato vjerujem da su to moji sugrađani, moje Samoborke i Samoborci prepoznali te da će mi dati svoje povjerenje.

Koliko vam iskustvo i djelovanje na poziciji zamjenika gradonačelnika pomaže u kampanji, a koliko će Vam značiti preuzmete li upravljanje gradom?

-Svako stečeno iskustvo je vrlo vrijedno, a naravno da mi iskustvo na dužnosti zamjenika gradonačelnika najviše znači u kampanji jer mi daje sigurnost i samopouzdanje zbog odličnog poznavanja sustava. S druge strane, jedini sam od kandidata koji dolazim iz samog sustava vođenja grada i zbog toga su mi dopuštena samo realna obećanja, program za koji odgovorno tvrdim da je ostvariv. To mi osobno i odgovara, po prirodi sam takav, ako znam da je nešto neostvarivo, neću to obećati građanima, čak ni pod cijenu samih izbora. Upravo to poznavanje sustava me vodi u samoj kampanji, jer jako dobro znam na što se trebam usmjeriti.

Što se samog upravljanja Gradom tiče, u posljednjem sam mandatu imao puno veću odgovornost od one koju zahtijeva dužnost zamjenika gradonačelnika, jer sam zbog brojnih obaveza aktualnog gradonačelnika Kreše Beljaka odlučivao i o najzahtjevnijim procesima u Gradu. Istaknuo bih tu i suradnju s aktualnom, i vjerujem, budućom zamjenicom gradonačelnika, Sanjom Horvat Iveković, te mogu odgovorno tvrditi kako će Samobor i dalje biti najbolji i najpoželjniji grad za život i razvoj gospodarstva u RH.

Prije dolaska u gradsku upravu dugi niz godina ste bili privatni poduzetnik. Koliko su Vam to iskustvo i znanja pomogli u poslovima upravljanja gradom?

-Iskustvo u privatnom poduzetništvu dalo mi je ideju, odlučnost, odgovornost, spoznaju kako je javni novac isto kao i vlastiti, s kojim treba što bolje upravljati i koristiti ga na najkvalitetniji mogući način. Naravno da to nije dovoljno, uz financijsku odgovornost na prvom mjestu, Grad je spektar cjelokupnog života od kulture, sporta, predškolskog odgoja, obrazovanja, komunalne infrastrukture, a tu sam nadogradnju stekao radom u Gradskoj upravi na poziciji zamjenika gradonačelnika. Ističem rad jer svi koji su imali priliku sa mnom surađivati znaju kako sam zaista od prvog dana vrijedno radio, u Gradu sam od početka do kraja radnog vremena, a sve stranačke i ostale obaveze obavljam nakon toga. To je zahtjevno, no da nisam na to spreman, ne bih se niti kandidirao.

Sada mogu sa sigurnošću reći kako ne postoji niti jedna škola, niti jedno zanimanje, koje bi moglo dati prednost jednom od kandidata, već dobitnu kombinaciju čine znanje, iskustvo, želja za napretkom i osjećaj za vođenje Grada. Vjerujem kako to sve imam.

Rekonstrukcijom zgrade za potrebe škole, cijela će vojarna dobiti društveni sadržaj

Što biste istaknuli kao najvažnije i najbolje što ste kao gradska uprava u protekle četiri godine napravili za Grad Samobor i njegove stanovnike, koji su najveći uspjesi?

