Izbor najboljih gradova i ove se godine održava u organizaciji Jutarnjeg lista, gradonačelnik.hr-a i agencije Ipsos, a pobjednici će biti proglašeni 4. listopada u Zagrebu

Dubrovnik, Pula, Samobor, Varaždin, Zagreb, Kastav Opatija, Poreč, Rovinj, Sveta Nedjelja, Biograd na Moru, Hvar, Krk, Novalja i Rab – ovogodišnji su finalisti ‘kategorije svih kategorija’ – kvalitete života u našem velikom izboru za Najbolji grad kojega šestu godinu zaredom provodimo u suradnji sa Hanza mediom i agencijom IPSOS. Hoće li Varaždin, Sveta Nedjelja i Rab obraniti prošlogodišnju titulu najboljeg (u kategorijama velikih, srednjih i malih gradova) ili će je ove godine osvojiti netko drugi saznat ćemo 4. listopada na svečanom proglašenju pobjednika u zagrebačkom hotelu Esplanada.

Postav finalista i u ovoj je kategoriji više-manje isti iz godine u godinu, pa u ovogodišnjem izboru imamo tek nekoliko promjena i novosti – u finale je u kategoriji velikih gradova po prvi je put ušao Grad Pula, a za ulazak u pet najboljih gradova za život nakon jednogodišnje stanke izborio se i Samobor. Finalisti u kategoriji srednjih gradova isti su kao i prošle godine, a u kategoriji malih gradova u finale je ponovo ušao Krk koje je prije toga tri godine zaredom i pobjeđivao.

Analitika i izračuni temeljem kojih se biraju finalisti a onda i pobjednici u ‘kategoriji svih kategorija’ nešto je drugačija nego kod ostalih kategorija jer ovdje uključujemo i u obzir uzimamo i mišljenje građana. Agencija IPSOS naime svake godine provodi terensko istraživanje u kojemu ispituje stavove građana i njihove priorirete kada su u pitanju javne politike i ulaganja gradova, što se onda uzima u obzir pri indeksiranju i obradi javno dostupnih podataka i parametara koji se odnose na kvalitetu života. Među ostalim, varijable koje u ovoj kategoriji korištene u izračunima su – izdvajanja za sport, zaštitu okoliša, kulturu, subvencioniranje cijena prijevoza građanima, izdvajanja za gospodarenje otpadom, za usluge unaprjeđenja stanovanja, potom indeks općeg kretanja stanovništa, indeks starenje, vitalni indeks….

Pula prvi put u finalu u kategoriji velikih gradova

Nakon pobjede u našem prvom izboru za Najbolji grad, 2017. godine,  Grad Dubrovnik peti je put u finalu kategorije svih kategorija, a za titulu najboljega ove godine se bori, među ostalim, jer je najjači po  prosječnim izvornim prihodima po stanovniku u kategoriji velikih gradova (7394,9 kuna po stanovniku), drugi je po izdvajanjima za kulturu, četvrti po izdvajanjima za zaštitu okoliša i peti po iznosu stipendija i školarina po stanovniku.

Puli je ovo prvo finale u kategoriji kvalitete života, a među top pet najboljih gradova za život plasirali su se jer su, među ostalim, prvi po broju odgojitelja u vrtićima u kategoriji velikih gradova (5,05 djece po odgojitelju), treći  po broju obrtnika na 1.000 stanovnika (34,83 obrtnika na 1.000 stanovnika) i po udjelu subvencija u proračunu u kategoriji velikih gradova (2,82 %) proračuna), te su u top 5 po izdvajanjima za usluge unaprjeđenja stanovanja i zajednice u proračunu u kategoriji velikih gradova (20,1% proračuna).

Grad Samobor za titulu najboljeg velikog grada za život bori se peti put, u finalu je bio svake godine izuzev prošle. Svoj status jednog od najboljih i najpoželjnijih gradova za život ove su godine potvrdili, među ostalim, jer su prvi po udjelu subvencija u proračunu u kategoriji velikih gradova (3,37 % proračuna), drugi po Indexu općeg kretanja stanovništva u kategoriji velikih gradova (99,32%), treći  po pokrivenosti ukupnih rashoda i izdataka, ukupnim prihodima i primicima u kategoriji velikih gradova (103,87 % pokrivenost) i četvrti po prosječnom broju nezaposlenih na svakih 1000 stanovnika  u kategoriji velikih gradova (18,24 nezaposlenih na 1000 stanovnika). Također, u top 10 su gradova po izdvajanjima za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u proračunu u kategoriji velikih gradova (42,22 % proračuna).

