Među prvima u zemlji uvodimo besplatan javni prijevoz na podruju grada, nakon više od deset godina ulaže se u uređenje centra grada, a u tijeku je i izgradnja prve gradske knjižnice. Proširujemo kapacitete gradskih vrtića te je u tijeku izgradnja novog objekta, a čime ćemo uz novi objekt dječjeg vrtića u Jagnjić Dolu povećat broj za preko 100 djece. Također, završit će se izgradnja vodovodne i kanalizacijske infrastrukture, najavljuje gradonačelnik Svete Nedelje  

Grad Sveta Nedelja i ove je godine pobijedio u našem izboru za Najbolji grad i po treći put zaredom osvojio titulu najboljeg (srednjeg) grada za gospodarstvo u zemlji. Osim što su jedini grad koji je dvaput zaredom u jakoj konkurenciji uspio obraniti titulu, i ove se godine plasirao među pet najboljih gradova za život u zemlji. Što stoji iza ovih rezultata i kako ih planiraju obraniti razgovarali smo sa gradonačelnikom Dariom Zurovcem.

G. Zurovec, ove ste godine ponovo bili u dvostrukom finalu našeg velikog izbora za najbolji grad i po treći put ste osvojili titulu najboljeg grada za gospodarstvu u zemlji. Što Vam znači ova pobjeda?

-Već treću godinu za redom osvojili smo titulu najboljeg grada za gospodarstvo u kategoriji srednjih gradova, a smatram da je to pokazatelj našeg zajedničkog uspjeha i želje za izvrsnošću.

Jako sam ponosan na rezultate koje smo ostvarili te se ovim putem zahvaljujem našim poduzetnicima i obrtnicima, koji vrijedno i odgovorno rade te razvijaju svoje poslovanje, a time doprinose zajednici. Također, želim zahvaliti i sugrađanima, gradskoj upravi, Gradskom vijeću i ostalima koji su doprinijeli ovom uspjehu, bez obzira na tešku godinu. Sveta Nedelja je najbolji izbor za pametno poslovanje i ugodan život.

Niz je parametara i rezultata temeljem kojih Grad Sveta Nedelja godinama osvaja i brani titulu najboljega. Što biste Vi istaknuli kao najznačajnije i na što ste najviše ponosni?

-Sveta Nedelja najtransparentniji je grad u Republici Hrvatskoj. U više gradskih institucija uvedena je transparentna javna nabava. Uveden je i savjetodavni e-referendum, GIS sustav, a

prvi smo grad koji je uveo i mjerenje elektromagnetskih polja te fiksni i varijabilni dio plaće za gradsku upravu temeljem ocjena građana. Ove godine, srednjoškolcima s područja grada olakšali smo polaganje državne mature tako što smo osigurali sredstva za besplatne e-pripreme, a našim sugrađanima i OPG-ovcima olakšali smo kupovinu i prodaju domaćih proizvoda putem e-tržnice. Prvi u RH uveli smo i plaćanje kriptovalutama. Okrenuti smo budućnosti, a Sveta Nedelja zasigurno je pionir u uvođenju digitalizacije. Naša vizija je biti grad za pametno poslovanje i ugodan život.

 Na kraju prošle godine ste, kao novu mjeru pomoći i vjetra u leđa gospodarstvu,  ukinuli prirez i niz drugih nameta i u proračunu se odrekli oko sedam milijuna kuna. Koji su efekti ovog poreznog rasterećenja i kolike su koristi za Svetu Nedelju?

-Ukidanje prireza i komunalnih naknada poduzetnicima smo omogućili višemilijunske uštede. Poreznim rasterećenjima povećao se broj novih investicija i prihoda od poreza na dohodak, pa je na taj način kompenziran manjak u proračunu. Ukidanjem poreza na potrošnju i komunalne naknade za hotele i kampove potaknuli smo investicije na području turizma i ugostiteljstva, dok je ukidanje prireza rezultiralo većim plaćama naših sugrađana. Zbog oslobađanja plaćanja komunalnih doprinosa mogu se uštedjeti veliki iznosi, što je investitorima vrlo privlačno. Naša politika je porezno rasterećenje.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

 Jesu li nove mjere privukle i nove investitore i ako da, o kojoj vrijednosti investicija se tu radi  i koliko novih radnih mjesta?

