Stabilnost, sigurnost i socijalna osjetljivost su načela kojih se pridržavamo i koja će nam omogućiti stvaranje grada jednakih mogućnosti za sve. Umag je danas moderna urbana sredina u kojoj je ugodno i sigurno živjeti, grad koji raste i skrbi o najranjivijim skupinama te svojim stanovnicima pruža najviše standarde, od predškolskog obrazovanja, pa sve do visokog školstva, zapošljavanja i kvalitetnih umirovljeničkih dana. Želja je da tako i ostane, odnosno da zajedno sa svojim sugrađanima živimo i koristimo prednosti grada po mjeri svih nas.

Osim što je po brojnim istraživanjima jedan od uspješnijih gradova u Hrvatskoj, Grad Umag u 2017. će ostati upamćen kao prvi grad koji je osigurao besplatne vrtiće za svoju djecu. Kakvi su im planovi za 2018., koji su ključni projekti i što građani Umaga mogu očekivati u idućoj godini, razgovarali smo s gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom.

G. Bassanese, kraj godine je vrijeme podvlačenja crte i rezimiranja svega napravljenog u proteklom periodu. Kako biste ocijenili 2017. godinu u Gradu Umagu, koliko ste zadovoljni onim što ste realizirali i koje biste projekte istaknuli kao najznačajnije i građanima najkorisnije?

– Godina koja je na izmaku bila je zahtjevna i puna izazova, no naposljetku vrlo uspješna. Smatram kako su najbolji rezultati rada zapravo naša dovršena djela, odnosno realizirani projekti. Od ekološki održivih rješenja, pa sve do skrbi za mališane, mlade i umirovljenike, infrastrukturnih rješenja i grada jednakih mogućnosti za sve, Umag zasigurno prednjači na listi gradova s najkvalitetnijim uvjetima života. Ovu smo godinu započeli jačanjem socijalne i demografske politike uvođenjem usluge potpuno besplatnih vrtića za svu djecu Umaga. No, što je još vrijednije, jest da nema liste čekanja i da su svi vrtići u vlasništvu grada novi ili rekonstruirani, te da imamo najviše pedagoške standarde. Time smo još jednom visoko podignuli ljestvicu i nacionalne standarde te dali jasan odgovor na gradsku demografsku politiku. Nadalje, započeli smo s realizacijom projekta izgradnje srednje škole te nastavili s energetskom obnovom zgrada osnovnih škola. Kao socijalno osjetljivi grad, obiteljima slabijeg imovinskog stanja dodijelili smo četiri nova stana. Pedeset umaških mladih obitelji dobilo je ključeve svog novog doma zahvaljujući trećoj izgrađenoj zgradi u okviru Programa društveno poticane stanogradnje. Nastavili smo sa sustavnim ulaganjima u poduzetničke zone, a prvi smo grad u Istarskoj županiji i šesti u Republici Hrvatskoj u povlačenju i korištenju fondova Europske Unije. Upravo smo zahvaljujući navedenim fondovima među prvima realizirali projekt sanacije odlagališta komunalnog otpada. U okviru komunalne infrastrukture, sustavnim planiranjem stvorili smo sigurnu i održivu mrežu prometnica, biciklističkih i pješačkih staza koja odgovara najvišim standardima.

Ovu ćemo godinu pamtiti i po dvije zaista prestižne nagrade. Krajem ožujka proglašeni smo „gradom sinergije“ u okviru suradnje s državom koja je omogućila realizaciju projekta, dok smo 6. prosinca u Europskom parlamentu u Bruxellesu svečano proglašeni Europskim gradom sporta za 2018. godinu.

Dakle, svakako mogu reći da je 2017. godina bila uspješna te da sve što je do sada učinjeno predstavlja dodatni motiv da nastavimo u smjeru razvoja još boljeg i ljepšeg Umaga.

Izglasan je Proračun Grada Umaga za 2018. godinu. Koji su ključni planovi i projekti za iduće razdoblje i kakva je suradnja u Gradskom Vijeću??

– Na sjednici Gradskog vijeća održanoj 15. prosinca Proračun Grada Umaga izglasan je gotovo jednoglasno, odnosno sa 16 od ukupno 17 glasova. Navedeno dokazuje kako je kvaliteta proračuna i suradnja u Vijeću dobra te kako su vijećnici, neovisno o političkom opredjeljenju, odlučili podržati proračun koji je socijalno osjetljiv, transparentan i usmjeren na kontinuirani razvoj grada, odnosno na zadovoljenje potreba naših građana. Proračun Grada Umaga će u 2018. godini iznositi 172.555.000 kuna, a riječ je o jednom od najboljih Proračuna u povijesti, čime nastavljamo započete projekte te otvaramo vrata novima. Nastavit ćemo s izgradnjom poduzetničke zone, novog gradskog trga, prometnica s biciklističkim stazama, POS stanova za mlade, sportske zone, gradskog parka Humagum te uređenjem gradskih plaža, luke, naselja, gradske tržnice. Ujedno, nastavljamo i s provođenjem projekata „Umag:Smart city-Green City 2010.-2020.“ i „Umag grad djece 2010.-2020.“ u okviru kojih predviđamo sanaciju odlagališta (zapadni dio), izgradnju sustava kanalizacije i odvodnje, izgradnju nove područne škole i vrtića, rekonstrukciju centralnog vrtića i druge projekte. Valja napomenuti kako smo u posljednjih nekoliko godina obilježili značajan rast prihoda temeljen na valorizaciji imovine, strateškim investicijama i uvođenju inovativnih socijalnih mjera kojima stvaramo grad jednakih mogućnosti za sve naše sugrađane.

