Uglavnom smo projekte vezali za EU novac, a vlastita sredstva rezervirali za sufinanciranje, što se pokazalo dobrom odlukom i tako planiramo i nastaviti jer kriza nije utjecala na provedbu projekata: završili smo planirane i pokrenuli nove, provodili smo i provodimo maksimalne mjere kontrole troškova, ali i nastojimo maksimalno olakšati situaciju našim građanima…

Grad Karlovac u našim brojnim analizama i istraživanjima, konstanta je vrha ljestvica po raznim parametrima, od onih demografskih do socijalnih i gospodarskih, u čemu se koriste i značajnim europskim sredstvima. U Top 10 su po visini proračunskog suficita i prihoda, a nedavno su za 2023. izglasali i najveći proračun ikada. I ove godine su, pak, bili i među digitalno najopremljenijim sredinama izborivši po treći put završnicu u kategoriji Smart city našeg tradicionalnog izbora za Najbolji grad.

Upravo to, kao i konac 2022. činio nam se kao idealan povod za razgovor o realiziranom u protekloj i planovima za iduću godinu s Damirom Mandićem, gradonačelnikom Karlovca…

G. Mandić, Grad Karlovac i ove se godine našao u velikom finalu za Najbolji grad u kategoriji Smart city. Što Vama znači to da ste prepoznati kao jedan od „najpametnijih“ gradova u RH?

-Među prvima smo donijeli sveobuhvatnu Strategiju pametnog grada i njome utvrdili 19 strateških poteza u razvoju Smart cityja. Razvili smo i primjenjujemo modul za praćenje parkinga koji obuhvaća sustav senzora koji evidentiraju zauzetost parkirnih mjesta kao i LED panel s prikazom broja slobodnih mjesta kod Gradskog kazališta Zorin Dom  i trgovačkog centra u samom centru grada, te kod Gimnazije Karlovac i Nikola Tesla Experience Center. U 6 osnovnih škola na području grada postavili smo kontrolna brojila za potrošnju energenata (struja, voda, grijanje), kao i senzore za praćenje kvalitete zraka u učionicama, u suradnji s Aquatikom i GLOBE programom postavili smo još jednu meteo stanicu na zgradu Aquatike i vanjski LED panel na kojem se prikazuju različiti podaci koji su interesantni građanima i posjetiteljima – temperatura, vlaga, atmosferski pritisak, brzina vjetra i vjerojatnost za oborine, u suradnji s tvrtkom VIK d.o.o. razvijen je i implementiran daljinski nadzor ukupno 178 internih vodomjera, smještenih u 64 ormarića u 8 zgrada/ulaza, u suradnji s tvrtkom Čistoća d.o.o. razvijen je i implementiran sustav kojim se mjeri popunjenost u 7 polu podzemnih kontejnera mješovitog otpada  kako bi se u budućnosti pražnjenje moglo organizirati sukladno zapunjenosti – ostvarenje ušteda, a u suradnji s tvrtkom Toplana d.o.o. razvijen je modul za daljinsko očitanje i upravljanje toplinskom podstanicom, kao i očitanje temperature i vlage u prostoriji. Sve se pratie kroz gradski centralni sustav MARS.

Kao daljnji nastavak digitalizacije poslovnih procesa i rada gradske uprave, nakon što je omogućen pregled poslovanja Grada, MO i GČ i gradskih ustanova i škola, isto je napravljeno i za sve tvrtke u vlasništvu Grada i potpuno je vidljivo gdje je potrošena svaka kuna. „Otvoreni Karlovac“  građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s gradskim službama, te uvid u upravljanje gradom. Otvorena i jednostavna za pristup putem interneta. web platforma dostupna je putem računala, tableta i smartfona i građanima pruža sve servise na jednom mjestu: iTransparentnost,  mojProračun, Otvoreni proračun i SOM sport.

Omogućena je i digitalizacija niza usluga prema građanima i poslovnim subjektima, a naša „Korana“ Chat Bot, prvi virtualni asistent u RH, je putem weba Grada Karlovca na usluzi građanima. Nastojimo naše poslovne procese uskladiti s potrebama građana i usluge učiniti što dostupnije njima. Ne trudimo se samo ići u korak s vremenom, već i biti korak ispred…

Karlovac je poznat kao grad zelenila, ali najavili ste i da želite biti „zeleni grad“. O čemu se radi?

