U naredne četiri godine nastavljamo jačati našu Poduzetničku zonu Podi, ali istovremeno intenzivno radimo na vizionarskom projektu koji će u potpunosti promijeniti sliku grada. To je projekt Batižele koji će za Šibenik otvoriti sasvim jednu novu perspektivu. Više od 200 tisuća četvornih metara današnjih Batižela, odnosno zone bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) očišćen je od dugova i ovrha i njime konačno upravlja grad Šibenik. Oslobodili smo prostor okova hipoteka i višemilijunskih dugova i otvorili gradu silni razvojni potencijal kojega će tek spoznati

Željko Burić prvi je gradonačelnik u povijesti Šibenika koji je na izborima uspio pobijediti čak triput zaredom. Šibenčani su, očito, prepoznali i nagradili rad i rezultate Burićeve gradske uprave koja je u proteklih osam godina pokrenula Šibenik iz ‘mrtvih’ i pametnim i uspješnim korištenjem EU fondova probudila gospodarstvo i etablirala Šibenik kao jedan od najnovijih svjetskih turističkih bisera… Kakvi su planovi za naredne četiri godine, ispričao nam je gradonačelnik u svom prvom, ‘nastupnom’ intervju nakon izbora.

G.Burić, i na ovim ste se izborima upisali u povijest – Šibenčani su Vam, jedinom gradonačelniku ikad, dali povjerenje i podršku i za treći mandat za redom. Kako se osjećate, što Vam znači ovakav rezultat?

-Veliko zadovoljstvo, ali i veliku odgovornost. Šibenčani su nam po treći put pružili povjerenje i kazali da dobro radimo. Nastavljamo s istim, čak i jačim, žarom raditi na projektima koji će promijeniti život u Šibeniku na bolje.

Puno je fenomenalnih projekata koje ste pokrenuli i odradili u proteklih osam godina, od revitalizacije tvrđava do Trokuta…. Što biste Vi osobno izdvojili kao ‘naj’, na što ste najviše ponosni i što mislite da je najvažnije što ste dosad napravili za Šibenik i Šibenčane?

-Zaista je mnogo projekata, od velikog infrastrukturnog projekta Aglomeracije, do onih manjih poput nabave odora za našu ponosnu Šibensku gradsku stražu…Ako već moram nešto izdvojiti bila bi to mladost koja se svaku večer okuplja i druži na obnovljenom središnjem gradskom trgu Poljani.

S čime sad krećete dalje i na čemu će biti fokus u trećem mandatu?

-Mogu reći da smo krenuli bez opuštanja. Suradnici me zezaju da su očekivali kako ću nakon izbornog ciklusa otići na odmor, ali jednostavno rad za razvoj i budućnost Šibenika za mene je iznad svega. Fokus nam je završetak započetih radova i projekata poput uređenja Tvrđave sv. Ivana, izgradnje Centra koralja na Zlarinu, studentskog doma Palacin i vrtića u Crnici.

Prošle ste godine u našem velikom izboru za najbolji grad osvojili titulu najboljeg grada za demografiju i obrazovanje. Kakvi su planovi na tom polju za treći mandat, kako planirate braniti titulu?

