Najuspješniji su oni gradonačelnici koji nađu balans između velikih infrastrukturnih projekata i stotine ostalih potreba građana, jer razvoj grada nije samo razvoj ulica i trgova, već ukupni razvoj sredine u kojoj živimo. To je moj najveći izazov za mene i moje suradnike i nadam se da ćemo u tome i uspjeti

Grad Jastrebarsko po mnogim je pokazateljima među najuspješnijim gradovima u Hrvatskoj, a prvenstveno kada je u pitanju gospodarstvo. Isto tako, za razliku od većine gradova, Jaska nema demografskih problema već iz godine u godinu bilježi pozitivne trendove. Prva godišnjica drugog mandata bila je povod za razgovor s gradonačelnikom Zvonimirom Novoselom s kojim smo napravili ‘inventuru’ ključnih projekata koji su trenutno aktualni u Jastrebarskom.

G. Novosel, ovih dana obilježava se prva godišnjica Vašeg drugog mandata na čelu Grada Jastrebarskog. Koliko ste zadovoljni onim što ste napravili u proteklu godinu dana, jeste li realizirali sve što je planirano?

– Kažu da je uvijek teže potvrditi dobiveno povjerenje nego dobiti prvu priliku. Iz tog razloga dodatno imam dozu samokritike o rezultatima svog rada. Zadovoljan sam mnogim postignućima. Ona nisu rezultat jedne godine, jer su neki projekti započeti u prošlom mandatu tek sada u fazi realizacije. To se ponajviše odnosi na velike infrastrukturne projekte čija priprema nerijetko traje i nekoliko godina. U kontekstu vašeg pitanja, sve veliko što smo započeli je u fazi realizacije, a važnije od mog zadovoljstva time jest zadovoljstvo mojih sugrađana, koje se vrlo točno mjeri na lokalnim izborima.

Koje biste mjere i projekte istaknuli kao najznačajnije za Grad Jastrebarsko i život građana?

– Na kvalitetu života građana će svakako najznačajnije utjecati naš najveći infrastrukturni projekt gradnje 50 km kanalizacije i pročistača otpadnih voda, vrijedan 170 milijuna kuna i gotovo 75% sufinanciran Europskim novcem. No, to veliko gradilište koje je u tijeku i koje će trajati još gotovo tri godine nije jedino što građani očekuju. Život u nekom gradu čine i male (ali ne manje bitne) stvari. Uređeni javni prostori, razvoj kulture, sporta i tradicijskih vrijednosti nešto je što predstavlja izazov. Najuspješniji su oni gradonačelnici koji nađu balans između velikih infrastrukturnih projekata i stotine ostalih potreba građana, jer razvoj grada nije samo razvoj ulica i trgova, već ukupni razvoj sredine u kojoj živimo. To je moj najveći izazov za mene i moje suradnike i nadam se da ćemo u tome i uspjeti!

Kakvi su planovi za dalje, što građani od Vas mogu očekivati u ovome mandatu i koji su Vam glavni ciljevi?

– Strateški gledano postoje tri osnovne smjernice ovog mandata: 1. Ubrzani nastavak razvoja i gradnje komunalne infrastrukture i prometne mreže radi boljeg razvoja grada i povećanja sigurnosti; 2. gradnja nove Osnovne škole i povećanje kapaciteta predškolskog odgoja; 3. korištenje EU sredstava u financiranju projekata koje je nemoguće financirati vlastitim sredstvima. Jedan posebni projekt na kojem radimo već nekoliko godina jest obnova Dvorca Erdoedy i bit ću presretan ako u ovom mandatu započnemo obnovu ovog najvrjednijeg povijesnog objekta u našem Gradu.

Investitorima želimo omogućiti besplatno korištenje gradskog zemjišta

Jastrebarsko je, po brojnim pokazateljima, među najuspješnijim gradovima u Hrvatskoj, a prvenstveno kada je u pitanju gospodarstvo. Posljednji put kad smo razgovarali najavili ste neke dodatne mjere za privlačenje i poticanje investicija, a time i doseljavanje novih stanovnika. Možete li nam sada reći nešto više o tome, koje su to mjere i kad s njima planirate krenuti?

