Naše su mjere u posljednje tri godine obuhvatile sve skupine naših sugrađana i zaista utječu na podizanje kvalitete života Opatijaca, u prvom redu mislim na poticaje za novorođenu djecu, besplatni vrtić za drugo i svako iduće dijete u obitelji, učeničke i studentske stipendije, poticaje za zapošljavanje i za poduzetnike te pomoć umirovljenicima kroz sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja i poklon za Uskrs i Božić od po 500 kuna za umirovljenike koji imaju mirovinu do 3 tisuće kuna.

Osim što je je jedan od najljepših turističkih bisera, Grad Opatija proteklih se godina etablirao kao jedan od najprivlačnijih gradova za život, socijalno osjetljivi grad sa jednim od najjačih demografskih programa u zemlji. Dijele najviše naknade za bebe u zemlji, jedini su grad  koji je osigurao besplatan vrtić već za drugo dijete u obitelji, dijele jedne od najviših stipendija u zemlji, a ističu se i izraženom brigom za svoje umirovljenike kojima pokrivaju zdravstveno osiguranje i dijele jedne od najviših božićnica i uskrsnica u zemlji…

Kojim sve mjerama podižu kvalitetu života u svom gradu, što je sve napravljeno u protekle tri godine ovoga mandata i kako kriza zbog korone utječe na gradske planove i projekte, razgovarali smo sa gradonačelnikom Ivom Dujmićem.

Gospodine Dujmiću, na čelu Opatije ste već 11 godina, a ovih dana obilježava se treća godina Vašeg trećeg mandata. Kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali?

-Kad se osvrnem na učinjeno u protekle tri godine zaista sam zadovoljan, usprkos korona krizi, koja nam je svima pomutila planove, kao i činjenici da kohabitacija s Gradskim vijećem u Opatiji usporava realizaciju mnogih projekata. Uspjeli smo realizirati sve ono što smo u predizbornom programu zajamčili našim građanima i to me čini sretnim i zadovoljnim.

Koje biste projekte i mjere ostvarene u ove tri godine istaknuli kao najvažnije za Grad i građane?

-Naše su mjere u posljednje tri godine obuhvatile sve skupine naših sugrađana i zaista utječu na podizanje kvalitete života Opatijaca, u prvom redu mislim na poticaje za novorođenu djecu, besplatni vrtić za drugo i svako iduće dijete u obitelji, učeničke i studentske stipendije, poticaje za zapošljavanje i za poduzetnike te pomoć umirovljenicima kroz sufinanciranje dopunskog zdravstvenog osiguranja i poklon za Uskrs i Božić od po 500 kuna za umirovljenike koji imaju mirovinu do 3 tisuće kuna.

Od velikih projekata koje smo završili u ovom mandatu svakako moram istaknuti izgradnju novog reprezentativnog  dječjeg vrtića  na lokaciji Punta Kolova kojim smo dugoročno riješili pitanje predškolskog odgoja na području Grada Opatije. Uz pomoć europskih fondova riješili smo i projekte poput Interpretacijskog centra dr. Andrija Mohorovičić u Voloskom, u prvoj fazi uredili i za javnost otvorili povijesni botanički vrt – Amerikanske vrtove, uredili smo plažu Črnikovica uz pomoć Ministarstva turizma, rekonstruirali i asfaltirali nerazvrstane ceste, uveli novi sustav zbrinjavanja otpada.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i proveli u protekle tri godine?

-U posljednje 3 godine Grad Opatija je uložio značajna sredstva u izgradnju komunalne infrastrukture i objekata. Vrijednost realiziranih projekta iznosi više od 85 milijuna kuna.

Gdje je napravljen najveći iskorak i napredak, što biste izdvojili kao svoj najveći uspjeh?

-Zaista, bez obzira na vrijedne investicije u infrastrukturu, smatram da je najveći uspjeh pomoć građanima kroz mjere za poticanje demografske obnove, pomoć starijima i očuvanje te otvaranje novih radnih mjesta kroz izdašne poticaje poduzetništvu.

Posljednjih godina etablirali ste se kao jedan od najjačih gradova i primjera dobre prakse kad su u pitanju demografske mjere. Koliko izdvajate za demografske mjere na godišnjoj razini i koje su najvažnije?

-Jednokratna novčana pomoć za novorođenu djecu za 1. dijete iznosi 10.000,00 kn, za 2. dijete 15.000,00 kn, za 3. dijete 20.000,00 kn, za svako sljedeće dijete iznos se povećava za još 5.000,00 kn. Roditeljima

koji imaju četvero i više djece Grad Opatija osigurava i dodatnu pomoć: za svako dijete koje pohađa dječji vrtić 1.500 kuna godišnje (ako je dijete u poludnevnom programu) ili 3.000 kuna godišnje (ako

je dijete u cjelodnevnom programu), za svako dijete osnovnoškolskog uzrasta 1.500 kuna godišnje, ako dijete pohađa produženi boravak 3.000 kuna godišnje, za svako dijete srednjoškolskog uzrasta 2.000 kuna godišnje, za svako dijete koja je redovan student na visokoškolskim ustanovama u RH, a nije korisnik stipendije po drugoj osnovi 5.000 kuna godišnje. Za ove mjere godišnje izdvajamo 3,1 milijuna kuna.

