Smatramo da je najbolji način da potaknemo mlade ljude da ostanu u Šibeniku tako da im omogućimo da se ovdje kvalitetno školuju te da dobiju priliku zaposliti se ili stvoriti svoje radno mjesto. Uskoro ćemo dobiti nove sveučilišne programe i povećat ćemo smještajne kapacitete te razinu usluge i uvjeta za rad našim studentima, a siguran sam kako će sinergija kvalitetnog i adekvatnog obrazovanja i svih naših gospodarskih i poduzetničkih inicijativa pozitivno utjecati ne samo na naše mlade, već i cijeli grad.

Željko Burić prvi je gradonačelnik Šibenika u novijoj povijesti koji je na izborima uspio osvojiti dva mandata za redom, i to sa uvjerljivih 69,78 posto glasova, što mu je – kako nam je rekao u svom prvom intervjuu nakon izbora, velika odgovornost i obveza jer treba opravdati takvo povjerenje i podršku građana. Kako je iskoristio prvu godinu drugog mandata i koji su ključni projekti u tom periodu realizirani i pokrenuti, ispričao je u intervjuu za gradonačelnik.hr.

G. Burić, ovih dana se obilježava prva godišnjica vašeg drugog mandata. Kako biste ocijenili proteklu godinu, jeste li realizirali sve što ste planirali?

– Moram izraziti zadovoljstvo radom i ostvarenim rezultatima u protekloj godini u kojoj smo nastavili sa započetim projektima, neke smo završili, a s realizacijom planiranih smo započeli. Realizirali smo sve projekte čiji završetak smo zacrtali za prethodno razdoblje i mislim da se to vidi i osjeti na svakom koraku u Šibeniku, a to često imam prilike čuti i kroz razgovor sa svojim sugrađanima. Drago mi je što su Šibenčanke i Šibenčani aktivni, što u razvoju grada sudjeluju svojim prijedlozima, pohvalama i kritikama i što se javljaju i izražavaju svoje stavove i mišljenja. Godina dana već je iza nas i bila je iznimno aktivna i uzbudljiva, stoga još jednom napominjem kako sam zadovoljan smjerom kojim je Grad išao proteklih godinu dana, a moj tim i ja, zajedno sa sugrađanima, u tom smjeru nastavljamo raditi i razvijati Šibenik i u naredne tri godine.

Koje projekte i mjere, od svega učinjenog, biste istaknuli kao najvažnije za život grada i njegovih građana?

– Izdvojio bih nekoliko različitih grana na kojima počiva temelj razvoja Šibenika, pošto svaka od njih ima nekoliko važnih projekata za rast Šibenik u svakom pogledu.

Prije godinu dana pričali smo o nizu mjera i projekata koji građankama i građanima Šibenika omogućuju da se u svom gradu školuju na svim razinama, zaposle ili stvore posao, podignu svoje obitelji i provedu što ugodniji život. Plod takvih nastojanja su kontinuirana ulaganja u vrtiće i škole, a posebno sam ponosan na početak rada prvog sveučilišnog studija u Šibeniku u rujnu 2017. godine. Mlade obitelji podržavamo i kroz program POS-ovih stanova, koji se pokazao izrazito popularnim i nastavljamo s provedbom ovog projekta, a za svako novorođeno dijete osiguravamo i novčanu podršku. Brinemo i za naše starije sugrađane nizom mjera poput besplatnog i sufinanciranog javnog prijevoza ili programa pomoći u kući, čime imamo priliku zatvoriti jedan puni krug rada za dobrobit i kvalitetu života sugrađana svih generacija i njihovih potreba.

Naravno, sve to ne bi imalo pretjerane koristi da nije došlo do uzleta Šibenika na polju turizma i gospodarstva, odnosno dvije grane koje paralelno razvijamo i u njih ulažemo.

Šibenik je proteklih godina ostvario sjajne turističke rezultate koji su prije svega plod našeg rada u smjeru revitalizacije kulturno-povijesne baštine. Obnovili smo i oživjeli svoje tvrđave sv. Mihovila i Barone i na redu je tvrđava sv. Ivana, a tvrđava sv. Nikole uvrštena je na popis UNESCO-ve kulturne baštine. Osim tvrđava odlučili smo razbuditi i staru gradsku jezgru gdje je u tijeku kompletna obnova više od deset starih zgrada, kuća ili palača. Svakom gostu koji dolazi želimo ponuditi svoju priču građenu na inovativnim sadržajima, atrakcijama i proizvodima, a osim toga ulažemo i u razvoj turističke infrastrukture na plažama, poput uređene plaže Banj, te novootvorene plaže „Rezalište“ u Brodarici.

