Gorljivo se zalažem za sveučilišnu budućnost Šibenika i to nije nikakva tajna. Razvojem novih studijskih programa i projektima nadogradnje Veleučilišta, izgradnje studentskog doma i otvaranjem „Trokuta, marljivo gradimo preduvjete za ostvarenje tog višegodišnjeg sna.

Nakon što su se, treću godinu zaredom, plasirali u samo finale našeg velikog izbora za Najbolji grad, Grad Šibenik ove je godine izborio i pobjedu i ponio titulu najboljeg grada za demografiju i obrazovanje u zemlji. Što stoji iza ove pobjede i kojim projektima i mjerama će braniti titulu, pitali smo gradonačelnika Željka Burića.

G.Burić, još jednom čestitamo na pobjedi u našem velikom izboru za Najbolji grad u kojemu je Grad Šibenik ove godine pobijedio i osvojio titulu najboljeg grada za demografiju i obrazovanje. Što Vam znači ova pobjeda?

– Veliko je ovo priznanje za naš grad i sve što činimo kako bi poboljšali život u Šibeniku. Ova nagrada dodatna je potvrda da se naš grad razvio u perspektivnu životnu i radnu sredinu te da provedbom brojnih projekata unaprjeđujemo standard života naših sugrađana vodeći pri tome posebnu pažnju na našu mladost – njihovo obrazovanje, zdravo i poticajno odrastanje te stvaranje uvjeta za perspektivnu budućnost.

 Niz je parametara i brojki temeljem kojih ste osvojili titulu, no što biste Vi izdvojili kao najvažnije, na što ste najponosniji?

– Ponosan sam na cjelinu postignutoga jer bi bilo nepravedno izdvojiti bilo koji segment. Svaki je važan u tom širokom rasponu od ulaganja u mlade obitelji, brige o predškolcima, osnovcima i srednjoškolcima do osluškivanja opravdanih potreba i želja generacija naših studenata. Krenimo od toga da je posebno lijep osjećaj živjeti u sredini gdje se mladim bračnim parovima u najsretnijem razdoblju početnih godina njihovog roditeljstva pomaže primjerenim naknadama. Prije dvije godine povećana je novčana pomoć roditeljima za prvorođeno dijete s 1.200 na 1.500 kuna te za drugorođeno dijete s 1.400 kuna na 2.000 kuna. Za trećerođeno i svako daljnje dijete roditelji ostvaruju novčanu pomoć od 21.000 kuna koja se isplaćuje u jednakim godišnjim obrocima tijekom sedam kalendarskih godina, jednom godišnje u mjesecu rođenja djeteta. Važno je napomenuti  kako Grad Šibenik ima i vrlo jednostavne kriterije za ostvarivanje prava na novčanu pomoć roditeljima novorođenih mališana. No, to je samo jedan vid potpore. Nizom projekata nastojimo podupirati standard i stvarati poticajno okruženje za mlade obitelji koje u Šibeniku žive i rade, pri čemu je se osobita pažnja posvećuje osiguravanju kvalitetne predškolske i školske infrastrukture.

Koje biste još projekte i mjere s područja obrazovanja u protekle tri godine, koliko smo analizirali i uspoređivali u pripremi izbora, istaknuli kao najvažnije i koji su to nadstandardi koje Grad Šibenik osigurava svojim vrtićancima i učenicima?

– Kao što vam je poznato, Grad je osnivač dviju predškolskih ustanova – DV Šibenska maslina i DV Smilje, a također sufinancira boravak djece u pet predškolskih ustanova drugih osnivača. U pedagoškoj 2019.- 2020. Grad Šibenik povećao je iznos sufinanciranja djece upisane u privatne vrtiće s dosadašnjih 700 na 900 kuna po djetetu. Sudjelovanje roditelja u cijeni programa predškolskog odgoja i obrazovanja u Šibeniku je među najnižima u RH, a umanjuje se i sudjelovanje u cijeni programa za roditelje s dvoje i više djece tako da se cijena umanjuje za 25 posto za 10-satne programe, smjenski i posebni program, kao i 15 posto za 5,5-satni program. Zahvaljujući ostvarenim bespovratnim sredstvima fondova i nadležnih ministarstava, ali i značajnim ulaganjima od strane Grada, u predškolskom odgoju realiziran i niz infrastrukturnih projekata. Nedavno su završeni radovi na energetskoj obnovi na čak četiri vrtića, a u tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju novog dječjeg vrtića u gradskoj četvrti Crnica. Grad se istodobno aktivno uključio i u organizaciju rada i pružanje dodatne pomoći školama i učenicima. Učenicima osnovnih škola nabavljene su  zaštitne maske.  Također, predviđena su dodatna financijska sredstva za higijenu, čišćenje i dezinfekciju školskih objekata. Osiguran je novac i za dodatne autobuse u prijevozu učenika u skladu s Preporukama za rad u djelatnosti prijevoza putnika autobusima tijekom epidemije koronavirusa po iskazanim potrebama pojedinih škola. U dvije osnovne škole čiji je osnivač Grad organizira se i produženi boravak za  polaznike 1. i  2. razreda. Respektirajući epidemiološke mjere, ove školske godine nastavljamo i s projektima pomoći i olakšanja školovanja djeci kojoj je to potrebno radi kvalitetnog svladavanja nastavnog gradiva. Uz ostalo, osigurana su sredstva za 35 pomoćnika u nastavi, a u trima  šibenskim školama produženi boravak koriste četiri razredna odjeljenja. Svim korisnicima prava na dječji doplatak Grad je, osim toga, omogućio sufinanciranje radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala za što je u proračunu predviđeno 250 tisuća kuna. Djeci u riziku od siromaštva, pak,  osigurali smo besplatnu školsku prehranu, a svi šibenski osnovci kroz projekt „Školska shema“ dobit će jedan voćni i mliječni obrok na tjedan. Učenici prvih razreda i tijekom 2020./21. mogu računati i na teglicu domaćeg meda u sklopu projekta „Školski medni dan“.

