Prema strategiji grada koja je pri završetku svakako ćemo se orijentirati dodatnom poticanju perspektivnih tvrtki kako bi Svetu Nedelju učinili dodatno privlačnijom poduzetnicima koji ovdje tek planiraju doći, posebno u sektorima koji imaju dugoročno pozitivnu perspektivu s obzirom na tehnološke promjene koje se događaju u svijetu.

Osim što je već odavno proglašen ‘rajem za poduzetnike’, Grad Sveta Nedelja jedan je od uspješnijih i za život poželjnijih gradova za život u Hrvatskoj. Za razliku od većine drugih gradova, Sveta Nedelja već godinama ima stabilne i pozitivne financije, a sada i novog gradonačelnika koji najavljuje drugačije upravljanje i prioritete u vođenju grada. Što planira i koji su ključni projekti u idućoj godini, Dario Zurovec ispričao je u intervjuu za gradonačelnik.hr.

G. Zurovec, za razliku od nekih Vaših kolega novih gradonačelnika koji su naslijedili gradove u dugovima i velikim problemima, Vi nemate takvih muka. Sveta Nedelja je jedan od boljestojećih hrvatskih gradova, raj za poduzetnike, nezaposlenost pada, gradska blagajna je puna… Kako je biti gradonačelnik jednog tako sređenog grada i živi li se u Svetoj Nedelji doista tako dobro i bolje nego u ostatku Hrvatske?

– Rekao bih da to dosta ovisi o kojem dijelu grada se točno priča. Razvoj grada nije bio ravnomjeran nego su se investicije radile po političkoj volji, ovisno tko je jači u danom trenutku, tako da grad nije u potpunosti sređen kao što to djeluje na prvu. Naime, iako nam je ostao veliki višak u gradskoj blagajni, novcem se ne smijemo razbacivati te ciljamo sve što radimo da se radi planski, detaljno, bez puno popravaka poslije. Na tome je poseban naglasak i u proračunu za 2018. godinu. Ravnomjeran razvoj grada i podjednaka ulaganja u sva mjesta.

Što ste detektirali kao slabe točke grada i kako to mislite riješiti?

– Još uvijek dovodimo vodu do nekih kućanstava, oborinska odvodnja je generalno neriješena na području cijelog grada te se trudimo i nju riješiti na najbolji mogući način prilikom obnove svake prometnice. Škole su u jako lošem stanju, nisu se ozbiljnije obnavljale skoro 50 godina, u cilju nam je obnova fasada, stolarije, krovišta i struje preko EU fondova u suradnji sa županijom slijedeće godine. Također nam je u cilju izgradnja osmogodišnje osnovne škole u Strmcu, a pored toga i širenje vrtićkih kapaciteta. Trudimo se riješiti i problem javnog prijevoza. Prometna studija je već pri kraju te svakako ćemo ciljati prema pružanju bolje usluge u javnom prijevozu za naše stanovnike. Po prvi put ćemo imati strategiju razvoja grada i ponašat ćemo se sukladno njoj.

Koji su Vaši prvi gradonačelnički potezi, čime ste se bavili proteklih pet mjeseci?

– Prvih nekoliko mjeseci je bilo čišćenje jednog dijela nereda od prethodnih godina, pogotovo vezano uz unutarnju organizaciju koju postepeno mijenjamo te izvedene radove na samom terenu. Dugo se nije gradilo i paralelno smo otvorili niz drugih gradilišta, s time da smo nakon nekoliko godina nastavili izgradnju kanalizacije i vode u suradnji s ViO-om u dijelovima grada koji nisu pokriveni. Produženi boravci u osnovnim školama, veći broj stipendija, obnova dijelova grada koji nisu taknuti preko 25 godina te izgradnja velikih dječjih parkova diljem grada simultano.

Koliko ste zadovoljni ustrojem i načinom funkcioniranja gradske uprave, planirate li tu kakve promjene?

– Naš grad je već davnih dana prerastao sadašnju organizaciju i „faraonski“ sistem gdje jedan veliki gazda odlučuje što treba, a što ne treba. Zahtjevi građana su sve veći i složeniji, te se trebamo ponašati sukladno njihovim potrebama. Zato i planiramo promjene, ne u smislu političke sistematizacije što zna biti primjer diljem naše zemlje nego zaista jedne operativne. Došao sam iz privatnog sektora i zaista sam uvjeren da kroz nekoliko različitih ureda, drukčijim poslovnim uređenjem kod nas, digitalizacijom određenog dijela posla možemo biti puno učinkovitiji.

