‘Za poticaje za novorođenu djecu Grad je do sada osigurao ukupno 2,3 milijuna kuna. Opatija se ovim mjerama svrstala među vodeće hrvatske gradove s najvećim naknadama za novorođenčad, a u prošloj je godini zabilježen i značajan rast broja novorođene djece, što nam potvrđuje da su naše mjere pogodile u pravu metu’, ističe gradonačelnik Dujmić.

Grad Opatija pod vodstvom je gradonačelnika Ive Dujmića već desetu godinu tijekom kojih se etablirao kao jedan od najprivlačnijih i ugodnijih gradova za život u zemlji. Imaju jedan od najboljih pronatalitetnih programa, jake socijalne mjere i programe kojima potiču poduzetništvo. Već u prve dvije godine svog trećeg mandata, Ivo Dujmić i njegova gradska uprava ispunili su većinu predizbornih obećanja iz 2017. godine, a jedna od najupečatljivijih mjera je povećanje potpora za novorođenčad kojim je Opatija postao grad s najvećim naknadama u zemlji. Uz pozitivne demografske trendove, cvijeta im i poduzetništvo, posebice zahvaljujući pojavi novih investitora u turističkom sektoru. Najnoviju vijest o promijeni vlasništva nad većinskim paketom dionica Liburnia Riviera Hotela gradonačelnik Dujmić prokomentirao je tako da očekuje kako je to kraj dugotrajnoj agoniji oko prodaje dionica vodeće hotelske kuće na Opatijskoj rivijeri te da će novi većinski vlasnik donijeti porast kvalitete turističke ponude i s lokalnom samoupravom surađivati na kreiranju prepoznatljivosti destinacije. S gradonačelnikom Dujmićem razgovarali smo o dosadašnjim postignućima gradske uprave te daljnjim mandatnim planovima

G. Dujmić, polovica drugog mandata je iza Vas – kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali i obećali građanima?

– Zaista sam zadovoljan, gotovo sve ono što sam zacrtao i obećao građanima sproveli smo u prvoj polovici mandata. Iako nemam većinu u Gradskom vijeću i nije uvijek bilo lako djelovati, većina kapitalnih projekata je ostvarena ili su pred ostvarenjem.

Koji su najvažniji projekti koje ste realizirali u protekle dvije godine i zašto?

– Najvažnije je bez sumnje završetak izgradnje i otvaranje novog Dječjeg vrtića na Punta kolovi kojim smo dugoročno riješili potrebe opatijskih mladih obitelji. U prilog važnosti izgradnje vrtića te uvođenju pronatalitetnih mjera govori i povećan broj novorođene djece i zainteresiranih za upis u narednu predškolsku godinu te ćemo tako od jeseni zaposliti još dva odgojitelja za jaslički uzrast. Najvažnije je to da će sva djeca s područja Grada Opatije biti upisana u novu predškolsku godinu. U DV Opatija uveden je i smjenski rad do 21 sat, sukladno potrebama roditelja. Gradom prometuje i mini bus koji mladima i umirovljenicima olakšava svakodnevne aktivnosti, a djecu i njihove pratitelje prevozi i do novog vrtića na Punta Kolovi.

Potpore za novorođene su povišene i to, kao što već znate za prvo dijete roditelji dobivaju 10 tisuća kuna, a za svako iduće po 5 tisuća kuna više. Svim roditeljima koji imaju četvero i više djece Grad je, uz to, osigurao i dodatne oblike novčane pomoći.

Uveli smo potpore za umirovljenike s mirovinom manjom od 3 tisuće kuna za Božić i Uskrs u iznosu od 500,00 kuna te za dopunsko zdravstveno osiguranje 840,00 kuna godišnje. Ove je godine za te potrebe osigurano 2,5 milijuna kuna iz gradskog Proračuna.

Opatija je u našem velikom izboru za najbolji grad proglašena drugim najboljim gradom za život u zemlji. Koje su ključne prednosti života u Opatiji u odnosu na druge gradove i koliko tu još vidite prostora za napredak?

