Iako nas je korona malo usporila i zaustavila neke investicije, svi projekti koje provodi Grad uz sufinanciranje iz drugih izvora, za sada napreduju po planu i programu, a poduzetnicima i gospodarstvu smo pomogli paketom mjera vrijednim osam milijuna kuna

Željko Turk jedan je od dugovječnijih gradonačelnika – na čelu Zaprešića je 14 godina tijekom kojih se Grad Zaprešić transformirao iz grada iz kojega se odlazilo živjeti u Zagreb, u grad u kojega se doseljava jer nudi sve mogućnosti i preduvjete za kvalitetan, sadržajan i miran život. Grad se isprofilirao kao grad sporta i mladih, pa samo za djecu i obrazovanje izdvajaju preko 30 milijuna kuna godišnje. Što je sve napravljeno u protekle tri godine i koji su planovi za iduću godinu ispričao nam je sam gradonačelnik.

G.Turk, na čelu Grada Zaprešića ste 14 godina. Kako ste zadovoljni i jeste li ostvarili sve što ste planirali?

– Da, godine zaista brzo prolaze, a naš grad raste. Definitivno sam zadovoljan jer smo brinuli o tome da Zaprešić ima sve ono što jedan grad treba imati; zadovoljavajući komunalni standard, kvalitetan odgojno-obrazovni sustav te dobre temelje za gospodarski i turistički razvoj. Daleko iza nas je vrijeme kada se iz Zaprešića odlazilo živjeti u Zagreb, danas se dolazi živjeti u Zaprešić jer smo stvorili sve preduvjete za kvalitetan život naših stanovnika.

Koje biste projekte i mjere ostvarene u tri godine ovoga mandata istaknuli kao najvažnije za Grad i građane?
– Često za Zaprešić kažu kako je grad mladih, obrazovanja i sporta, pa u tom smjeru ide i naša politika. Sve naše osnovne škole su obnovljene, uređene i dograđene. Nakon izgradnje novog aneksa OŠ Ljudevita Gaja te kompletne energetske obnove koju smo financirali europskim sredstvima, dogradili smo OŠ Kupljenovo i izgradili djeci igralište i novu sportsku dvoranu, a trenutno se gradi i velika trodijelna dvorana uz OŠ Antuna Augustinčića. Uz to, uredili smo nogometne terene sredstvima UEFA-e i dvoranu športsko-rekreacijskog centra te izgradili novu kuglanu našim svjetskim prvacima, Kuglačkom klubu Zaprešić. Uz to bih istaknuo ulaganja u komunalnu infrastrukturu, koja u povijesti Zaprešića nikad nisu bila veća. Krenuo bih s izgradnjom južne obilaznice grada koja je doprinijela tome da naš centar nije zagušen tranzitnim prometom i modernizacijom željeznica koje nas kvalitetno i brzo povezuju s metropolom. Na tome zahvaljujem Vladi koja je europskim, ali i vlastitim sredstvima, krenula u realizaciju ovih projekata na koje su žitelji zaprešićkog kraja čekali preko 30 godina. Na kraju, kao kapitalni projekt izdvojio bih projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Zaprešić koji kreće u realizaciju ove godine, a njime ćemo povećati priključenost stanovništva na javne kanalizacijske sustave (na kraju projekta ostvarit će se cilj od preko 90% pokrivenosti mrežom odvodnje), omogućiti pročišćavanje otpadnih voda, osigurati racionalnije korištenje vode i u konačnici pridonijeti očuvanju zdravlja ljudi, zaštiti vodnih resursa i okoliša.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i proveli u protekle tri godine?
– Sveukupno govorimo o ulaganjima od gotovo 1,2 milijarde kuna. A to su samo kapitalni projekti, naravno, ima i manjih. U tom periodu je u obrazovne ustanove i sportske objekte investirano 80 milijuna kuna, modernizacija i elektrifikacija pruge Zaprešić-Zabok na našem području je projekt vrijedan 350 milijuna kuna, više od 200 milijuna kn iznosi projekt rekonstrukcije pruge prema Savskom Marofu, južna obilaznica 200 milijuna kuna, a projekt  Aglomeracije Zaprešić, za dio koji se odnosi na grad, je investicija vrijedna 350 milijuna kuna. Dio projekata je realiziran, dio u provedbi, a dio uskoro kreće u realizaciju.

Gdje je napravljen najveći iskorak i napredak, što biste izdvojili kao svoj najveći uspjeh?
– Izuzetno sam zadovoljan ulaganjem u komunalnu infrastrukturu, jer je ona preduvjet razvoja u svakom pogledu. Riječ je o investicijama nikad većima u povijesti našeg grada, koje su prije svega rezultat kontinuiteta gradske politike, dobre suradnje sa Županijom i Vladom RH koja je prepoznala važnost navedenih projekata za lokalno stanovništvo.

