‘Tijekom protekle godine i pol dana osigurali smo Opatijcima životni standard među najvišim u Hrvatskoj: od povlastice za parkiranje zahvaljujući kojima imaju više od 1.000 sati godišnjeg besplatnog parkiranja za svega 10 kuna mjesečno, do unaprijeđenog socijalnog programa u kojem su u prvom planu najmlađi i najstariji sugrađani, ali i transparentnost rada i financija Grada zbog koje svatko može provjeriti u što se troši makar i jedna kuna – ili, sada već euro – gradskog novca…’

Grad Opatija među vodećim je hrvatskim gradovima kada su u pitanju ekonomski, demografski, zdravstveni, komunalni, obrazovni, razvojni i drugi parametri, u vrhu su po izdvajanjima za zaštitu okoliša u proračunu, po iznosu stipendija i školarina, prosječnom broju zaposlenih i prosječnom dohotku na svakih 1.000 stanovnika , kao i udjelom subvencija u proračunskim izdvajanjima.

Opatija je i najbolji srednji grad za gospodarstvo u RH. Hrvatska kraljica turizma ovom se titulom „okitila“  u prosincu, upravo u Opatiji na svečanom proglašenju i uručenju nagrada pobjednicima tradicionalnog izbora za Najbolji grad koji su pet put zaredom zajedno proveli naš portal Gradonačelnik.hr i Hanza Media. Osim pobjede u kategoriji gospodarstva, Opatija se plasirala i u finale i ušla u pet najboljih gradova u kategoriji svih kategorija – Kvaliteti života. O svim ovim temama, realiziranim projektima, izazovima i planovima za naredno razdoblje porazgovarali smo s opatijskim gradonačelnikom Fernandom Kiriginom.

 G. Kirigin, Grad Opatija ove je godine po prvi put ušao u finale i pobijedio u našem izboru za Najbolji grad kao najbolji srednji grad za gospodarstvo u zemlji. Što Vam konkretno  znači ova pobjeda i naslov najboljeg grada? 

Ova titula izborena je u jakom društvu na osnovu mjerljivih podataka i analiza FINA-e i Ministarstva financija, stoga je važna kao objektivni pokazatelj da smo na dobrom putu kada je u pitanju razvoj gospodarstva. Analizirani i uspoređeni pokazatelji na osnovu kojih smo proglašeni najboljima su prosječni dohodak, stopa nezaposlenosti, zaposlenosti, indeks nezaduženosti, bruto plaća, poticaji koje gradovi izdvajaju za gospodarstvo… Pokretanje pozitivnih gospodarskih trendova, nakon slabijih godina uzrokovanih pandemijom, stavili smo kao jedan od važnijih ciljeva i veseli me što smo vrlo brzo stigli do realizacije. Pritom smatram da su važne bile ciljane mjere i poticaji, ali i pokretanje reorganizacije gradske uprave u kojoj je upravo gospodarstvo dobilo više prostora i značaja formiranjem novoga Upravnog odjela za strateški razvoj, europske fondove i gospodarstvo.

Uz turizam, u čemu ste odavno prepoznati, koji su najjači aduti Opatije kad je gospodarstvo u pitanju i kojim mjerama gradska uprava potiče pozitivne trendove i jačanje gospodarstva? 

Činjenica je da turizam i ostale usluge povezane uz turizam i ugostiteljstvo čine više od 90 posto opatijskoga gospodarstva, to je opatijska tradicija i temelj na kojem je naš grad i nastao. Ipak, jako dobru šansu za zelen i održiv razvoj imaju i naši građani koji žive u opatijskom zaleđu gdje djeluje nekoliko uspješnih OPG-ova. Mala poljoprivredna gospodarstva imaju priliku za dodatni razvoj, a Grad je 2022. godine uveo i poticaje za poljoprivrednu djelatnost kako bi im na tom putu pomogao. Opatija nema prostora koji bi mogao biti velika poslovna zona te naš gospodarski razvoj temeljimo upravo na zelenim i pametnim tehnologijama, razvoju uslužnih djelatnosti visoke kvalitete. Hubbazia, centar kreativnosti i poduzetništva, usmjeren je upravo na razvoj novih poslovnih ideja na spoju turističkog sektora i novih tehnologija što vidimo kao važan doprinos razvoju opatijskog gospodarstva u skladu sa suvremenim trendovima.

