Umag provodi jedinstven model stipendiranja studenata deficitarnih zanimanja budući da su potpore, osim umaškim,  dostupne i svim ostalim hrvatskim studentima. Uz to, riječ je o najvišim iznosima stipendija u državi (ako ne računamo Zagreb koji je kategorija za sebe), a osim te vrste pomoći, Grad studentima nudi i vrlo konkretna stambena rješenja, uz određene uvjete..

Grad Umag prije nekoliko mjeseci proglašen je najboljim hrvatskim srednjim gradom za obrazovanje, demografiju i mlade zahvaljujući visokim izdvajanjima i brojnim projektima ostvarenima na tom području. Jedini je hrvatski grad koji se upustio u samostalnu gradnju srednje škole što je uspješno i realizirao, u razdoblju od  2011. do 2023. godine temeljito je rekonstruirao i proširio pet vrtićkih objekata te sagradio šest novih, a planira još jedan u samom centru grada, čiji će kapacitet biti dovoljan za smještaj 200 polaznika. Uz to, svim umaškim mališanima vrtić je u potpunosti besplatan, što u Hrvatskoj osiguravaju još samo četiri grada.

Da Umag sustavno i planski promišlja o djeci, mladima i vlastitoj budućnosti dokazuje i ovogodišnji proračun budući da je njegov najveći  dio sada već možemo reći tradicionalno usmjeren upravo obrazovanju. Tako se, kroz strateški projekt Umag-grad djece, nastavlja s uređenjem OŠ Marije i Line, planira priprema projektne dokumentacije za gradnju nove Talijanske škole „Galileo Galilei“ dok se intenzivno nastavlja i izgradnja nove Područne škole u Svetoj Mariji na Krasu, za što će u 2024. godini biti izdvojeno 2,2 milijuna eura. Nastavlja se i gradnja obrazovnog kampusa u Komuneli kao i opremanje, odnosno, izgradnja dječjih igrališta te uređenje svih umaških dječjih vrtića.

Pored svega nabrojanog, znatna sredstva osiguravaju se i za studentske stipendije koje su, nakon Zagreba, najviše u Hrvatskoj. Naime, uz redovne stipendije koje se dodjeljuju u rasponu od 1000 do 3000 eura godišnje, Grad Umag prije tri je godine, kako bi osigurao kadar za deficitarna zanimanja u javnom sektoru na svojem području, odlučio dodjeljivati stipendije svim zainteresiranim  hrvatskim studentima, bez obzira na mjesto prebivališta, što je također izoliran slučaj u državi. Uz to je znatno podigao visinu potpore pa se, ovisno o kojem je deficitarnom studiju riječ, dodjeljuje iznos od 4000 do 5000 eura godišnje. Pritom se viši iznos, odnosno pet tisuća eura, dodjeljuje studentima medicine i sestrinstva, a po četiri tisuće svim ostalim studentima deficitarnih zanimanja.

Ove akademske godine raspisan je natječaj za 37 stipendija, pristigla je 41 prijava, na kraju su potpisana 22 ugovora, budući da u nekim slučajevima prijave nisu bile adekvatne, a nekoliko prijavitelja je odustalo. U umaškom slučaju studiji za deficitarna zanimanja su medicina, sestrinstvo, predškolski odgoj, razredna nastava, nastavnički smjer iz matematike, biologije, informatike, engleskog jezika, politehnike, kemije i geografije, zatim edukacijska rehabilitacija te socijalni rad. Osim umaških studenata kojima je dodijeljena ova stipendija, ugovore su još potpisali i studenti iz Brtonigle, Splita, Virovitice, Sesveta, Nuštra, Ogulina, Zagreba, Bjelovara, Vinkovaca, Babine Grede, Ivankova, Dekanovca i Skrada.

Grad Umag mogućnost dobivanja potpore uvjetuje ostankom i radom studenata na njegovu području vremenski onoliko dugo koliko je trajalo i primanje stipendije. Kako bi ova vrijedna demografska mjera dobila i primjeren nastavak, Grad će studentima, nakon završetka studija i zapošljavanja u Umagu, kroz poticajne mjere bodovanja omogućiti i kupnju POS stanova, što je, uz besplatan dječji vrtić, vrlo konkretan način osiguravanja idealnih uvjeta i perspektive za mlade obitelji, a na korist čitave zajednice.

„Našim stipendijama planiramo privući desetak liječnika, desetak medicinskih sestara/tehničara, dvoje socijalnih radnika, a u tom dijelu ih najviše dolazi iz drugih dijelova Republike Hrvatske. Sve ostale potrebne kadrove koje popunjavamo kroz te stipendije ćemo riješiti s domaćim stipendistima. Što se tiče stambenog zbrinjavanja tu možemo reći da je dugoročno rješenje i plan kojega smo već sada provodili, prijava za kupnju POS stana za građane s najmanje jednim danom prebivališta na našem području. Trenutno su nam se na takav način za kupnju POS stana javili učitelji, djelatnici iz sustava zdravstva te policijski službenici, a dobili su 20 bodova temeljem deficitarnosti njihovog zanimanja. Do stjecanja uvjeta za predaju zahtjeva za kupnju stana iz programa POS, deficitarnim kadrovima koji nisu s našem područja ili se daje stan na korištenje ili se sufinancira plaćanje stanarine u privatnom smještaju, a sve s ciljem osiguravanja što boljih uvjeta za život u našoj maloj – velikoj umaškoj zajednici“ – rekao nam je gradonačelnik Vili Bassanese.

Posebnost umaških stipendija je i to što su one praktično raspoložive kroz cijelu godinu, odnosno, do ispunjenja kvote te se zainteresirani studenti mogu javiti u gradsku upravu neovisno o godini studija i trenutnom mjestu prebivališta. (V.H.)

Marijo Mrzljak: Osim stipendije u Umag me privlače i dobri uvjeti za stručno usavršavanje

Jedan od umaških stipendista je i Marijo Mrzljak, student 4. godine Medicinskog fakulteta u Rijeci. Inače je iz Sesveta, a nakon završetka studija planira specijalizirati kardiologiju ili vaskularnu kirurgiju. Na natječaj za stipendije Grada Umaga odlučio se, kaže, prijaviti iz više razloga – profesionalnog usavršavanja nakon završetka studija, pozitivnih saznanja o medicinskoj službi u Umagu, a i zbog samog Umaga i mogućnosti koje taj grad nudi.

„Ova stipendija osigurala mi je značajnu financijsku pomoć jer je studiranje u drugom gradu u tom smislu uvijek zahtjevno, a pogotovu na medicinskom fakultetu gdje su obavezne brojne skripte i knjige”, kaže nam ovaj budući liječnik koji će svoju stručnu karijeru započeti u Umagu. Hoće li u njemu ostati i nakon što ‘odradi’ stipendiju još je, kaže, prerano planirati.