Kako bi i dalje radili na stvaranju što boljih uvjeta za poduzetnike i investitore, Grad je prijavio projekt inovacijskog inkubatora kroz ITU mehanizam ukupne vrijednosti 1,8 milijuna eura, a u 2018. godini za pokretanje projekta inovacijskog inkubatora InnoBrod predviđena su sredstva u iznosu od 7,5 milijuna kuna, ističe gradonačelnik Duspara

Grad Slavonski Brod jedini u Hrvatskoj, uz naknade za bebe, roditeljima isplaćuje i 5.000 kuna naknade za opremu za novorođenčad, a kako bi zadržao mlade u gradu pokrenuli su i program stambenog zbrinjavanja kojim mladima nude u zakup gradsko zemljište za gradnju kuće, te stanove u najam. Kojim još mjerama pomažu svojim građanima, te koji su ključni projekti i planovi za naredno razdoblje, u intervjuu nam je ispričao gradonačelnik Mirko Duspara.

G. Duspara, prošla je prva godina Vašeg četvrtog mandata. Koliko ste zadovoljni ostvarenim projektima u proteklom razdoblju?

– Iako je pred nama još puno posla i projekata na kojima radimo ili koje tek želimo ostvariti, činjenica je da je Slavonski Brod danas grad u kojem mladi ljudi imaju uvjete za život i zasnivanje obitelji. Grad koji je otvoren prema investitorima i jedan od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj, za što smo prošle godine ponovno dobili priznanje Instituta za javne financije. Grad sa novim i obnovljenim školama i vrtićima, grad koji je primjer u zaštiti okoliša, unatoč ozbiljnim problemima s kojima se već godinama borimo na ovom području, grad koji ulaže u sport, kulturu i kvalitetu života svojih sugrađana.

To najbolje dokazuju projekti koje smo ostvarili u posljednjih godinu dana.

Koje biste projekte istaknuli kao najvažnije?

– Izgradnja novog 9,6 milijuna kuna vrijednog prostora za brodske kajakaše i druga ulaganjia na području sporta, nova 5,6 milijuna kuna vrijedna zgrada mjesnog doma najvećeg gradskog mjesnog odbora „Dr. Ante Starčević“, nova moderna sportska dvorana OŠ „Hugo Badalić“ koju su dobili učenici na Jelasu, novoizgrađeni gradski vrtić „Potjeh“ na Naselju Budainka, u čiju je izgradnju uloženo oko 5 milijuna kuna, potom nove ceste, pješačke staze i energetski učinkovita javna rasvjeta u čiju je izgradnju tijekom posljednjih godinu dana uloženo oko 14 milijuna kuna.

Slavonski Brod je danas i jedan od sedam gradova koji će dobiti dio od 345 milijuna eura kroz ITU mehanizam, što znači nove razvojne projekte za grad poput izgradnje inovacijskog inkubatora u Slavonskom Brodu, rekonstrukcije toplovoda u naseljima Slavonija I i II, što će donijeti velike uštede građanima, te izgradnje kuće Tambure- Slavonske notne bajke.

Kao Grad svake godine radimo na novim projektima, a u izradu proračuna uključujemo i naše sugrađane. Upravo zbog uspješnog planiranja proračuna svake godine ostvarujemo značajne razvojne pomake na lokalnoj razini, unatoč okolnostima na državnoj razini na koje gradovi generalno ne mogu utjecati.

Jedna od upečatljivijih mjera koju ste uveli ove godine definitivno je ona demografska – uz povećane naknade za djecu, Slavonski Brod je i jedan od prvih gradova u Hrvatskoj koji prvorođenu djecu u obitelji daruje 5.000 kuna vrijednom opremom. Koliko iz proračuna izdvajate za ove mjere i kakve su povratne informacije roditelja?

