Vjerujem kako svi mi imamo istu viziju živjeti i raditi u Vinkovcima i odgajati svoju djecu upravo ovdje gdje su im bake i djedovi. Zaustavljanje iseljavanja je naš cilj i  u idućem mandatu još ćemo intenzivnije raditi na tome kroz stvaranje bolje poduzetničke klime sa ciljem zadržavanja postojećih i osiguravanja novih radnih mjesta

Grad Vinkovci u protekle se četiri godine, otkako mu je na čelu Ivan Bosančić, etablirao kao jedan od najuspješnijih gradova po korištenju EU fondova i grad s izraženom brigom i ulaganjem u obrazovanje, djecu i mlade. Što je sve napravljeno i koji su mu planovi za idući mandat, ako ga građani još jednom izaberu, pitali smo gradonačelnika Bosančića.

Gradonačelniče, na kraju smo Vašeg prvog mandata na čelu Grada Vinkovaca. Kada se osvrnete iza sebe, kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali i svojim građanima obećavali prije četiri godine, uoči prošlih lokalnih izbora?

-Da, bliži se kraj jednog aktivnog mandata kojim sam zadovoljan i vjerujem kako sam opravdao povjerenje naših građana. Naravno, uvijek može bolje i ima projekata koje trebamo dovršiti u iduće četiri godine. Ostvarili smo gotovo sve ono što smo si zadali kao zadatak na početku mandata. Na kraju mandata građanima sam podnio detaljno izvješće o onome što smo radili unazad četiri godine kako bi točno znali što je učinjeno i za što su se izdvajala sredstva iz proračuna grada na Bosutu, najstarijeg europskog naselja u kojem se kontinuirano živi preko 8000 godina. Za naš grad vrijedi raditi i boriti se kako bi i nadalje podizali kvalitetu života u svim područjima.

Što biste istaknuli kao najvažniju i najveću stvar koju ste napravili za svoj grad u ove četiri godine? Po čemu su Vinkovci danas u 2021. bolje mjesto za život nego 2017.  i gdje je napravljen najveći napredak?

-Moj rad se bazirao na projektu Vinkovačka obitelj koji obuhvaća niz mjera usmjerenih prema svakom članu jedne vinkovačke obitelji – od onog najmlađeg, pa do onog najstarijeg. Cilj nam je različitim naknadama i poticajima omogućiti rasterećenje kućnog budžeta jedne obitelji prilikom rođenja djeteta, upisa u školu, troškova školovanja i studiranja. Od samog početka mandata nastojali smo da gradska uprava bude na raspolaganju svakom našem građaninu koji treba pomoć ili stručni savjet. Organizacijom javnih tribina u mjesnim odborima građanima je pružena mogućnost aktivnog sudjelovanja u donošenju proračuna na temelju potreba u njihovom naselju.

Vinkovce smo u protekle četiri godine razvijali kao grad po mjeri svakoga čovjeka. Radili smo na izgradnji nove i poboljšanju postojeće prometne, komunalne, gospodarske i odgojno-obrazovne infrastrukture. Naši najmlađi Vinkovčani idu u energetski obnovljene vrtiće i škole, izgradili smo novu školu u Mirkovcima i nova igrališta u našim gradskim četvrtima. Nova zgrada Poduzetničkog inkubatora svojom pojavom zaista uljepšava ionako lijepu obalu našega Bosuta, a posebno sam ponosan na činjenicu što je 50 naših Vinkovčana zaposleno u 18 novoosnovanih tvrtki stanara unutar ove poduzetničke infrastrukture izgrađene europskim sredstvima. Vinkovci su postali jedno veliko gradilište i naši građani vide trud tima mladih i stručnih ljudi koji neumorno rade na pripremi i provedbi brojnih projekata.

 Koje biste još projekte i mjere istaknuli kao ključne za razvoj grada i poboljšanje kvalitete života Vaših sugrađana?

