Ovo je treći put da smo u finalu vašeg izbora, drugi put zaredom osvajači smo prestižne titule, presretni smo i veliki je ovo poticaj za daljnje razvijanje, ali i potvrda je da smo svi zajedno na dobrom putu te snažno nastavljamo dalje razvijati Labin.

 Grad Labin iz godine u godinu i u našem velikom izboru za Najbolji grad potvrđuje titulu jednog od najboljih gradova za život u zemlji, a ove je godine obranio i titulu najboljeg grada za demografiju i obrazovanje. Niz je brojčanih parametara zahvaljujući kojima je Labin ponovo izborio pobjedu, a s gradonačelnikom Valterom Glavičićem pričali smo o projektima i mjerama koje stoje iza ovih rezultata.

G. Glavičić, u našem ste velikom izboru za Najbolji grad i ove godine ušli u samo finale i obranili titulu najboljeg grada za demografiju i obrazovanje. Što Vam znači ova pobjeda?

-Ova pobjeda, pogotovo u ovo neizvjesno vrijeme znači jako puno. Prije svega želimo zahvaliti svima koji su sudjelovali u dostizanju ovog cilja. Ovo je treći put da smo u finalu vašeg izbora, drugi put zaredom osvajači smo prestižne titule, presretni smo i veliki je ovo poticaj za daljnje razvijanje, ali i potvrda je da smo svi zajedno na dobrom putu te snažno nastavljamo dalje razvijati Labin.

Niz je parametara i rezultata temeljem kojih ste pobijedili u našem izboru. Što biste Vi osobno izdvojili kao najvažnije, na što ste najviše ponosni?

-Teško je nešto izdvojiti, no na samom početku mandata, odnosno prilikom pisanja programa isticali smo kako ćemo se truditi da Labin bude grad u kojem će naša djeca odgajati svoju djecu, i  mislim da u tome uspijevamo. U ovom kratkom razdoblju uspjeli smo svakom djetetu u Labinu osigurati smještaj u vrtiću, redovno isplaćujemo milijun kuna za stipendije, za što smo među top 5 po iznosu stipendija i školarina po stanovniku u kategoriji srednjih gradova. Jednako tako, obnovili smo vrtić i školu sredstvima iz EU, sufinanciramo plaće učiteljica u 10 grupa produženog boravka u osnovnim školama, za naše sportaše izdvajamo više od dva milijuna kuna godišnje..

Puno je toga, na sve smo izrazito ponosni i tu ne stajemo, želimo održati ovakvu kvalitetu življenja u Labinu te je postupno  nadograđivati.

Koje biste još projekte i mjere koje ste realizirali u protekle tri godine, koliko se analiziralo u ovom izboru, izdvojili kao važne i koji su to nadstandardi koje osiguravate u Labinu kad su obrazovanje i djeca u pitanju?

-Osiguravamo određene stvari koje u Labinu više ni ne smatramo nadstandardom već smatramo kako su one zbog svoje nužnosti nešto što smo dužni pružiti našim sugrađanima. Radi se o financiranju rada logopeda i defektologa u odgojnim i obrazovnim ustanovama grada, financiramo i nabavku školske opreme, punu cijene vrtića i produženog boravka te obroka u školama za djecu iz obitelji nepovoljnijeg socijalnog statusa. Sufinanciramo i rad 14 pomoćnika u nastavi za djecu osnovnoškolske dobi s posebnim potrebama ili teškoćama u razvoju.

Koliki će biti izazov ponovo obraniti titulu? Mislite li da ćete, s obzirom na rezultate  i izdvajanja koja imate u ovoj godini uspjeti i iduće godine ući u finale?

-Vjerujem kako ćemo i sljedeće godine biti među najboljima, upravo iz razloga što se već godinama radi planski te se kontinuirano ulaže u socijalu, mlade i obrazovanje te se maksimalno trudimo da našim građanima osiguramo uvjete kakve zaslužuju, a našim najmlađima pogotovo. Vjerujem kako će i izgradnja Doma za starije koji je kapitalni projekt ovog mandata, čija izgradnja kreće do kraja godine zasigurno biti jedna prevaga da Labin ponovno bude u vrhu. No više od svega, ipak, bez obzira na finala i nagrade veseli nas da ćemo građanima Labina nakon toliko godina maštanja, omogućiti i osigurati kvalitetan Dom za starije sa svim svojim sadržajima kakve Labin zaslužuje. Bit će to jedan od najmodernijih domova u Hrvatskoj i s nestrpljenjem očekujemo početak gradnje.

Planirate li neke nove i projekte na ovom planu do kraja mandata?

-Planova je mnogo, što kratkoročnih što dugoročnih te smo po tome, rekao bih čak i poznati. Mnogo se stvari odrađuje te pripremaju razni projekti kojima uvijek prethodi mnogo papirologije i odrađivanja onih stvari koje su „nevidljive“, a Grad Labin iste marljivo odrađuje i sprema. U skorom razdoblju mogu reći kako je u planu izrada dokumentacije za novi vrtić u naselju Vinež što nam je u planu za iduću godinu te po Planu Proračuna koji će se na Gradskom vijeću usvojiti krajem godine, planirano je 250 000 kuna za njegovu izradu. (Marija Pulić Drljača)