– Jedan smo od prvih gradova u Hrvatskoj koji roditelje daruje potrebnom opremom za prvo dijete u vrijednosti od 5.000 kuna, a ove godine smo dodatno povećali i iznos jednokratnih naknada za novorođenčad ( 2.500 kuna za prvo dijete, 3.000 kuna za drugo te 5.000 kuna za treće i svako iduće dijete). Svim roditeljima s područja grada, čija su djeca rođena u 2017. godini, krajem protekle godine isplaćene su i „božićnice“ za dijete u iznosu od 750,00 kuna.

Mjera se do sada pokazala kao zaista korisna pomoć svim budućim roditeljima, a od početka godine ovakvu pomoć grada za dijete primila je 131 brodska obitelj. Ostavili smo izbor i onim roditeljima koji već posjeduju dio opreme za bebu ili su većih financijskih mogućnosti za kupnju opreme, iznad vrijednosti koju Grad osigurava, da jednokratnom novčanom pomoći od 1.000 kuna dopune što im nedostaje.

Svi budući roditelji koji ispunjavaju uvjete za dobivanje opreme moraju se minimalno mjesec dana prije očekivanog termina poroda izjasniti koji oblik pomoći za opremu za dijete žele iskoristiti, a nakon podnošenja zahtjeva, potrebna oprema se na vrijeme dostavlja roditeljima na kućnu adresu u skladu s očekivanim terminom rođenja djeteta.

Kroz ovu mjeru nastojimo omogućiti svakom prvorođenom djetetu s područja Slavonskog Broda jednake uvjete na početku života, bez obzira na financijske mogućnosti obitelji, a za nabavu potrebne opreme za prvorođenu djecu u obiteljima ove je godine proračunom predviđen iznos od 1,1 milijun kuna. Uz jednokratne naknade za novorođenčad, ukupan iznos sredstava planiranih proračunom za provođenje ovih mjera iznosi 2,6 milijuna kuna.

Kako ste nam rekli u prošlom intervjuu, kada je riječ o novim projektima kao jedan od temeljnih ciljeva postavili ste zadržavanje mladih. Kojim projektima nastojite ostvariti taj cilj?

– Već godinama radimo na stvaranju što boljih uvjeta života za naše sugrađane, a u 2018. godini poseban naglasak smo stavili na mlade obitelji. Na taj način želimo potaknuti pozitivne demografske trendove i privući mlade i iz drugih dijelova Hrvatske na područje Slavonskog Broda. Tako kroz dva nova projekta mladim obiteljima pomažemo u rješavanju stambenog pitanja. S jedne strane to su gradska zemljišta na kojima mlade obitelji mogu ostvariti pravo građenja obiteljskih kuća. Naime, obitelji imaju mogućnost svojevrsnog zakupa gradskog zemljišta za potrebe gradnje obiteljske kuće na razdoblje od 99 godina, što plaćaju oko 100 kuna mjesečno, a nakon deset godina zemljište mogu i otkupiti od grada. Do sada je sklopljeno dvadeset ovakvih ugovora.

S druge strane tu je projekt gradskih stanova za najam mladim obiteljima. Slavonski Brod je jedini grad u Hrvatskoj koji je ponudi ovakav projekt mladim obiteljima kako bi im pomogao u rješavanju stambenog pitanja na za njih povoljniji način. U dvije zgrade u Ulici Vida Došena tako se danas nalazi ukupno 12 gradskih stanova predviđenih za najam. Cijena najamnine za dvosobne stanove površine 49,29 m2 iznosi 920,00 kuna, a za trosobne stanove površine 59,89 m2 1.100,00 kuna. Svi stanovi imaju pripadajuće parkirno mjesto.

Obje zgrade imaju energetski certifikat- razred B, što znači da je riječ o odlično izoliranim objektima koji omogućuju manju potrošnju toplinske energije, a samim tim i znatno manje troškove za mlade obitelji.