Grad Opatija ima i dosta jak paket mjera potpora za samozapošljavanje i zapošljavanje sugrađana. Što kažu brojke, jeste li zadovoljni rezultatima? Planirate li neke nove mjere kad je u pitanju poticanje gospodarstva? 

Opatija, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, zauzima visoko sedmo mjesto prema broju otvorenih obrta i tvrtki na broj stanovnika – 7,88 tvrtki na 1000 stanovnika. Prošle 2022. godine za poticaje za zapošljavanje i poduzetništvo osigurano je 2,9 milijuna kuna, a iznos od 3 milijuna kuna, odnosno gotovo 400.000 eura planiran je i u ovoj 2023. godini. U 2022. godini zaprimili smo 74 zahtjeva, a dodijelili ukupno 63 poticaja.

U 2021. zaprimili smo 76 zahtjeva, a dodijelili smo 66 poticaja, dakle interes je naših poduzetnika za gradske mjere posljednjih godina značajan. U pripremi je i jedan novi oblik potpora – pružanje pravnih savjeta poduzetnicima za čime se kroz dugogodišnju praksu pokazala potreba i na čemu naše gradske službe rade ovih dana.

Osim gospodarstva, Opatija se ove godine plasirala i u samo finale, među najbolje gradove za život u zemlji. Što je to što Opatiju izdvaja od ostalih gradova kad je u pitanju kvaliteta života?

Opatija je prekrasan grad i to nam kažu svi naši gosti koji u njoj borave. Život je u Opatiji ugodan, no ujedno je i izuzetno teško kupiti nekretninu ako ste, primjerice, mlada obitelj. Zato je jedan od projekata gradske vlasti osmisliti kvalitetna stambena rješenja za mlade Opatijce, ali i građane svih generacija koji dosad nisu uspjeli osigurati svoj „krov nad glavom“.

Grad je prvenstveno usmjeren na potrebe svojih građana od najranije dobi do starijih godina kroz set poticajnih mjera čime podižemo kvalitetu života. Krećemo od pomoći za rođenje djeteta od 1.350 eura za prvo, 2.000 eura za drugo, 2.700 eura za treće dijete…, osiguravamo besplatan dječji vrtić za drugo i svako iduće dijete u obitelji, poticaje u školovanju i stipendiranje učenika i studenata koje ove godine obuhvaća 127 mladih Opatijki i Opatijaca. Ulažemo i u kvalitetu života naših starijih sugrađana, pa smo tako ove godine dodatno pojačali mjeru isplate uskrsnice, božićnice i besplatnog zdravstvenog osiguranja koje godišnje iznose i do više od 310 eura.

Uz već navedene mjere za poticanje poduzetništva i zapošljavanje Opatijaca posebno vodimo računa o starijima što kroz naš Socijalni program što kroz rad raznih udruga koje sufinanciramo: Klub 60+ Gradskoga društva Crvenog križa, sportska rekreacija za umirovljenike i slično.

Kako se Grad Opatija nosi sa svim izazovima i krizama koji su nas zahvatili – od inflacije do krize energenata…. Koliko to utječe na planove i provođenje projekata i kojim mjerama odgovarate na krizu?

Zaista se svi suočavamo s brojnim izazovima vezano uz inflatorne trendove i rast cijena energenata. Ponajprije nastojimo slušati potrebe građana pa smo tako s uvođenjem eura usvojili i novu Odluku o socijalnoj skrbi kojom se proširuju socijalne mjere, uvode novi oblici pomoći, povećavaju cenzusi za ostvarivanje prava iz socijalnog programa.

Novi cenzusi iznose: za jednog člana domaćinstva 3.767 kuna/500 EUR, za dva člana domaćinstva 5.651 kuna/750 EUR, za tri člana domaćinstva 6.781 kuna/900 EUR, za četiri člana domaćinstva 7.911 kuna/1.050 EUR te za pet i više članova domaćinstva s dodatnim prihodom do 1.130 kuna/150 EUR po članu.