U zadnju godinu mandata ulazite u znaku krize zbog korone. Koliko Vam je ona poremetila planove i kako se odražava na funkcioniranje grada?
– Korona nas je malo usporila, zaustavljene su neke investicije, ali svi projekti koje provodi Grad uz sufinanciranje iz drugih izvora, za sada napreduju po planu i programu.

Na koji način pomažete svojim gospodarstvenicima i građanima u krizi i koliko ste za to osigurali?
– Vjerujemo da smo u ovoj teškoj situaciji maksimalno izašli ususret našim gospodarstvenicima i građanima. Donijeli smo paket mjera, među kojima je i odluka o oslobađanju plaćanja komunalne naknade svima koji su morali privremeno obustaviti rad, ali i o umanjenju iznosa za 30% svima koji su imali poteškoće u poslovanju u tom periodu. Donijeli smo odluku o oslobađanju plaćanja zakupnine za poslovne prostore i javne površine, omogućili ugostiteljima proširenje terasa, obustavljena je naplata računa za odvoz komunalnog otpada i naplata parkiranja na području grada. Također smo oslobodili roditelje od obveze plaćanja usluga dječjih vrtića. Ovaj paket mjera težak je oko 8 milijuna kuna. Nedavno smo i svim zaprešićkim umirovljenicima podijelili po dvije zaštitne maske.

Planirate li neke nove mjere?
– Spremni smo i imamo u vidu razne mogućnosti i mjere, ali se nadamo da one neće biti potrebne. Upravo zato je važno da se svi zajedno odgovorno pridržavamo propisanih epidemioloških mjera kako bismo sačuvali zdravlje, ali i naše gospodarstvo koje je pokretač svega.

Vratimo se rezultatima… Imate li podatke, koliko je u posljednje tri godine ostvareno novih investicija i, posljedično, otvoreno radnih mjesta u Gradu Zaprešiću?
-Zaprešić je dosta zanimljiv investitorima i neke tvrtke koje već imaju zaprešićku adresu šire svoje kapacitete, a došle su i neke nove koje su upravo u našem gradu pronašle dobro i sigurno okruženje za poslovanje. Zaprešić je prometno gledajući na odličnoj poziciji, a naša prednost svakako je i blizina metropole. Što se nezaposlenosti tiče, ona je na području Zaprešića niska kao rijetko gdje u Hrvatskoj. Nadamo se da ova situacija neće znatno to promijeniti.

Kojim mjerama privlačite investitore i podupirete poduzetnike?
-Osim što smo u 100%-tnom iznosu europskim novcima uredili i opremili gospodarsku zonu u Pojatnu, smanjili smo komunalni doprinos, a za sve zgrade proizvodne namjene na simboličnih 1 kn/m³, upravo s ciljem poticanja proizvodnje na našem području.

Planirate li u posljednjoj godini mandata neke promjene na tom planu?
-Nažalost, dolazak investitora ne ovisi samo o nama, ali nastojat ćemo daljnjim ulaganjem u komunalnu infrastrukturu stvoriti još bolje preduvjete za njihov dolazak.

Kako ste zadovoljni demografskom slikom grada i jeste li na tom planu uspjeli postići neke rezultate?
-Zadovoljan sam jer je Zaprešić grad mladih obitelji i zaista su nam u jednom trenutku i vrtići i škole postale pretijesne. Godinama radimo na proširenju kapaciteta i još smo uvijek među rijetkim gradovima koji bilježe porast prvašića. Spremna je i dokumentacija za izgradnju novog dječjeg vrtića na sjeveru grada.

Koliko izdvajate za demografske mjere na godišnjoj razini i koje su najvažnije mjere?
-Povećali smo subvencije za novorođenčad te one sada iznose 2.500 kuna za 1. dijete, 5.000 kuna za 2. dijete, 10.000 kuna za 3. i svako sljedeće dijete. Subvencioniramo boravak djece u dječjim vrtićima, sredstvima EU osiguravamo asistente djeci s teškoćama u razvoju, subvencioniramo produženi boravak u školama, već nekoliko godina roditelji ne moraju brinuti o nabavci udžbenika… Sveukupno iz izvornih proračunskih prihoda grada na programe predškolskog odgoja i osnovnoškolskog obrazovanja izdvajamo više od 31 milijun kuna godišnje.

Kako ste zadovoljni korištenjem EU fondova, koliko ste dosad ugovorili/povukli i koji su najvažniji projekti?
-Europska sredstva su velika i značajna pomoć lokalnim projektima. Neću spominjati one koji su završeni, već samo one koji su trenutno u provedbi, a to su: Projekt Znanje svima, kojim je svima omogućena socijalna uključenost i integracija 22 učenika s teškoćama u proces odgoja i obrazovanja uz potporu stručno osposobljenih pomoćnika u nastavi. Na ovaj način učenicima se pružaju jednake mogućnosti obrazovanja, a time i njihovo daljnje aktivno sudjelovanje u društvu. Razdoblje provedbe projekta je od 2017. do 2021. godine, a njegova ukupna vrijednost je 3.986.558,40 kuna. Stopa sufinanciranja iznosi 85% prihvatljivih troškova. Nadalje, tu je projekt nabavke spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada. Grad Zaprešić, kao jedinica lokalne samouprave, želi uspostaviti kvalitetan, postojan i ekonomski učinkovit sustav sakupljanja komunalnog otpada u skladu s načelima održivoga razvoja, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom zaštitom javnog interesa. Planirani rezultat projekta je povećanje od 4% odvojenog prikupljenog komunalnog otpada u 2020. godini u odnosu na 2016. godinu.  Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.700.000,00 kuna za nabavku preko 3000 spremnika za selektivno odvajanje komunalnog otpada. Projekt je sufinanciran 85% od strane EU fondova dok preostalih 15% su sredstva Grada Zaprešića.

Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa na području Zaprešića – izgradnja NGA mreža
Projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu provodimo u partnerstvu s općinama Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća. Riječ je o izgradnji mreže nove generacije pristupa internetu u bijelim zonama u Gradu Zaprešiću i općinama u kojima ne postoji komercijalni interes od strane operatera. Odabrani partner za prijavu na Ograničeni poziv je Hrvatski telekom d.d. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 64.271.194,37 kuna.

Nadalje, tu je projekt Aglomeracije kojeg sam već spominjao i koji je vrijedan preko 683 milijuna kuna, od čega je preko 70 posto financirano europskim sredstvima. Dogradnja postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda osigurat će treći, najviši stupanj pročišćavanja, uključujući postrojenja za obradu mulja. Proširenje postojeće mreže odvodnje omogućit će povećanje priključenosti na mrežu odvodnje u aglomeraciji Zaprešić sa sadašnjih 69% na 91%, dok će se priključenost na području aglomeracije Kraj Donji sa sadašnjih 0% povećati na 90%. Dogradnjom i rekonstrukcijom vodoopskrbne mreže smanjit će se gubici u sustavu te osigurati funkcionalnost i veći stupanj pouzdanosti vodoopskrbe za dodatnih 6.861 stanovnika. Rekonstrukcijom, dogradnjom i sanacijom postojećeg sustava odvodnje poboljšat će se stanje sustava i omogućiti priključenje novih korisnika. Nabavom suvremene opreme osigurat će se održavanje budućeg sustava odvodnje.

Projektom Forest Ride, vrijednim 8,5 milijuna kuna, od čega su 7,2 milijuna bespovratna sredstva, planira se izgradnja nove biciklističko pješačke infrastrukture Zaprešić – Pojatno i Industrijske ulice te njihovo spajanje na postojeću biciklističku pješačku stazu koja vodi prema željezničkoj postaji Novi dvori. Na taj način proširit ćemo  postojeću biciklističko-pješačku infrastrukturu i stvoriti  pretpostavke za kvalitetniji razvoj intermodalnog prometa i povećanja broja korisnika sredstava javnog prijevoza kroz nadovezivanje biciklističko pješačkih infrastruktura na linije javnog prijevoza.

I naposlijetku, tu je projekt modernizacije i elektrifikacije pruge Zaprešić-Zabok vrijedan 614,4 milijuna kuna, od čega su 522,23 milijuna kuna EU sredstva. Preostalih 15 posto vrijednosti projekta financirat će se iz nacionalnih sredstava. Razdoblje provedbe projekta je od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2021. godine. Dionica se proteže kroz dvije županije, Zagrebačku i Krapinsko-zagorsku županiju, a projekt obuhvaća zahvate na dionici duljine 23,85 km.

I na kraju, koji su vam još ključni ciljevi i planovi do kraja mandata, što građani mogu očekivati u ovih godinu dana koliko je do izbora?

-Uz sve ovo navedeno, meni su osobno, ali i građanima Zaprešića, u srcu Novi dvori za čiju smo obnovu, također europskim sredstvima, izradili projektnu dokumentaciju, a to je bio prvi korak ka dugo očekivanoj revitalizaciji tog vrijednog povijesnog kompleksa u kojemu je nekada živio ban Josip Jelačić. S obzirom na izniman povijesni i kulturni značaj kompleksa, integriranim programom želi se obnoviti i zaštititi kompleks, a brojne objekte u sklopu istog staviti u turističku, društvenu i gospodarsku funkciju te brendirati i promovirati kao jedinstvenu turističku destinaciju nadomak Zagreba. Svojim smo sredstvima obnovili Vršilnicu, jedinstveni objekt koji je u banovo vrijeme služio za preradu žita, pretvorili smo u multimedijski centar za kulturna događanja i poslovne skupove, za koji dan otvorit ćemo povijesno-poučnu stazu, a u Proračunu su rezervirana i sredstva za obnovu zgrade Kukuružarnika. Sve je spremno i za prijavu obnove čitavog kompleksa i samo čekamo raspis nove financijske omotnice za kulturnu baštinu. Procijenjena vrijednost projekta je 150 milijuna kuna. (Marija Pulić Drljača)