Ugovor o najmu stana sklapa se na razdoblje od 5 godina, nakon čega se može produžiti na isto razdoblje. Nakon deset godina mlade obitelji mogu otkupiti gradski stan, a sva uplaćena najamnina umanjuje kupoprodajnu cijenu stana. Na ovaj način pomažemo mladima da dugoročno riješe svoje stambeno pitanje, pri čemu se ne obračunava nikakva kamata od strane Grada, niti mladi moraju ulaziti u kreditno zaduženje. Grad će nastaviti s izgradnjom novih stanova za mlade obitelji i u ovoj godini, za što je gradskim proračunom za 2018. predviđen iznos od 5 milijuna kuna.

Bolje uvjete života za mlade obitelji stvaramo i kroz ulaganja u područje predškolskog odgoja i osnovnog školstva, zato jer želimo da roditelji budu zadovoljni uvjetima koja njihova djeca imaju u gradskim školama i vrtićima. Upravo iz tog razloga smo u posljednjih osam godina samo za izgradnju i obnovu dječjih vrtića izdvojili preko 25 milijuna kuna. Do sada je na području Slavonskog Broda izgrađeno preko 3.000 kvadrata novog vrtićkog prostora, a energetski je obnovljeno pet dječjih vrtića. U tijeku su radovi na dva objekta za predškolski odgoj, nakon čega će svi vrtići u Slavonskom Brodu biti energetski obnovljeni.

Uz pomoć bespovratnih europskih sredstava kroz projekt „Lunchbox“ osigurali smo i besplatnu prehranu za gotovo 1.400 učenika gradskih osnovnih škola. Učenicima subvencioniramo i prijevoz do škole, a u 2018. godini 1,1 milijun kuna izdvajamo i za financiranje školskih udžbenika. Sve gradske osnovne škole danas imaju program produženog boravka koji Grad sufinancira. Kroz sve ove mjere nastoji pomoći obiteljima, smanjiti im troškove u rješavanju onih najvažnijih životnih pitanja te da postanu svjesni kako mogu računati na pomoć Grada.

Ove ste godine u proračunu izdvojili 11 milijuna kuna, čak tri više nego prošle godine, za programe pomoći građanima. O kojim je programima i mjerama riječ?

– Kako bi se u što većoj mjeri pomogli našim sugrađanima, pogotovo onima koji se nalaze u najtežoj financijskoj situaciji, svake godine izdvajamo značajna proračunska sredstva namijenjena provođenju mjera s područja društvenih djelatnosti i socijalne skrbi. Na ovaj način iz godine u godinu nastojimo pomoći što većem broju građana.

Tako je, primjerice, za subvenciju javnog gradskog prijevoza u 2018. godini previđen iznos od 2.250.000,00 kuna. Jedan od značajnih oblika pomoći građanima u potrebi su i naknade za troškove stanovanja, koju je tijekom protekle godine koristilo oko 350 korisnika. Troškovi stanovanja odnose se na najamninu, komunalnu naknadu, električnu energiju, plin, grijanje, vodu, odvodnju i druge troškove stanovanja u skladu s posebnim propisima. Proračunom za ovu godinu za ovu namjenu je predviđen iznos od 2,2 milijuna kuna. Socijalno ugroženim građanima pomažemo i kroz financiranje rada Pučke kuhinje te financiranje toplih obroka za korisnike zajamčene minimalne naknade za građane koji se nalaze u teškoj financijskoj situaciji.

Kako bi pomogli što većem broju roditelja predškolaca, uz redovno subvencioniranje cijene vrtića za sve polaznike s područja Slavonskog Broda, Grad sufinancira i Predškolski program u Dječjem vrtiću „Cekin“ te Program rehabilitacije djece u Poliklinici „Zlatni Cekin“, za što je predviđen iznos od 446.000,00. Ove godine povećali smo i iznos sredstava namijenjenih za provođenje mjere pomoći umirovljenicima s nižim primanjima povodom blagdana Božića i Uskrsa, za što je predviđeno ukupno 300.000,00 kuna

Koliko se u planiranju projekata u gradu oslanjate na EU fondove i koliko ste kao grad povukli sredstava iz europskih fondova u posljednjih godinu dana?