Što se gospodarstva tiče, neprestano radimo na razvoju i iskorištavanju naših gospodarskih potencijala i industrije. Plod toga je naša nagrađivana poduzetnička zona Podi koja i dalje privlači brojne male i srednje poduzetnike, a velike korake napravili smo i u projektima Minerska i TEF. TEF je sjajna lokacija, jedinstvena na čitavom Sredozemlju, za koju želimo da postane novi motor u razvoju grada Šibenika, a neminovno je da će se pozitivno odraziti i na okolne krajeve. Rješavanje financijsko-imovinskih problema je pri samom kraju i slijedi nam dovođenja investitora što jedva čekamo. Uz sve navedeno u korak pratimo i nove i moderne industrije, prije svega kroz rad Urbanog inkubatora koji mladim poduzetnicima pruža podršku u cijelom procesu od početne ideje do realizacije i početka proizvodnje.

Što je dalje u planu, koji su ključni ciljevi u narednom periodu?

– Cilj nam je nastaviti uravnoteženo razvijati grad – svaki razvoj u turističkom smislu mora biti popraćen napretkom i u okvirima gospodarstva, komunalne infrastrukture i brige za sve sugrađane i kvalitetu njihova života. Znam da nije uvijek lako sa svim radovima koji se događaju u gradu, no to je jedini način da osiguramo funkcionalnost i ravnomjerni razvoj grada. Kao kruna takvog razmišljanje želja nam je vratiti Poljanu Šibenčanima, dakle napraviti podzemnu garažu i čitav taj prostor pretvoriti u pravi gradski trg kakav Šibenik zaslužuje. Osim toga, od većih projekata i ciljeva svakako bih izdvojio radove na projektu obnove tvrđave sv. Ivana, koja isto zaslužuju svoju revitalizaciju i čime ćemo zaokružiti priču obnove naših tvrđava. S druge strane, primjerice govoreći o obrazovanju, izgradnja studentskog doma na Palacinu kapaciteta 332 kreveta i svih popratnih sadržaja, poput učionica, laboratorija i infrastrukture namijenjene kvalitetnom provođenju vremena, privući će još više studenata iz čitave Hrvatske i šire, što će doprinijeti uvođenju dodatnih kvalitetnih sveučilišnih studija u Šibeniku.

Kako napreduje projekt Trokut, kad očekujete da bi on trebao profunkcionirati?

– Projekt Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut napreduje dobro, no morali smo ponoviti natječaj za izvođača građevinskih radova jer su prispjele ponude premašivale naša planirana proračunska sredstva. Objekt će se graditi na prostoru Mandaline i prostirat će se na dvije etaže ukupne površine 2084 m2 – predviđeno je 28 funkcionalnih jedinica, fleksibilni prostori, uredi, kabine i ostalo. Sve u svemu, planiramo da Trokut svoja vrata otvori do kraja 2020. godine.

Imate li već neke projekcije i predviđanja o sastavu ‘stanara’ u Trokutu? Hoćete li uspjet razviti koncept ‘Holliworka’ u kojem bi tvrtke iz čitavog svijeta u Trokut dolazile i kombinirale odmor i posao?

– ‘Stanari’ Trokuta će biti mladi poduzetnici, start-upovi iz područja inovativnih tehnologija. Imamo bogomdano podneblje i okoliš, a smišljenim pristupom gospodarstvu uspjeh nam je zajamčen. Inovativni projekt Trokut privući će i brojne mlade ljude iz cijelog svijeta upravo u Šibenik koji će im postati nezaobilazna točka u kreiranju novih ideja i novih poslova. Na taj način nastavljamo pozicionirati Šibenik kao grad znanja i novih tehnologija.

Koliko ste zadovoljni funkcioniranjem poduzetničke zone Podi? Daju li vaše mjere privlačenja i stimuliranja poduzetnika rezultate? Što kažu brojke?

– Jako sam zadovoljan kako poduzetnička zona Podi funkcionira, kao i rezultatima koji se u njoj ostvaruju. Radi se o najvećoj poduzetničkoj zoni u Hrvatskoj, koja je proglašavana najboljom poduzetničkom zonom u Hrvatskoj, a Podi danas privlači brojne male i srednje poduzetnike i zapošljava preko 1.500 radnika u skoro 50 poslovnih subjekata. Slobodnih parcela ima još i uvjeti ulaska se nisu mijenjali od samog osnutka poduzetničke zone, tako da očekujemo njen daljnji rast i razvoj uz našu apsolutnu podršku. Želimo nastaviti biti jednako dobar partner svim poduzetničkim inicijativama i ulagačima kao što smo bili i do sada, a to nam je u konačnici nedavno donijelo i nagradu za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi „Stvaratelji za stoljeća“ kao priznanje za naš rad i trud.

Jedna od glavnih tema i ključnih problema Hrvatske danas je demografija i masovno iseljavanje mladih ljudi. Kakva je situacija u Šibeniku i kojim mjerama se borite protiv negativnih trendova?

