Odluku o privremenim mjerama za uravnoteženjem proračuna donio sam nakon što je predstavnička većina u Gradskom vijeću odbila prijedlog kreditnog zaduženja, kao i prodaje imovine, konkretno zgrade bivšeg dječjeg vrtića u centru Opatije, nakon čega sam s dnevnog reda povukao i rebalans Proračuna. Zakonski, privremene mjere mogu trajati najdulje 45 dana, no iduća sjednica Gradskog vijeća je sazvana za 14.11. pa se nadam da će prevladati razum i da ćemo naći zajednički jezik, kako bi građani i svi ostali proračunski korisnici nastavili nesmetano ostvarivati svoja prava.

Grad Opatija u našem je velikom izboru najboljih gradova proglašen drugim najboljim gradom u zemlji po kvaliteti života, a ušao je i u top deset u kategoriji gospodarstva. Što stoji iza ovih rezultata i koji su planovi za naredno razdoblje, pogotovo obzirom na kompliciranu situaciju u Gradskom vijeću koje je na posljednjoj sjednici odbilo izglasati rebalans proračuna kojim se osigurava dodatni novac za poticaje poduzetnicima i naknade građanima, razgovarali smo sa gradonačelnikom Ivom Dujmićem.

G. Dujmić, koliko ste Vi zadovoljni kvalitetom života u Opatiji i koliko je tu još prostora za napredak?

– Zahvaljujemo na nagradi koja nam je pripala na temelju vrlo jasno mjerljivih podataka, a između ostalog i na osnovi ankete provedene među građanima. Mene osobno, kao i moje suradnike, veseli što smo prepoznati na državnoj razini kao grad kvalitetnog života. Istina je da Opatija zbog svoje bogate povijesti, kao grad u kojem je rođen hrvatski turizam i koji su pred gotovo dva stoljeća prepoznale okrunjene glave Europe i danas može ponuditi mnogo i domaćim ljudima i turistima, no baš zbog toga život je u Opatiji ponekad i skuplji nego u drugim gradovima. Stoga naravno, uvijek ima prostora za poboljšanja i pomake unaprijed. Isto tako, nova moderna vremena donose nove potrebe građana, a grad je tu uvijek u ulozi servisa.

Na koji način i kojim mjerama Grad Opatija pozitivno utječe na kvalitetu življenja svojih građana, što biste izdvojili kao najvažnije?

– Kao što sam već više puta naglašavao, prvenstveno su tu demografske mjere za roditelje novorođene djece, poticaji za poduzetnike i za zapošljavanje te pomoć starijim građanima. Naknade za novorođenu djecu su u hrvatskom vrhu (10 tisuća kuna za prvo dijete, 15 za drugo, 20 za treće…), oslobađanje od plaćanja vrtića za drugo i svako iduće dijete u obitelji, osiguravanje besplatnih udžbenika za djecu osnovne škole, sufinanciranje udžbenika za srednjoškolce (750,00 kuna po učeniku), pomoć za umirovljenike koji imaju do 3.000 kuna mirovine (1.000 kn fin. potpore za Božić i Uskrs i 840,00 kn za dopunsko zdravstveno osiguranje). O našim građanima brinemo i nizom edukacija koje im besplatno nudimo ili primjerice subvencioniranjem preventivnih sistematskih pregleda. I aplikacija za pametne telefone Opatija City olakšala je svakodnevni život Opatijaca, njome se koriste za informiranje, plaćanje parkirnih mjesta ili prijavljivanje manjih komunalnih problema.

Imate li već sad neke konkretne planove za iduću godinu, pripremate li u novom proračunu neke nove mjere i projekte kojima bi dodatno podigli kvalitetu života i privlačnost Opatije kao životne destinacije?

– Sa sigurnošću mogu potvrditi da su sve poticajne mjere za građane osigurane i u proračunu za 2019. godinu. Dakle i demografske mjere i mjere za zapošljavanje i samozapošljavanje jer je ipak posao osnova da građani sami sebi osiguraju pristojan život i poticaji za umirovljenike. Novost, koju je Gradsko vijeće izglasalo na posljednjoj sjednicu, su poticaji za gradnju ili renoviranje stambenog prostora za mlade Opatijce kojima ih želimo potaknuti da ostanu u svom gradu. Riječ je o financijskoj potpori u visini 100 posto iznosa troškova komunalnog doprinosa za izgradnju, dogradnju ili rekonstrukciju stambenog prostora za osobe do navršenih 45 godina starosti , koje stanuju na području Opatije barem 18 godina. Za samca maksimalna stambena površina koju ćemo osloboditi komunalnog doprinosa iznosi 100 četvornih metara, a za svakog dodatnog člana obitelji još 20 četvornih metara više. Uvjet je da ta osoba nema u vlasništvu odgovarajući stambeni prostor.

Osim po kvaliteti života, Grad Opatija ušao je među najbolje gradove i u kategoriji gospodarstva. Koliko ste zadovoljni poduzetničkom slikom grada?

