Najpopularniji EU projekt u zemlji – ZAŽELI, ide dalje! Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike najavilo je u utorak objavu novog Poziva za dostavu projektnih prijedloga “Zaželi – prevencija institucionalizacije” za ponedjeljak21. kolovoza 2023.  

Natječajem će se, kako se navodi, osigurati sredstva u iznosu od 100 milijuna eura kako bi se podržali važni projekti usmjereni prema zaštiti zajednice, a potencijalni prijavitelji imat će priliku predati svoje prijave od ponedjeljka, 11. rujna 2023. Novi Poziv sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Programa Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027. u okviru Europskog socijalnog fonda plus.

‘Poziv “Zaželi – prevencija institucionalizacije” predstavlja svojevrsni nastavak dosadašnjeg programa “Zaželi – program zapošljavanja žena“, s ciljem osiguranja kontinuirane podrške i potpore ranjivim skupinama društva. Kroz “Zaželi – program zapošljavanja žena” i njegove tri faze provedbe, uspješno je financirano ukupno 1.184 projekta. Kroz taj program, ostvarena je značajna promjena u kvaliteti života građana diljem Republike Hrvatske. U sklopu prijašnjeg programa, zaposleno je više od 22,5 tisuće žena koje su pružale usluge podrške i skrbi za gotovo 130 tisuća starijih i/ili nemoćnih osoba što svjedoči o važnosti i učinkovitosti programa u jačanju socijalne kohezije te pružanju neophodne brige i pažnje najugroženijim skupinama društva’, navodi se u objavi Ministarstva i dodaje kako će sve daljnje informacije o Pozivu biti pravovremeno objavljene.

Za program ZAŽELI, podsjetimo, dosada je iz EU fondova osigurano preko 2,2 milijarde kuna, a najuspješniji gradovi u povlačenju EU sredstava za najpopularniji projekt u Hrvatskoj su Slavonski Brod, Bjelovar i Đakovo. U tri faze projekta Slavonski Brod povukao je gotovo 16,5  milijuna kuna, Đakovo 16,2 milijun, a Bjelovar 16,08 milijun kuna. Slijedi Valpovo sa 15,2 milijuna kuna, Split sa 14,8 milijuna, Zabok sa 14,1 milijun, Vukovar (13,8), Našice (13,5), Nova Gradiška (13,4) i Županja (13,3) milijuna kuna.

U najuspješnije gradove koji su uspjeli povući EU sredstva i osigurati provođenje projekta kroz sve tri faze spadaju i Vinkovci sa povučenih 12,8 milijuna kuna, Otok sa 12,7, Donji Miholjac koji je povukao 10,8 milijuna, Ilok sa 10,7, Novska sa 10,6, te Požega sa 10,2 milijuna kuna. (m.p.d.)