Grad Supetar danas je u centru pažnje medija zbog napada na četvero mladih sezonaca iz Slavonije, i vatrogasca koji je stao u njihovu obranu, i to zbog toga jer su dvojica od njih Srbi iz Vukovara. S obzirom da su napadači pripadnici Torcide, a u Supetar su došli na Torcida Kup, gradonačelnica Ivana Marković odmah je, uz oštru osudu napada odlučila povući donaciju Kupu, te im zabranila buduće korištenje terena u vlasništvu grada. U kratkom razgovoru još potresena gradonačelnica objasnila je ovu odluku.

Povukli ste odluku o financiranju Torcida Kupa – što to znači u novcima i koliko dugo grad već donira ovaj turnir?

– Turnir se u Supetru odvija već šest godina, i Grad ga sufinancira s tisuću-dvije kuna. No, iznos tu uopće nije bitan, bitna je poruka, a to je da nećemo podržavati niti jedan događaj čiji sudionici ili posjetitelji iskazuju mržnju i ugrožavaju druge živote. U šoku smo i zgržoženi smo zbog ovog događaja i nepojmljivo nam je da netko može biti žrtva napada samo zato što je druge nacionalnosti, vjere, što drugačije priča…. No, ipak, u svemu nam je utješno barem to što počinitelji nisu iz Grada Supetra.

Torcida kupu ste uskratili dozvolu korištenja terena u idućim godinama. Znači, taj događaj se više neće odvijati u Supetru?

– Što se mene tiče i dok sam ja gradonačelnica – neće jer kao Grad ne možemo i ne želimo podržavati događaje čiji posjetitelji se ovako ponašaju. Nadam se da će počintelji biti najstrože kažnjeni i apeliram na institucije da to naprave bez imalo milosti.

Jeste li se čuli s organizatorima kupa, koja je njihova reakcija?

– Nisam se čula, nisu mi se javili i ne znam jesu li već i kako reagirali…

Jeste li kontaktirali sa žrtvama napada, među kojima je i vaš vatrogasac?

– Čula sam se s vatrogascima koji su i sami već oštro osudili napad, čula sam se i s majkom našeg vatrogasca koji je hrabro priskočio u pomoć i pritom i sam nastradao. Upravo sad u uredu čekam ove mladiće i djevojke koji su napadnuti jer im želim pružiti svu podršku i pomoć, a jako mi je drago što su, kako čujem, unatoč ovom ružnom događaju, odlučili ostati u Supetru. Iako je ovaj napad ostavio gorak trag, i svi smo zbog njega izuzetno potreseni, želim poručiti svima da je Supetar otvoren i tolerantan grad u kojem dobrodošli svi koji ga žele posjetiti ili doći raditi i živjeti u našem gradu. (gradonačelnik.hr/M.P.D.)