Kompletna i cjelovita izgradnja gospodarske zone je pri kraju, a kroz poticajne mjere i program „Poduzetnik Grad Umag – Umago 2020“ želimo osigurati dodatni razvoj naše kemijsko-prerađivačke proizvodnje, što će nam u kriznim vremenima za turizam omogućiti financijsku opstojnost. Konačni cilj je rasporediti gospodarstvo na proizvodnju, poljoprivredu i ribarstvo te uslužne djelatnosti, a da turizam bude dodana vrijednost. Mislim da će nam ova kriza u konačnici pomoći na taj način što ćemo se više osloniti na vlastite resurse u poljoprivredi, ribarstvu i gospodarstvu.

Osim što je tijekom posljednje četiri godine po svojim rezultatima među pet gradova s najvećim povećanjem proračunskih prihoda, Umag je u istom društvu i po pitanju izdvajanja za obrazovanje i odgoj te je jedan od samo četiri hrvatska grada u kojima je dječji vrtić potpuno besplatan. Svoju iznimnu socijalnu osjetljivost ovaj grad pokazuje prema svim skupinama stanovništva, a jedini u državi umirovljenicima isplaćuje božićnice od čak četiri tisuće kuna. O ostvarenim rezultatima, izazovima i budućim planovima porazgovarali smo s gradonačelnikom Umaga, Vilijem Bassaneseom.

Gospodine Bassanese, završavate i svoj treći mandat na čelu Umaga. Jeste li zadovoljni rezultatima? U kojoj mjeri ste ostvarili sve što ste planirali i obećavali građanima prije četiri godine? 

U zadnjih 11 godina Umag se ubrzano razvija te se nalazi u fazi najvećeg razvoja u svojoj povijesti, stoga mogu odmah reći kako sam ponosan na svoj grad, svoje marljive suradnice i suradnike te, naravno, svoje sugrađanke i sugrađane. Kvalitetom i transparentnošću rada osigurali smo sve potrebne uvjete za funkcionalno, ekonomično i učinkovito upravljanje u cilju gospodarskog napretka, podizanja socijalne, zdravstvene i opće društvene sigurnosti te standarda. Izazova je svakako bilo puno, a najviše u ovoj posljednjoj godini koju je obilježila pandemija i koja je promijenila živote svih nas. S druge strane zaista sam zadovoljan što u Umagu, unatoč poteškoćama, strateški projekti nisu stali već se nastavilo raditi gotovo istim tempom. Većina je projekata dovršena ili u najmanju ruku započeta. Uvijek volim naglašavati kako svoje strateško i odgovorno djelovanje prema zajednici temeljim na ostvarenim djelima, a ne na obećanjima. Djela govore i to je jedino ispravno. 

Što biste izdvojili kao najvažnije što ste napravili za svoj grad u ove četiri godine i po čemu je Umag danas bolji za život nego što je bio kad ste započinjali ovaj mandat? Gdje je ostvaren najveći napredak? 

Započeo bih s obrazovanjem, projektom „Umag-grad djece“ u demografskim mjerama koje nas čine gotovo jedinstvenim u sustavu. Jedini smo grad u Hrvatskoj koji samostalno gradi srednju školu, gradimo još jedan novi područni vrtić u Murinama, 9. vrtić u posljednjih 10 godina. Dovršili smo rekonstrukciju centralnog vrtića „Girotondo“ kao i rekonstrukciju OŠ Marije i Line vrijednu gotovo 19 milijuna kuna, a navedeni projekt predstavlja najveću investiciju energetske obnove zgrada za javnu namjenu i Istri. U tijeku su i završni radovi na izgradnji polivalentnog sportskog igrališta vrijednog pet milijuna kuna. Tu smo kao jedini grad u Istarskoj županiji uspjeli osigurati čak 700 tisuća kuna prijavom na natječaj Ministarstva turizma i sporta namijenjen upravo potporama za izgradnju sportskih građevina. Mogao bih zaista priložiti dugi popis realiziranih projekata u ove zadnje četiri godine. Izgradili smo novi Trg 1. svibnja, kojeg možemo nazvati i trgom noviteta i kreativnosti, obzirom da je svojom vizurom i sadržajem, kao i događanjima, obogatio i znatno uljepšao srce našeg Umaga. Rekonstruirali smo umašku kazališnu dvoranu, dovršen je završni dio projekta izgradnje Avenije Grada Vukovara, ukupne vrijednosti 60-ak milijuna kuna, pokrenut je projekt „Gradskih vrtova“ i „Umaške promenade“, a dovršena je i 4. faza izgradnje gradskog parka Humagum i pripadajućeg Mediteranskog parka. Ne smijemo zaboraviti na projekt „Smart City-Green City“ i na 557 milijuna kuna vrijedan projekt „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u aglomeracijama Umag – Savudrija – Novigrad“ i gotovo 150 milijuna kuna uloženih u izgradnju gospodarske zone Ungarija. Dakle, razvidno je kako smo u posljednje četiri godine pokrenuli i dovršili mnogo projekata koji će uvelike poboljšati kvalitetu života naših sugrađana, no tu ne stajemo.