U kojoj je fazi projekt srednje škole u Umagu i hoće li se Županija ipak uključiti u njegovu realizaciju?

– Iako je izgradnja srednje škole u ingerenciji osnivača, odnosno Istarske županije, uslijed višegodišnjih odbijanja od strane nadležnih županijskih tijela, odlučili smo samostalno pokrenuti projekt izgradnje srednje škole u Umagu jer je to želja i potreba naših sugrađana. Srednja škola u Umagu gradit će se u dvije faze. U okviru prve faze, postupkom legalizacije, srednja škola već je dijelom izgrađena, dok su ostali dijelovi građevine u tijeku projektiranja. Prva faza prostirat će se na tri etaže ukupne površine od 2600 m2 te će omogućiti redovno funkcioniranje ustanove. Drugu fazu izgradnje pokušat ćemo dogovoriti sa Županijom, odnosno osnivačem, iako je amandman kojeg smo poslali Županu, kao jedinom ovlaštenom predlagatelju, ove godine ponovno odbijen.

Izgradnju prve faze srednje škole financirat će Grad Umag, samostalno. Očekujemo da ćemo do kraja 2017. godine nastaviti s realizacijom izgradnje, a dovršetak je planiran 2019./20. godine.

Valja napomenuti kako je za izvršenje aktivnosti vezanih za odgoj i obrazovanje, od predškolskog odgoja pa do obrazovanja građana treće dobi, Grad Umag u 2016. godini utrošio 57 milijuna kuna, odnosno 36,76% svog proračuna. Riječ je o udjelu koji nas, sukladno javno provedenom ispitivanju, svrstava daleko iznad standarda Hrvatske i Europe. Trenutno Grad sufinancira i prijevoz 410 učenika srednjih škola (750.000 kn godišnje), dok država za sufinanciranje prijevoza izdvaja 1.650.000 kn. Usporedbe radi, Županija, koja je osnivač srednjih škola, ne izdvaja ni 1 kunu u te svrhe.

Obrazovanje je temeljni zalog za budućnost i demografsku obnovu svakoga grada, županije ili države. Nažalost, u mnogim se gradovima i naseljima škole zatvaraju zbog nedostataka učenika, dok mi koji imamo učenike, dakle potrebu i želju, ne možemo izgraditi srednju školu zbog nedostatka volje Istarske županije. U sustavu obrazovne politike, od posebnog je značaja razumijevanje i prihvaćanje potreba građana kao osnove za efikasan sustav. Želim svom gradu osigurati perspektivnu budućnost, a to svakako uključuje i srednju školu.

Umag je, prema analizi FINA-e, među najuspješnijim hrvatskim gradovima po rezultatima poduzetnika. Kojim mjerama potičete poduzetništvo i planirate li neke inovacije i promjene na tom planu?

– U cilju kontinuiranog razvoja poduzetništva, usvojili smo godišnje programe poticanja gospodarstva Grada Umaga kojima je predviđena dodjela financijskih sredstva u vidu nepovratne potpore i subvencije novoosnovanim trgovačkim društvima i obrtima te poduzetnicima za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata. Ujedno, Grad Umag subvencionira ulaganja u standarde kvalitete, troškove polaganja stručnih i majstorskih ispita, prekvalifikacije i doškolovanja nezaposlenih osoba. Također, radi poticanja i unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i ruralnog prostora, usvojen je Program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju kojime se sufinanciraju troškovi stručnog nadzora i sustava ocjenjivanja sukladnosti u ekološkoj proizvodnji, događanjima koje doprinose promicanju poljoprivredne proizvodnje, ribarstvu, marikulture i ruralnog prostora, aktivnosti udruga i poljoprivrednih zadruga i slično. Nadalje, kako bi našim gospodarstvenicima osigurali lakše uvjete privređivanja u predsezoni, Grad Umag je odlučio smanjiti mjesečne zakupnine gradskih poslovnih prostora za 20%, i to od 1. siječnja do 31. svibnja tekuće godine. Ovakve mjere imaju široku gospodarsku, socijalnu i društvenu dimenziju te pomažu lokalnim privrednicima, ujedno pokretačima gospodarstva u našem gradu. U 2018. godini spremamo se na inovativne i nadasve pozitivne mjere kojima ćemo uvesti nove standarde i poticaje za razvoj gospodarstva u Umagu.