Kritizirali ste bivšu vlast jer nije dovoljno ulagala u Grad i potrebe građana nego je novce ostavljala na računu. Možemo li onda očekivati da ćete Vi povećati rashode i davanja prema građanima? Kakav proračun planirate za 2018. godinu, po ćemu će se on razlikovati od proračuna koji su se donosili prethodnih godina?

– Proračun za 2018. godinu je razvojni, s ciljem poboljšanja tehničkih i drugih uvjeta u našim osnovnim školama te poboljšanjem usluga javnog prijevoza. Populizma iz prethodnih godina smo se odrekli. Imamo jako puno administrativnih suvišnih troškova kroz civilno društvo sufinanciranih od strane grada i odlučili smo se po prvi puta u našem gradu uhvatiti s time u koštac tako da će u tom području biti sigurno ostvarene uštede. Također, ulazimo u energetsku obnovu jedne zgrade vrtića, a osim trošenja proračunskih sredstava okrenuli smo se prihodvnoj strani proračuna gdje planiramo uprihoditi skoro 20 milijuna kuna iz drugih izvora poput EU fondova, što dosada nije činjeno. Građani su nas izabrali da mijenjamo stvari i to ćemo napraviti.

Koji su ključni projekti koje planirate u 2018. godini?

– Energetska obnova osnovne škola u Svetoj Nedelji i područne škole u Kerestincu, energetska obnova vrtića, nastavak izgradnje kanalizacije, izgradnja dugo iščekivanog rotora na ulasku u Svetu Nedelju, unapređenje javnog prijevoza te podizanje poduzetničke klime.

Što je sa Svetom Nedeljom i EU fondovima? Ima li kakvih pomaka na tom planu, jeste li ekipirali ljude, pripremate li neke projekte?

– Kao što sam spomenuo ranije, obnova osnovnih škola te vrtića će se dijelom financirati iz fondova EU-a. Također kroz EU fondove ćemo financirati i izgradnju reciklažnog dvorišta kao i studije za nZEB zgrade. Planiramo i našim udrugama pomoći u korištenju EU fondova u mjeri koja nam je zakonom dozvoljena.

Planirate li nove mjere kada je u pitanju poticanje poduzetništva i privlačenje novih investitora ili na tom planu nisu potrebna nikakva poboljšanja s obzirom da već imate titulu ‘raja za poduzetnike’?

– Prema strategiji grada koja je pri završetku svakako ćemo se orijentirati dodatnom poticanju perspektivnih tvrtki kojih kod nas srećom ima poprilično. Prema strategiji ćemo složiti sustav komunalnih doprinosa, naknada, prireza te stipendiranja učenika za određena zanimanja kako bi Svetu Nedelju učinili dodatno privlačnijom poduzetnicima koji ovdje tek planiraju doći, posebno u sektorima koji imaju dugoročno pozitivnu perspektivu s obzirom na tehnološke promjene koje se događaju u svijetu.

Kakva je demografska slika Svete Nedelje i planirate li neke dodatne pronatalitetne mjere kako biste dodatno privukli, odnosno zadržali mlade u svom Gradu?

– Demografska slika je jako pozitivna, imamo više rođenih nego umrlih, a između 2 popisa stanovništva broj stanovnika se povećao za oko 20% i dalje raste. U cilju nam je poboljšavanje uvjeta u dječjim vrtićima, izgradnja novih gradskih vrtićkih kapaciteta, obnova škola, povećano stipendiranje studenata, povećanog sufinanciranja prijevoza studentima, povećanje naknada za novorođenčad te smanjenje prireza građanima. No, ono što zadržava mlade su radna mjesta, stoga ćemo se dodatno potruditi poboljšati poduzetničku klimu u Svetoj Nedelji.

Na kraju, koji su Vaši ciljevi i vizija – po čemu će Sveta Nedelja za četiri godine biti bolji i napredniji grad nego što je bio kada ste ga preuzeli?

– Grad koji brine o svim segmentima ravnomjerno. Od infrastrukture, parkova pa do škola i društvenih sadržaja. Grad koji ostaje u vrhu prema poduzetničkoj klimi u paraleli s visokom kvalitetom života u Svetoj Nedelji. Vidim Svetu Nedelju ponovno kao grad broj 1 u RH, primjer svim drugim sredinama kako se živi i radi. (gradonačelnik.hr)