– Do sada smo različitim mjerama subvencija i umanjenja komunalnih davanja privlačili investitore. U tome smo očito uspijevali, jer čak i u godinama krize (recesije) imali smo svake godine na području grada barem jednu greenfieldinvesticiju privatnog sektora. Pripremamo još neke modele za povoljnije raspolaganje gradskim zemljištima, no veliku barijeru predstavljaju zakonska rješenja koja ne prepoznaju takve, rekao bih napredne, poglede na tu temu.

Možete li biti malo konkretniji, što biste htjeli ponuditi investitorima i kako ćete to riješiti s obzirom na zakonske barijere?

Cilj nam je pronaći model u kojem bismo na zakonit način omogućili investitorima korištenje zemljišta u vlasništvu grada bez potrebe da ga kupuju ili plaćaju najam, no uz uvjet realizacije investicije, otvaranja novih radnih mjesta i razvoja gospodarstva na našem području.

Za razliku od većine drugih gradova u zemlji, Jastrebarsko uspješno prkosi negativnim demografskim trendovima i govorite o ‘baby boomu’. Imate li već neke pokazatelje kakva će situacija biti na kraju ove godine, i spremate li još neke mjere kojima ćete poticati natalitet?

– Broj rođene djece nam je godinama u porastu i to nas veseli. Ipak, mortalitet je prilično visok. Po nekim pokazateljima bilježimo oporavak u odnosu na 2011. godinu, ali ipak, prave podatke dat će nam tek novi popis stanovništva koji će se provoditi 2021. Bit ću iznimno sretan ako se pokaže da smo brojem stanovnika u pozitivnom trendu! No nešto treba otvoreno reći: demografsku politiku ne mogu voditi pojedini gradovi. To je nacionalna politika kojoj se baš ne pridaje dovoljno pažnje. Naša gradska nastojanja da olakšamo mladim roditeljima roditeljstvo su tek kap u moru onoga što bi država trebala činiti. No ne vidim tu nacionalnu čvrstu politiku koja bi okrenula trendove u Hrvatskoj u pozitivni smjer.

Uspješni ste i u korištenju EU fondova. Koliko ste u ovih pet godina uspjeli povući sredstava i koji su vam trenutno ključni projekti, osim kanalizacije?

– Iz mjere ruralnog razvoja odobren nam je projekt vrijednosti 2,2 milijuna kuna. Tijekom kolovoza počinje rekonstrukcija postojeće i gradnja novog dijela prometnice u naselju Čabdin. Također, odobren nam je i potpisali smo Ugovor u Programu INTERREG HR/SLO u vrijednosti 1,3 milijuna EUR. Započeli smo provedbu koja će trajati 30 mjeseci. Projekt je s područja razvoja turizma, turističke ponude a obuhvaća uređenje Turističko-informativnogcentra na Strossmayerovom trgu, gradnju paviljona u Perivoju Erdoedy, nabavu opreme za održavanja kulturnih manifestacija, izardu aplikacije za posjetitelje. Projekt je u partnerstvu s Občinom Črnomlej i još nekoliko partnera sa HR i SLO strane

Nadalje, Ministarstvo turizma odobrilo je projekt postavljanja signalizacije za 250 km biciklističkih staza u sklopu razvoje cikloturizma, a tu je još i još desetak manjih projekata sufinanciranja komunalne, prometne i turističke infrastrukture. U tijeku smo na ocjeni još nekih prijavljenih projekata, a neke pripremamo za jesenske raspise.

Jastrebarsko je među vodećim gradovima u Hrvatskoj i kada se govori o pametnom konceptu i rješenjima. Koliko ste zadovoljni napretkom i postignutim na tom planu, je li Jastrebarsko u pravom smislu riječi ‘pametni grad’?

– Prilično je široka definicija pojam “pametni grad”. Sve oko nas je “pametno”: pametni telefoni, pametna kućna pomagala… Ono što smatram “pametnim rješenjima” u kontekstu Jastrebarskog jest naša odrednica da unaprijedimo poslovne procese upravljanja gradom i maksimalno iskoristimo raspoloživu tehnologiju kako bismo bili brži, efikasniji i uspješniji grad.

Koja biste pametna rješenja iz Jastrebarskog istaknuli kao najznačajnija i građanima najkorisnija?