Godinama, za razliku od većine hrvatskih gradova, imate pozitivne demografske trendove, prošle ste godine bili i među gradovima s najvećim porastom broja vrtićanaca. Jeste li zadovoljni demografskom slikom Opatije i očekujete li nastavak pozitivnih trendova?

-Zadovoljan sam naravno, vjerujem da su naše mjere barem malo doprinijele povećanom broju naših novorođenih najmlađih sugrađana u posljednjih nekoliko godina. O trendovima je nezahvalno pričati pa tako ove godine do sada nije prisutan veći rast broja novorođenih, no tek smo na polovici godine, nadamo se porastu broja novorođene djece i u 2020.

Osim po demografskim mjerama, ističete se i kao jedan od socijalno najosjetljivijih gradova sa izraženom brigom za stariju populaciju. Koje su najjače mjere i nadstandardi koje drugi gradovi nemaju i koliko za njih izdvajate?

-Grad Opatija već tri godine omogućava nadstandard za umirovljenike s mirovinom do 3 tisuće kuna, kako bismo im olakšali svakodnevne potrebe. Dajemo poklon bonove od po 500 kuna za Uskrs i 500 kuna za Božić te financiramo dopunsko zdravstveno osiguranje u iznosu od 840 kuna godišnje. Značajna je to pomoć našim sugrađanima, a tijekom ove godine ta su sredstva isplaćena 1131-om korisniku, a za tu namjenu Grad Opatija će ove godine isplatiti oko 2, 5  milijuna kuna.

Među najboljim ste gradovima i kad je u pitanju ukupno izdvajanje za podizanje kvalitete života.  Što biste tu još izdvojili, uz sve ranije spomenuto i koliko ukupno izdvajate za podizanje kvalitete života?

-Kvaliteta života čini i ulaganje u komunalnu opremljenost, koja je u Opatiji na visokoj razini, ali i u kulturne i sportske sadržaje. Ova nam 2020. godina, zbog korona krize nije referentna, ali primjerice prošle 2019. godine za najrazličitije programe u kulturi te za rad naših ustanova Festivala Opatija, Gradske knjižnice „Viktor Car Emin“ i Hrvatskog muzeja turizma izdvojili smo oko 15 milijuna kuna, a istodobno, za potrebe sportskih klubova i rekreaciju izdvajamo gotovo 7 milijuna kuna godišnje.

U zadnju godinu mandata ulazite u znaku krize zbog korone koja je posebno ugrozila turizam. S obzirom da ste turistički grad, kako se nosite s ovom situacijom i koliko Vam je ona poremetila planove?

-Početak ove godine nagovještavao je još jednu rekordnu turističku godinu, sve dok se nije dogodila pandemija COVID-19 virusa. Proračun Grada Opatije je ovime posebno pogođen jer se prihodi osiguravaju gotovo u potpunosti iz turističke i povezanih djelatnosti. Unatoč tome, odmah smo donijeli niz mjera pomoći gospodarstvu i građanima kako bi ublažili ekonomske posljedice s kojima su se oni susreli. Bez obzira na poteškoće u punjenju proračuna, želimo zadržati sva prava koja smo namijenili našim građanima – od onih najmlađih pa do građana treće životne dobi. Sva prava ostaju, čak povećavamo iznose za poticanje zapošljavanja, samozapošljavanje, otvaranje obrta ili OPG-a.

Koliko ćete zbog krize i korone izgubiti prihoda i kako ćete ih kompenzirati?

Naša je procjena da će Grad ostvariti cca. 14,5 milijuna kuna manje prihoda u odnosu na planirano za 2020. godinu, stoga je potrebno rebalansom uravnotežiti prihode i rashode. Poznato je da je značajan pad planiranih prihoda od prodaje imovine Grada jer smo svjedoci da u zadnjih par godina Gradsko vijeće nije donijelo odluke o prodaji nekretnina te je time direktno utjecalo na izostanak značajnih prihoda u razdoblju od 2018. do 2020. godine. Brojni su rashodi proračuna koji se financiraju iz prihoda od prodaje imovine te ćemo nastavak investicija realizirati po ostvarenju ovih prihoda.

 Što očekujete od turističke sezone?