Ima li još projekata i mjera koje su značajne za razvoj grada i poboljšanje kvalitete života Umažana? 

Čeka nas  još jedan veliki centralni vrtić u Moeli kao i izgradnja dviju škola u Sv. Mariji na Krasu i Murinama, a vjerujemo kako ćemo do kraja 2021. godine postaviti i kamen temeljac četvrte POS zgrade. Umag je napravio veliki iskorak kad su u pitanju sustavi skrbi o najranjivijim skupinama, odnosno djeci i umirovljenicima te obrazovanja i demografskih mjera. Umag već godinama svojim stanovnicima pruža održive uvjete odrastanja, rada i življenja. A kada jedan grad najveći dio svog proračuna ulaže u obrazovanje i socijalni program, čiji je glavni moto „jednake mogućnosti za sve“, prepoznajete da je to mali moderan europski grad koji zadovoljava sve uvjete kvalitetnog života i pruža konkretne prilike svojim stanovnicima.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i realizirali od 2017. naovamo?  

U ovom mandatu pokrenuto je preko stotinu projekata, no svakako mogu napomenuti kako je realizirano 40-ak velikih, strateških projekata, od izgradnje srednje škole pa sve do vrtića i osnovnih škola, dječjih igrališta, POS stanova, parkova, šetnica, odlagališta otpada, cesta, zaobilaznica, gradskih vrtova, sustava odvodnje i kanalizacije, novog gradskog trga, a mogao bih priložiti zaista dug popis. Iako je teško sažeti sve u par rečenica i brojki, rekao bih kako se ukupna vrijednost strateških i onih manjih projekata koje je financirao Grad iz svog proračuna u zadnje četiri godine vrti oko 400 milijuna kuna.

A koliko ste u financiranju projekata uspjeli povući EU sredstava i koji su od EU projekata najvažniji? 

Grad Umag se dokazao i kada je to u pitanju. U protekle četiri godine pokrenut je i realiziran ukupno 31 EU projekt, a gdje su nositelji projekata biti Grad Umag ili jedna od gradskih ustanova odnosno tvrtki. Ukupna vrijednost svih projekata je oko 665 milijuna kuna, preciznije 664.997.561,50 kuna, a neki od najznačajnijih  su svakako energetska obnova OŠ Marije i Line, izgradnja dječjeg vrtića u Murinama, rekonstrukcija dječjeg vrtića „Duga“, izgradnja polivalentnog sportskog igrališta, projekt „(A)MARE?!“ koji se odnosi na zaštitu mora i priobalja te projekt očuvanja i promocije tradicionalnih drvenih dizalica za barke. Tu su svakako i Erasmus projekti koje provode naše umaške osnovne škole te projekti u obrazovanju poput In.Code, Rini.me, ILUS, BE.CO.ME i mnogi drugi koje je osiguralo naše Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“. Kao šećer na kraju, moram spomenuti najveći projekt, projekt koji je proglašen strateškim projektom Vlade Republike Hrvatske, a to je „Poboljšanje sustava odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda u aglomeracijama Umag – Savudrija – Novigrad“ u okviru kojeg su potpisana dva ugovora o radovima na izgradnji, točnije novogradnji i rekonstrukciji mreže sustava odvodnje. Procijenjena ukupna vrijednost projekta iznosi 445.335.470,66 kuna plus PDV od čega 71 posto čine bespovratna sredstva Europske unije, a preostalih 29 posto u jednakim udjelima financiraju Republika Hrvatska, Hrvatske vode d.o.o. i 6. MAJ ODVODNJA d.o.o. Osim što se radi o financijski najvećem EU projektu na području grada Umaga, radi se o održivom zelenom projektu koji će u cijelosti zaštititi okoliš od onečišćenja, a time i utjecati na kvalitetu zdravlja građana. Bitno je istaknuti da se radi o 90% bespovratnim sredstvima iz EU i nacionalnih fondova. Potvrda je to da se višegodišnji rad i trud svih gradskih institucija još jednom više nego isplatio.

