Pokrenuli smo investicije u dotad praznoj Poduzetničkoj zoni Novska, privukli nove investitore u Poduzetničkoj zoni Zapad, u Novskoj je u protekle tri godine otvoreno više od stotinu novih poduzeća i obrta, a veliki broj postojećih poduzetnika proširilo je svoje proizvodne kapacitete, posebice u drvnoj industriji. Ovdje naročito treba spomenuti i poljoprivredu koja je napravila goleme iskorake povlačeći sredstva iz mjera ruralnog razvoja. Zbog toga imamo stotine hektara koji su stavljeni u funkciju proizvodnje te nove farme i obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Grad Novska u top 10 je gradova po izdvajanju sredstava za poduzetnike i obrtnike u razdoblju od 2017. do 2019., nedavno je dobila certifikat „Grada za mlade“ kojima je postala omiljeno odredište zahvaljujući razvoju gaming industrije te je, nakon Siska, jedini hrvatski grad koji unutar srednjoškolskog obrazovanja nudi smjer tehničara za razvoj videoigara, učetverostručili su sredstva namijenjena naknadama za bebe te ih retroaktivno isplatili svim Novljanima koji su te godine postali roditelji, a tijekom 2021. otvorit će i prvi znanstveni park u županiji.

Gospodine Piletiću, završavate svoj prvi mandat na čelu Grada Novske. Koliko ste zadovoljni rezultatima, jeste li ostvarili sve što ste planirali i svojim građanima obećavali prije četiri godine?

Program “Novska na 1. mjestu” gotovo u cijelosti je realiziran, a ostvareni su i brojni drugi projekti koji nisu bili najavljeni. Zasigurno ostvarenim nisam nezadovoljan, no više se nadam da su zadovoljni roditelji koji su djecu upisali u vrtić, da su zadovoljni naši stariji sugrađani koji imaju uslugu pomoći u kući kroz program Zaželi, nadam se da su zadovoljni učenici koji su upisali zanimanje tehničar za video igre i nadam se da su zadovoljni poduzetnici kroz porezna rasterećenja i potpore Grada Novske.

Što biste istaknuli kao najvažniju i najveću stvar koju ste napravili za svoj grad u ove četiri godine? Po čemu je grad Novska danas bolje mjesto za život nego prije četiri godine i gdje je ostvaren najveći napredak?

Prije bih rekao da smo napravili mnogo manjih napredaka – za djecu, za mlade, za starije. Veseli me činjenica da s izgradnjom i uređenjem dva nova vrtića nemamo listu čekanja. Novska je u posljednje tri godine postala privlačna sredina za mlade informatičare kroz program poticanja gaming industrije. Kroz ovaj projekt vjerujem da će Novska u skoroj budućnosti imati najviše koristi.

Možete li nam reći nešto više o tom projektu? U kojem smjeru se razvija i na koji način ga Grad podupire?

U Novskoj se provodi srednjoškolski program tehničar za video igre, a zbog tog novog smjera i učenika iz cijele Hrvatske, otvorili smo i učenički dom. U suradnji s HZZ-o u Poduzetničkom inkubatoru PISMO provodi se i šestomjesečna edukacija kroz dva programa koja opet privlači mlade iz cijele Hrvatske u Novsku. Uz to, Grad, SMŽ i HZZ omogućuju potpore do 155.000 kuna za poduzetnike početnike u ovom sektoru i zahvaljujući ovoj mjeri u PISMU je već preko 40 registriranih novih tvrtki. Sljedeći korak jest izgradnja Gaming centra s e-sport arenom, zgradom fakulteta, učeničkim i studentskim domom te gaming akceleratorom. Ova investicija se procjenjuje na 50 milijuna eura, a Grad Novska je osigurao zemljište u Poduzetničkoj zoni Novska i izradio idejno rješenje. Trenutno je u tijeku natječaj za izradu glavnog projekta.

Koje biste još projekte i mjere istaknuli kao ključne za razvoj grada i poboljšanje kvalitete života vaših sugrađana?

Teško je nešto posebno izdvojiti, a da mnoge projekte ne zaboravite spomenuti. No, ukratko stavili smo u funkciju brojne prazne i napuštene objekte, obnovili kilometre cesta, pokrenuli projekt aglomeracije i izgradnje 40 kilometara nove kanalizacije, pokrenuli obnovu hotela Knopp, započeli s uređenjem Dnevnog centra za starije, uredili smo Centar za mlade, u Novskoj su uređena dva poduzetnička inkubatora…

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i realizirali u ovome mandatu?

U Novskoj je u posljednje četiri godine pokrenuto više od 350 milijuna kuna vrijednih projekata i programskih aktivnosti financiranih iz EU sredstava.

Koliko ste u financiranju projekata uspjeli povući EU sredstava i koji su najvažniji EU projekti ovoga mandata?

Pa velika većina ovih projekata financirana je upravo EU sredstvima – Dnevni centar za starije, Aglomeracija Novska, hotel Knopp, rekonstrukcija cesta, uređenje domova u Paklenici, Rajiću, Brestači, obnova škola i vrtića, izgradnja novog vrtića.

