Planiramo još niz projekata, među kojima je i povećanje sredstava za poticaje poduzetnicima, i to mi daje nadu kako ćemo učiniti ono što mi je primarni cilj – zaustaviti iseljavanje iz našeg grada i nadati se povratku obitelji koje su nažalost zbog nedostataka posla otišle

Provedba započetih projekata i priprema novih, zaustavljanje iseljavanja i podizanje kvalitete života u gradu primarni su ciljevi gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića. Kojim projektima, mjerama i na koji način ih planira ostvariti, što je dosad napravljeno i koji su planovi za iduću godinu, gradonačelnik je ispričao u intervjuu za gradonačelnik.hr.

G. Bosančić, prošlo je gotovo godinu i pol otkako ste preuzeli funkciju prvog čovjeka Vinkovaca. Kako ocjenjujete godinu iza nas, jeste li zadovoljni rezultatima i učinjenim?

– Optimističan sam i vjerujem kako je najgore vrijeme iza nas. Provodimo 15 projekata ukupne vrijednosti preko 400 milijuna kuna i teško je na mjestu prvog čovjeka grada reći jeste li zadovoljni, jer ja mislim da uvijek možemo i moramo više. Ovisim često o državi i odlukama koje sam ne donosim, znamo kako je većina sredstava ipak u središtu i kako male lokalne sredine moraju voditi veliku borbu da bi privukle investicije i ulagače, i to je posao i bitka koju moramo dobiti. Moram ovdje istaknuti kako nam je tu od velike pomoći ministrica Gabrijela Žalac, što savjetodavno i edukacijski, ali i vrlo konkretne, i zato sam jako ponosan na nju. Vjerujem kako zajedno možemo puno i uistinu vjerujem kako smo pokrenuli pozitivne trendove i kako će projekti koji su u tijeku napokon donijeti rezultate koje će konkretno osjetiti i naši građani.

Koji su to konkretno projekti?

– Kao financijsko najveći, ali i najzahtjevniji istaknuo bih projekt Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture u iznosu od 135 milijuna kuna, čime će se povećati stupanj priključenosti stanovništva na kanalizacijsku mrežu. Kako bi se Vinkovcima vratila stara slava prometnog središta Slavonije, konstantno se ulaže u unaprjeđenje prometnog sustava grada, pa će 120 milijuna kuna vrijedno ulaganje u izgradnju istočne obilaznice Vinkovaca omogućiti izmještanje teretnog prometa iz središta grada, ali i kvalitetnije povezivanje svih dijelova županije i šire. U poboljšanje prometnog sustava grada svakako pripada projekt Izgradnje nadvožnjaka na lokaciji Duga ulica – Borinačka ulica ukupne vrijednosti 80 milijuna kuna, kojeg financiramo iz EU fondova. Izvođenjem projekta omogućit će se neometani prijelaz preko željezničke pruge za osobna vozila, javni gradski prijevoz, teretna vozila te bicikle i pješake, te samim time skratiti put iz Vinkovaca do Borinaca za preko 4 kilometra. Uz sve navedeno, izgradnjom Poduzetničkog inkubatora stvaraju se bolji uvjeti za razvoj gospodarstva te otvaranje novih radnih mjesta. Investicija je to od 21 milijun kuna.
Uz razne mjere poticanja zapošljavanja, Grad Vinkovci provodi projekt Zaželi ukupne vrijednosti preko 6 milijuna kuna. Projektom se educira i zapošljava 50 žena u trajanju od dvije godine. Time se pruža pomoć za 50 obitelji koje pripadaju u skupinu najosjetljivijih građana.
Iz svega ovoga vidi se rad i četvrto mjesto na listi hrvatskih gradova s najvećim udjelom iskorištenih EU sredstava, pa smo nedavno izboru najboljih hrvatskih gradova ušli u finale u kategoriji šampioni EU fondova. U svemu navedenom važno mjesto zauzima gradska Agencija za razvoj i investicije VIA, koja je tijekom 5 godina uspješno prijavila 115 projekata ukupne vrijednosti 400 milijuna kuna.

Koje biste projekte istaknuli kao najvažnije, na što ste posebno ponosni?

– Ima nekoliko važnih stvari, ali ono što je ujedinilo Vinkovce zasigurno je povratak Općinskog suda u naš grad. To je nekako priča koja me dočekala na početku mandata i drago mi je što sam bio odlučan u nastajanju i uspio vratiti ovu važnu instituciju u grad. Poznato je kako su geografski Vinkovci središte ove županije, do sada su sve institucije bile u ovom gradu te da su Vinkovci i Županja najbolje prometno povezani s područjem županije.

Također, završetkom školske godine svaki roditelj je za svoje dijete po prvi puta dobio vaučere za sufinanciranje kupnje školskih udžbenika i pribora. Za učenike od 2 do 8 razreda u iznosu od 500 kuna, a za učenike prvih razreda srednje i osnovne škole po 1000 kuna. Povećali smo i naknadu za novorođene bebe na 2000 kuna i to je nešto što me jako veseli. Na području grada uskoro će biti i nova dječja igrališta, a posebno sam ponosan što ćemo uskoro krenuti u izgradnju igrališta koje će u potpunosti biti pristupačno i prilagođeno djeci s teškoćama u razvoju.

U 2017. godini podijeljene su i jednokratne naknade – Božićnice za umirovljenike. Podijeljeno je ukupno 618 božićnica za umirovljenike čija mirovina ne prelazi 1.500 kuna.

