Na ovim izborima presudilo je uvjerenje naših Cresanki i Cresana kako imamo znanja i energije za izazove koji su pred nama te kako ćemo uvijek dati sve od sebe za naš otok. Otvoreno smo komunicirali sa ljudima, slušali smo njihova mišljenja i trudili se ponuditi realna i konkretna rješenja naših problema. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez sjajnog tima koji sam okupio i s kojim zajedno i nastavljam dalje raditi.

Nakon što je protekle četiri godine upravljao gradom kao glavni operativac, zamjenik dosadašnjeg gradonačelnika Kristijana Jurjaka, Marin Gregorović na ovim je izborima dobio povjerenje i mandat građana da u iduće četiri godine nastavi kao gradonačelnik, i to jedan od najmlađih u ovom sazivu lokalnih vlasti. Koji su mu planovi i ciljevi ispričao nam je u svom prvom postizbornom intervjuu

G. Gregorović, što Vam znači ova izborna pobjeda i jeste li spremni za nove izazove na čelu Grada?

-Pobjeda na ovim izborima mi doista znači puno. Zahvalan sam na svakom dobivenom glasu jer svaki je glas iskaz povjerenja u moj rad, a to me obvezuje za dalje. Lijepo zvuči biti “jedan od najmlađih gradonačelnika”, ali težim tome da budem jedan od najboljih. To nije izraz (samo) osobne ambicije, nego moje želje da svojim djelovanjem postignem upravo to da Cres po svojim rezultatima, a rezultate mjerimo prema kvaliteti života naših sugrađana, bude u samom vrhu naše zemlje.

Što biste, od svega što ste dosad napravili u timu bivšeg gradonačelnika Jurjaka, izdvojili kao najvažnije, na što ste najviše ponosni i što mislite da je presudilo kod birača da Vam daju povjerenje i izaberu Vas za gradonačelnika?

-Realizirani su brojni veći i manji projekti od kojih mogu izdvojiti dogradnju dječjeg vrtića, uređenje prostora za umirovljenike, kao i izgradnju zapadnog dijela luke. Ipak vjerujem kako je na ovim izborima presudilo uvjerenje naših Cresanki i Cresana kako imamo znanja i energije za izazove koji su pred nama te kako ćemo uvijek dati sve od sebe za naš otok. Otvoreno smo komunicirali sa ljudima, slušali smo njihova mišljenja i trudili se ponuditi realna i konkretna rješenja naših problema. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez sjajnog tima koji sam okupio i s kojim zajedno i nastavljam dalje raditi.

Na čemu će biti glavni fokus i što su Vam glavni prioriteti, s čime krećete u svoj prvi mandat?

-Kroz kampanju sam jasno komunicirao koji će biti naši prioriteti i sretan sam što sada možemo i krenuti u realizaciju istih. Održivo stanovanje ogroman je izazov u gotovo svim turističkim destinacijama, no to ne može biti izgovor za nečinjenje. Vjerujem da ćemo u ovom mandatu pokrenuti programe i projekte kojima ćemo to rješavati. Prioritet je svakako i zdravstvena skrb koja je na otocima posebno važna. Osim dodatnog ulaganja u tzv. “nadstandarde”, inzistirat ćemo na uslugama za koje smatramo da kao građani imamo pravo, posebno na primarnu zdravstvenu zaštitu. Nema kvalitete života bez adekvatne zdravstvene skrbi. Tu ćemo bit jasni, glasni i argumentirani.

I naravno, energetska tranzicija je već pokrenut kotač za koji vjerujem da više ne može ići unazad. Moj cilj nastavlja biti održivi otok zasnovan na čistoj energiji od koje svi imaju koristi. Ne radi se samo o planovima izgradnje elektrane, nego o implementaciji tog svjetonazora u sva područja našeg življenja kao što su pomorstvo, promet i prostorno planiranje.

Grad Cres posljednjih se godina etablirao kao jedan od gradova s najvećim ulaganjima u obrazovanje i demografiju, pa ste i u našem velikom izboru za najbolji grad dvaput zaredom ponijeli titulu najboljega… Koliko je tu još prostora za napredak, planirate li neke nove iskorake i mjere na tom planu?

-Što ste tiče izdvajanja za obrazovanje Cres je svakako u vrhu. Ulaže se u sve razine znanja i tako će se nastaviti. Uvijek kada je tema razgovora obrazovanje volim istaknuti – otkad se rodite, pa do završetka škole ili studija Grad Cres vas podržava. To je ozbiljan poduhvat, a prostor za poboljšanje vidim u stimuliranju deficitarnih zanimanja.