U samom ste vrhu po broju odgojitelja na broj djece u vrtićima u koje, pak, ide čak 95 posto djece vrtićke dobi, a krećete i u gradnju novog vrtića. Koliko je on vrijedan i kad bi trebao biti gotov?

-Dječji vrtić ‘Ljubica’ je desetljećima djelovao u neuvjetnom prostoru, i zaista je krajnji trenutak da velika gradska četvrt, kao što je Crnica, umjesto montažnog,  dobije moderno opremljeni objekt na zemljišnoj parceli od gotovo tisuću i pol četvornih metara površine koji će zadovoljiti i najstrože pedagoške standarde. Ne samo što će u njega biti moguć smještaj više od 80 djece, već će se u „Ljubici“ zbrinuti i popratne službe Dječjeg vrtića „Smilje“, jedne od naših dviju predškolskih ustanova. Inače, glavni i izvedbeni projekt izradila je osječka tvrtka Trinas projekt za oko 190 tisuća kuna, a ta sredstva Grad Šibenik je povukao kroz natječaj Ministarstva za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku. Idejni projekt „potpisala“ je šibenska Izgradnja projekt, a uskoro će biti poznat i izvođač radova.

Postali ste i Sveučilišni grad, imate studij, otvoren je studentski dom… Koliko to mijenja Grad Šibenik i što znači za njegovu budućnost?

– Razvoj visokog obrazovanja, jedne od ključnih odrednica razvoja Šibenika, intenzivno je započeo otvaranjem sveučilišnog studija Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u listopadu 2015. godine, čime je postavljen kamen temeljac za razvoj sveučilišta u gradu. U Šibeniku je  u tijeku jedan od značajnijih kapitalnih projekata vezanih za ulaganje u visoko obrazovanje i jačanje infrastrukture studentskog smještaja – izgradnja novog moderno opremljenog studentskog doma na prostoru bivše vojarne Palacin, ukupne vrijednosti 84 milijuna kuna.  Ne zaboravimo ni novih 1600 četvornih metara nadograđenog prostora na Veleučilištu, koji je omogućio nove kabinete i dvorane za nastavu. Krajem rujna u Šibeniku je, osim toga, otvoren moderno opremljeni Inkubator za nove tehnologije „Trokut“ koji će, osim prostora i opreme, stanarima i korisnicima pružati i mogućnost kontinuirane edukacije i umrežavanja kroz zajedničke projekte, konferencije i programe, a koji će biti realizirani s partnerima  kao što su Veleučilište u Šibeniku, Microsoft Hrvatska, Erricsson Nikola Tesla, Algebra, In 2 grupa i Lemax. Koliko su sve te investicije promijenile Grad Šibenik dokaz je sve veći broj studenata u našim visokoškolskim ustanovama iz svih krajeva Hrvatske, ali i mladih Šibenčana koji studiraju u svom gradu.  Visoko školstvo je, dakle, temelj razvoja grada i jedan od ključnih faktora njegove sigurne i uspješne budućnosti.

Planirate li neke nove mjere i projekte kad je ovo područje u pitanju?

– Gorljivo se zalažem za sveučilišnu budućnost Šibenika i to nije nikakva tajna. Razvojem novih studijskih programa i spomenutim projektima nadogradnje Veleučilišta, izgradnje studentskog doma i otvaranjem „Trokuta, marljivo gradimo preduvjete za ostvarenje tog višegodišnjeg sna.

I na kraju, koliki će biti izazov obraniti titulu? Mislite li da ćete, s obzirom na rezultate  i izdvajanja koja imate u ovoj godini uspjeti i iduće godine ući u finale?

– Ulaganje u mlade, znanje i obrazovanje – najbolja je investicija i tog pravila smo se držali i u ovoj godini kontinuirano i sustavno prateći potrebe naših sugrađana i služeći im, bez obzira na posebne okolnosti kojih ni Šibenik nije pošteđen. Bit će nam drago ako se to ponovno prepozna u nacionalnim okvirima. Zadovoljstvo postignutim u bilo kojem vidu života i rada, nameće obvezu da se to postignuće uvijek iznova opravdava i da se pomiču granice i podiže ljestvica kvalitete, a ako to bude značilo ulazak Šibenika u finale na izboru koji će se održati iduće godine, to će nam biti samo dodatan kompliment i vjetar u leđa. (Marija Pulić Drljača)