– Ono u čemu Opatijke i Opatijci mogu uživati svakoga dana, naš je izniman geografski smještaj i ugodna klima tijekom cijele godine. Razvijen turizam daje dodatnu vrijednost, ali ponekad je i opterećenje jer uslijed iznajmljivanja i prodaje vrijednih nekretnina njihovi vlasnici, u prvom redu mlađi ljudi, napuštaju grad i odlaze u susjedne općine i gradove u kojima nekretnine koštaju znatno manje.
Upravo je stoga cilj Grada pružiti dovoljno poticajnu atmosferu za ostanak u Opatiji, poticaje za poduzetničke ideje, za mlade obitelji i neprestano brinuti o kvaliteti života. Mislim da je to ključno, a prostora za napredak uvijek ima.

Imate jedan od najjačih pronatalitetnih programa u zemlji – daju li vaše mjere rezultate? Kakva je demografska slika Opatije i planirate li neke nove mjere na tom planu?

– Za poticaje za novorođenu djecu Grad je do sada osigurao ukupno 2,3 milijuna kuna. Opatija se ovim mjerama svrstala među vodeće hrvatske gradove s najvećim naknadama za novorođenčad, a u prošloj je godini zabilježen i značajan rast broja novorođene djece, što nam potvrđuje da su naše mjere pogodile u pravu metu.

 

NOVOROĐENA DJECA
GODINA 2014 2015 2016 2017 2018
BROJ DJECE 84 87 94 82 101

 

Osim toga cijenu vrtića od prosječno 600 kuna roditelji plaćaju samo za prvo dijete, dok je za ostalu djecu vrtić besplatan.

Uveli smo i smjenski rad u Dječjem vrtiću Opatija kako bismo pomogli mnogim roditeljima koji rade u smjenama, posebno uzevši u obzir da je Opatija turistički grad.

Koliko ste zadovoljni poduzetničkom slikom grada i kojim mjerama potiče poduzetnike i privlačite investicije?

– Unazad nekoliko godina vlasnici hotelskih kuća dižu kvalitetu svoga smještaja novim sadržajima, pojavili su se i novi investitori koji grade male luksuzne hotele. Naravno, u ovom trenutku kada smo doznali da najveća opatijska hotelska kuća Liburnija Rivijera Hoteli dobiva novog vlasnika, Gitone Adriatic d.o.o. , njemačkog investitora očekujemo da će on dodatno dignuti kvalitetu destinacije Opatijske rivijere te da ćemo ostvariti dobru suradnju na obostrano zadovoljstvo, jer kao što znate 4 jedinice lokalne samouprave imaju 25 posto + jednu dionicu LRH.

Sve je više i malih i srednjih poduzetnika koji se javljaju na poticajna sredstava Grada Opatije za početak djelatnosti ili zapošljavanje novih djelatnika.

Koliko ukupno na godišnjoj razini izdvajate za potpore poduzetnicima i planirate li kakve promjene na tom planu?

– Za razne poticaje i poduzetničke mjere u posljednje dvije godine isplaćeno je ukupno 2,3 milijuna kuna. Opatija je, inače, jedan od manjih hrvatskih gradova s najvećim brojem poduzetnika i obrtnika u ugostiteljskim i uslužnim djelatnostima, a uz dosadašnje mjere poput poticaja za zapošljavanje građana Opatije, poticaja za početak poslovanja te poticaja za otvaranje OPG-a, nedavno smo  uveli i novu poticajnu mjeru – sufinanciranje prijave na natječaje za EU fondove do maksimalno 20.000 kuna. Za prijavljene EU projekte, maksimalnih vrijednosti do 20 tisuća kuna uvodi se i sufinanciranje kamatne stope na plaćanje samog projekta u iznosu od 2%.

Inače, od 2011. godine, (kada je Grad počeo s Programom poticanja poduzetništva) do 2018. godine u Opatiji je dodijeljeno ukupno 188 poticaja za poduzetnike u ukupnom iznosu od 2 milijuna 620 tisuća kuna.

Najavljeno je povećanje ovogodišnjeg Proračuna za 12,5 % – u što će prvenstveno biti usmjerena povećana sredstva?

– Prvim Rebalansom Proračuna Grada Opatije za 2019. godinu, koji Gradsko vijeće usvojilo 18. lipnja 2019.  za Program poticanja zapošljavanja i poduzetništva te razvoja zaleđa izmjenama smo Proračuna predvidjeli dodatnih 300 tisuća kuna, zbog velikog interesa za program.

