Dok se u javnosti i dalje vode rasprave i prepucavanja o političkoj pozadini, smislu i štetnosti Vladine zabrane rada nedjeljom, raste broj lokalnih čelnika koji su na jednostavan način odlučili zaobići zabranu i u svojim gradovima i općinama na blagdan Velike gospe barem dijelu obrtnika i poduzetnika omogućiti trgovanje, a građanima i turistima u špici sezone kupnju. Blagdan Velike gospe proglasili su sajmenim danom i tako omogućili prodaju na otvorenome – na štandovima, klupama, kioscima…, na što ih je nakon prošlog vikenda pozvala i Udruga Glas poduzetnika.
Prvi su ovo rješenje, i prije poziva Udruge poduzetnika, odlučili primijeniti u Sinju i Hvaru. Gradonačelnik Sinja Miro Bulj proglasio je tako čitavo ljeto, odnosno njihovu manifestaciju ‘Dani Alke i Velike Gospe’ sajmenim danima, a isto je napravio i načelnik zagorske Općine Marija Bistrica Josip Milički koji je proglasio sajmene dane za sve nedjelje i blagdane od početka srpnja, to jest od početka manifestacije ‘Ljeto u Mariji Bistrici.
Rikardo Novak proglasio je, pak, 5. i 15 kolovoza 2023. sajamskim danima na području Grada Hvara. Prigodna prodaja na kioscima, štandovima, i slično, kao sastavni dio sajamski događanja, u navedene dane može započeti u 9:00 i završiti u 24:00. Identičnu Odluku donijeli su i na susjednom otoku, Braču, u Gradu Supetru. Na Hvaru je, inače, Odluku o proglašenju sajamskih dana donio i Stari Grad, koji ju je uz 5. i 15. kolovoza proširio i na 16. kolovoza.  Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i sl., kao sastavni dio sajamskih događanja, u navedene dane može započeti u 9:00 sati i završiti do 24:00 sata.
Nakon njih sajamskim danom su Veliku Gospu proglasile i Općine SutivanBol, Kolan i Jelsa
Sajamske dane proglasila je i Općina Podgora.
U međuvremenu, stižu nove odluke o proglašenju sajmenog dana iz gradova, i to ne samo na Jadranu. Jedan od prvih gradova koji je na ovaj način odlučio zaobići zabranu je Grad Crikvenica. U svrhu obilježavanja Dana Grada i duge tradicije održavanja sajma na Velu Gospu, gradonačelnik Grada Crikvenice donio je Odluku o proglašenju dana 15.08.2023. sajamskim danom. Odlukom je omogućena prigodna prodaja na kioscima, štandovima i ostala slična prodaja na otvorenom, kao sastavni dio prigodnih manifestacija i sajamskih događanja’, piše u priopćenju grada Crikvenice…
Gotovo identične objave stižu potom iz istarskih Buja, Labina i Pule u kojoj  ‘prigodna prodaja na kioscima, štandovima, ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom, kao dio sajamskih događanja i javnih manifestacija može započeti u 08:00 sati i završiti do 24:00 sata’. Gradonačelnik Pule Filip Zoričić u četvrtak je, pak, ovu odluku proširio i na ostale nedjelje u kolovozu i rujnu.

„Novom odlukom želimo pomoći našim obrtnicima kako bi u sezoni radili bolje, a samim time oni će pomoći svojim radnicima, obiteljima i gradu. Nakon posljednje izmjene Zakona o trgovini  egzistencija malih obrtnika i poduzetnika iz sektora trgovine tijekom turističke sezone mogla bi biti jako ugrožena, budući da im je svaki radni dan važan. Prigodna prodaja na sajmovima i javnim manifestacijama u skladu sa Zakonom o trgovini može se obavljati isključivo na otvorenom prostoru na kojem se održava sajam ili manifestacija, dok se i dalje ne može obavljati trgovina u zatvorenim prostorima“, izjavio je gradonačelnik Filip Zoričić.

Gradonačelnik Grada Rovinj-Rovigno Marko Paliaga donio je, pak, Odluku o proglašenju sajma „Lokalni proizvodi Rovinja – Prodotti locali di Rovigno“ tijekom kojega će se, na blagdan Velike Gospe, prigodna prodaja na štandovima i kioscima moći održavati od 09:00 sati i završiti u do 22:00 sata.

Sajamski dan proglasio je i gradonačelnink Svete Nedelje Dario Zurovec, pa će se trgovanje u Svetoj Nedelji na blagdan Velike gospe moći odvijati od 9 do 24 sata. I gradonačelnik Grada Križevaca Mario Rajn donio je Odluku o proglašenju sajamskog dana na području Križevaca. U svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti dan 15. kolovoza 2023. proglašava se sajamskim danom, a kako stoji u tekstu, prigodna prodaja na kioscima, štandovima, ambulantna prodaja i ostala slična prodaja na otvorenom, kao sastavni dio sajamskih događaja može započeti od 8:00 i završiti do 24:00 sata.