-Najnovijim priznanjem, Europskom nagradom za energiju, pokazali smo da i dalje aktivno provodimo interdisciplinarni pristup planiranju i provođenju učinkovitih mjera energetske i klimatske politike te na taj način pomažemo u postizanju ciljeva definiranih kroz Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju. Jedno od ključnih usmjerenja  je na povećanju korištenja obnovljivih izvora energije kako bismo kao grad bili što energetski neovisniji, gdje smo se fokusirali na iskorištavanje energije sunca putem fotonaponskih elektrana, kao i iskorištavanje potencijala geotermalnih izvora energija koji postoje na području Grada Karlovca. Osobiti naglasak u Gradu Karlovcu je vidljiv u urbanističkom planiranju gdje nam je želja da postanemo još više „zeleniji“ i „održivi“ putem implementacije pametnih inovativnih rješenja.

U posebnom fokusu su nam i obnovljivi izvori i korištenje geotermalne energije, te se možemo pohvaliti da Grad Karlovac u suradnji s nositeljem projekta  Geotermika d.o.o., čiji je osnivač Grad Karlovac,  i Istraživačkim institutom za geološka istraživanja iz Republike Islanda,  provodi projekt  „Korištenje geotermalne energije za potrebe grijanja u gradu Karlovcu – PREP4KaGT-1“ unutar programa „Energija i klimatske promjene“.Provodimo projekt Solarizacija ustanova Grada Karlovca – SolariKA koji obuhvaćaju postavljanje 14 fotonaponskih elektrana na krovove javnih zgrada, većinom energetski obnovljenih objekata dječjih vrtića i osnovnih škola na području grada, te Hostela Karlovac u Selcu. Cilj je povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama kojima smo osnivač uz smanjenje emisije CO2.

Kojim programima, mjerama i projektima pomažete poduzetnicima? Kakva je situacija s poduzetničkim zonama?

-Poduzetnici su pokretač razvoja koji stvaraju novu vrijednost i zapošljavaju ljude, a Grad nastoji biti aktivni sudionik u stvaranju što kvalitetnijeg poduzetničkog okruženja kroz sve aktivnosti za koje je nadležan. Nastojimo biti što konkurentniji na „tržištu“ lokacija koje poduzetnici odabiru za realizaciju svojih poduzetničkih ideja. Grad izdvaja značajna proračunska sredstva za poticanje poduzetništva putem direktnih novčanih naknada iz Programa poticanja poduzetništva, turizma, poljoprivrede i ruralnog razvoja koji su prošle godine iznosile 1.3 milijuna kuna, a ove je već isplaćeno više od 2 milijuna kuna u poduzetništvo i poljoprivredu.  Na raspolaganju je 7 mjera kojima su pokriveni gotovo svi segmenti poslovanja malih poduzetnika. Zbog novonastale situacije s cijenama energenata Grad Karlovac je već ove godine u potporama za poduzetništvo predvidio podršku za uvođenje energetskih sustava na obnovljive izvore energije. Aktivno pratimo odluke na nacionalnoj razini i sukladno tome ćemo planirati oblik potpore za nabavu energenata za poduzetništvo. Konstantno se ulaže i u prostorno plansku dokumentaciju, komunalnu i turističku infrastrukturu, kvalitetno pružanje komunalnih usluga i brzo izdavanje dozvola za koje je smo nadležni. Dajemo podršku i pružamo dobrodošlicu svim poduzetničkim pothvatima od ideje do realizacije projekta.

Od davanja poduzetnika koja pripadaju Gradu Karlovcu ističemo prirez porezu na dohodak koji se obračunava po stopi od 9 posto što je ispod propisanog maksimuma za velike gradove koji iznosi 15 posto, te komunalni doprinos za proizvodne djelatnosti koji iznosi 0 kn.

Prostornim planom uređenja Grada Karlovca definirana su područja gospodarske namjene u svojstvu tzv. gospodarskih zona; 14 u ukupnoj površini od oko 750 ha. Ukupna ulaganja u opremanje i razvoj poduzetničkih zona u gradu Karlovcu u razdoblju 2004.-2020. godine iznosila su 37,2 milijuna kuna, od kojih je grad Karlovac uložio 25,5 milijuna kuna, dok je preostali iznos od 11,7 milijuna kuna uložila RH. Posljednja velika ulaganja u poduzetničku infrastrukturu odnose na ulaganje u Poduzetnički zonu Gornje Mekušje i Selce.  Poduzetnička zona Gornje Mekušje bila je financirana iz europskih i gradskih sredstava i u potpunosti je rasprodana u rekordnom roku: deset parcela prodano je u manje od godinu dana, a investitori su iz Hrvatske i inozemstva. U Poslovnu zonu Gornje Mekušje je uloženo 10,213.750 kuna, od čega je 1,665.066 kuna iz proračuna Grada Karlovca, a 8.548.683 kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. godine.