Nismo potpuno zadovoljni razinom komunalne usluge koju imamo, po pitanju zbrinjavanja otpada te smo i za unapređenje te usluge izmjena Proračuna predvidjeli dodatnih 250 tisuća kuna. U pripremi je i nova Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada i usluge povezane s tom javnom uslugom. Temeljem ugovorne obveze koju imamo s MUP-om za preseljenje Policijske postaje Opatija u drugu zgradu Rebalansom je planirano još 300.000 kuna.

Nedavno je najavljena gradnja novog Poduzetničkog inkubatora koji će biti centar za inovacije u turizmu – što će točno poduzetnicima biti omogućeno realizacijom ovog i kako će utjecati na općenitu poduzetničku sliku Grada?

– Sva je dokumentacija pripremljena na vrijeme i posao odrađen, natječaj za sredstava Riječke aglomeracije je u tijeku i zaista se nadamo njegovu pozitivnom ishodu. U vjeri da će sredstava biti odobrena mogu za sada reći da je projekt uspostave poduzetničkog inkubatora HUBBAZIA – centra za inovacije u turizmu koji ima za cilj snažiti start-up poduzetnike, postojeće poduzetnike i sve one fizičke osobe koje imaju namjeru pokrenuti vlastiti posao i time doprinijeti inovativnim rješenjima u jednoj od najznačajnijih gospodarskih grana Republike Hrvatske – turizmu, koja je povijesno vezana upravo uz Opatiju.

Poduzetnicima i onima koji to žele na raspolaganju će biti uređen i opremljen suteren vile Antonio, gdje će se formirati poduzetnički inkubator Hubbazia, u kojem će se moći družiti i razmjenjivati iskustva i znanja putem raznih radionica i podrške stručnjaka.

Jeste li zadovoljni rezultatima kad su EU fondovi u pitanju?

– Visoki index razvijenosti Gradu Opatiji je kamen oko vrata u vezi sudjelovanja na natječajima za sredstva raznih europskih, pa i nacionalnih fondova. Stoga ne uspijevamo realizirati sve projekte koje bismo htjeli. Ostvarili smo značajne rezultate, a naravno da ima mjesta i za nove izazove.

Koliko ste dosad povukli iz EU fondova i koji su najvažniji projekti? 

– Grad je u posljednje dvije godine iz EU fondova ukupno osigurao otprilike 27,6 milijuna kuna. Od projekata se ističu RIVIERA 4SEASON2 koji za cilj ima produženje turističke sezone na Opatijskoj rivijeri i Rivijeri Portorož te Projekt ZeroWaseteBlue kojim se nastoje smanjiti količine otpada prilikom organiziranja sportskih i turističkih manifestacija. Grad je pomoću EU sredstava osigurao i pomoćnike u nastavi djeci s poteškoćama u razvoju, unaprijeđene su usluge u vrtićima, uveden smjenski rad, zaposlen je stručni pedagoški kadar te su uvedeni novi odgojno-obrazovni programi za djecu. Europskim je sredstvima energetski obnovljena zgrada Dječjeg vrtića Volosko te će biti nadograđena zgrada Područne škole i vrtića Veprinac.

Valja spomenuti i da je tvrtka Liburnijske vode d.o.o. čiji smo suvlasnici s ostalim jedinicama lokalne samouprave na Liburniji već povukla značajna sredstva za izgradnju vodoopskrbe i odvodnje.

Kakvi su planovi za ovu godinu, koliko ste EU projekata još prijavili, odnosno koliko očekujete da ćete realizirati?

– Trenutno smo najviše posvećeni i očekujemo od sredstava Riječke aglomeracije, tu imamo nekoliko važnih projekata.  Za obnovu Ville Angioline sredstvima Riječke aglomeracije predviđeno je ukupno 5 milijuna kuna. Riječ je o najslavnijoj opatijskoj vili, gradnjom koje je i započela opatijska turistička priča davne 1844. godine i u kojoj je danas smješten Hrvatski muzej turizma.

Slijedi i uređenje pripadajućeg rasadnika vile. Potrebna sredstva iznose oko milijun kuna za rasadnik i milijun kuna za Amerikanske vrtove jer je riječ o jedinstvenom projektu koji bi trebao biti velikim dijelom, 85% financiran iz sredstava EU fondova. Početak radova se očekuje početkom 2020. godine, a krajnji rok za provedbu projekta je 2023. godina.