Ono što posebno zanima naše umirovljenike pravo na pomoć umirovljenicima za Uskrs i Božić sada će ostvarivati svi umirovljenici s mirovinom (i prihodom) do 4.294 kune/570 EUR (do sada je granica bila 4.000 kuna/530 EUR). Novom Odlukom za 50 % se povećala i visina jednokratne pomoći građanima koju odobrava Socijalno vijeće. Pravo na besplatni javni prijevoz sada ostvaruju umirovljenici s mirovinom do 2.637 kuna/350 EUR, pravo na pomoć stekli su umirovljenici s mirovinom do 1.883 kuna/250 EUR kod kojih se mijenja i visina mjesečne pomoći koja sada iznosi 753 kune/100 EUR.

Na čelu Opatije ste godinu i pol dana – koliko ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima, što su Vam bili najveći izazovi a što najveći uspjesi?

Ovo ću intenzivno razdoblje iza sebe pamtiti po svakodnevnim i brojnim izazovima i upornom radu na rješavanju raznih, za naše građane iznimno bitnih pitanja, među kojima se izdvaja uvođenje reda u prostoru i saniranje posljedica dugogodišnje nebrige o tome neprocjenjivo važnom resursu o kojem ovisi budućnost našega grada. Na žalost, još uvijek su vidljive posljedice iz prethodnih razdoblja, kada je izdan velik broj građevinskih dozvola po kojima se tek sada gradi. No, uspjeli smo postaviti strože kriterije za svaku novu gradnju, ali i konstantnim provjerama novo-izdanih akata za gradnju ublažiti probleme za prostor koji će nastati budućom izgradnjom novih objekata.

Tijekom protekle godine i pol dana osigurali smo Opatijcima jedan od najviših životnih standarda u Hrvatskoj: povlastice za parkiranje zahvaljujući kojima imaju više od 1.000 sati godišnjeg besplatnog parkiranja za svega 10 kuna mjesečno, unaprijeđeni socijalni program u kojem su u prvom planu najmlađi i najstariji sugrađani, ali i transparentnost rada i financija Grada zbog koje svatko može provjeriti u što se troši makar i jedna kuna – ili, sada već euro – gradskog novca.

Najveći izazov bio je nesređeno stanje koje sam naslijedio, a koje se najviše očitovalo u dva aspekta: gradskim financijama u kojima je „falilo“ 6,4 milijuna kuna te gradskim projektima koji su, u velikoj mjeri, bili nepripremljeni i neprovedivi. Uspjehom smatram što smo savladali ta dva izazova: proračun je sada stabilan i u suficitu, a novim pristupom održivom projektiranju realizirali smo i realiziramo niz važnih investicija. S time ćemo nastaviti i dalje jer do kraja mandata čeka nas izgradnja novog Doma zdravlja, početak gradnje gradskog bazena i rekonstrukcije nogometnog stadiona, rješavanje prometa u mirovanju izgradnjom gradskih garaža, ali i priprema projekta za javnu stanogradnju.

I na kraju, kakvi su planovi za 2023., koji su najvažniji projekti koje planirate i što Opatijke i Opatijci mogu očekivati?  

Proračun Grada Opatije za 2023. iznosi 29.718.316 eura (223.912.652 kuna). Među ključnim stavkama su povećanje izdvajanja za socijalni program i predškolski odgoj, podizanje komunalnog standarda, kao i pripreme kapitalnih gradskih projekata.

Kao značajnije investicije izdvajam nastavak ulaganja u Vilu Angiolinu u kojoj je smješten Hrvatski muzej turizma i u Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar, želimo više istaknuti i prezentirati činjenicu da je jedan od najvažnijih hrvatskih znanstvenika, svjetski poznati seizmolog dr. Andrija Mohorovičić rođen 1857. godine upravo u Voloskom.

Godinu će obilježiti i intenzivna priprema za početak izgradnje Vatrogasnog doma i dijela treće ceste Kuk-Kosovo, nadogradnju zgrade osnovne škole, uređenje područnog vrtića u Poljanama, kao i boćarije u Poljanama. Nastavljamo i s uređenjem imovinsko-pravnih odnosa i izradom projektne dokumentacije za niz strateških projekata, među kojima su najznačajniji gradski bazen, rekonstrukcija nogometnog igrališta, uređenje centra Veprinca, projekt stanogradnje te izgradnja garaža Gorovo i Volosko. U 2023. završit ćemo i projekt modernizacije javne rasvjete vrijedan 8 milijuna kuna. (Pero Livajić)