Hoće li biti nekih novih mjera i programa za poduzetnike i razvoj gospodarstva?

-Na Cresu je većina gospodarstva vezana za turizam. U tom smislu očekujemo realizaciju nekoliko turističkih objekata više kategorije koji će produžiti sezonu. Međutim, nema kvalitetnog turizma bez kvalitetne ponude, a to prvenstveno uključuje hranu, odnosno gastronomiju. Upravo zato moramo staviti dodatni naglasak na poljoprivredu. Stavljanjem u funkciju poljoprivrednog zemljišta i poticanjem mladih poljoprivrednika vjerujem kako ćemo postići iskorak po tom pitanju.

Cres je, zajedno s Malim Lošinjem, u velikom EU pilot projektu energetske tranzicije, a među najnaprednijim ste gradovima i kada je u pitanju gospodarenje otpadom. Podaci za 2019. pokazuju da ste napravili najveći napredak i premašili 40 posto odvojen prikupljenog otpada. Jeste li u međuvremenu podigli postotak i prešli i onih od EU zacrtanih 50 posto i kakvi su planovi na tom polju? 

-Otpad je pitanje budućnosti. Iako je saniran deponij i izgrađeno reciklažno dvorište, najvećim dijelom EU sredstvima, moramo nastaviti raditi na jačanju svijesti. Smanjenjem proizvodnje otpada, pogotovo jednokratne plastike, možemo svoju okolinu učiniti ljepšom i ugodnijom. Cirkularna ekonomija u Hrvatskoj gotovo i ne postoji, stoga je smanjenje količine proizvedenog otpada po osobi ključna stvar svake pojedine zajednice, pa tako i naše.

Kad smo kod energetske tranzicije… Osim što se na Cresu gradi najveća solarna elektrana u zemlji, najavljen je i projekt gradnje solarne elektrane u kojemu će, preko crowd funding kampanje, moći sudjelovati i građani. U kojoj je to fazi i kakav interes građana očekujete?

-O tome je već puno toga napisano i rečeno, pa bih vas i sve zainteresirane pozvao da nastavite pratiti ono što će biti učinjeno kako bi zajedno otišli korak dalje. Osnovana je energetska zadruga u kojoj su gradovi Cres i Lošinj suosnivači i trenutno koračamo prema realizaciji elektrane koja će biti zasnovana na modelu crowd investinga. To znači da će nova elektrana biti u vlasništvu svih građana koji to žele. Kad se ishodi potrebna dokumentacija pozvat ćemo sve zainteresirane da nam se priključe u realizaciji prve komunalne elektrane na ovom području.

Naše analize pokazale su i da je Cres jedan od najprivlačnijih gradova za život u zemlji, prkosite negativnim trendovima i bilježite više useljavanja nego iseljavanja. Što je po Vama najveći adut života u Cresu, a gdje još ima prostora za napredak i kako ga Vi planirate iskoristiti?

-Najveći adut Cresa su njegovi ljudi. Cres je otvorena, pristojna zajednica u koju se svatko osjeća dobrodošlo. Ubuduće želimo naše nedostatke pretvoriti u naše prednost. Imamo puno naselja diljem otoka i u nekima od njih raste broj mladih obitelji. Obveza je Grada to nastaviti poticati i osigurati svim ljudima adekvatan komunalni standard.

Drugi ste grad u zemlji koji je uveo mogućnost plaćanja u kritpovalutama. Koristi li je netko, je li ono već zaživjelo? 

-Prije nekoliko dana izvršena je prva uplata, moram priznati da me je to jako razveselilo. Neću govoriti o nekakvoj revoluciji, ali to je svakako opcija više u našoj ponudi kojom se građanima proširuje njihov izbor. Važno je držati korak s vremenom po ovom, kao i po mnogim drugim pitanjima.

Hoće li biti nekih promjena u ustroju i načinu funkcioniranja gradske uprave i gradskih ustanova ili ste u potpunosti zadovoljni kako je sve posloženo?

-Inzistirat ću na jačoj suradnji i komunikaciji među ustanovama i tvrtkama. Svaka pojedina gradska ustanova mora realizirati projekte kojima poboljšava ponudu ili standard cijeloj zajednici, ali i našim gostima.

I na kraju, koji su Vam ključni ciljevi za naredne četiri godine, po čemu će Cres 2025. biti još bolje i privlačnije mjesto za život nego što je danas? 

Čist okoliš, zdrava hrana i održiva radna mjesta. Vjerujem kako to mora biti cilj svima koji se bave javnim poslom. (Marija Pulić Drljača)