-Infrastrukturu grada neprestano razvijamo o čemu svjedoči 120 milijuna kuna vrijedna istočna obilaznica, 80 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje borinačkog nadvožnjaka i  384 milijuna kuna vrijedan projekt Aglomeracije. Nikako ne smijemo izostaviti projekte energetske obnove ukupne vrijednosti 37,8 milijuna kuna kojima smo obnovili 3 dječja vrtića, 2 škole i 2 zgrade javne namjene. Socijalni projekti možda nemaju onu vidljivu i opipljivu komponentu poput infrastrukturnih projekata, no zasigurno su od izrazitog značaja za više od četiri i pol tisuće naših građana koji su uključeni u projekte kao ciljane skupine i krajnji korisnici.

 Kolika je ukupna vrijednost projekata (uključujući i EU) koje ste pokrenuli i realizirali u ovome mandatu?

-Projekata je puno i ponosan sam činjenicom kako smo u Vinkovce zajedničkim snagama privukli 1,47 milijardi kuna ugovorenih projekata. Naši poduzetnici, udruge i ustanove prepoznali su potencijal EU sredstava i ostvarili svoje hvalevrijedne investicije s zavidnih 83% bespovratnih sredstava. Naš grad je jedan od vodećih u Hrvatskoj po pitanju prijava na različite natječaje i povlačenja bespovratnih sredstava za projekte od izrazite važnosti za naše sugrađane. Provedbom brojnih projekata pokrenuli smo naše gospodarstvo i uvjeren sam kako su upravo brojke od više tisuću novozaposlenih, rast plaća za gotovo 900 kuna i 130 novih poduzetnika u ovom mandatu dokaz kako smo krenuli u zaista dobrom pravcu.

 

 Kako ste zadovoljni gospodarskom slikom grada i kakva je ona danas u usporedbi sa situacijom prije četiri godine?

-Za razvoj našega grada od prvenstvenog je značaja razvoj gospodarstva u kojem smo u periodu od 2016. do 2019. bilježili konstantan rast. U predpandemijskoj 2019. godini, u Vinkovcima je aktivno bilo 693 poduzetnika s 8.347 zaposlenika i uz pozitivni trgovinski saldo veći od 368 milijuna kuna, dok je recimo 2016. godine isti iznosio oko 175 milijuna kuna. U ovom istom razdoblju rasle su i prosječne neto plaće zaposlenika za više od 17%. Razvoj svake sredine, bilo da je riječ o općini, gradu ili državi, ovisi o uspješnosti gospodarstva na tom području. Što je gospodarstvo snažnije, veći je priljev sredstava i samim time veće su mogućnosti ulaganja i u ostala područja neophodna za stvaranjem željene kvalitete života.

Upravo zato, ulažemo značajne napore u razvoj našega gospodarstva koji želimo temeljiti na inovativnosti i konkurentnosti naših poduzetnika. Uloga lokalne uprave je stvaranje pretpostavki za razvoj gospodarstva kroz različite programe kojima potičemo na ulaganja u nove i proširenje postojećih djelatnosti.

Koliko ulažete u razvoj i poticanje gospodarstva i imate li u planu neke nove mjere i programe, uspijete li ponovo osvojiti povjerenje svojih građana?

-Grad je kroz provedbu “Programa poticanja poduzetništva na području grada Vinkovaca” i “Programa poticanja poljoprivrede na području grada Vinkovaca” osigurao 3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za poduzetnike i poljoprivrednike koji djeluju na području Vinkovaca. Oba programa imaju za cilj pružanje pomoći i potpore u razvoju poslovanja i investiranja, otvaranju novih radnih mjesta i povećanju konkurentnosti naših poduzetnika i poljoprivrednika.

Gospodarstvo i obrazovanje pokretač su razvoja svakoga grada. I dalje ćemo stvarati uvjete za rast i razvoj gospodarstvenika, a nova proširena industrijska zona Zalužje bit će temelj razvoja u sljedeće četiri godine kroz inovativno gospodarstvo kao generatora novih radnih mjesta. Ova zona u svom trenutnom punom kapacitetu popunjava 1767 radna mjesta kod 49 poduzetnika. Osigurali smo sve preduvjete da nam Vlada Republike Hrvatske daruje 111 ha zemljišta vrijednog 160 milijuna kuna, te smo na samom kraju ovog procesa. Prateći svjetske trendove, prošireni dio ove zone kreirat ćemo kao pametnu zonu koja će biti održiva, pametna i digitalna. Zona će biti kreirana prema potrebama investitorima i pružit će priliku našim poduzetnicima da prošire svoje poslovanje, no i da privučemo nove investitore koji će osigurati nove tehnologije, nove djelatnosti te nova radna mjesta.

