Grad Umag za ovu je godinu usvojio rekordan proračun, pa je planirano i niz projekata i mjera ponajprije usmjerenih u obrazovanje, zadržavanje kadrova, pa tako i poticanje gospodarstva. Gradit će se novi vrtić i srednja škola, a energetski obnoviti osnovna škola. Tu su i projekti izgradnje sustava upravljanja otpadnih voda za aglomeraciju “Sjeverna Istra” te izgradnje i opremanja gospodarske zone. Nastavlja se s projektom poticane stanogradnje, te s dodjelom stipendija za deficitarna zanimanja za sve studente unutar RH, po čemu je Grad jedinstven u RH.

O predstojećim projektima  i mjerama u 2020. godini razgovarali smo s gradonačelnikom Umaga Vilijem Bassaneseom. koji kaže da će i ovogodišnji pothvati u Gradu odrediti sigurnu perspektivu i budućnost Umaga. A posebno je zadovoljan povijesni najvećim ulaganjem u obrazovanje.

U novu 2020. godinu ušli ste s rekordnim proračunom. Koji su najvažniji projekti?

– Ovo što se u Umagu događa u posljednjih deset godina rezultat je strateškog promišljanja koje je započelo 2009. godine, a koje traje već deset godina. Primjera radi, protekla  je godina bila još jedna iznimno uspješna u ciklusu našeg desetogodišnjeg upravljanja, a koju su obilježili važni infrastrukturni, demografski, odgojno-obrazovni i društveni projekti koje ne možemo vezati za jednu kalendarsku godinu jer je potrebno više godina kako bi bili vidljivi ili mjerljivi.  Nakon što smo u 2019. godini izgradili novi gradski trg, koji najbolje pokazuje naš odnos prema zajednici te razinu i kvalitetu društvenog, infrastrukturnog i vizualnog identiteta novog Umaga kojeg stvaramo i gradimo na ponos svih nas, u novu smo godinu ušli s proračunom teškim gotovo 260 milijuna kuna. Riječ je o najvišem proračunu u povijesti Umaga, a po glavi stanovnika najvišem proračunu u Istri. Navedeno samo po sebi ne bi bilo toliko bitno da iza tog proračuna ne stoje projekti koji će odrediti sigurnu perspektivu i budućnost Umaga. Ono što me izuzetno veseli jest da je riječ o povijesno najvišem ulaganju u obrazovanje koje traje već niz godina i koje će za par godina početi davati rezultate. Naime, od ukupnih 260 milijuna kuna, Umag će za obrazovanje u 2020. godini izdvojiti čak 94 milijuna, a uz to krećemo u izgradnju novog vrtića, energetsku obnovu osnovne škole te izgradnju srednje škole. Osim navedenog, nastavlja se projekt izgradnje novih 100-njak stanova za mlade prema Programu poticane stanogradnje, a u fokusu su i projekti izgradnje sustava upravljanja otpadnih voda za aglomeraciju “Sjeverna Istra”, vrijednosti gotovo 355 milijuna kuna, izgradnje i opremanja gospodarske zone, izgradnje postrojenja za reciklažu građevinskog materijala i deponija neiskoristivog građevinskog materijala, kao i drugi niz infrastrukturnih projekata u gradu i naseljima.

Prema našim istraživanjima, vodeći ste po izdvajanjima za obrazovanje. Koji su još planovi na tom području – od gradnje i obnove škola do stipendija uključujući i one za studente u RH koji se školuju za deficitarna zanimanja?

– Uvijek volim naglašavati važnost našeg projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“ koji obuhvaća izgradnju ili rekonstrukciju svih 17 zgrada umaških predškolskih i školskih ustanova te nad standardno osigurava umaškoj djeci najkvalitetnije uvjete, od vrtića do fakulteta, pritom pružajući svima jednake mogućnosti. Besplatni vrtići, mjera koju smo implementirali u travnju 2017. godine, svakako je jedna od najsnažnijih aktivnosti u smjeru razvoja demografske politike, a činjenica da smo bili prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo ovu mjeru, posebno me čini ponosnim. Za bezbrižno i veselo djetinjstvo, u 10 godina izgradili smo ili rekonstruirali i 37 dječjih igrališta.

