U središtu našeg rada bit će održivi i strateški razvoj, transparentnost rada i procesa i otvorenost prema našim građanima i njihovim potrebama, cilj je u potpunosti ispuniti ideju grada u kojem su građani na prvom mjestu, koji je komunalno i prometno uređen s jednakim uvjetima života, rada i obrazovanja u svakom njegovom dijelu.

Mato Franković svoj je drugi mandat na čelu Grada Dubrovnika izborio s jednim od najboljih rezultata drugog kruga nedavnih lokalnih izbora i, još bitnije, s boljim rezultatom nego je ostvario prije četiri godine čime je dobio izravnu potvrdu građana da dobro radi svoj posao. Kakvi su planovi za ovaj mandat i na čemu će biti glavni fokus, odgovorio nam je u svom prvom intervjuu nakon izbora

G. Franković, građani su Vam povjerili i drugi mandat na čelu Grada Dubrovnika, dobili ste preko 59 posto glasova, što je jedan od najboljih rezultata u drugome krugu a i mali rast u odnosu na prošle izbore. Jeste li zadovoljni, što Vam znači ova pobjeda?

-Najviše mi znači što takav rezultat i rast u broju glasova preslikava povjerenje građana u rad mene kao gradonačelnika, ali i cijelog mog tima i ove gradske uprave. 7301 glas u prvom i 9175 u drugom krugu obvezuje, motivira i daje snagu za daljnje služenje građanima i javnom interesu. Pobjeda na izborima omogućuje mi završetak svih započetih projekata koji će podići kvalitetu življenja u Dubrovniku. Dva mandata su, držim, optimalna za ostvariti program.

Što je, kad biste trebali birati, najvažnije što ste napravili u prvom mandatu za Grad Dubrovnik, na što ste najviše ponosni?

-Teško je preko 300 projekata sažeti u nekoliko rečenica, a još je teže odabrati među njima. No, kad moram pribjeći izboru onda bih izdvojio školu Montovjerna, prvi novi objekt u osnovnom školstvu koji je izgrađen nakon 35 godina, cestu od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja jer njenom izgradnjom stvaramo osnovni preduvjet za širenje zone stanovanja na to područje te postrojenje pročistača pitke vode u Komolcu jer smo njegovom izgradnjom riješili višedesetljetni problem koji su građani imali s opskrbom pitkom vodom, a koji bi se pojavljivao za velikih oborina. Počeli smo i izgradnju prvog novog doma umirovljenika nakon 50 godina, a projekt novog doma kapaciteta 200 osoba na stalnom i oko 75 osoba na dnevnom smještaju predan je na izdavanje građevinske dozvole. Moram izdvojiti i milijardu kuna bespovratnih sredstava koliko smo povukli iz europskih fondova u nepune četiri godine, a to je tek početak.  Unatoč  najvećoj krizi od Domovinskog rata pokazali smo se uspješnim u vođenju javnih financija. Pomogli smo najugroženijim skupinama i gradskim poduzetnicima. Paket pomoći koji smo osigurali vrijedan je više od 150 milijuna kuna. Uz navedeno pomogli smo zdravstvenom sustavu kako bi se  lakše borili s pandemijom.

Grad Dubrovnik pobjednik je svih naših analiza, etablirao se kao grad koji najviše izdvaja za svoje građane i poduzetnike, a prije dvije godine osvojili ste i naslov najbolje grada za život u zemlji. Koliko tu sad još ima prostora za napredak, što i kako još može bolje?