– Raduje nas trend povećanja broja obrta u Opatiji što je dobrim dijelom i rezultat mjera pomoći kod otvaranja obrta i zapošljavanja. U devet mjeseci ove godine u Opatiji je otvoreno 45 novih obrta, a tijekom prošle 2017. godine njih 52. Najveći broj novootvorenih obrta bavi se uslužnim i intelektualnim djelatnostima (ove godine njih 16) te ugostiteljstvom i turizmom ( u 2018. novih 14). Ukupno je na području Grada Opatije trenutno registrirano 314 obrtnika, dok je u isto vrijeme prošle godine bilo njih 281.

Podsjetimo, Grad Opatija daje jednokratne poticaje od 10 tisuća kuna ili 12 mjesečnih po 2 i pol tisuće za sve novoosnovane tvrtke i obrte ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva (jednokratni poticaj od 6 tisuća kuna ili 12 mjesečnih od po tisuću kuna). Ove godine su ukupno ugovorena 32 poticaja za poduzetnike, a do rujna su podnesena 52 zahtjeva, dok ih je cijele prošle godine ugovoreno 28, a primjerice 2012. njih svega 10. Osim toga očekujemo i nove poduzetničke investicije u povećanje kvalitetnih smještajnih kapaciteta u turizmu. Naše je strateško opredjeljenje daljnji razvoj Opatijske rivijere kao destinacije, ali naravno imperativ je održivi razvoj.

Koliko ste ove godine izdvojili za poduzetnike i koje mjere su najpopularnije?

– U Proračunu za 2018. planirali smo 800 tisuća kuna za poduzetništvo, što je do rujna potrošeno te smo planiranim rebalansom u tu namjenu namjeravali usmjeriti još 350 tisuća kuna. Sve su naše mjere pobudile interes poduzetnika, u prvom redu za zapošljavanje djelatnika koji imaju prebivalište na području Grada Opatije te za pokretanje novih tvrtki ili obrta. Osim toga Grad ni ove godine nije uveo plaćanje poreza na potrošnju i tako olakšao poslovanje gospodarskim subjektima, ponajprije ugostiteljima, koji bi da je porez uveden u gradsku blagajnu morali uplatiti oko 3 milijuna kuna.

Koliko ste zadovoljni efektima ovih mjera i planirate li neke novosti u tom području?

– Pomoć gospodarstvu u 2019. osjetit će se novim mjerama u vezi plaćanja komunalnog doprinosa i spomeničke rente, Nacrti odluka kojih su upravo na javnom savjetovanju. Planiramo djelomično oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa čija je osnovna svrha poticanje izgradnje hotela, apartmana i kuća za odmor s pet zvjezdica kao i rekonstrukcija građevina za smještaj gostiju, radi povećanje kategorizacije na 4 ili 5 zvjezdica. Obveznik bi se oslobodio plaćanja komunalnog doprinosa u 20%-tnom iznosu za izgradnju građevine s 5 zvjezdica ili za rekonstrukciju građevine kojoj se povećava kategorizacija na 5 zvjezdica, odnosno u 10%-tnom iznosu komunalnog doprinosa za rekonstrukciju građevine kojoj se povećava kategorizacija na 4 zvjezdice.

Predložili smo i djelomično oslobađanje od plaćanja spomeničke rente za hotelijere, na način da se potiču one hotelske kuće koje preko cijele kalendarske godine u interesu grada Opatije održavaju svoje hotele otvorenima, barem 11 mjeseci neprekidno.

Obveznici spomeničke rente koji su vlastitim sredstvima izveli radove uređenja fasade i/ili krovišta zgrade u njihovom vlasništvu bili bi oslobođeni plaćanja do vrijednosti izvršenih radova koji su okončani u prethodnoj kalendarskoj godini, ali najviše do petogodišnjeg iznosa rente, a u slučajevima da je u radovima uređenja fasade i krovište participirao Grad Opatija onda do najviše trogodišnjeg iznosa spomeničke rente.

Isto tako, obveznicima spomeničke rente koji su radove na uređenju fasade i krovište izveli od 01. prosinca 2006. godine omogućili bi da budu oslobođeni plaćanja spomeničke rente do visine izvedenih radova.

U proračunu za ovu godinu ste znatno povećali sredstva za građane i poduzetnike, no trenutno je dosta toga u pitanju zbog odbijanja rebalansa proračuna u Gradskom vijeću, zbog čega ste uveli i privremenu mjeru obustave proračuna. Što to konkretno znači i kakva je trenutno situacija u Gradu?