U 2020. godini nastavljamo s tek započetim projektom energetske obnove Osnovne škole Marije i Line vrijednosti 21.840.078,16 HRK. Započet ćemo ubrzo i s izgradnjom potpuno novog područnog vrtića u naselju Murine, kapaciteta za cca 90-tak mališana, a time ćemo i u naseljima omogućiti istu kvalitetu boravka i odgoja. U istom naselju započinjemo s projektom  izgradnje nove područne škole. Naša paleta pogodnosti i kvalitete za školarce polazi od besplatnih vrtića (bez liste čekanja), besplatnih udžbenika i prijevoza, jednosmjenske nastave za sve učenike, uz sufinanciranje produženog boravka i radnih bilježnica, te sufinanciranje nastavnika i osiguravanje stanovanja za potrebite kadrove.

Osim navedenog, Umag se ističe po još jednoj poticajnoj mjeri. Naime, svjesni činjenice da je na tržištu rada u našem gradu potreba za zanimanjima kojim osiguravamo javnu kvalitetu života, napravili smo iskorak te smo, kao prvi grad u Republici Hrvatskoj, uveli stipendije od 30.000 kuna za sve studente državljane Hrvatske, neovisno o njihovom mjestu prebivališta u RH. Dakle, i studenti iz cijele Istre mogli su se javiti na naš javni poziv. Cilj ove mjere je kroz postupak dodjele stipendija za deficitarna zanimanja osigurati dovoljan broj djelatnika koji će u narednom periodu raditi na zadovoljenju potreba svih građana našega grada. Za početak, osigurano je pet stipendija za pet deficitarnih kadrova, a za što ćemo izdvojiti 150.000 kuna godišnje, odnosno između 800 i 900 tisuća kuna do okončanja studija. Svi će studenti po završetku studija imati obvezu najmanje pet godina živjeti i raditi u našoj zajednici. Kroz cijelo to vrijeme osigurat ćemo im dodatne poticajne mjere, počevši od dodjele stana za vrijeme njihova rada tijekom svih 5 godina, pa do ostalih brojnih poticajnih mjera koje Umag već svojim građanima nad standardno omogućava. Time će se navedeni kadar motivirati da Umag odaberu kao svoj novi dom te u njemu i ostanu živjeti i raditi.

Odlučili ste i samostalno krenuti u gradnju srednje škole…

– Pitanje srednje škole za nas je pitanje opstojnosti i uopće jednog od razloga postojanja gradova pa tako da je svako daljnje objašnjenje nepotrebno. Još 2014. godine Grad Umag i tadašnji župan potpisali su pismo namjere o gradnji srednje škole u Umagu. Grad Umag je svoje obveze uredno izvršio te u više navrata nudio rješenje i sufinanciranje. No, umjesto odgovora, županija je odabrala šutnju. Mi u Umagu samo želimo biti jednaki i kada smo različiti, želimo imati iste mogućnosti kao i ostali gradovi. Oni koji o tome odlučuju navedeno moraju razumjeti, a ne odmagati, jer obrazovanje nije političko pitanje, već je to civilizacijski doseg i zalog za našu budućnost za Umag, Istru, za Hrvatsku.