Osigurali smo značajna sredstva za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnoj zoni Selce i daljnji razvoj ovog projekta. Za zonu je već izrađen Urbanistički plan uređenja i upisana je u Registar poslovnih zona RH. Završit ćemo u 2023. sve proceduralne stvari vezane za zonu Selce, odnosno, otkup zemljišta i bit će to nova poduzetnička zona, zanimljiva investitorima. Na iznimno je atraktivnoj lokaciji, uz autocestu A1, površine od oko 70 hektara.

Uspješno se razvijate i kao turistička destinacija. Prema našoj analizi, u Top 3 ste najuspješnijih kontinentalnih destinacija gradskog turizma…

-Grad Karlovac organizator je velikih manifestacija kao što su Zvjezdano ljeto, Dani piva Karlovac i Advent u Karlovcu te niza drugih kulturnih i zabavnih događanja koji stvaraju prepoznatljivost destinacije, a time i razlog povećane potrošnje u turističkom sektoru.  Imamo 1260 ležajeva i 118 smještajnih objekata (od toga su 4 hotela i 2 hostela). Do danas je ostvareno gotovo 80.000 noćenja, od čega 64.000 turističkih što je 53% više nego 2021. Kad uspoređujemo sva ostvarena noćenja s 2019. godinom na razini smo od 97%. Najbrojniji gosti su nam iz Hrvatske, Njemačke, Poljske, Češke i Austrije. Plasman u top 3 kontinentalne destinacije nije slučajan, i na posljednjem izboru 2019. godine Karlovac je također bio u finalu izbora. Od tada provodimo strateški projekt turizma grada koji za rezultat ima umrežavanje turističkih dionika i zajednički razvoj turističkih proizvoda; jačanje suradnje s lokalnim stanovništvom kao najvažnijim dionikom u turizmu, upravljamo razvojem turizma na način da su svi uključeni zadovoljni vodeći računa o održivosti u svakom smislu. Razvijamo kulturni, aktivni, gastro i izletnički turizam u gradu, jedna smo od prvih destinacija koja mjeri indikatore održivog razvoja, a mjerimo i  online reputaciju destinacije – trenutna ocjena kvalitete je 92/100.

Među Gradovima ste i koji najviše pomažu roditeljima školaraca. Osigurali ste i sredstva iz NPOO-a za dva nova vrtića. Možete li nam reći nešto više o tome i kojim se demografskim mjerama u Karlovcu možete još pohvaliti?

-U planu su dva nova dječja vrtića, Luščić i Rečica. Iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti i ostvarili smo 18,5 milijuna kuna i iduće godine će započeti realizacija ovih projekata ukupne vrijednosti više od 7 milijuna eura. Za projekt u Luščiću odobreno je sufinanciranje u iznosu od 14,4 milijuna kuna, a za vrtić Rečica 4,104.000 kuna. Nakon što smo od 2012. godine obnovili sve vrtićke objekte, izgradili novi vrtić u Mahičnu, prenamijenili područnu školu u Zadobarju u vrtić,  ovim dvama novim objektima nastavljamo naš plan da sva djeca u Karlovcu, bez obzira jesu li im oba roditelja zaposlena, imaju svoje mjesto u vrtiću. Iako su ovo značajna sredstva, nisu ni blizu dostatna za realizaciju i ostatak ćemo osigurati iz prihoda proračuna, ali i značajnim kreditnim zaduženjem. Ovo je demografska mjera na tragu provedbenog programa gradske uprave do 2025., ali i podrška našem gospodarstvu i građanima kako bi svim roditeljima s djecom radno mjesto bilo dostupnije. Od ostalih demografskih mjera, tu je novčana pomoć za novorođene bebe (prvo i drugo dijete 2.000,  a treće i svako slijedeće dijete te posvojeno dijete 3.000,00 kuna), prehrana za dojenčad, sufinanciranje redovitog programa predškolskog odgoja, sufinaciranje participacije roditeljima iz obitelji s troje i više djece (npr. za troje djece u vrtiću roditelj plaća cijenu za samo jedno djete), sufinanciranje privatnih vrtića i obrta za čuvanje djece, provodimo  projekt Unaprjeđenja kvalitete predškolskog odgoja i obrazovanja (Operativni program ljudski potencijali 2014.-2020., Prioritetne osi 2, Socijalno uključivanje), koji omogućava produljeno vrijeme boravka u vrtićima  i rad u dvije smjene kako bi se prilagodili radnom vremenu roditelja, iz Proračuna su osigurana sredstva za rad asistenata u vrtićima za djecu s teškoćama u razvoju, uvodimo jednosmjenski rad u osnovne škole, organiziran je produženi boravak u školama koje zadovoljavaju prostorne uvjete, osiguran obrazovni materijala za učenike osnovnih škola, sudjelujemo u projektu i sufinanciramo pomoćnike u nastavi u osnovnim školama, financiramo prehranu učenika čiji su roditelji korisnici socijalnog programa, u ovoj godini osigurali smo dodatna sredstva za sufinanciranje prehrane svih učenika osnovnih škola, prijevoz učenika osnovnih škola iznad zakonskog stanadarda, te sufinanaciranje prijevoza učenika srednjih škola, stipendiramo učenike i studente – ove godine njih 70…