-Sve su to laskave titule, a statistike i analize su dobrodošle i one pokazuju trendove, no postoji puno prostora za pomake na bolje. Ova gradska uprava od 2017. velike napore ulaže upravo u osiguranje niza standarda koji su Dubrovčanima izmicali desetljećima, a pod time mislim na standarde u predškolskom odgoju, osnovnoškolskom obrazovanju, u brizi za starije i nemoćne, skrbi za napuštene životinje te u konačnici u segmentu komunalnog i prometnog uređenja i opremanja. Naime, veliki i stihijski razvoj turizma nakon Domovinskog rata nije pratilo komunalno uređenje i u tom smislu još ima područja koja nemaju adekvatno riješeno vodoopskrbu i odvodnju. Zato smo osigurali EU projekt „Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik“ ukupno je vrijedan 881.208.682 kuna koji  donosi prijeko potrebnu modernizaciju sustava vodoopskrbe i odvodnje na širem području Dubrovnika te izgradnju nedostajućih dijelova vodoopskrbne i kanalizacijske mreže. Pokrenuli smo niz investicija u obrazovanju, u sportskoj infrastrukturi, a do kraja ovog mandata bit će izgrađena dva doma umirovljenika, azil za životinje te centar za odgoj obrazovanje i rehabilitaciju osoba s teškoćama u razvoju. Veliku većinu kapitalnih investicija ostvarit ćemo uz financiranje iz europskih i nacionalnih izvora.

Među prvima u zemlji ste krenuli sa velikim projektom digitalizacije gradske uprave. U kojoj je on fazi, kad će biti potpuno završen i što točno znači za gradsku upravu a što za građane Dubrovnika?

-Postupak digitalizacije Grada Dubrovnika pokrenuli smo prije četiri godine kada smo krenuli od nule jer je do tada na raspolaganju bio sustav iz 80-ih godina. U globalu riječ je o procesu koji traje, no brojni procesi su već vidljivi i u primjeni, a benefite osjećaju naši građani. Mi smo još prije nekoliko godina implementirali projekt 3D inteligentnog upravljanja prostorom, on-line preglednik građevinskih dozvola i preglednik evidencije komunalne infrastrukture. Najrecentnije, s radom je na adresi edubrovnik.hr počeo sustav Otvoreni grad. Riječ je o središnjem gradskom portalu za pristup javnim informacijama, otvorenim podacima i digitalnim uslugama i servisima Grada Dubrovnika. Građanima se na jednom mjestu omogućuje uvid u financijsko poslovanje Grada Dubrovnika, sve plaćene račune, pristup digitalnim obrascima, on-line podnošenje zahtjeva te pokretanje upravnih i drugih postupaka, ali u konačnici, omogućuje im se i u sudjelovanje u samom upravljanu gradom i donošenju odluka kroz dio sustava „Vox Populi – Građani upravljaju Gradom“. Ovim dijelom sustava, koji je inovacija u poslovanju jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, uz poruku „Budi promjena koju želiš vidjeti u Gradu!“ građani mogu promovirati svoje ideje i prijedloge za poboljšanja kvalitete života u svom gradskom kotaru/mjesnom odboru ili gradu kao cjelini te ih pratiti na putu od ideje do realizacije.

Kad smo kod digitalizacije, Dubrovnik je i jedan od najnaprednijih gradova na smart-city planu. Koje nove iskorake tu možemo očekivati u naredne četiri godine?

-Dubrovnik se nizom primjera prometnuo u jednog od promotora Smart City koncepta, a u fokusu takvog pristupa je strateška primjena suvremenih rješenja i tehnologija usmjerenih prema povećanju kvalitete života naših građana, ali i osiguravanju najboljeg doživljaja destinacije posjetiteljima. Među njima se ističu 100% električni car sharing sustav, u svijetu jedinstveni sustav pametnog parkinga, brojač posjetitelja unutar povijesne jezgre i mnogi drugi. Jedan od recentnijih primjera je i korištenje električnih teretnih bicikala u kontaktnoj zoni povijesne jezgre. Promišljajući daljnji razvoj i urbanizaciju Dubrovnika, nastavljamo s razvojem infrastrukturnih projekata s ciljem rasterećenja gradskog središta opterećenog prometnim zagušenjima. Jedna od ključnih investicija jest Park ‘n’ Ride sustav na području Pobrežja. Dio je integriranog razvojnog programa Dubrovnik 2030 i projekta Poštujmo Grad, a dijelom je naslonjen i na Smart City koncept, a uključuje uređenje javnog parkirališta za osobna i taksi vozila te autobuse s prometnim priključkom na bivšu županijsku cestu Ž6235 i javnim prijevozom do užeg središta grada.