-Tu ću izdvojiti samo neke projekte koji podižu ljestvicu grada poželjnog za život a to su dogradnja vrtića u Bregani, dogradnja OŠ Samobor, potpuna obnova zgrade Hrvatskog doma i samoborske kino dvorane, izgradnja Malog tehnopolisa Samobor, izgradnja igrališta s umjetnom travom u dva nogometna kluba, ulaganja u prometnice u iznosu od 40-ak milijuna kuna. Nimalo manje važna nije pomoć gospodarstvu kroz mjere pomoći zbog situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa za koje smo izdvojili gotovo 10 milijuna kuna. Osim toga, nizom socijalnih mjera, od besplatnih udžbenika, božićnica i uskrsnica za umirovljenike, branitelje, osobe s invaliditetom te kao novom mjerom – uskrsnicama za nezaposlene, nastojali smo pomoći našim građanima na koje je ova situacija itekako utjecala. Istaknuo bih tu i pomoć ugostiteljima koje smatram možda i najviše zakinutima u proteklih godinu dana za koje smo, uz ostale mjere, izdvojili po 5 tisuća kuna direktne pomoći.  Sve navedeno nije imalo nikakve financijske posljedice za stabilnost, razvoj i napredak grada, što smatram pokazateljem dobrog upravljanja.

Grad Samobor u svim je analizama i po svim istraživanjima jedan od financijski najstabilnijih i najboljih i najpoželjnijih gradova za život i poslovanje u zemlji. Koliko tu još ima prostora za napredak i gdje ga vidite?

-Sve je to Grad Samobor, a doprinos svim tim pokazateljima dali su marljivi ljudi, naše Samoborke i Samoborci, naši gospodarstvenici, svi oni koji pune gradski proračun. Uspjehom Gradske uprave smatram dobar sluh za njihove potrebe.

Za napredak uvijek ima prostora, a iako je Samobor na samom vrhu, uvijek može biti i bolji. Smatram kako je upravo moj poduzetnički duh ključan za takvo razmišljanje, čovjek uvijek treba težiti napretku i razvoju. Napredak Samobora vidim kroz najbolje obrazovanje od predškolskog odgoja do visokog obrazovanja, poboljšanje turističke ponude i oživljavanje stare gradske jezgre, povezivanje Samobora s drugim gradovima, željeznicom prema Zagrebu, mostom prema Zaprešiću i biciklističkom stazom prema Svetoj Nedelji, ali i kvalitetno upravljanje otpadom, rješavanje otpadnih voda i dodatno ulaganje u gospodarstvo.

Oživljavanje turističke ponude Samobora, ideja Društva inženjera i tehničara: obnova ustave na Gradni

Na čemu će Vam biti fokus i koji su Vam glavni ciljevi i ključni projekti koje planirate ostvariti u naredne četiri godine, izaberu li Vas građani?

-Uglavnom ću se usredotočiti na ljude, cilj mi je ostvariti njihove potrebe kroz gradske projekte. Neke smo projekte već započeli, a vjerujem kako ćemo ih uz podršku naših sugrađana i realizirati. To su izgradnja vrtića u Pavučnjaku i dogradnja vrtića u Krklecovoj ulici, izgradnja dvorane i nadogradnja škole u Bregani, izgradnja škole u bivšoj vojarni, uređenje sportsko – rekreacijskog centra na Vugrinščaku zajedno s pristupnim stazama Starom gradu, izgradnja Veleučilišta. Kao što sam rekao, imam jasnu viziju kako razviti i turističku ponudu, a osim već spomenutog Vugrinščaka, tu je revitalizacija Perkovčeve ulice u kojoj će se naći prostor za samoborske tradicijske obrte i samog Trga kralja Tomislava.

Jedan od građanima vjerojatno najvažnijih projekata na kojima radite je uvođenje besplatnog javnog prijevoza. Kada će to u potpunosti zaživjeti?

-Besplatan javni gradski prijevoz nisam niti istaknuo kao dio programa, jer je riječ o proceduri koja je u tijeku i vrlo visokoj fazi realizacije. Samu dokumentaciju temeljito smo pripremili, dobro analizirali i raspisali postupak javne nabave za uslugu besplatnog javnog gradskog prijevoza. Nadam se da bi proces odabira i donošenja odluke o odabiru najboljeg ponuditelja mogao završiti početkom sedmog mjeseca ove godine. (Marija Pulić Drljača)