Zahuktava se i izgradnja kultnog kina Edison…

-Dugo priželjkivano kino Edison u Karlovcu će ponovo biti otvoreno iduće ljeto i nudit će puno više od filmskih sadržaja, bit će to multifunkcionalni objekt. Prvo u zemlji prikazivat će i VR filmove, ali u njemu će biti različiti kulturni i turistički sadržaji. Bit će dvije kino dvorane, velika s 200 i manja sa 60 sjedećih mjesta, polivalentni prostor za različite sadržaje, uredi, suvenirnica, caffe bar… Gradnja i rekonstrukcija vrijedni su 26, a opremanje i sadržaji u njemu više od 8 milijuna kuna, od čega je većina bespovratna,  iz EU. Novi „Edison“ neće biti ni sadržajom, a ni izgledom kao stari – zgrada se produžuje za 4,7 m zbog pozornice i operativnog dijela koji je potreban za pozornicu i platno, imat će 2.151 četvorni metar, ugrađeno dizalo i biti pristupačno osobama s invaliditetom. Povezat ćemo kulturnu baštinu, audiovizualnu i scensku umjetnost kroz primjenu modernih tehnologija, a od Edisona stvoriti središte festivalskih sadržaja, obrazovnog i konferencijskog turizma.

Polako se zahuktava i rekonstrukcija povijesne jezgre Karlovca…

-Ove godine počeli su radovi u sklopu Aglomeracije Karlovac – Duga Resa, vrijedni 460 milijuna kuna, a projekt, između ostalog, obuhvaća izgradnju 65 km i rekonstrukciju 6,9 km sustava odvodnje, te rekonstrukciju 28,1 km i dogradnju 5,8 km sustava vodoopskrbe. U grupi u kojoj je i Zvijezda, radovi su vrijedni 137,6 milijuna kuna, od kojih je iz EU 88,1 milijun. Na području same Zvijezde novu vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu dobit će 24 ulice u duljini od 4,9 kilometara i u vrijednosti od 42 milijuna kuna. Dodatno će biti uređene i prometnice, nogostupi, javna rasvjeta, vrelovod, zamijenjene elektroinstalacije i to novcem HEP-a, Gradske toplane i Grada Karlovca. Grad je izdvojio posebna sredstva za gradski dio komunalne infrastrukture, prije svega parterno uređenje, DTK mrežu i javnu rasvjetu. Uspjeh je što smo u istom projektu uspjeli usuglasiti i HEP i Toplanin vrelovod i plin tako da ćemo jednom raskopati i vjerujem da neko duže vrijeme nećemo morati po tom pitanju raditi. Sve ovo neće vratiti život u Zvijezdu, ali će stvoriti preduvjete da to bude moguće i da konačno krene revitalizacija stare gradske jezgre o kojoj se godinama, desetljećima, govori.

Grad Karlovac je početkom covid krize prvi donio mjere za gospodarstvenike, a kako se nosi sa svim izazovima i krizama koji su nas zahvatili,  na koji nacin Grad Karlovac pristupa donosenju mjera, provodenju projekata itd. ?

-Uglavnom smo projekte vezali za EU novac, a vlastita sredstva rezervirali za sufinanciranje, što se pokazalo dobrom odlukom i tako planiramo i nastaviti jer kriza nije utjecala na provedbu projekata: završili smo planirane i pokrenuli nove, provodili smo i provodimo maksmimalne mjere kontrole troškova, ali i nastojimo maksimalno olakšati situaciju našim građanima.

Donijeli smo mjere pomoći umirovljenicima, ne podižemo cijene smještaja u dječjim vrtićima i produženog boravka u školama, a sve gradske tvrtke imaju zadatak kontrolirati i prilagoditi svoje poslovanje obzirom na inflaciju jer naš stav je da cijene komunalnih usluga u Karlovcu u 2023. neće poskupljivati.