Najveći boom i napredak u proteklom mandatu napravili ste na polju EU fondova – od nula kuna u 2017. došli ste do milijardu povučenih kuna za projekte… Koji je cilj i plan do 2025.?

-U ovom mandatu naglasak stavljamo upravo na bespovratna izvanproračunska sredstva, a u novoj europskoj omotnici vidimo velike prilike i očekujem da ćemo u iduće četiri godine povući tri milijarde kuna. Europski fondovi važni su za naše gospodarstvenike i oni mogu pružiti zamah dubrovačkom gospodarstvu. Ne manje važno, korištenje europskih sredstava rasterećuju se postojeća proračunska sredstva jedinica lokalnih samouprava i otvara mogućnosti da ta sredstva upotrijebimo za nadogradnju cijelog spektra komunalnih i društvenih usluga koje bi građanima bile dostupnije, a dio njih i potpuno besplatan. Tu mislim na besplatne vrtiće, besplatan javni prijevoz, dopunsko zdravstveno osiguranje za sve umirovljenike čije mirovine ne prelaze 3500 kuna, besplatnu produženu nastavu, 0 posto prireza, 0 posto poreza na potrošnju. Plan je sve navedene mjere kao nadstandarde uvesti do kraja ovog mandata, odnosno do 2025. godine.

 Jeste li zadovoljni pomakom u rješavanju stambenog pitanja mladih i što tu planirate u novom mandatu?

-Donekle jesam, ali još je puno puta pred nama. U proteklom mandatu definirali smo program Dubrovačke stanogradnje te smo u Novoj Mokošici izgradili prva 43 stana za mlade obitelji koje rješavaju svoje stambeno pitanje. Na Pobrežju smo kupili 75906 metara kvadratnih, a na navedenom području planiramo dodjeljivanje zemljišta mladim obiteljima, koje prethodno udovoljavaju uvjetima za dobivanje kredita, s namjenom gradnje obiteljske kuće. Izgradnjom ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja stvorili smo preduvjet za urbanizaciju tog područja na kojem se Dubrovnik može širiti uz nove zone za stanovanje. U drugom mandatu kreće izgradnja novih 50 stanova u naselju Solitudo.

Hoće li biti nekih novih iskoraka kad su demografske mjere i ulaganje u djecu i mlade u pitanju?

-Mi smo još 2019. kao novu demografsku mjeru uveli stalnu godišnju naknada za treće i svako daljnje dijete što je naišlo na prepoznavanje kod naših građana, a potpora roditeljima u ukupnom iznosu od 33.600,00 kuna isplaćuje se u jednakim godišnjim obrocima do navršene sedme godine djetetova života. Značajno smo povećali i iznose jednokratnih potpora za novorođenčad. U osnovnoškolsko obrazovanje samo tijekom 2019. uložili smo 100 milijuna kuna, a otvorili smo i 13 novu vrtićkih skupina. EU projekt Grad za djecu vrijedan preko 14 milijuna kuna posve je namijenjen unapređenju uvjeta rada i boravka u vrtićima. Subvencioniramo udžbenike osnovnoškolcima i srednjoškolcima, a broj stipendija smo udvostručili te povećali njihove iznose. U ovom mandatu spremamo kapitalne projekte poput dogradnje i nadogradnje vrtića Pčelica u Mokošici za što imamo građevinsku dozvolu, kao i  rekonstrukciju tamošnje osnovne škole. Odabrali smo izvođača radova uređenja i adaptacija OŠ Marina Getaldića u povijesnoj jezgri na dvije lokacije, a razvijamo i projekte novih objekata predškolskog odgoja uz ispunjene svih standarda i besplatno pohađanje vrtića te dostizanje strateškog cilja jednosmjenske nastave u svim našim školama. 

Kakvi su planovi kad su u pitanju poduzetnici, obrtnici, poticanje gospodarstva?