Kojim demografskim mjerama se borite protiv negativnih trendova?

– Od prošle proračunske godine imamo tzv. „Mjeru 1.000, 1.000, 1.000.“ Riječ je o jednokratnoj novčanoj naknadi od 1.000 kuna koja se daje za svako novorođeno dijete s prebivalištem na području Grada Vinkovaca, zatim svakom polazniku prvog razreda osnovne škole i prvog razreda srednje škole. Smatrali smo kako je riječ o određenim prekretnicama u životima djece i roditelja koje ujedno iziskuju i dodatne troškove te se obiteljima na ovaj način nastoji olakšati i pomoći. Već od ove proračunske godine ova Mjera postaje „Mjera 2.000, 1.000, 1.000“ jer smo novčanu naknadu za svako novorođeno dijete podigli na 2.000 kuna.

Naveo sam već da smo ove godine svoj djeci od 2. do 8. razreda osnovne škole sa 500 kuna sufinancirali nabavku udžbenika, radnih bilježnica i druge školske opreme.

Po pitanju visokog obrazovanja, Grad Vinkovci dodjeljuje 150 stipendija od 7.000 kuna godišnje, odnosno 700 kuna mjesečno, studentima deficitarnih zanimanja.

Uz sve navedene mjere kroz projekte energetske obnove radimo i obnovu vrtića, škola i ulažemo sredstva u obnovu dječjih igrališta koja su u lošem stanje te takvim pristupom nastojimo poboljšati uvjete i kvalitetu života našoj djeci.

Koji su veći projekti još u planu?

– Planiramo još niz projekata i to mi daje nadu kako ćemo učiniti ono što mi je primarni cilj – zaustaviti iseljavanje iz našeg grada i nadati se povratku obitelji koje su nažalost zbog nedostataka posla otišle. S druge strane, treba biti realan jer ulaskom u Europu migracije mladih promjena su koja se morala očekivati i koja će biti izražene uvijek, no važno je da nam se mladi ako i odu u Europu obrazovati se i usavršavati na kraju ipak vrate i obitelj zasnuju u našem gradu i da im ovdje bude osigurana budućnost. To ćemo moći kada se gospodarstvo pokrene u potpunosti, a s obzirom na pozitivne pomake nadam se kako će uskoro i to vrijeme doći.

Kojim mjerama potičete gospodarstvo i kakvi su efekti?

– Grad Vinkovci sufinancira troškove otvaranja obrta fizičkim osobama koje imaju prebivalište na području grada Vinkovaca u najvišem iznosu do 2.000 kuna, odnosno troškove osnivanja trgovačkih društava sa sjedištem na području grada Vinkovaca u najvišem iznosu do 2.500 kuna. Isto tako, među prvima smo, još prošle godine, donijeli odluku po kojoj svi investitori koji na području Vinkovaca grade gospodarsko-poslovne objekte i objekte poljoprivredne namjene plaćaju komunalni doprinos od samo jedne kune po prostornome metru.

Spomenuo sam izgradnju poduzetničkog inkubatora s kojim želimo omogućiti kvalitetne uvjete i potaknuti prije svega mlade da se bave poduzetništvom i da započnu svoj poduzetnički pothvat u Vinkovcima. Kombiniranjem poticajnih mjera sa lokalne razine i nacionalne razine kroz samozapošljavanje moguće je pokrenuti posao puno jednostavnije i sa manje početnog kapitala.

Grad Vinkovci sudjeluje u Programu “Kreditom do uspjeha 2014.”, Mjera 1. “Kreditom do konkurentnosti” u suradnji s Vukovarsko – srijemskom županijom i Ministarstvom poduzetništva i obrta. Navedenim Programom subvencionira se kamata na poduzetničke kredite, a Grad se obvezao subvencionirati kamatu na poduzetničke kredite u visini 2 % za projekte iz proizvodne djelatnosti, odnosno u visini 1 % za projekte iz uslužne djelatnosti.

Planirate li u proračunu za 2019. neke promjene na tom planu?

– Za narednu godinu pripremamo “Program razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području grada Vinkovaca” koji će sadržavati konkretne mjere za provođenje istog. Trenutno smo u fazi pripreme programa i vrlo brzo ćemo ga prezentirati javnosti. Predviđena sredstva za provođenje Programa bit će značajno veća od sredstava u 2018. godini.

Koliko ste, s obzirom na sastav i odnos snaga, zadovoljni radom i funkcioniranjem Gradskog vijeća?

– Politika mora biti u službi građana i moram reći kako naše vijeće, koje čine sve političke opcije, vrlo konstruktivno radi. Nikada nisam gledao tko nešto predlaže ako su prijedlozi konstruktivni i donose boljitak treba ih podržati. Uvijek pozivam sve za stol i idemo raditi, nema ništa od politiziranja i političkih igrica, samo projekti, projekti, projekti.. Drugo me ne zanima. Zato hvala svima na podršci i na konstruktivnim kritikama i prijedlozima. Želim samo da u idućoj proračunskoj godini vidimo rezultate svega na čemu danas radimo, i optimističan sam jer ovaj smjer mora dovesti do rezultata. U to sam uvjeren i neću odstupiti od toga zbog nikoga i ničega. Kada je u pitanju pokretanje grada, podrška poduzetničkim idejama i zaustavljanje iseljavanja, mora se naći rješenje i način, te donijeti mjere i odluke ma kako one teške bile. Vjerujem kako sam pokazao da sam spreman na to. (gradonačelnik.hr)