Tako je u petak 27. prosinca 2019. godine dugo očekivani san postao stvarnost, i to polaganjem kamena temeljca srednje škole. Navedenom je gestom i službeno obilježen početak ovog iznimno važnog projekta za Umag. Cilj je na cijelom prostoru površine 5ha izgraditi cjelokupni sustav obrazovanja, odnosno „Obrazovni kampus-Umag“. U zoni je predviđen prostor za buduću osnovnu školu te izgradnju sportske dvorane. Planirana je izgradnja visokoškolske institucije te društvene zgrade sa smještajem za buduće učenike i studente. Uz sve to, namjera je izgraditi poticajne stanove za profesorski kadar kako bi ih motivirali da dođu živjeti u Umag. Naravno, trebat će nam dosta vremena, jer je ipak riječ o najvećoj investiciji u sustav obrazovanja u Istri teškoj 350 milijuna kuna. No, dosadašnjim djelima smo pokazali da znamo i možemo izgraditi Umag i pretvoriti ga i u grad znanja. Umaška srednja škola, u prvoj fazi, prostirat će se na cca 3000 m2 na tri etaže i na raspolaganju će imati 25 obrazovnih prostorija sa svim potrebnim popratnim sadržajima, uz poštivanje svih normativa i mjera za pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Za izgradnju prve faze utrošiti će se 30 milijuna kuna, a po završetku iste nastavlja se s izgradnjom. Tijekom 2022./23. godine očekuje se dovršetak gradnje planirane investicije vrijedne oko 80 milijuna kuna.

Koliko vam i u kojim projektima pomažu sredstva EU?

– Kako uvijek volim naglasiti, najrealniji pokazatelji rada su kvalitetno dovršena djela i realizirani projekti. Stoga nas iznimno veseli što je Umag već nekoliko godina pri samom vrhu ljestvice gradova kada je u pitanju korištenje europskih sredstava. Zahvaljujući modelu suradnje s državnim i europskim institucijama, Umag je uspješno realizirao i pokrenuo nekoliko projekata, od kojih valja istaknuti projekt sanacije odlagališta težak gotovo 13 milijuna kuna, a čemu je prethodila izgradnja sortirnice i pretovarne stanice u iznosu od 14 milijuna kuna, projekt razvoja infrastrukture poduzetničke zone Ungarija Umag težak 17 milijuna kuna, kao i 334 milijuna kuna vrijedan projekt vodno-komunalne infrastrukture koji će pridonijeti poboljšanju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Umaga i umaških naselja, kao i projekt „Voli Umag, izdvoji s(v)e!“ kojim se aktivno potiče građane na odgovorno upravljanje otpadom. Nadalje, Grad Umag je potpisao i Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija za projekt energetske obnove zgrade osnovne škole, čija je procijenjena vrijednost gotovo  22 milijuna kuna, a od čega će se Gradu Umagu dodijeliti 7.147.248,16 kuna, kao i projekt obnove centralnog vrtića u Umagu vrijedan 2.700.000 kuna. Grad Umag je povukao i bespovratna EU sredstva u okviru izgradnje nove odgojno-obrazovne ustanove u Murinama, kao i dječjeg igrališta na području MO Sv. Marija na Krasu. Naravno, tu nećemo stati već ćemo nastaviti s odgovornim i strateškim upravljanjem, posebice kada su u pitanju EU fondovi.

S obzirom na planirane rashode, sigurno računate i na dobro punjenje proračuna. Kakva je gospodarska slika te koji su poticaji za gospodarstvo u 2020. godini?

– Financijska i gospodarska stabilnost Grada Umaga ostvaruje se zahvaljujući ujednačenoj zastupljenosti proizvodne i prerađivačke industrije, turizma, uslužnih i financijskih djelatnosti, kao i poljoprivrede i ribarstva. Cjelokupni gospodarski razvoj Grada Umaga definiran je Strategijom razvoja te Programom poticanja razvoja poduzetništva. U posljednjih 10 godina Grad Umag kontinuirano ulaže u održivi razvoj gospodarstva. Izgradnjom plinske mreže osigurali smo jeftinije ulazne troškove za gospodarstvenike te ujedno očuvali održivi okoliš i utjecali pozitivno na zdravlje građana. Intenzivno radimo na izgradnji potrebne komunalne infrastrukture u poduzetničkim zonama te osiguravanju poticajnih sredstava i mjera za poduzetnike.