-Gospodarska slika u kojoj toliko ovismo o turizmu kao jednoj grani gospodarstva naša je stvarnost i ona se mora mijenjati, ali to nije moguće napraviti preko noći. IT industrija, koncepti pametnog grada, filmska industrija te razvoj Dubrovnika kao sveučilišnog centra sada kada imamo studentski dom pružaju nam prilike za razvoj koje trebamo iskoristiti. Dubrovnik će se u narednom razdoblju razvijati kao sveučilišno središte. Drugo područje su Smart City i informacijsko-komunikacijske tehnologije u čemu se također snažno profiliramo, a treće područje jest industrija zabave. Dubrovnik ima puno veću i bogatiju filmsku povijest nego što je uvriježeno mišljenje, ali i priliku za svijetlu budućnost i bili bismo neozbiljni kada tu priliku ne bi iskoristili. Interes velikih TV i filmskih kuća je pojačan, pa smo samo kroz rujan i listopad 2020. ugostili tri strane produkcije, uključujući one HBO-a i Lionsgatea. Grad već radi na projektnoj dokumentaciji za izgradnju filmskog studija na mjestu sadašnjeg odlagališta otpada Grabovica. Prvu fazu sanaciju odlagališta smo proveli i idemo prema potpunom zatvaranju. Taj će projekt sigurno donijeti niz benefita gradu i stvoriti podlogu za razvoj novih djelatnosti.  U planu je i razvoj gospodarske zone za IT industriju, a podlogu za navedeno osigurat ćemo kroz izmjene GUP-a.

Na čemu će, općenito, biti fokus u drugom mandatu, s kojim projektima krećete?

-Generalno, u središtu našeg rada bit će održivi i strateški razvoj, transparentnost rada i procesa i otvorenost prema našim građanima i njihovim potrebama. Kad govorimo o projektima samo za financiranje putem Mehanizma za oporavak i otpornost Europske unije prijavili smo preko 35 projekata čija vrijednost premašuje milijardu kuna. Među njima ističu se Dom za starije i nemoćne ispod Opće bolnice, kojim ćemo odgovoriti na zahtjeve za ovim oblikom skrbi naših sugrađana, Park’n’Ride sustav na Pobrežju, koji će značajno rasteretiti uže gradsko područje od motoriziranog prometa, posebno u sezoni, energetska obnova i uređenje postojeće sportske dvorane u Gospinom polju te nova multifunkcionalna sportska, kongresna i koncertna dvorana, škola u Mokošici, vrtić Pčelica i stanovi za mlade u Solitudu. Ne mogu izostaviti projekt Aglomeracije Dubrovnik jer predstavlja najveći infrastrukturni zahvat u vodoopskrbni i kanalizacijski sustav grada u njegovoj povijesti. Vrijedan je 881.208.682 kuna i donosi prijeko potrebnu modernizaciju sustava vodoopskrbe i odvodnje na širem području Dubrovnika te izgradnju nedostajućih dijelova vodoopskrbne i kanalizacijske mreže. Drugi veliki projekt, koji je također u fazi realizacije, je 70 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale. Najveće je to ulaganje u prometnu mrežu užeg centra grada u posljednjih pedeset godina, a u potpunosti je financirano izvanproračunskim, europskim i nacionalnim sredstvima.

I na kraju, koji su najvažniji ciljevi do kraja ovoga mandata, po čemu će Dubrovnik za četiri godine biti još bolji grad za život nego što je danas?

-Cilj je u potpunosti ispuniti ideju grada u kojem su građani na prvom mjestu, grad koji je komunalno i prometno uređen s jednakim uvjetima života, rada i obrazovanja u svakom njegovom dijelu. Veliku većinu kapitalnih investicija ostvarit ćemo uz financiranje iz europskih i nacionalnih izvora. Zahvaljujući tome, proračun ćemo dodatno otvoriti potrebama građana, od najmanjih, preko studenata, gospodarstvenika pa do naših najstarijih. (Marija Pulić Drljača)