Varaždin ove godine brani dvostruku titulu najboljeg velikog grada za život u zemlji – pobijedio je prošle i pretprošle godine, a u finalu su otkako smo pokrenuli izbor. Niz je parametara kojima potvrđuju svoj status, a među ostalim jer su prvi po prosječnom broju zaposlenih na svakih 1000 stanovnika  u kategoriji velikih gradova (681,73 zaposlenih na 1000 stanovnika), po izdvajanjima za zaštitu okoliša u proračunu u kategoriji velikih gradova (7,36% proračuna) i po izdvajanjima za sport u proračunu u kategoriji velikih gradova (12,07% proračuna). Također, treći su po iznosu  stipendija i školarina po stanovniku u kategoriji velikih gradova (61,05 kuna po stanovniku).

Grad Zagreb pobjednik je ove kategorije u izboru za 2018. godinu, a ove godine ulazak u finale zaslužio je, među ostalim, zbog toga što je prvi po prosječnom dohotku po stanovniku u kategoriji velikih gradova (44733,2 kuna po stanovniku) i po izdvajanjima za sufinanciranje cijene prijevoza u proračunu u kategoriji velikih gradova (0,78% proračuna). Treći je  po prosječnom broju zaposlenih na svakih 1000 stanovnika  u kategoriji velikih gradova (473,12 zaposlenih na 1000 stanovnika), peti po broju odgojitelja u vrtićima u kategoriji velikih gradova (5,64 djece po odgojitelju) te po Indexu starenja u kategoriji velikih gradova (137,2 %).

Poreč, Rovinj i Sveta Nedjelja u borbi za još jedan naslov, konkuriraju im Opatija i Kastav

 Grad Kastav drugi se put zaredom plasirao u finale kategorije svih kategorija, a status jednog od najboljih srednjih gradova za život u zemlji zaslužio je jer je, među ostalim, drugi po broju visoko obrazovanih stanovnika (svaka 3,58 osoba je visoko obrazovana), a  treći po udjelu poreznih prihoda u ukupnim prihodima i primicima u kategoriji srednjih gradova (58,65 %). Također, u top je 10 po  udjelu izdvajanja za bruto plaće u ukupnim rashodima i izdacima u kategoriji srednjih gradova (16,18 % proračuna).

Drugu godinu zaredom u finale, među najbolje i najpoželjnije gradove za život plasirala se i Opatija. Ove godine je tu jer je prva po broju odgojitelja u vrtićima u kategoriji srednjih gradova (4,72 djece po odgojitelju), četvrta po  prosječnom broju zaposlenih na svakih 1000 stanovnika  u kategoriji srednjih gradova (392,32 zaposlenih na 1000 stanovnika) i  po izdvajanjima za zaštitu okoliša u proračunu u kategoriji srednjih gradova (11,11% proračuna). Također, u top 5 je po iznosu stipendija i školarina po stanovniku u kategoriji srednjih gradova (84,95 kuna po stanovniku), a u top 10 po izdvajanjima za kulturu u proračunu u kategoriji srednjih gradova (8,53% proračuna).

Jedan od rekordera po broju nominacija u našim dosadašnjim izborima, Grad Poreč, još jednom potvrđuje svoj status jednog od najboljih gradova za život. Titulu najboljega osvajali su dvaput zaredom, a ove godine za nju se bore i zbog toga što su drugi grad u zemlji broju odgojitelja u vrtićima u kategoriji srednjih gradova (4,81 djece po odgojitelju), a treći po prosječnim izvornim prihodima po stanovniku u kategoriji srednjih gradova (6820,1 kuna po stanovniku) i po prosječnom broju zaposlenih na svakih 1000 stanovnika  u kategoriji srednjih gradova (429,8 zaposlenih na 1000 stanovnika). Nadalje, u top 10 su po izdvajanjima za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u proračunu u kategoriji srednjih gradova (34,95 % proračuna), a u 5 (5 mjesto) po prosječnom vitalnom Indexu u kategoriji srednjih gradova (95,87 %).

Nakon Poreča, titulu najboljeg srednjeg grada za život dvaput zaredom osvajao je Grad Rovinj, još jedan od šampiona po broju nominacija u svim dosadašnjim izborima za Najbolji grad. Ove godine ulazak među pet najboljih zaslužili su jer su prvi po iznosu stipendija i školarina po stanovniku u kategoriji srednjih gradova (119,69 kuna po stanovniku) te po bruto plaći po zaposlenom u kategoriji srednjih gradova (161094,34 kuna po zaposlenom). Drugi su po prosječnim izvornim prihodima po stanovniku u kategoriji srednjih gradova (7110,7 kuna po stanovniku  i četvrti po broju odgojitelja u vrtićima u kategoriji srednjih gradova (5,35 djece po odgojitelju). Također, u top 10 su po izdvajanjima za usluge unaprjeđenja stanovanja i zajednice u proračunu u kategoriji srednjih gradova (26,18% proračuna).