-Pred nama je neizvjestan nastavak turističke godine. Ipak, turističke statistike s kraja lipnja bude optimizam. U Opatiji je u drugoj polovici lipnja boravilo čak i do 50 posto gostiju u odnosu na godinu ranije, 2019. Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju procjene su, prema opatijskoj Turističkoj zajednici da će godinu okončati s ostvarenjem od 30 do 35 posto dolazaka i noćenja u odnosu na lani. Najvažnije je da svi zajedno ostanemo odgovorni i zaštitimo zdravlje svih turista koji dolaze u destinaciju kao i domaćih ljudi.

Jedan ste od gradova koji su u krizi odlučili rezati i vlastite plaće – koliko ste na taj način uštedjeli i koliko će ta mjera biti na snazi?

-Da bismo to mogli učiniti sa socijalnim smo partnerima zaključili anekse kolektivnih ugovora kojima su smanjene plaće u rasponu od 20 do 30 posto u gradskoj upravi, Dječjem vrtiću, Gradskoj knjižnici i Festivalu Opatija te smo odgodili isplate ostalih materijalnih prava do 30. rujna ove godine. Pri tome su sindikati pokazali veliko razumijevanje za nastalu situaciju na čemu im zahvaljujem. Na taj ćemo način u proračunu uštedjeti oko 3 milijuna kuna.

Na koji način i kojim mjerama ste pomogli svojim gospodarstvenicima i građanima u koroni i koliko ste za to izdvojili?

-Gospodarski su subjekti tijekom ožujka, travnja i svibnja bili oslobođeni od obveze plaćanja komunalne naknade za poslovne prostore i hotele, plaćanja mjesečne zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu Grada, plaćanja spomeničke rente, plaćanja poreza za korištenje javnih površina. Grad je preuzeo troškove hladnog pogona Dječjeg vrtića Opatija za vrijeme dok vrtić nije radio, osigurani su osobni dohodci u visini od 4.000 kn neto za zaposlene u opatijskim udrugama i sportskim klubovima koji imaju ugovore o radu. Za mjere potpore građanima i gospodarstvu pogođenom epidemijom COVID-19 gradskim smo proračunom izdvojiti cca 6 milijuna kuna.

Vratimo se rezultatima… Imate li podatke, koliko je u posljednje tri godine ostvareno novih investicija i, posljedično, otvoreno radnih mjesta u Opatiji?

-Prema podacima FINE u Opatiji posluje 730 trgovačkih društava sa 3283 zaposlenih, dok je broj  obrta trenutno 353. Zabilježen je  trend porasta obrta na godišnjoj razini oko 8% posljednjih nekoliko godina. Vjerujem da je to dobrim dijelom zasluga i našeg paketa poticaja poduzetnicima za otvaranje novih poslovnih subjekata i zapošljavanje.

Kojim mjerama potičete poduzetništvo i koliko za njih izdvajate?

-Grad daje poticaje za zapošljavanje kroz nekoliko kategorija: za svaku novozaposlenu osobu (s navršenih 30 godina) jednokratni poticaj u iznosu od 10.000,00 kuna i 12 mjesečnih poticaja u visini od 20% bruto plaće, a najviše do 2.500,00 kuna mjesečno; za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina jednokratni poticaj u iznosu od 11.000,00 kuna i 12 mjesečnih poticaja u visini od 25% bruto plaće, a najviše do 3.000,00 kuna mjesečno; za svaku novozaposlenu osobu s invaliditetom jednokratni poticaj u iznosu od 15.000,00 kuna i 12 mjesečnih poticaja u visini do 30% bruto plaće, a najviše do 4.000,00 kuna mjesečno. Za otvaranje obrta i slobodnih zanimanja na snazi je jednokratni poticaj u iznosu od 10.000,00 kuna i 12 mjesečnih poticaja u iznosu od 2.000,00 kuna. Za otvaranje OPG-a jednokratni poticaj iznosi 6.000,00 kuna i još 12 mjesečnih poticaja u iznosu od 1.000,00 kuna. U 2020. godini za te smo poticaje namijenili 1,6 milijuna kuna.

Kako ste zadovoljni korištenjem EU fondova, koliko ste dosad ugovorili/povukli i koji su najvažniji projekti? Kakvi su planovi za ovu godinu kad su EU projekti u pitanju?

 -Nisam odviše zadovoljan time. Ne samo da visok indeks razvijenosti Opatiji onemogućava apliciranje na brojne projekte, već je i funkcioniranje Riječke aglomeracije, kroz koju trebamo dobiti značajna sredstva za nekoliko opatijskih projekata, iznimno spor. Vrijeme prolazi, do 2023. bi sve trebalo biti okončano, a ugovori još nisu zaključeni. U sklopu europskih sredstava namijenjenih Riječkoj aglomeraciji su:  druga faza uređenja Amerikanskih vrtova, uređenje Ville Angioline u kojoj je smješten Hrvatski muzej turizma i uređenje obližnjeg rasadnika Ville Angioline. Sve mora završiti do 2023. godine pa apeliram na nadležne da se učini sve što je moguće da se projekt ubrza.