– Činjenica je da smo u Proračunu za 2018. osigurali milijun kuna za naknade za novorođene kao i 800 tisuća kuna za poticaje u zapošljavanju i za otvaranje tvrtki i OPG-ova. Na našu sreću, u Opatiji je rođeno dovoljno djece i otvoreno novih radnih mjesta da su sva ta sredstva do sada podijeljena. Dva i pol mjeseca prije kraja godine, jedino rebalansom Proračuna možemo osigurati dodatne novce, za što smo planirali još 300 tisuća kuna za novorođene i 350 tisuća za gospodarstvo. Dok se rebalans ne usvoji, mi ni zakonski sredstva građanima ne možemo isplatiti. Odluku o privremenim mjerama za uravnoteženjem proračuna donio sam nakon što je predstavnička većina u Gradskom vijeću, na posljednjoj sjednici 2. listopada, odbila prijedlog kreditnog zaduženja, kao i prodaje imovine, konkretno zgrade bivšeg dječjeg vrtića u centru Opatije, nakon čega sam s dnevnog reda povukao i rebalans Proračuna. Kao odgovornom obnašatelju izvršne vlasti, privremene mjere su mi preostali zakonski izbor kako bih osigurao ravnotežu Proračuna za ovu godinu. Ponavljam još jednom, činjenica je da je u izvornom Proračunu za 2018. godinu za koji je glasala i predstavnička većina bila stavka o prodaji stare zgrade dječjeg vrtića, kad se djece presele u novi. Promijenivši mišljenje po tom pitanju, oni su izazvali sadašnju situaciju da Proračun za 2018. nije uravnotežen. Zakonski, privremene mjere mogu trajati najdulje 45 dana, no predsjednik Gradskog iduću je sjednicu Gradskog vijeća sazvao za 14.11. pa se nadam da će prevladati razum i da ćemo naći zajednički jezik, kako bi građani i svi ostali proračunski korisnici nastavili nesmetano ostvarivati svoja prava.

Što će se dogoditi ako rebalans ne prođe ni na idućoj sjednici GV-a?

– Ako se rebalans Proračuna za 2018. i ne usvoji, ostaje na snazi važeći Proračun. Sva prava građana već su ugrađena u Prijedlog proračuna za 2019. godinu. Dakle, građani će financijske poticaje za svoja stečena prava dobiti sa zakašnjenjem, u tom slučaju, jer se sve demografske, socijalne i gospodarske potpore nastavljaju i u 2019.

S obzirom na cijelu ovu situaciju i probleme koje imate oko rebalansa, što očekujete kada je donošenje proračuna za 2019. u pitanju?

– Izrada Proračuna za 2019. je pri kraju. Ponavljam, svi poticaji za građane ostaju ugrađeni u proračun, pa će se morati smanjivati neki drugi rashodi Proračuna. Građane nećemo opteretiti nikakvim novim poreznim nametima niti poskupljenjem komunalnih usluga. Proračun ću kroz deset dana javno predstaviti.

U kojoj mjeri i na koji način su građani uključeni u odlučivanje o raspodjeli gradskog novca?

– Građani Grada Opatije su, kao i u svim lokalnim samoupravama, uključeni kroz zakonski obvezna savjetovanja s javnošću, iako moram reći da je odaziv na njih, mada su svi podaci javno dostupni i transparentni, izrazito slab. Građani su uključeni u odlučivanje i kroz rad svojih Mjesnih odbora. Opatija ima 15 Mjesnih odbora i putem njih građani mogu najizravnije sudjelovati u donošenju odluka. Građani se sa svojim prijedlozima vrlo često javljaju gradskoj upravi, a i vrijeme koje imam predviđeno za prijem građana uvijek je ispunjeno. Naravno sve se želje ne mogu ispuniti, ali važno je da su građani aktivni.

Ne bude li blokade od strane GV-a, što građani mogu očekivati u idućoj godini, koji će biti ključni projekti u Opatiji?

– Ne očekujem blokadu, smatram da će razum prevladati te da predstavnička većina neće izazvati nove izbore za Gradsko vijeće. Time bi se izgubilo i do pola godine dragocjenog vremena.

Ključni projekti u idućoj godini su oni već odobreni u sklopu Riječke aglomeracije: uređenje parka i Ville Angioline, u kojoj se nalazi Hrvatski muzej turizma. Riječ je o jednoj od najpoznatijih opatijskih lokacija. Nastavljamo s uređenjem Amerikanskih vrtova. Riječ je o prekrasnom budućem botaničkom vrtu s izuzetnim pogledom na Kvarner koji se prostire na 8426 metara četvornih. Mogu najaviti i uređenje šumske Šetnice Carmen Sylve, koju smo isto kandidirali na natječaj Ministarstva poljoprivrede. I ona će biti u potpunosti uređena, bit će postavljena kompletna turistička signalizacija, klupe, koševi za smeće. Vrlo skoro će opatijski gosti, kao i svi građani Opatije, moći uživati, ne samo u plavoj-morskoj, već i u našoj predivnoj zelenoj Opatiji, što je sve prema planu realizacije naše usvojene Strategije razvoja Opatije. U planu je i uređenje plaže Črnikovica, te oslobađanje dijela trga Slatina od benzinske postaje, što je korak bliže ka uređenju atraktivnog središta grada. (gradonačelnik.hr)