foto: Walter Salković

Zadovoljni smo što je Grad Cres obranio naslov najboljeg u konkurenciji koja je svake godine sve jača. Prepoznati smo po tome što od rođenja do završetka obrazovanja pratimo svoju djecu, učenike i studente, a to se nije dogodilo preko noći već je to rezultat višegodišnjih kontinuiranih aktivnosti.

Grad Cres u našem se velikom izboru za Najbolji grad drugu godinu zaredom plasirao u samo finale i obranio titulu najboljeg grada za demografiju i obrazovanje. Niz je brojčanih parametara kojima je Cres zaslužio ovu pobjedu, a o projektima i mjerama koji stoje iza ovako dobrih rezultata, te planovima kako dalje podizati standarde i obraniti titulu i u našem izboru 2021. razgovarali smo sa gradonačelnikom Kristijanom Jurjakom.

G.Jurjako, još jednom čestitamo na pobjedi i dvostrukoj titulu najboljeg grada za demografiju i obrazovanje. Što Vam znači ova pobjeda?

-Kao što je moj zamjenik Marin Gregorović rekao preuzimajući priznanje, zadovoljni smo što je Grad Cres obranio naslov najboljeg u konkurenciji koja je svake godine sve jača. Prepoznati smo po tome što od rođenja do završetka obrazovanja pratimo svoju djecu, učenike i studente, a to se nije dogodilo preko noći već je to rezultat višegodišnjih kontinuiranih aktivnosti.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Koliki će biti izazov ponovo obraniti titulu? Mislite li da ćete, s obzirom na rezultate  i izdvajanja koja imate u ovoj godini uspjeti i iduće godine ući u finale?

-Vjerujem da hoćemo jer sredstva za vrtić i škole, za aktivnosti mladih, poticajne nagrade za novorođenčad ili proračunske stavke za stipendije nismo smanjivali, to su nam uvijek bili prioriteti.

Koje biste projekte i mjere s područja obrazovanja u protekle tri godine, koliko smo analizirali i uspoređivali u pripremi izbora, istaknuli kao najvažnije i koji su to nadstandardi koje Cres osigurava svojim vrtićancima i učenicima? Na što ste najviše ponosni?

-Najviše sam ponosan što imamo odličnu suradnju s ravnateljima škole i vrtića s kojima smo u svakodnevnoj komunikaciji te stoga, koliko je god u našim mogućnostima, financijski podržavamo sve njihove projekte. Obje zgrade, i vrtića i škole, energetski su obnovljene, vrtić se upravo nadograđuje, a u školi uređuje sportska dvorana. Ako trebam izdvojiti po jednu stvar na koju sa najviše ponosan, u školi bi to bilo uvođenje produženog boravka, a u vrtiću stručno ekipiranje – iako na otoku nije lako osigurati kvalitetne stručnjake, u creskom vrtiću smo uspjeli dobiti psihologinju i logopedicu.

Iako u Cresu sva djeca imaju svoje mjesto u vrtiću krenuli ste u proširenje i nadogradnju DV Girice. Koliko je vrijedan projekt, u kojoj je fazi i što će vrtić i vrtićanci njime sve dobiti?

-Upravo je u tijeku projekt dogradnje i adaptacije vrtića ukupne vrijednosti 3,4 milijuna kuna od čega se 1,3 milijuna sufinancira iz Programa ruralnog razvoja RH. Cilj tog projekta je povećanje kapaciteta vrtića, čime se podupire daljnji rast i razvoj Cresa. Projektom će se dobiti 105,71  četvornih metara nove korisne površine, bolji radni uvjeti za stručne djelatnike i mogućnost za otvaranje još jedne odgojne skupine i zapošljavanje novih odgajatelja. Osim dodatnog prostora, uređuje se unutrašnjost gotovo cijele zgrade, mijenja električna instalacija i obnavljaju podovi i zidovi, ali i ugrađuje protupožarni sustav kako bi se zgrada prilagodila suvremenim pedagoškim standardima i maksimalno povećala sigurnost djece i djelatnika.

foto: Walter Salkovic

Creska osnovna škola jedna je od bolje opremljenih u Hrvatskoj – što sve oni imaju a ostali nemaju?

-Iako je naša škola jedna mala otočna škola s oko 200 učenika, upravo zbog toga što je Grad i Primorsko-goranska županija, njezin osnivač, kontinuirano prate u svim nadstandardnim aktivnostima, omogućili smo da creski učenici imaju barem jednake, ako ne i bolje, uvjete od učenika na kopnu.  Grad Cres financira brojne izvannastavne aktivnosti, sudjelovanje na natjecanjima, školski list, učeničke nagrade i razne druge projekte. Nadalje, učenicima nižih razreda sa 200 kn, a učenicima viših razreda osnovne škole sa 300 kuna financira nabavku dodatnog školskog pribora. Zahvaljujući sufinanciranju iz gradskog proračuna OŠ Frane Petrića u Cresu tehnički je jedna od najbolje opremljenih u RH, te se u svim učionicama nalaze pametne ploče, a škola raspolaže s 3D printerima i sličnom naprednom opremom. Jedna od prvih 20 škola u Hrvatskoj koja se uključila u program robotike, a na krovu školske zgrade nalazi se mala solarna elektrana.

Planirate li neke nove mjere i projekte kad je ovo područje u pitanju?

-Zadovoljni svime što smo postigli nastavit ćemo s provođenjem projekata koje već sufinanciramo. Od novosti želim istaknuti dodatno podizanje obrazovnog standarda u osnovnoj školi uvođenjem još jednog stranog jezika, pa će tako učenici, uz obavezni engleski i izborni talijanski, moći birati i izborni njemački jezik. Dječji vrtić, u suradnji s Otočnom razvojnom agencijom, upravo priprema prijavu na natječaj „Unapređenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“ Europskog  socijalnog fonda. Želja nam je tim projektom uvesti redoviti primarni program u poslijepodnevnim satima s ciljem omogućavanja bolje ravnoteže poslovnog i obiteljskog života. U sklopu projekta planira se zapošljavanje dviju odgajateljica, zdravstvene voditeljice, spremačice i kuharice. Stručni djelatnici bi se educirali za sportski program, program za darovitu djecu i Montessori program, a vrtić opremio didaktičkim sredstvima za provođenje tih programa. (Marija Pulić Drljača)