-Naravno, primjerice tvrtka Gebrüder Weiss koja je jedna od vodećih kompanija u Europi za transport i logistiku, investirala je upravo u Svetoj Nedelji, a riječ je o ulaganju vrijednom više od 17 milijuna eura, a zaposleno je 170 ljudi. Evo, Rimac planira graditi kampus za 1000 ljudi.  Također, nekoliko manjih poduzeća planira proširenje i otvaranje novih pogona.

Koliko ste izdvojili za mjere pomoći gospodarstvu u krizi zbog korone, odnosno kojim mjerama ste pomogli svojim poduzetnicima?

-U vrijeme pojave pandemije izazvane bolešću virusa COVID-19, osigurali smo  poduzetnicima najvišu razinu financijskog rasterećenja. Ukinuli smo naplatu javnih površina i najma javnih prostora na tri mjeseca,  naplatu komunalne naknade za poslovne subjekte na tri mjeseca te obustavili ovrhe na tri mjeseca.

 Osim u kategoriji gospodarstva, ove ste se godine plasirali među pet najboljih po kvaliteti života. Po čemu je to Sveta Nedelja jedan od najboljih gradova za život, što biste istaknuli kao najveće prednosti u odnosu na ostale, što to vi imate a drugi nemaju?

-Zasigurno smo jedan od najboljih gradova po visini porodiljne naknade po novorođenom djetetu. Povisili smo naknadu za novorođenčad, osigurali sufinanciranje predškolskog odgoja, stipendija za učenike i studente, sufinanciranje prijevoza te novčane nagrade za najbolje.

Ulažemo u predškolski odgoj i obrazovanje, a ove godine, zahvaljujući pozitivnoj demografskoj slici, povećavamo broj vrtićkih kapaciteta izgradnjom novog objekta dječjeg vrtića, a jedan društveni dom prenamijenili smo u dječji vrtić. Osnovne i područne škole u ingerenciji su Zagrebačke županije, no sudjelujemo u svim projektima i troškovima istih. Tako smo energetski obnovili matičnu školu u Svetoj Nedelji te područnu školu u naselju Kerestinec i jedan dječji vrtić.

U tijeku je i gradnja gradske knjižnice te uređenje središta grada. Do kraja godine uvest ćemo i gradski prijevoz koji će biti u potpunosti besplatan, a  osigurat će bolju povezanost naselja, kao i odlazak u grad Zagreb.

Provodimo velike infrastrukturne projekte koji pridonose većoj kvaliteti i standardu života. Želio bih naglasiti kako smo izgradili veliki broj dječjih igrališta te je trenutno još jedna izgradnja u tijeku, a opremamo ih najmodernijom opremom. Smatram da je važno unaprjeđivati društvenu infrastrukturu namijenjenu djeci, jer se istom omogućuje fizička aktivnost i kvalitetno provođenje vremena najmlađih.

Koji su Vam još ciljevi i ključni planovi do kraja mandata, što građani Svete Nedelje mogu očekivati od Vas u narednih pola godine?

 -Kao što sam već ranije spomenuo, uvest će se gradski prijevoz. U sklopu uvođenja unutar gradskog besplatnog prijevoza, predložene su tri linije do Podsusedskog mosta. Novi prijevoz osigurat će sugrađanima bolju povezanost unutar naselja, ali i odlaske prema potrebnim sadržajima, kao i prema gradu Zagrebu. Osluškivat ćemo potrebe građana te nakon uvođenja prvih voznih redova na linijama koje su predviđene, ukoliko bude potrebe za promjenama, iste ćemo po mogućnosti prihvatiti i realizirati u dogovoru s prijevoznikom. Uz trenutni zakonski okvir ovo je veliki iskorak i daleko bolje od modela koji smo do sada imali. Ovako koncipiran gradski prijevoz omogućuje da se bilo gdje unutar grada Svete Nedelje dođe bez plaćanja karte, a da se u Zagreb stigne brzo i za vrlo nisku cijenu jer se plaća samo HŽ ili ZET.

Nakon više od deset godina, ulaže se u uređenje centra grada, a u tijeku je i izgradnja prve gradske knjižnice. Proširujemo kapacitete gradskih vrtića te je u tijeku izgradnja novog objekta, a čime ćemo uz novi objekt dječjeg vrtića u Jagnjić Dolu povećat broj za preko 100 djece. Također, završit će se izgradnja vodovodne i kanalizacijske infrastrukture.  (Marija Pulić Drljača)