Što je s gospodarskom situacijom, jeste li njom zadovoljni? Koliko ulažete u razvoj i poticanje gospodarstva i imate li u planu neke nove mjere? 

Kao što je poznato, sukladno Zakonu o lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi, u djelokrugu rada, gospodarski razvoj je u ingerenciji županija, a ne gradova. Neovisno o tome, većina gradova pa tako i mi u Umagu ulažemo silne novce i puno resursa u razvoj gospodarskih zona kako bi privukli investitore, naročito u ovom teškom razdoblju. Govoriti o poduzetništvu u ovo krizno vrijeme pomalo je nezahvalno jer nitko od nas ne zna kakio će se stvari odvijati, no unatoč tome mi ćemo nastaviti koliko je god u našoj moći snažno ulagati u naše poduzetničke zone i na taj način stvarati preduvjete razvoja gospodarstva. Mišljenja sam da poduzetnička slika općenito u Hrvatskoj može i pod hitno mora biti bolja i neovisna o turizmu, koji bi trebao biti dodana vrijednost, a ne mono gospodarstvo. Stoga se mi fokusiramo i radimo na izgradnji infrastrukture u poduzetničkim zonama. Samo 2020. godine za tu svrhu izdvojili smo 15-tak milijuna kuna, dok se proteklih godina prosječno ulaže desetak milijuna kuna za potrebnu infrastrukturu. Kompletna i cjelovita izgradnja naše gospodarske zone je pri kraju, a kroz poticajne mjere i naš program „Poduzetnik Grad Umag – Umago 2020“ želimo osigurati dodatni razvoj naše kemijsko-prerađivačke proizvodnje, što će nam u kriznim vremenima za turizam osigurati financijsku opstojnost. Konačni cilj je rasporediti gospodarstvo na proizvodnju, poljoprivredu i ribarstvo te uslužne djelatnosti, a da turizam bude dodana vrijednost. Mislim da će nam ova kriza u konačnici pomoći na taj način što ćemo se više osloniti na vlastite resurse u poljoprivredi, ribarstvu, gospodarstvu..

Kakve su okolnosti na demografskom planu, čime ste se po tom pitanju baviti ove četiri godine? Planirate li neke nove mjere i programe namijenjene djeci i mladima? 