– Naše mjere borbe protiv negativnih demografskih trendova su prije svega usmjerene na podizanje standarda života svih naših stanovnika. Kada pričamo o mladim ljudima od kojih se može očekivati da šire svoju obitelj, vodimo brigu o njihovoj autonomiji i njihovom samostalnom životu i stanovanju kroz projekte POS-ovih stanova na Šubićevcu i Meterizama. Također, svaka mlada obitelj od grada dobiva novčanu podršku za svako novorođeno dijete. Osim mjera usmjerenih na mlade obitelji, smatramo da je najbolji način da potaknemo mlade ljude da ostanu u Šibeniku tako da im omogućimo da se ovdje kvalitetno školuju te da dobiju priliku zaposliti se ili stvoriti svoje radno mjesto. Uskoro ćemo dobiti nove sveučilišne programe i povećat ćemo smještajne kapacitete te razinu usluge i uvjeta za rad našim studentima, a siguran sam kako će sinergija kvalitetnog i adekvatnog obrazovanja i svih naših gospodarskih i poduzetničkih inicijativa pozitivno utjecati ne samo na naše mlade, već i cijeli grad.

Spomenuli ste POS program u sklopu kojega je baš ovih dana bila dodjela stanova, odnosno potpisivanje ugovora. Koliko mladih obitelji je kroz njega već riješilo stambeno pitanje i koliko stanova se još planira?

– Izrazito sam zadovoljan projektom izgradnje POS-ovih stanova ovdje na Šubićevcu, u koje će se useliti 148 šibenskih obitelji. Riječ je o projektu koji se temelji na sjajnoj suradnji Grada Šibenika, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama, a projekt neće stati samo na ovim stanovima. Za POS-ove stanove postoji izrazito veliki interes, stoga nastavljamo raditi u smjeru izgradnje još barem 150 stanova za šibenske obitelji, za koje se već traži i potencijalna lokacija.

Turistička sezona samo što nije počela. Jeste li spremni i ima li kakvih novosti i poboljšanja u ponudi u odnosu na prošlu godinu?

– Za nas je turistička sezona već odavno počela i u Šibeniku već neko vrijeme ima puno gostiju, a te brojke će sudeći po svemu do sada samo rasti! Prije svega, učinili smo svojevrsni iskorak u smjeru kongresnog turizma koji se pokazuje kao sjajna mogućnost pozicioniranja Šibenika kao cjelogodišnjeg turističkog odredišta. Upravo kod nas otvoren je najveći kongresni centar u Hrvatskoj u sklopu Amadria Parka, odnosno bivšeg Solarisa. Osim toga, u staroj gradskoj jezgri otvoren je novi „heritage“ hotel koji svoju vrijednost crpi iz naše kulturno-povijesne baštine. Vrlo skoro očekujemo i otvorenje luksuznog hotela na samoj šibenskoj rivi. Naravno, osim smještaja turistima nudimo i brojne kulturno-zabavne sadržaje, pa će ove godine na našem sv. Mihovilu nastupe imati čitav niz domaćih i stranih glazbenih zvijezda, od Gibonnija sada u lipnju do Bryana Ferrya u rujnu. Imamo još i cikloturističke staze, našu predivnu gradsku jezgru, plaže Banj i Rezalište sa svim ljepotama koje nude, stoga računa vodimo i o sadržaju za goste sklone aktivnom turizmu.

Šibenik je nadaleko poznat po svom Međunarodnom dječjem festivalu koji je upravo počeo. Koliko je on bitan za šibenski turizam i gospodarstvo?

– Međunarodni dječji festival je zaštitni znak Šibenika, zbog svog kontinuiteta, a i osobitosti sadržaja; malo koji grad se može pohvaliti manifestacijom koja 15 dana nudi sadržaje namijenjene djeci i to iz različitih područja – od novinarstva, literarnih radionica do likovnog izražavanja, govorništva, pa čak i robotike. Djeca su u interakciji s djecom iz cijelog svijeta i to je nemjerljivo iskustvo. Želja nam je proširiti kapacitete Festivala, tako da se dječjim aktivnostima mogu pridružiti djeca i roditelji iz drugih gradova i mjesta Hrvatske, da mogu odmarati u Šibeniku dok njihova djeca uživaju u sadržajima. I MDF i brojne druge manifestacije podstreh su turizmu. Šibenik ne nudi samo more i plaže, već svoju kulturnu i povijesnu baštinu, svoju tradiciju koja naše posjetitelje ostavlja bez daha, a istovremeno otvara mogućnost poslovanja domaćim poduzetnicima.

Britanski The Guardian proglasio je nedavno Šibenik jednom od najboljih destinacija u južnoj Europi. Očekujete li novi rast broja turista, hoćete li nadmašiti prošlogodišnje rekordne brojke?

– S obzirom na trenutno kretanje brojki računamo da ćemo itekako nadmašiti prošlogodišnje rezultate. Naime, prema dosadašnjim rezultatima, u prvih pet mjeseci 2018. godine ostvarili smo 23 posto više noćenja nego prošle godine, od čega je najveći skok zabilježen kod turista iz Njemačke kojih je u navedenom razdoblju čak 81 posto više. A vrhunac sezone tek nam dolazi! Inače, imamo i planove za niz inicijativa i događanja za period produljene sezone kao i za zimski period u kojem se ponosimo našom Adventurom, koja iz godine u godinu privlači sve više posjetitelja. Sve u svemu, čeka nas još jedno dugo i uspješno ljeto, kao i aktivna postsezona i zimski period. (gradonačelnik.hr)