U 2020. godini, nastavit ćemo s već sustavnim ulaganjima te osiguravanjem uvjeta za naše poduzetnike. Potpore i subvencije iz Programa usmjerene su u razvoj već postojećih tvrtki i obrta, pomoći pri otvaranju novih tvrtki ili obrta, pomoći pri uvođenju inovacija u proizvodnji, pomoći za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata te subvencija za podizanje standarda kvalitete, osposobljavanja, prekvalifikacije i doškolovanja, kao i nabave dugotrajne imovine koja je namijenjena isključivo za obavljanje pretežite djelatnosti. Također, kako bi se olakšalo poslovanje poduzetnika, ovim se Programom predviđa i da gradonačelnik, u slučaju iskazane potrebe, posebnim aktom utvrdi i druge mjere potpore. Ujedno, Grad Umag kontinuirano provodi mjere usmjerene jačanju gospodarskog razvoja i poduzetničkih aktivnosti te je u tom smislu donesena i Odluka o uvjetima prodaje nekretnina i mjerama poticanja poduzetništva na području poduzetničke zone „Ungarija“. Naime, poduzetnik koji podnese ponudu za kupnju nekretnine u poduzetničkoj zoni ostvaruje neposredno pravo na umanjenje kupoprodajne cijene, a ovisno o planiranoj djelatnosti. Tako umaški poduzetnici ostvaruju umanjenje cijene zemljišta od 35% kada su u pitanju proizvodne djelatnosti, 15% u okviru prerađivačkih djelatnosti te umanjenje od 5% za sve ostale djelatnosti. Nadalje, poduzetnik koji odabere jednokratnu otplatu kupoprodajne cijene ostvaruje pravo na dodatni popust u visini od 10%. Ovakve mjere imaju široku gospodarsku, socijalnu i društvenu dimenziju te pomažu lokalnim privrednicima, ujedno pokretačima gospodarstva u našem gradu.

Osim o brizi za mlade, zapaženi ste i o brizi za treću životnu dob, jer ste i po visini isplaćene božićnice bili rekorder u RH. Briga o njima sigurno se nastavlja i tijekom cijele godine?

– Sugrađanima koji se nalaze u najosjetljivijoj dobi njihova života Grad Umag posvećuje također posebnu pažnju. Tako smo za naše umirovljenike izgradili jedinstveni sustav, primjer za Hrvatske prilike te osigurali paket niza pogodnosti i posebnu skrb za umirovljenike. Primjer je to pozitivne prakse te rezultat dugogodišnjeg iskustva i rada koji govore o tome na koji način gradovi mogu konkretno pomoći svojim umirovljenicima. U lipnju  smo javnosti predstavili knjižicu  „Pogodnosti i skrb za umirovljenike grada Umaga“ koja daje sažeti pregled svih mjera i pogodnosti koje naš grad pruža sugrađanima 3. životne dobi. Mogu naglasiti sufinanciranje troškova stanovanja, jednokratnu novčanu pomoć umirovljenicima koji zbog trenutačnih materijalnih teškoća nisu u mogućnosti podmiriti osnovne životne potrebe, besplatne terapije limfne drenaže, mogućnost osiguranja usluge sanitetskog prijevoza, uslugu pomoći u kući, financijsku potporu Grada Umaga, takozvanu božićnicu, koja se utvrđuje u iznosima od 1.000,00 kuna pa sve do 4.000,00 kuna godišnje, ovisno o ukupnim mjesečnim prihodima po članu umirovljeničkog kućanstva, razne besplatne aktivnosti u okviru programa POU Umag, te mnoge druge. No, kad je riječ o podizanju kvalitete života naših umirovljenika, svaki put volim naglasiti kako je Umag jedan od tri grada u Hrvatskoj koji je vlastitim sredstvima izgradio svoj Dom za starije i nemoćne osobe, upravo kako naši umirovljenici ne bi godinama čekali red na županijske domove. Osim toga, sugrađanima s minimalnih 10 godina prebivališta na području Umaga sufinanciramo smještaj u Domu od 10% pa sve do 100% cijene koštanja, a ovisno o njihovom financijskom statusu. Pored vlastitog doma koji predstavlja jednog od najsuvremenijih i najmodernijih domova u Hrvatskoj, Grad Umag i dalje sufinancira rad drugih četiriju doma za starije i nemoćne osobe u Istri. (Lidija Kiseljak)