– E-ceste, sustav održavanja komunalne infrastrukture, sjednice bez papira, digitalni registar nekretnina, GIS sustav… To su samo najvažniji dijelovi sustava koje svakodnevno koristimo u svom radu. Za sada građani nemaju pristup tim rješenjima, ali radimo na tome da ih otvorimo i za javnost. Tako da ovog trena najznačajniji efekt za građane imaju upravo da ubrzaju procese rješavanja njihovih potreba i funkcioniranja grada.

Na koji način birate i odlučujete koja pametna rješenja ćete implementirati i razvijati u gradu? U kojoj mjeri konzultirate same građane i koliko je to potrebno?

– Mogućnosti odabira ili modeliranja sustava su neograničene. Biramo ona rješenja pomoću kojih želimo unaprijediti neke procese upravljanja gradom. Svake godine ograničenje su raspoloživa proračunska sredstva, pa biramo ono što nam je u tom trenutku najpotrebnije. Imam relativno mladu i na tehnološke iskorake spremnu ekipu (gradsku upravu), pa sustav stalno dograđujemo i poboljšavamo. Niti jedno rješenje nismo ugradili po sistemu viđeno-kupljeno. Pronašli smo partnere s kojima razvijamo i prilagođavamo svako pojedino rješenje. Ponekad traje duže, ali rezultat je nemjerljivo bolji!

Postoje li procjene o tome koliko ste uštedjeli implementacijom i primjenom pametnih rješenja?

– Teško je financijski izraziti baš sve aspekte tih rješenja. Njihova implementacija je u prvom koraku trošak. Ali najbolji odgovor na ovo pitanje jest da zapravo uopće više ne mogu zamisliti upravljanje gradom bez tih “pomagala”. A ako o uštedama govorimo: bez papira, bez traženja po arhivama, podaci dostupni uvijek, svuda i u par “klikova”. Samo ako ušteđeno vrijeme u procesima pretočite u novac-onda je to vrlo značajno! Svakako ulaganje koje se višestruko isplati!

Nedavno ste najavili kako ćete biti prvi grad u Hrvatskoj koji je popisao i digitalizirao svu svoju imovinu. U kojoj je to fazi i koje efekte očekujete kada taj registar bude gotov?

– Sva imovina Grada nalazi se u GIS sustavu i dostupna je ne samo u preglednom smislu, već za svaku jedinicu imovine u dva klika dolazite do ugovora o stjecanju, davanju na korištenje, energetskom certifikatu (ako se radi o zgradi) i svim ostalim dokumentima koji prate bilo koju jedinicu imovine. Najvažnija vrijednost tog sustava je što omogućava da u nekoliko klikova o bilo kojoj jedinici imovine u vlasništvu Grada dobijete sve potrebne podatke ili dokumente. To značajno ubrzava procesom upravljanja imovine.

Ovih dana MIDIM-u ću predati digitalni registar nekretnina RH na području Jaske. Mislim da će to biti prvi Državni digitalni registar imovine!

Koliko pratite što se i kako radi u ostalim gradovima kada su, konkretno, pametna rješenja u pitanju i koliko ste zadovoljni kada se usporedite s njima?

– Jako me zanima što kolegice i kolege u drugim Gradovima rade. Svatko je u nečem korak ispred drugih. Ta konkurencija i svojevrsno nadmetanje dobra je i sve nas tjera na napredak. Osobno mislim da bi u uvođenju novih tehnologija trebalo biti puno više zajedničkih procesa. Tu smatram da, primjerice Udruga gradova ne igra onu ulogu koju bi trebala. Čak i mogućnosti financiranja takvih sustava nije dobro razrađena. A sva ta rješenja koštaju. Puno više bismo se generalno trebali odrediti kao društvo naprednih tehnologija.

Kakvi su planovi za dalje, koja nova pametna rješenja građani Jastrebarskog mogu očekivati u svom gradu?

– Koristimo već u značajnoj mjeri tehnološka rješenja. Slijedeći izazov će biti podijeliti ista i sa građanima, kako bismo u još značajnijoj mjeri učinili naše poslovanje još transparentnim. Takvo otvaranje prema javnosti ima i određene izazove: troškove, sigurnost podataka… Zato s tim ne žurimo, ali tražimo rješenja koja će biti primjenjiva i omogućiti stanovnicima još bolji uvid u sve procese koje Grad vodi. Vjerujem da ćemo već ove godine dio sustava učiniti dostupnim građanima. (gradonačelnik.hr)