Oluku o proglašenju sajmenog dana u svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti, za 15. kolovoza 2023. godine donio je na otoku Pagu prije dva dana i Grad Novalja. Prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao sastavni dio sajamskih događanja, navedenog dana može započeti najranije u 09,00 sati i završiti najkasnije u 24,00 sata. I gradonačelnik Cresa Marin Gregorović donio je Odluku o proglašenju sajamskog dana na području Grada Cresa. U svrhu sajamskih i turističkih aktivnosti, 15. kolovoza 2023. godine proglašava se sajamskim danom, pa prigodna prodaja na kioscima, štandovima i ostala slična prodaja na otvorenom na sajamskom danu može započeti u 8 sati i završiti do 24 sata. Identičnu Odluku, osim da započinje u 9 sati ujutro, za sajamski dan 15.kolovoza, donjela je i Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja, a Odluku o proglašenju sajamskog dana na blagdan Velike gospe donio je i još jedan otočni centar  i to na Visu – Grad Komiža.
Na inicijativu Udruženja obrtnika Opatija, kao i dijela poduzetnika, a u svrhu poboljšanja turističke ponude tijekom blagdana Velike Gospe, i zamjenica gradonačelnika donijela je Odluku kojom se 15. kolovoza 2023. godine proglašava sajamskim danom na području Grada Opatije, a sajamski dan održava se u vremenu od 08.00 do 24.00 sata.  Grad Umag na taj je dan proglasio danom Umaškog ljetnog sajma za vrijeme kojega se prigodna prodaja kao sastavni dio sajamskog događanja može obavljati od 07:00 do 22:00 sata.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović donio je zaključak kojim se u svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti, povodom blagdana Vele Gospe, dan 15. kolovoza 2023.  proglašava sajamskim danom na području naselja Trsat. I to za: Trg Viktora Bubnja, Ulicu Slavka Krauzteka od broja 1 do Sveučilišnog kampusa, Frankopanski trg, Ulicu Petra Zrinskog i Dvorište Dvorane mladosti. Naglašava se kako je na taj dan dozvoljena samo prigodna prodaja proizvoda i robe koji su predmet i svrha sajamskog dana, izvan prodavaonica, kao sastavni dio sajamskog događanja…

Da će proglasiti sajmeni dan, i to više njih  u kolovozu i rujnu, odlučio je i gradonačelnik Splita.

Na području Grada Splita, dani 13., 15., 20. i 27. kolovoza te 3., 10., 17. i 24. rujna proglašavaju se sajamskim danima, prema odluci gradonačelnika Ivice Puljka, a u svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti. Prema spomenutoj odluci, prigodna prodaja na kioscima, štandovima i slično, kao dio sajamskih događanja u proglašene dane može započeti u 8 sati i završiti do 24 sata.

– Novim Zakonom o trgovini egzistencija malih obrtnika i trgovina može biti jako ugrožena, pogotovo kada ovise o sezoni i svaki radni dan im je važan. Stoga im na ovaj način želimo pomoći i omogućiti rad u danima kada im je to zabranjeno – smatra gradonačelnik Ivica Puljak.

U srijedu je odluku o proglašenju sajmenog dana na blagdan Velike Gospe proglasio i Grad Dugo Selo, u kojemu će se prigodna prodaja na štandovima moći obavljati od 9 do 24 sata, a sajmeni dan 15.8, imat će i Makarska, Trogir, Samobor, kao i Sveti Ivan Zelina, općinska središta Baška, Križ, Pirovac

-Kao gradonačelnica grada koji se ponosi stoljetnom tradicijom poduzetništva i obrtništva, zajedno s drugim gradonačelnicima i načelnicima s područja Hrvatske, donijela sam odluku kojom 15. kolovoza proglašavamo sajmenim danom na području našeg grada. S obzirom na brojne nejasnoće i krive interpretacije, objasnit ću što to točno znači. Odluka o proglašenju sajmenog dana nikako ne znači da će na taj dan na području grada raditi sajmište, kao što ne znači da će raditi trgovački centri,trgovine i robne kuće. Ovu odluku donijeli smo prvenstveno kako bismo pružili mogućnost rada malim tradicionalnim poduzetnicima i obrtnicima po kojima je Samobor poznat, primjerice medičarima, opg-ovima i predstavnicima prigodne prodaje na trgu koju obavljaju sami vlasnici na štandovima. Za njih bilo kakva zabrana dovodi u pitanje njihovu egzistenciju kao i egzistenciju njihovih obitelji. Bez te odluke navedeni, ali i drugi obrtnici koji svoju prodaju temelje isključivo na prodaji na štandu i na otvorenom ne bi smjeli raditi! Navedenom odlukom pomogli smo prvenstveno i jedino njima! – komentirala je i poručila Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora.
Za Veliku Gospu slobodno će se trgovati i u Varaždinu koji je,  ‘vodeći računa o potrebama građana, nesmetanom odvijanju manifestacija te interesima poduzetnika, a posebno obrtnika i trgovaca’, proglasio ‘dane javnih manifestacija’. Kako stoji u zaključku, u svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti proglašavaju se 15. kolovoza, 20. kolovoza i 27. kolovoza danima javnih manifestacija na području Grada Varaždina. Temeljem tog zaključka, prigodna prodaja bit će omogućena na kioscima, štandovima i sličnim mjestima u te dane kao sastavni dio javnih manifestacija i to u vremenu od 8:00 – 24:00 sata. Grad Varaždin je time omogućio da se na blagdan Velike Gospe, te u dvije nedjelje tijekom održavanja festivala Špancirfest, odvija trgovina i tako zadovolje potrebe građana…
Sajamski dan proglasio je i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević. i tako omogućio tradicionalnu prigodnu prodaju na štandovima i kioscima, kao sastavni dio slavlja u Remetama, Stenjevcu i drugim dijelovima Zagreba. Odluka je, ističe se u obrazloženju, donesena na prijedlog Društva obrtnika Grada Zagreba, a kao vid pomoći obrtnicima od kojih su mnogi samozaposleni.

(m.p.d., pl)