Kakva je situacija na demografskom planu i što je najvažnije što ste na tom području napravili u ove četiri godine?

-Demografska obnova je vrlo važna i to je nešto na čemu moramo intenzivno raditi i u idućem mandatu. Ovo pitanje je iznimno važno ne samo za Vinkovce nego za cijelu Hrvatsku i ovo je problem kojim se treba ozbiljno pristupiti na najvišim nivoima.

Kao što sam i ranije istaknuo, Vinkovačka obitelj je program koji ću sa svojim timom nastaviti provoditi i nadograđivati ga obzirom da se isti pokazao iznimno koristan za naše sugrađane koje Grad prati kroz različite mjere od rođenja do starosti. Jasno kako je naglasak nastavak rada na podizanju kvalitete života u ovom našem lijepom gradu. Vinkovačka obitelj su svi projekti na kojima smo radili jer svi projekti su u funkciji zadovoljavanja potreba građana Vinkovaca.

Moram naglasiti da je već jasno vidljiva pozitivna demografska slika u našem gradu na Bosutu što pokazuje i podatak kako je dosad u ovoj godini rođeno 30 djece više nego u istom promatranom razdoblju u protekloj godini. Pozitivni gospodarski trendovi i demografske mjere zasigurno pridonose stabilnosti vinkovačkih obitelji i povećanjem broja članova unutar istih. Vjerujem da ćemo i u sljedećem razdoblju proširenim i novim demografskim mjerama ojačati položaj vinkovačke obitelji i bilježiti još bolje demografske podatke u našem gradu.

 Planirate li neke nove mjere i programe kad su u pitanju djeca i mladi?

-Razvoj gospodarstva, unapređenje urbanih i „zelenih“ sadržaja, promicanje zdravog i aktivnog života građana, poticanje obrazovanja kao društvene i gospodarske investicije te demografska revitalizacija i unaprjeđenje standarda Vinkovačke obitelji  naglasak su i okosnica projekata na kojima ćemo raditi u budućem razdoblju. Optimizacija, digitalizacija i modernizacija javne uprave te uklanjanje administrativnih prepreka odnosno poboljšanje dostupnosti javne uprave građanima vrlo je važan dio našeg programa. Naravno, istovremeno ćemo jačati prepoznatljivost naše povijesne, kulturne i prirodne baštine i time pozicionirati Vinkovce na turističkoj karti regije brojnim manifestacijama i novim turističkim proizvodima.

Kako bi mladima osigurali sadržaje na otvorenom pripremili smo nove projekte izgradnje kompleksa otvorenih bazena, sportskih sadržaja na lokaciji Papuk, ali i modernih igrališta za djecu i sportskih terena za mlade u svakom gradskom kvartu.

Naravno, ključno je obrazovanje pa poseban naglasak ide na osiguravanje uvjeta za jednosmjenski rad naših osnovnih škola, produženi boravak u vrtićima uz tople i zdrave obroke za svu djecu u vrtićima i školama.  Osiguranjem mogućnosti za visokoškolsko obrazovanje omogućujemo našim sugrađanima studiranje u vlastitom gradu na studijima Drvne tehnologije Šumarskog fakulteta i studija Računarstva Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijske tehnologije. Ovi smjerovi su preduvjet za obrazovanje kadrova u ova područja kojima ćemo poticati razvoj vinkovačkog gospodarstva temeljenog u suvremenim tehnologijama.

 Kad sada, nakon četiri godine, rezimirate napravljeno, što je bio najveći izazov i gdje mislite da se moglo još više i bolje, možda?

-Vjerujem kako svi mi imamo istu viziju živjeti i raditi u Vinkovcima i odgajati svoju djecu upravo ovdje gdje su im bake i djedovi. Zaustavljanje iseljavanja je naš cilj i  u idućem mandatu još ćemo intenzivnije raditi na tome kroz stvaranje bolje poduzetničke klime sa ciljem zadržavanja postojećih i osiguravanja novih radnih mjesta. Također, žao mi je što nismo započeli s obnovom tržnice jer nažalost, nismo pronašli odgovarajući način financiranja iste.  Naša tržnica zaslužuje cjelovitu obnovu kako bismo našim OPG-ovcima i poljoprivrednicima osigurali mjesto na kojemu mogu prezentirati svoje proizvode, a našim Vinkovčanima kvalitetnu ponudu domaćih kvalitetnih namirnica.