U drugoj fazi uređenja opatijskog povijesnog botaničkog vrta – Amerikanskih vrtova namjerava se otvoriti gornji ulaz u vrtove te urediti vrtna kuća- kaktus bar u kojem će se posjetitelji moći okrijepiti raznim biljnim napitcima.

Kako napreduje projekt gradnje žičare na Učku i što će njena realizacija značiti za Opatiju?

– Moram naglasiti da nije riječ o projektu Grada Opatije. Projekt vodi konzorcij Žičara Učka. Žičara Učka ima 268 udjelničara, to su dvije županije: Primorsko-goranska i Istarska, devet jedinica lokalne samouprave (Opatija, Rijeka, Kastav, Krk, Lovran, Mošćenička Draga, Matulji, Omišalj i Kršan), 36 gospodarskih subjekata te 220 fizičkih osoba.

Ove bi godine trebao biti završen glavni projekt Žičare na Učku, a potom se planira projekt kandidirati na sredstva europskih fondova, kojima bi se i financirao najvećim dijelom.

Mi kao Grad Opatija i kao Opatijska rivijera ovaj projekt podržavamo od samoga početka te smo ostvarili sve potrebne infrastrukturne preduvjete da do gradnje žičare na Učku zaista i dođe. Ponajprije mislim na vodoopskrbu i odvodnju, bez koje je nemoguća daljnja turistička nadogradnja na prostoru Učke.

Ukupna je vrijednost investicije u izgradnju Žičare Učka oko 23 milijuna eura.

Poznati ste po najmodernijem sustavu parkinga u zemlji, „scan a car“ tehnologiji i raznim povlasticama za građane – o čemu se točno radi i jesu li građani zadovoljni?

– Osnivanjem tvrtke Opatija 21, djelatnost parkinga vraćena je u gradske ruke, a građani imaju pravo na razne pogodnosti poput besplatnog sata parkiranja, povlaštenih parkirnih karti za umirovljenike i stanare te besplatan parking na svim javnim parkiralištima izvan ljetne sezone.

Inače, od ove godine građani parking mogu plaćati putem novih modernih aparata koji su postavljeni po gradu, pomoću kartice i aplikacije PayDo. Modernizacija upravljanja parkingom nastavlja se uvođenjem tehnologije scan-a car (koja još nije zaživjela u praksi), ali je u pripremi.

Kakvi su odnosi i suradnja s Gradskim vijećem, uspijevate li dobiti podršku za sve projekte i mjere koje želite provesti? 

– Usprkos činjenici da je u našem gradu na snazi kohabitacija jer Nezavisna lista Ive Dujmića nema većinu u Gradskom vijeću te unatoč ponekad različitim stavovima, njegujemo suradničke i partnerske odnose koji su nam omogućili uspješno funkcioniranje Grada i kontinuitet u provedbi projekata. No, istovremeno kohabitacija je limitirajući faktor kada se radi o brzini provedbe pojedinih projekata.

Prema koalicijskom dogovoru stranaka koje imaju većinu u Gradskom vijeću nakon dvije godine predsjedavanja gradskim vijećem Robert Kurelić iz Akcije mladih predao je palicu Fernandu Kiriginu iz SDP-a. Suradnja s novim predsjednikom Gradskog vijeća se pokazala vrlo dobra i siguran sam da imamo zajednički cilj, ubrzati planirane projekte do kraja mandata.

Koji su najvažniji projekti i ciljevi koje planirate realizirati do kraja ovoga mandata?

– Zadovoljan sam što je moja ekipa uspjela učiniti u dvije godine mandata, a posebno je bitno da pri ostvarenju zacrtanih ciljeva nismo ni na koji način dodatno financijski opteretili ni građane ni gospodarstvo.

Do kraja mandata želim vidjeti završenu dogradnju dječjeg vrtića na Veprincu, potpuno uređenu plažu Črnikovica na Voloskom. Prvi sljedeći novi sadržaj je Interpretacijski centar Andrija Mohorovičić na Voloskom, otvaranjem kojeg će Grad odati zasluženo priznanje jednom od najvećih hrvatskih znanstvenika, rođenom Vološćanu. (Lucia Ursić)