Demografska obnova u Umagu je započela još 2010. godine pokretanjem programa „Umag-grad djece“ koji, zbog tada neadekvatne situacije, nastaje kao strateški projekt u svrhu rješavanja i osiguravanja najboljih uvjeta za predškolski i školski odgoj. Prilikom pokretanja projekta ustanovljeno je da se predškolski odgoj i obrazovanje na području grada Umaga odvija u dvjema ustanovama smještenim u četiri vrtićka objekta. Vrtić je pohađalo otprilike 370-oro djece odnosno 60 posto mališana. Posljednji je vrtić tada bio izgrađen davne 1976. godine, a preostala tri bila su u vrlo trošnom stanju. Lista čekanja za upis u vrtić bila je velika, a analiza budućeg razdoblja po pitanju razvoja predškolskog odgoja i obrazovanja utvrdila je potrebu za novim smještajnim kapacitetima za minimalno 400-njak nove djece. Temeljem analize stanja te procjene razvoja za narednih deset godina, utvrđeno je da treba nanovo izgraditi i temeljito rekonstruirati postojeće objekte ne bi li se osigurali novi kapaciteti za ukupno 800-njak vrtićanaca. Od 2011. do 2020. godine temeljito su rekonstruirana i proširena četiri objekta dok su izgrađena četiri u cijelosti nova  vrtića. Trenutno je u izgradnji peti novi umaški vrtić, a koji u sustav ulazi do kraja svibnja tekuće godine. Ukupni kapacitet svih devet objekata je 750 polaznika, a trenutna je potreba za smještajem oko 670 mališana. Učinkovitosti radi, planira se izgradnja još jednog novog centralnog vrtića, kapaciteta za 200 djece. Izgradnjom novih vrtića osigurali  smo svakom djetetu mjesto u vrtiću te u Umagu ne postoji lista čekanja. Svi su vrtići u gradskom vlasništvu. Policentričnim planiranjem i izgradnjom osigurani su jednaki uvjeti za djecu iz naselja i grada. Svi vrtićki mališani, njih dakle oko 650, prate se od samog rođenja. Naknada za novorođenče iznosi 1500 kuna po djetetu, neovisno o materijalnom statusu. No, ako se radi o djeci čiji su roditelji nezaposleni ili imaju ozbiljnih socijalnih problema, tada se dijete prati s plus 500 kuna do tisuću kuna mjesečno do njegove godine dana starosti. Nakon navršene godine dana, djeca ulaze u sustav od jaslica do predškolske skupine. Svakom djetetu su osigurani najbolji prostorni uvjeti boravka te nadstandardne stalne usluge struke odnosno pedagog, psiholog, logoped, edukacijsko-rehabilitacijski terapeut, medicinska sestra, profesor kineziologije, profesor glazbenog odgoja te asistenti u nastavi. Ujedno, valja napomenuti da je u Umagu uvriježen i zlatni standard od jedne odgajateljice na osmero djece, u prosjeku. Kako bi se postigao i održao takav standard predškolskog odgoja i obrazovanja, Grad Umag za svako dijete izdvaja skoro tri tisuće kuna mjesečno, odnosno 36 tisuća kuna godišnje, što bi značilo da se za svakog mališana tijekom šest godina trajanja predškolskog odgoja i obrazovanja izdvaja gotovo 210 tisuća kuna. Predškolski odgoj i obrazovanje u cijelosti se financira iz proračuna Grada Umaga te, kada je to moguće, iz EU fondova. Istaknuo bih i da je navedeni standard u cijelosti besplatan, odnosno pohađanje vrtića je besplatno za roditelje i svu djecu grada Umaga. U tom ćemo stilu i nastaviti, u planu je izgradnja, kako sam već naveo, još jednog velikog centralnog vrtića i dviju područnih škola, a za naše mlade obitelji u planu su novi POS stanovi, njih 84, čime dolazimo do brojke od 206 stanova na području Umaga. To je više od svih ostalih devet gradova u Istri zajedno. To su konkretne mjere.

Osim djece i mladih, na koji način vodite brigu o drugim osjetljivim skupinama stanovništva, poput umirovljenika? Imate li tu u planu nekih novih poteza?

Umag je grad koji vodi posebnu brigu i skrb o svojim umirovljenicima, nastojeći u potpunosti razumjeti njihove potrebe. Razdoblje je to života u kojem je potrebna viša razina pažnje kao izraz društvene odgovornosti te zahvala za dugogodišnji doprinos u razvoju zajednice. Upravo je iz tih razloga Grad Umag izgradio jedinstveni sustav, primjer za Hrvatske prilike, te osigurao niz pogodnosti. Tako umaški umirovljenici imaju potpuno besplatan parking u centru grada te ispred Doma zdravlja, sufinancirane troškove stanovanja te mogu iskoristiti naknadu za troškove ogrjeva. Tu su i jednokratne novčane pomoći, mogućnost korištenja sanitetskog prijevoza i besplatne usluge limfne drenaže, usluga pomoći u kući, dnevni topli obrok i druge. Uz božićnice do 4000,00 kuna, mnoge se aktivnosti nude i u okviru Učilišta za treću životnu dob. Najveći problem u Istri za umirovljenike je nedostatak kapaciteta i dugogodišnja lista čekanja za smještaj u županijske domove za umirovljenike. Grad Umag, sukladno zakonu, uredno sufinancira rad domova, a naši umirovljenici ostvaruju pravo smještaja. No, upoznati smo s činjenicom da se u Istri godinama čeka na red za smještaj u dom te da mnogi umirovljenici nažalost nikada ne dočekaju svoj red. Svjesni navedenog, odlučili smo samostalno izgraditi vlastiti Dom za starije i nemoćne. Trošak funkcioniranja umaškog Doma u nadležnosti je Grada Umaga i korisnika doma. Kako bi pomogli našim umirovljenicima sufinancirati realni trošak smještaja, skrbi i usluge, osigurali smo sufinanciranje od 10% pa do čak 100% od osnovne cijene smještaja.  Zahvaljujući izgrađenom sustavu pogodnosti i skrbi, s ponosom možemo utvrditi kako je Umag doista grad sretnijeg i bezbrižnijeg života umirovljenika. 

Nedavno ste pokrenuli inicijativu kojom će se onkološkim bolesnicima pružati potrebna terapija u sklopu umaškog Doma zdravlja te oni neće morati putovati u udaljene bolnice. O čemu se radi?