Što možete reći o gospodarskoj slici grada i kakva je ona danas u usporedbi sa situacijom prije ovog mandata? Što kažu brojke, koliko je novih investicija, novih radnih mjesta otvoreno u ove četiri godine?

Mogu samo reći da sam zadovoljan. Pokrenuli smo investicije u dotad praznoj Poduzetničkoj zoni Novska, privukli nove investitore u Poduzetničkoj zoni Zapad, u Novskoj je u protekle tri godine otvoreno više od stotinu novih poduzeća i obrta, a veliki broj postojećih poduzetnika proširili su svoje proizvodne kapacitete, posebice u drvnoj industriji. Ovdje posebno treba spomenuti i poljoprivredu koja je napravila goleme iskorake povlačeći sredstva iz mjera ruralnog razvoja. Zbog toga imamo stotine hektara koji su stavljeni u funkciju proizvodnje te nove farme i obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

Koliko ulažete u razvoj i poticanje gospodarstva i imate li u planu neke nove mjere i programe, uspijete li ponovo osvojiti povjerenje svojih građana?

Grad Novska prema analizama portala Gradonačelnik.hr neprestano je u vrhu hrvatskih gradova po izdvajanjima za poduzetnike i obrtnike. Tako mislimo i ubuduće. Smanjili smo prirez, komunalnu naknadu, a izdašno potpomažemo i postojeće gospodarstvenike, kao i one koji žele pokrenuti svoja poduzeća. Zbog toga smo i u kriznoj 2020. potpisali tri nova ugovora s investitorima u našoj zoni.

Zanimljiv iskorak u gospodarskom smislu je i gradnja tvornice algi pa nam recite nešto i o tome.

Ovo je prva investicija u proizvodnji u Poduzetničkoj zoni Novska. Riječ je o proizvodnji mikroalgi za prehrambenu  farmaceutsku industriju u kojoj će osim 30 radnih mjesta, posao pronaći i znanstvenici koji će uvelike pratiti razvoj ove zasad u Hrvatskoj nepoznate proizvodnje.

Kakva je situacija na demografskom planu i što možete navesti kao najvažnije što ste po tom pitanju napravili u ove četiri godine?

Pozitivna demografska slika rezultat je svih čimbenika, ne samo kratkoročnih mjera pojedinog grada ili općine. Iako smo značajno povećali iznose za novorođenu djecu, osmislili Novljanski paket za bebe, povećali stipendije za obitelji s troje ili više djece, svakako mislimo nastaviti s novim mjerama. Ali o tome ako zadobijem povjerenje svojih sugrađana za novi mandat.

Planirate li neke nove mjere i programe kad su u pitanju djeca i mladi?

Bilo bi neozbiljno da ne planiramo. I dalje su nam mladi i djeca u fokusu interesa. U programu rada „#Novska u koju vjerujemo 2021.-2025.“ predvidjeli smo brojne nove sportske sadržaje u gradu poput novog stadiona i tribina NK Libertas i Skate parka. U planu je povećanje iznosa naknade za novorođenu djecu, izgradnja Centra za cjeloživotno učenje, dogradnja područne škole u Bročicama te uređenje STEM laboratorija uz Inkubator društvenih inovacija.

Ove godine najavljeno je i otvaranje prvog znanstvenog parka u Sisačko-moslavačkoj županiji pa nam malo predstavite taj projekt..

Riječ je o projektu kojim želimo popularizirati znanost kod najmlađih. Grad i razvojna agencija NORA prije dvije godine pokrenuli su NOVsky – festival znanosti i umjetnosti na kojemu zajedno s vodećim hrvatskim znanstvenicima populariziramo znanost kroz pokuse, radionice, tribine i demonstracije. Iz toga se i rodila ideja da novljanski park dopunimo različitim napravama s pomoću kojih se može jednostavnije proučavati znanost. Tako će mladi, ali i svi drugi kroz sedam jedinstvenih naprava uočavati zakonitosti fizike, svjetlosti, zvukova prolazeći kroz park u školu ili odlazeći iz nje. Uz to, cilj nam je tik do Inkubatora društvenih inovacija urediti i dva laboratorija fizike i informatike u suradnji s Institutom Ruđer Bošković kako bi i to dodatno pomoglo mladima u razumijevanju razvoja znanosti.

Kad nakon četiri godine rezimirate napravljeno, što je bio najveći izazov i gdje mislite da se moglo još i bolje?

Najveći izazov bio je uskladiti lokalne potrebe s mogućnostima financiranja iz EU fondova te sukladno tome pripremiti projektnu dokumentaciju i sve to pozicionirati u gradskom proračunu te pratećim dokumentima. U svemu tome zaista smo imali podršku velike većine gradskih vijećnika, djelatnika gradske uprave i svih službi na čemu svima njima i ovaj put ide jedno veliko hvala.

I na kraju, koji su vam ključni planovi i ciljevi za sljedeći mandat ako vam ga građani povjere?

Nastaviti razvijati Novsku u koju vjerujemo i volimo. U svim područjima. Za sve generacije. Pokretati nove investicije, osmišljavati nove projekte i aktivnosti te pratiti svjetske trendove. Svijet se mijenja sve većom brzinom i samo dobro uigrani tim može odgovoriti na sve zahtjevnije izazove suvremenog svijeta. (Vedrana Humski)