Drugi mandat ste čelu Karlovca – koliko ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima u posljednjih godinu i pol dana, što su Vam bili najveći izazovi, a što najveći uspjesi?

-Zadovoljan jesam jer smo realizirali i realiziramo sve projekte koje smo zacrtali. Naravno, nismo mogli planirati sve probleme koji se događaju na tržištu, od cijena i kašnjenju materijala nadalje, ali zahvaljujući stručnoj i motiviranoj ekipi na razini gradske uprave, mislim da se dobro nosimo s tim.

Što se mandata tiče, pred nama je izazov za sve: da budemo još brži, bolji i kreativniji u svom radu. Tome ćemo se u narednom razdoblju posebno posvetiti.

 I na kraju, kakvi su planovi za 2023.? Nedavno ste usvojili rekordan proračun, najveći ikada, koji su prioriteti, koji su najvažniji projekti koje planirate i što Karlovčanke i Karlovčani mogu očekivati?

-Spomenuo sam da je ove godine započela Aglomeracija Karlovac  – Duga Resa, na kojoj će radovi zbog opsega i veličine zahvata u više dijelova grada trajati do kraja 2023. godine, a obzirom na zahtjevnost radova, moguće je i produženje rokova. Radi se komunalna infrastruktura na osam lokacija u gradu: oborinska odvodnja, plinska i toplinska mreža, elektro i telekomunikacijske instalacije, te ceste i nogostupi. Ove godine započeo i projekt uređenja komunalne infrastrukture u Zvijezdi koji će sigurno trajati dvije godine. Vrijednost projekta kojeg financijski snosi Grad Karlovac je gotovo 13 mil. €. Ove je godine započeo i projekt rekonstrukcije vrelovodne mreže, a projekt vrijedan oko 127 milijuna kuna uz pomoć Grada realizirat će Gradska toplana do kraja 2023. godine. Dugo očekivani projekt rekonstrukcije Edisona također je započet ove godine u vrijednosti od oko 33,6 milijuna kuna, a njegov se završetak očekuje do kraja prvog polugodišta 2023. I ovaj projekt sufinanciran je EU sredstvima, što dokazuje da je bilo dobra odluka da se maksimalno vežemo na europske fondove. Najveći dio velikih projekata bez novca iz Europske unije ne bismo ostvarili.

Nastaviljamo i druge važne infrastrukturne komunalne projekte kao što su rekonstrukcije i uređenje prometnica, dječjih igrališta, izgradnja, asfaltiranje makadamskih cesta, ulaganja u sportske objekte… Ove godine ugovorena su sredstva iz EU Fonda solidarnosti za konstruktivnu obnovu pet kapitalnih objekata u Gradu: zgrade KAMOD-a, Hrvatskog doma, Muzeja, tzv. Male zgrade gradske uprave i kuće Stjepana Mihalića na Gazi. Ukupna vrijednost projekata je gotovo 8,8 milijuna €. Projektna dokumentacija je završena, postupci javne nabave se pripremaju i do kraja 1. polugodišta moraju biti dovršeni radovi. Iz ITU mehanizma za Veće urbano područje Karlovac, koje obuhvaća i Dugu Resu, Ozalj, Slunj, Krnjak, Cetingrad i Rakovicu imat ćemo na raspolaganju 33 milijuna eura i pripremamo projekte koji će njima biti financirani.

Kad govorimo o razvojnim potencijalima grada, naglasak smo stavili na velike infrastrukturne projekte koji su u djelokrugu Republike Hrvatske i zahvalni smo Vladi koja je te projekte stavila među prioritetne. Tu su projekti drugog kolosijeka Hrvatski Leskovac – Karlovac, sustav obrane od poplava grada Karlovca,  te projekti koji će podići kvalitetu i sigurnost prometa na državnim cestama koje prolaze kroz Karlovac. Važna nam je i potpora Karlovačke županije, a naša dobra suradnja, između ostalih, vidjet će se u Regionalnom centru kompetentnosti koji nastaje u Oružani, te Nikola Tesla Experience Center, koji će biti otvoren iduće godine. U 2023. ćemo znati kakav je interes ne samo Karlovčana, nego i građana iz drugih dijelova Hrvatske za POS stanovima jer smo objavili javni poziv za kupnju stanova po tom programu. Iduća godina će donijeti i četvrte izmjene GUP-a, dosta dugo se na njima radi, a posebna vrijednost je što smo nastojali, osim gradskih potreba, maksimalno komunicirati s gospodarstvom, privatnim ulagačima kao i svim sugrađanima koji su imali zahtjeve za izmjenama. Novi GUP će biti temelj još bržeg razvoja našeg grada. (Pero Livajić)

karlovac