Trenutno imamo 16 projekata u realizaciji ili u pripremi, istaknut ću najvažnije. Grad Opatija je na natječaju Lokalne akcijske grupe “Terra Liburna” dobio bespovratna sredstva u iznosu od 388 tisuća kuna za prenamjenu postojeće građevine u sportsko-rekreacijski centar Dobreć. Bespovratna sredstva osigurana su iz proračuna Europske unije, odnosno Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te državnog proračuna RHProjekt uređenja sportsko-rekreacijskog centra ukupno je vrijedan 480 tisuća kuna, 80 posto sredstava je bespovratno te će razliku u iznosu od 92 tisuće kuna osigurati Grad.

U izgradnji je i nova zgrada dječjeg vrtića na Veprincu, područnog vrtića Dječjeg vrtića Opatija. Vrijednost te investicije iznosi 7.124.935,25  kuna od čega će 5.435.717,05 kuna biti pokriveno bespovratnim sredstvima iz EU fonda. Grad Opatija sredstva je dobio na natječaju Ministarstva poljoprivrede Programa ruralnog razvoja RH.  Interpretacijski centar dr. Andrija Mohorovičić – MOHO centar uređuje se u drugoj fazi, nakon što smo u listopadu prošle godine otvorili ovaj centar kao spomen na znamenitog sina našeg kraja, geofizičara i seizmologa dr. Andriju Mohorovičića. Centar je brzo postao središte popularne znanosti na Liburniji i šire. U drugoj fazi uređuje se interaktivni sadržaj s prikazom znanstvenog djela dr. Mohorovičića, za što smo od Ministarstva turizma dobili 480 tisuća kuna.

U kojoj mjeri je Opatija napredovala kada je u pitanju odvojeno prikupljanje otpada i hoćete li uspjet na vrijeme dostići propisanih 50 posto odvojeno prikupljenog otpada?

-Opatija je na nivou prosjeka RH, sustav je profunkcionirao, za razliku od prošle godine kada smo imali probleme na pojedinim lokacijama. Građani su usvojili nove navike, komunalno redarstvo je neprestano na terenu i rješava eventualne probleme. Hoćemo li uspjeti doseći traženi postotak ne ovisi zapravo o nama već problem sa zbrinjavanjem otpada treba rješavati na nacionalnoj razini jer i na primjeru Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina vidimo da je osnovni problem neadekvatna tehnologija koja nije riješila problem razvrstavanja otpada i sada se problem pokušava prelomiti preko leđa građana-korisnika usluge.

Zbog gradnje novih objekata u gradu pokrenuli ste izmjene UPU-a i PPGO-a, a bilo je i negodovanja dijela javnosti. U čemu je bio problem i što ste točno mijenja u UPU-u?

-Razumijem negodovanje dijela javnosti uslijed izgradnje pojedinih objekata u gradu koji se nisu baš idealno uklopili u prostor zbog svojih prevelikih dimenzija. Na moj prijedlog Gradsko je vijeće donijelo Odluku o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Opatije i UPU-a naselja Opatija. Ide se na najnužnije mjere koje mi kao Grad Opatija možemo napraviti kako bi se u buduće spriječila neželjena stanja u prostoru. Radi se o tome da bi se kod izrade novog Prostornog plana korigirale neke nejasnoće, postavila jasna definicija potkrovlja, podzemlja, etaže, ispitala dozvoljena visina i etažnost i ostali uvjeti gradnje. Isto bi se primijenilo i na UPU Opatija te bi se obzirom na osjetljivost prostora i zonu pod zaštitom konzervatora išlo na dodatno ograničavanje gradnje u zoni između Ulice maršala Tita i Nove ceste.

 I na kraju, koji su vam još ključni ciljevi i planovi do kraja mandata, što građani mogu očekivati u ovih godinu dana koliko je do izbora?

-Nažalost, obzirom na nastavak koronakrize stanje je prilično neizvjesno, ako se ova situacija nastavi do kraja godine smatram da će i država morati intervenirati, odnosno olakšati funkcioniranje gradovima i općinama. Trebat će ići u određene zakonodavne izmjene. I najavljeno porezno rasterećenje na plaće ponovno ide na uštrb lokalne samouprave jer je riječ o našim prihodima. Smatram da bi zakonodavac trebao razmotriti privremenu opciju ukidanja obveze namjenskog trošenja proračunskih prihoda kako bi nam olakšao funkcioniranje.

No, usprkos neizvjesnosti s kojom se suočavamo i mi u Opatiji, kao i svi drugi gradovi, nastojimo sačuvati optimizam, očuvati radna mjesta te završiti sve započete projekte u razdoblju koje slijedi. (Marija Pulić Drljača)