Nastojanjem da se građanima Umaga, kao i okolnih gradova i općina, osigura što kvalitetnija zdravstvena skrb, Grad Umag je pokrenuo inicijativu davanja terapija onkološkim bolesnicima u prostorijama umaške ispostave Istarskih domova zdravlja. Ovom inicijativom pruža se direktna pomoć onkološkim pacijentima s područja sjeverozapada Istre, i to primanjem terapije u blizini njihova prebivališta, s direktnim utjecajem na smanjenje pritiska na bolnice u Puli i Rijeci, ali i na smanjenje troškova. Riječ je o jednom od najemotivnijih i najponosnijih trenutaka u mojoj 20 godina dugoj političkoj karijeri. Ovaj pilot projekt je dokaz da sustav može biti human te imati razum i srce. Zahvaljujući ovom jedinstvenom i jedinom za sad pilot projektu u Hrvatskoj, svi građani, onkološki bolesnici sjeverozapada Istre koji se bore za svoj život, u Umagu će imati mogućnost onkološkog liječenja. 

Možete li reći, nakon ove četiri godine, što je bio najveći izazov i mislite li da je nešto moglo bolje? 

Uvijek, ali uvijek može bolje, i taj me moto prati i potiče cijeli život. Uvijek sam htio najbolje za svoj rodni grad i od prvog se dana trudim da zajedno sa svojim timom postavimo temelje za budući razvoj malog grada europskih standarda. Nisam gradonačelnik koji obećava, već onaj koji realizira projekte budući djela doista govore sve. Takav pristup je bio kratkoročno vrlo riskantan, no dugoročno je to donijelo dobre i vidljive rezultate. Obećao sam sebi da ću dati sve što je u mojim mogućnostima da gradu u kojem sam rođen ostavim strateške projekte, a time i sigurnu budućnost na korist nadolazećih generacija. U protekle četiri godine najveći izazov svakako je bila pandemija koja nas je pogodila bez najave. Od izgradnje novih sadržaja do organizacije manifestacija, od radnih mjesta do obiteljskih života, sve se moralo promijeniti i prilagoditi novonastaloj situaciji. Naši su građani vrlo brzo shvatili ozbiljnost situacije i okolnosti stoga ih i ovim putem moram pohvaliti. Pogranično smo područje, na svega 200-njak kilometara udaljenosti od europskog epicentra zaraze i svakako smo bili izloženiji od ostalih gradova. No, gradski je stožer izvrsno odradio svoj posao. Sada se polako, dan po dan, situacija vraća u normalu, a nadam se da ćemo se ubrzo i svi cijepiti te prebroditi ovo tmurno razdoblje.

Recite nam za kraj nešto o ključnim planovima i ciljevima, ukoliko vam građani povjere sljedeći mandat…

Nastavljamo raditi punom parom, to je glavni cilj. Dovršit ćemo sve projekte koji su  u tijeku, započeti s izgradnjom novih POS stanova do kraja ove godine, nastaviti sustavnu rekonstrukciju prometnica, započeti projekte izgradnje područnih škola u Sv. Mariji na Krasu i Murinama, započeti s dokumentacijom za izgradnju potpuno novog vrtića u samom centru grada za 200 mališana te dovršiti našu dugo očekivanu srednju školu. Umag će dobiti i svoj prvi samoodrživi zeleni kvart kao i nove zgrade Vatrogasne postrojbe i Doma zdravlja. Ne smijemo zaboraviti i naše društvene domove u naseljima, novo boćalište u Babićima te veliki projekt izgradnje nogometnog kampusa i stadiona u Stella Marisu. Nastojat ćemo dovršiti odlagalište za građevinski otpad Valdemat, osigurati sanaciju deponija u Picudu kao i dovršiti projekt obnove gradske zelene tržnice te „Umaške promenade“, šetnice od preko 40 kilometara. Tu je i novi trg u starogradskoj jezgri, Trg Sv. Martina, nova plaža „Afrika“, ali i veliki višegodišnji projekt od pola milijarde kuna u okviru aglomeracije Umag-Novigrad. To nije lista želja već realna projekcija projekata koje će uvelike promijeniti izgled Umaga i kvalitetu življenja. Imamo znanja, imamo motiva i siguran sam da ćemo zajedno s našim sugrađanima osigurati razvoj i sigurnu budućnost za naš voljeni grad. (Vedrana Humski)