-Uz navedeno priznanje, Grad Šibenik je od prije dva mjeseca ponosni nositelj certifikata „Grad za mlade 2021. -2024.“. Navedeni certifikat dodjeljuje Udruga gradova, Središnji državni ured za demografiju i mlade, Institut za društvena istraživanja iz Zagreba, Agencija za mobilnost i programe EU, Mreža mladih Hrvatske i Savez društava Naša djeca, a posjeduje ga svega 9 gradova u RH.  Oba priznanja su dobivena na temelju konkretnih brojki i podataka koliko Šibenik ulaže u predškolski odgoj, socijalnu skrb, demografske mjere i dr. Primjerice, samo prošle godine je iz gradskog proračuna isplaćeno 1,56 milijuna kuna novčane pomoći za novorođenu djecu, a svake godine se dodjeljuju studentske stipendije u iznosu 700 kuna mjesečno. Grad Šibenik na godišnjoj razini ulaže preko 30 milijuna kuna u predškolski odgoj i dječje vrtiće. Pod našim upravljanjem je 13 vrtića podijeljenih u 2 javne ustanove s 929 djece. Obnovili smo objekte dječjih vrtića na Vidicima i Građi, ‘Kućicu’ na Baldekinu, ‘Šibenske tiče’ i okoliš ‘Vesla’ u Zatonu, napravili novi dječji vrtić na Jamnjaku i gradimo novi u Crnici. Cilj nam je proširivati kapacitete i kvalitetu, odnosno pridržavati se pedagoškog standarda broja djece i odgojitelja po skupinama. Uveli smo elektronski upis, tj. e-Upis i trećeg odgojitelja u skupini u kojoj je integrirano dijete s poteškoćama u razvoju. Redoviti desetsatni program za prvo dijete u gradskim vrtićima roditelje košta 500 kuna, što znači da Grad pokriva 75 posto iznosa ukupnih troškova, dok se za drugo dijete povećava postotak pokrivanja troškova na 81,25 posto. Zadnje podizanje cijena za roditelje je bilo 2012. godine. Sufinanciramo djelatnost predškolskog odgoja u privatnim i vjerskim vrtićima sa 900 kuna mjesečno po djetetu, što je na godišnjoj razini 7 milijuna kuna.  U potpunosti smo obnovili osnovnu školu Juraj Šižgorić te su sljedeće na redu osnovna škola ‘Petar Krešimir IV’ na Šubićevcu i osnovna škola u Vrpolju. U međuvremenu ćemo sanirati krov područne škole u Raslini. Dodjeljujemo jednokratnu novčanu pomoć u iznosima 300 kuna i 500 kuna za nabavu radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala osnovnoškolcima i tu mjeru je prošle godine iskoristilo 927 djece. Provodimo EU projekte kojim osiguravamo besplatnu školsku prehranu za 722 djece na temelju socijalnih kriterija i projekte kojima financiramo 21 pomoćnika u nastavi, te Erasmus+ projekt u 4 škole. Uspješno smo povukli sredstva iz nacionalnih programa za zdravu besplatnu prehranu učenika. Od sljedeće godine ćemo program produženog boravka provoditi u 7 škola s 11 novih učitelja.

Kakvi su planovi na polju gospodarstva, što tu novo možemo očekivati od Vaše gradske uprave?

-U prvom redu, naravno, nastavljamo jačati našu Poduzetničku zonu Podi, ali istovremeno intenzivno radimo na jednom mogu slobodno reći vizionarskom projektu koji će u potpunosti promijeniti sliku grada. To je projekt Batižele koji će za Šibenik otvoriti sasvim jednu novu perspektivu. Više od 200 tisuća četvornih metara današnjih Batižela, odnosno zone bivše Tvornice elektroda i ferolegura (TEF) očišćen je od dugova i ovrha i njime konačno upravlja grad Šibenik. Oslobodili smo prostor okova hipoteka i višemilijunskih dugova i otvorili gradu silni razvojni potencijal kojega će tek spoznati. Slijedi prilagodba prostornog plana, a potom i ono što svi željno iščekujemo – natječaj za investitore. Pritom imamo snažnu podršku Vlade Republike Hrvatske i  Europske banke za obnovu i razvoj.

Revitalizacijom tvrđava i nizom novih atraktivnih sadržaja postali ste jedan od novih turističkih bisera. Što još novo možemo očekivati na polju razvija Šibenika kao turističke destinacije u narednim godinama?

-Stavljanjem u funkciju i treće šibenske kopnene tvrđave, sv. Ivana Šibenik će dobiti novu atrakciju. Najposebniji sadržaj kojeg dočekujemo na Tvrđavi sv. Ivana je vrhunski edukacijski centar u jedinstvenom povijesnom ambijentu koji će pozicionirati Šibenik kao centar kulturnih i kreativnih industrija u Hrvatskoj. Svim šibenskim tvrđavama , i odnedavno otvorenom Kućom umjetnosti Arsen, upravlja naša javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik koja je atraktivnošću sadržaja i programa koje nudi postala prepoznatljiva ne samo u Hrvatskoj već i šire. Šibenik svoju bogatu povijest i kulturnu baštinu pretvara u sadržaj atraktivan posjetiteljima, a imamo i sreću da imamo što pokazati.

I za kraj ovog ‘nastupnog’ intervjua, koji su ključni planovi i ciljevi ovoga mandata – što će Šibenik imati za četiri godine a što danas nema, i po čemu će biti bolji nego što je danas?

-Vjerujem kako će imati novi vatrogasni dom, uređene i moderno opremljene sve prometne čvorove i ulaze u grad, revitalizirane i stavljene u funkciju šibenske tvrđave, Poduzetničku zonu Podi spojenu na autocestu, novi vrtić i aktiviran jedan od najatraktivnijih zemljišta na Jadranu – prostor Batižela. To je samo dio projekata koje smo već započeli i nastavljamo i u narednom razdoblju na njima raditi. (Marija Pulić Drljača)