– Grad Slavonski Brod je tijekom protekle i ove godine povukao gotovo 70 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekte koje su sufinancirani iz EU fondova. Od toga se iznos od preko 22 milijuna kuna odnosi na projekte kroz koje se pomaže različitim skupinama građana u potrebi, poput projekta „ Hepling- faza III“ kroz koji smo učenicima s posebnim potrebama omogućili nužnu pomoć i zapošljavanje asistenata u nastavi, projekta „Lunchbox-faza II“ koji je omogućio besplatnu prehranu učenicima slabijeg imovinskog statusa ili projekta „ Zaposlena“- programa pružanja podrške u svakodnevnom životu starijim osobama s područja Slavonskog Broda. Iznos od 1,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava Gradu je odobreno i za novi projekt „Win-Win, čiji je glavni cilj pomoći Romskoj djeci da ostvare zadovoljavajuću razinu obrazovanja.

Istovremeno, povukli smo i više od 11 milijuna kuna bespovratnih sredstava i za projekte energetske obnove gradskih vrtića i škola. U tijeku je energetska obnova vrtića „ Trnoružica“ i „Maslačak“ , a odobrena su sredstva i za energetsku obnovu OŠ „Antun Mihanović „ i „Blaž Tadijanović“ u Podvinju.

Preko 23 milijuna kuna odobreno je i za projekt „Kuća tambure- Slavonska notna bajka“, a potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava s MRRFEU i SAFU očekuje se početkom rujna 2018. godine. 7,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava odobreno je i za projekt rekonstrukcije Zagrebačke ulice.

Kada je riječ o ostalim planiranim projektima, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU nedavno je objavilo poziv na dostavu projektnog prijedloga za strateški projekt „Integrirani program – interpretacijski centar Ivana Brlić Mažuranić“, a isto bi trebalo učiniti tijekom mjeseca rujna i listopada i za ITU  projekte „Inovacijski inkubator InnoBROD“ te „Programi edukacije za poduzetnike početnike“.

Koji su još ključni projekti koje planirate u narednom razdoblju?

– Svakako nastavljamo radove na nadogradnji i energetskoj obnovi gradskih škola i vrtića, za što smo ove godine predvidjeli iznos od 9 milijuna kuna. U tijeku je javni natječaj za projekt izgradnje i opremanja dvodijelne školsko-sportske dvorane najveće gradske osnovne škole „Bogoslav Šulek“, a proračunom su predviđena sredstva i za projekte izgradnje dva nova gradska dječja vrtića; jednog na području MO „Dr.Ante Starčević“ te prvog sportskog dječjeg vrtića u prostoru dvorane „Sokol“.

Proračunom za ovu godinu planirana je i izgradnja novog društvenog doma na području MO „Kolonija“ te izgradnja nogometnog igrališta NK „Podvinje“ na kojem uskoro započinju radovi. Izgradnja društvenog doma u Romskom naselju te obnova Planinarskog doma projekti su planirani uz sufinanciranje kroz EU fondove. Ove se godine na području Slavonskog Broda izvode i 11,9 milijuna kuna vrijedni radovi na izgradnji i rekonstrukciji cesta, pješačkih staza i javne rasvjete i to u duljini od ukupno 22,9 kilometra.

Kako bi i dalje radili na stvaranju što boljih uvjeta za poduzetnike i investitore, kao što sam ranije spomenuo Grad je prijavio i projekt inovacijskog inkubatora kroz ITU mehanizam ukupne vrijednosti 1,8 milijuna eura, a u 2018. godini za pokretanje projekta inovacijskog inkubatora InnoBrod predviđena su sredstva u iznosu od 7,5 milijuna kuna. Svi ovi projekti razvijaju naš grad i čine ga boljom sredinom za život, što je naš glavni cilj kroz sve ove godine. (gradonačelnik.hr)