Kako i koliko je pandemija utjecala na realizaciju planiranih i tekućih projekata?

-Jasno kako je ovo vrijeme izuzetno izazovno i odražava se na sve aspekte naših života. Trudili smo se prvenstveno sačuvati zdravlje naših građana i brižljivom komunikacijskom strategijom poticati na pridržavanje mjera bez represije.

Epidemiološke mjere i ograničenja ostavile su neizbrisiv trag na brojnim životima zaposlenika u ugostiteljstvu. Ugostitelji su važan dio poduzetništva u našem gradu i svako radno mjesto koje o njima ovisi također je od neprocjenjive važnosti. Odlučili smo stoga pomoći našim ugostiteljima i za tu je svrhu osigurano 800 tisuća kuna, a sredstva će biti podijeljena tako da će prijavitelji dobiti 2.000 kuna po zaposleniku. Nadamo se kako će ova naša mjera, uz državne potpore, biti dovoljna da do kraja prebrode ovu situaciju u kojoj su se našli mimo svoje volje. Također ugostitelji će i nadalje najam javnog prostora plaćati samo jednu kunu, što bi im trebalo olakšati poslovanje tijekom ljeta.

U planu je i ukidanje gradskog poreza na potrošnju. Prijedlog je to koji će ići na Gradsko vijeće, a odluka bi se trebala primjenjivati od početka sljedeće godine. Do sada je stopa poreza na potrošnju u Vinkovcima iznosila 3%, a Grad Vinkovci je godišnje imao prihod od oko 900.000 kuna. I na ovaj način želimo rasteretiti naše poduzetnike od obveznih davanja, te im na taj način biti podrška i pomoć u svakoj situaciji.

Koji su Vam ključni planovi i ciljevi za sljedeći mandat ako Vam ga građani povjere?

-Konkurentno i inovativno gospodarstvo, razvoj i unapređenje urbanih i „zelenih“ sadržaja te promicanje zdravog i aktivnog života građana, poticanje obrazovanja kao društvene i gospodarske investicije te demografska revitalizacija i unaprjeđenje standarda Vinkovačke obitelji  naglasak su i okosnica projekata na kojima ćemo raditi u narednom razdoblju. Povećanje naknada za rođenje djece, smanjenje cijene vrtića, prodaja građevinskih zemljišta mladim obiteljima po povoljnijim uvjetima samo su neke od mjera u sljedećem mandatu, a novim programima ranog, predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja želimo pripomoći usklađivanju obiteljskog i poslovnog života građana.

I na kraju, kakve Vinkovce vidite  u 2025.?

-Naša vizija Vinkovaca jest uređen grad s industrijom 21. stoljeća i visokoškolskim obrazovanjem te vrlo konkretno već radimo na ostvarenju te vizije.

Podrškom poduzetništvu i edukacija poduzetnika stvaramo pozitivnu poduzetničku klimu, te razvijamo mjere podrške poduzetnicima i njihovim projektima.

Do kraja moga mandata, realnost Vinkovaca bit će jednosmjenski rad škola i vrtići s produženim boravkom s novim odgojno-obrazovnim programima uz zdrave i kuhane obroke.  Popunjene poduzetničke zone s radnim mjestima za naše građane i Vinkovci kao urbano središte županije su moja vizija grada u 2025. godini, odnosno i prije.

Svaku našu viziju ćemo provesti u djelo jer ih istinski želimo i znamo kako ih ostvariti. Ovo nisu obećanja, to su projekti na kojima radimo i koji idu u dobrom smjeru i ono što nam treba je i daljnja potpora naših sugrađana za jedini izbor za siguran razvoj našega grada. Naša vizija Vinkovaca jest uređen grad s industrijom 21. stoljeća i visokoškolskim obrazovanjem te vrlo konkretno već radimo na ostvarenju te vizije… (Pero Livajić)