Sveta Nedjelja, pak, ove godine brani titulu najboljega koju je osvojila u našem prošlogodišnjem izboru. Tu je jer je prva po prosječnom dohotku po stanovniku u kategoriji srednjih gradova (43803 kuna po stanovniku) te po prosječnom broju zaposlenih na svakih 1000 stanovnika  u kategoriji srednjih gradova (472,09 zaposlenih na 1000 stanovnika). Drugi su srednji grad po Indexu općeg kretanja stanovništva u kategoriji srednjih gradova (101,14%) i po efikasnosti gradske uprave/ prosjek ukupnih prihoda grada po zaposlenome  u kategoriji srednjih gradova (829448,23 kuna po zaposlenom), te treći po iznosu porodiljine naknade po novorođenom u kategoriji srednjih gradova (4370,45 kuna po novorođenom).

Krk ponovo u borbi za titulu najboljeg malog grada za život

 Ovo je druga godina zaredom da se Biograd na Moru plasirao među pet najboljih malih gradova za život. Ove godine je tu jer je prvi po iznosu stipendija i školarina po stanovniku u kategoriji malih gradova (161,82 kune po stanovniku), treći po Indexu općeg kretanja stanovništva u kategoriji malih gradova (100,12%), šesti po broju obrtnika na svakih 1000 stanovnika  u kategoriji malih gradova (61,36 obrtnika na 1000 stanovnika, te deseti po po broju odgojitelja u vrtićima u kategoriji malih gradova (5,01 djece po odgojitelju).

 Hvaru je ovo četvrto finale u kategoriji svih kategorija i to jer su treći mali grad po prosječnim izvornim prihodima po stanovniku u kategoriji malih gradova (7318,3 kuna po stanovniku) i po pokrivenosti ukupnih rashoda i izdataka, ukupnim prihodima i primicima u kategoriji malih gradova (121,89 % pokrivenost). Prvi su po broju obrtnika na svakih 1000 stanovnika  u kategoriji malih gradova (111,75 obrtnika na 1000 stanovnika), šesti po broju visoko obrazovanih stanovnika u kategoriji malih gradova (svaka 4,62 osoba je visoka obrazovana) i sedmi po izdvajanjima za kulturu u proračunu u kategoriji malih gradova (12,75% proračuna).

Nakon što je dvaput osvajao titulu najboljeg malog grada za život u zemlji, Krk je ponovo u finalu. Ove godine to je zato što je, među ostalim, četvrti po izdvajanjima za obrazovanje, socijalnu politiku i mlade u proračunu u kategoriji malih gradova (32,37 % proračuna) i po prosječnom dohotku po stanovniku u kategoriji malih gradova (35240,9 kuna po stanovniku), peti po broju obrtnika na svakih 1000 stanovnika  u kategoriji malih gradova (67,34 obrtnika na 1000 stanovnika) i prvi po Indexu općeg kretanja stanovništva u kategoriji malih gradova (107,89%).

Drugu godinu zaredom Novalja je, pak, finale izborila jer je prva po prosječnim izvornim prihodima po stanovniku u kategoriji malih gradova (9062,5 kuna po stanovniku), četvrta po iznosu stipendija i školarina po stanovniku u kategoriji malih gradova (127,85 kuna po stanovniku), a u top 10 je i po iznosu porodiljine naknade po novorođenom u kategoriji malih gradova (6792 kuna po novorođenom) te po izdvajanjima za gospodarenje otpadom u proračunu u kategoriji malih gradova (6,26% proračuna).

I na kraju, Rab svoju dvostruku titulu najboljeg malog grada za život u zemlji brani jer je prvi po efikasnosti gradske uprave/ prosjek ukupnih prihoda grada po zaposlenome  u kategoriji malih gradova (2066167,16 kuna po zaposlenom) i po bruto plaći po zaposlenom u kategoriji malih gradova (274209,48 kuna po zaposlenom). U top 10 je po udjelu poreznih prihoda u ukupnim prihodima i primicima u kategoriji malih gradova (44,89 %), četvrti je po broju obrtnika na svakih 1000 stanovnika  u kategoriji malih gradova (78,76 obrtnika na 1000 stanovnika) i treći po izdvajanjima za zaštitu okoliša u proračunu u kategoriji malih gradova (13,54% proračuna). (m.p.d.)