Po nedavno objavljenim podacima DZS-a, Umag je jedan od gradova koji su prošle godine zabilježili rast zaposlenosti u odnosu na 2015., ali još uvijek niste dosegli razinu iz 2011. Imate li već podatke za ovu godinu, kakve rezultate očekujete?

– Prema podacima Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, stopa nezaposlenosti u Gradu Umagu u zadnjih 10 godina zabilježila je strmoglavi pad. Trenutno je stopa nezaposlenosti na području Umaga ispod prosjeka Istre i Hrvatske. Štoviše, paradoks nastaje upravo u ljetnim mjesecima, kada za potrebe sezonskih poslova u Umag „uvozimo“ radnu snagu jer nam ista nedostaje. Po tim podacima smo među vodećim gradovima u Hrvatskoj i bili bi sretni kad bi i ostali gradovi imali takve podatke. Nažalost, objavljeni podaci ne prikazuju realnu sliku, a ona je da Umagu nedostaje preko tisuću usko specijaliziranih djelatnika, većim djelom u području turizma.

Koliko u idućoj godini računate na EU fondove i koji su ključni projekti koje planirate realizirati EU sredstvima?

– Umag, kao jedini istarski grad, nalazi se u TOP 10 ljestvici gradova koji su uspješno iskoristili raspoloživa EU sredstva u okviru svojih strateških razvojnih projekta, a istim ćemo tempom nastaviti i u 2018. godini. Zahvaljujući dosadašnjem modelu suradnje Grada s državnim i europskim institucijama, Umag je postao jedan od prvih gradova koji je uspješno realizirao projekt sanacije odlagališta težak gotovo 13 milijuna kuna, a čemu je prethodila izgradnja sortirnice i pretovarne stanice u iznosu od gotovo 14 milijuna kuna. No, projekt se nastavlja i u 2018. godini kada očekujemo da ćemo EU sredstvima uspješno realizirati drugu fazu sanacije odlagališta. Nadalje, planiramo nova ulaganja u poduzetničku zonu te vjerujemo kako ćemo se i u tom segmentu moći osloniti na EU fondove. Naš je uspjeh odraz odgovornog i strateški usmjerenog upravljanja gradom te potvrda konstantnog rasta Umaga koji će se svakako nastaviti, posebice kada je u pitanju prosjek iskorištenih sredstava i fondova EU.

Kada ste preuzeli vlast u Umagu, 2009., bio je to grad u stečaju, sa „dugom“ od nevjerojatnih 110 milijuna kuna. Nakon osam godina, Umag je daleko od grada-problema, ali kao i svaki, sigurno ima svoje probleme. Kako ih planirate riješiti?

– Naslijedili smo grad u stagnaciji, bez perspektive te ga u 8 godina pretvorili u grad pokretač razvoja. Danas možemo s ponosom reći kako je naš Umag grad primjer po mišljenju struke i institucija, kako na lokalnoj, tako i na nacionalnoj razini. Umag je u 2016. godini proglašen gradom primjerom u upravljanju imovinom prema ocjeni Državnog ureda za reviziju. Primjera radi, 2009. godine imovina Grada vrijedila je 260 milijuna kuna, a 2017. godine vrijedi 1,9 milijarde kuna. Dobili smo naslov pametnog grada-grada budućnosti u kategoriji „pametniji okoliš“ te osvojili titulu „grada sinergije“. U okviru ulaganja u predškolski odgoj, prepoznati smo kao grad primjer koji prednjači po kvaliteti i predškolskim standardima, neovisno o besplatnoj usluzi u vrtićima. Nadalje, Grad Umag se nalazi među 10 najrazvijenijih gradova u Republici Hrvatskoj te je prije par tjedana proglašen i Europskim gradom sporta 2018. To je slika Umaga sada, modernog grada koji se razvija, koji ima viziju i strategiju. Naravno da je pred nama intenzivno razdoblje i da trebamo realizirati još puno projekata. Svakodnevno osluškujemo sugestije i prijedloge građana te smo svjesni da uvijek ima prostora za poboljšanje, no imamo strategiju, imamo projekte i tim kompetentnih ljudi te spremno i hrabro zajedno gradimo sigurnu budućnost.

Na kraju, koji su Vam ciljevi i vizija Umaga do kraja ovog mandata? Po čemu će Umag biti bolji i napredniji nego što je danas?

– U naredne 4 godine izgradit ćemo potrebnu infrastrukturu i nastaviti s provođenjem razvojnih projekata, čime ćemo postaviti čvrste temelje za sigurnu budućnost. Stabilnost, sigurnost i socijalna osjetljivost su načela kojih se pridržavamo i koja će nam omogućiti stvaranje grada jednakih mogućnosti za sve. Umag je danas moderna urbana sredina u kojoj je ugodno i sigurno živjeti, grad koji raste i skrbi o najranjivijim skupinama te svojim stanovnicima pruža najviše standarde, od predškolskog obrazovanja, pa sve do visokog školstva, zapošljavanja i kvalitetnih umirovljeničkih dana. Želja je da tako i ostane, odnosno da zajedno sa svojim sugrađanima živimo i koristimo prednosti grada po mjeri svih nas.