Moja primanja kao gradonačelnika bit će 3.500 kuna mjesečno, što je 60% manje od plaće bivšeg gradonačelnika koja se kretala oko 9.000 kuna ovisno o mjesecu. Moj zamjenik je u cijelosti volonter bez ikakve naknade i tako će biti do kraja mandata. Držimo do onoga što kažemo, pa smo se tako odrekli službenih mobitela i dnevnica na službenim putovanjima, kaže Dalibor Bišćan

Novi gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan (27) najmlađi je gradonačelnik u ovom mandatu, a sudeći po njegovim izjavama, nakon preuzimanja dužnosti suočio se sa jednom od težih situacija u kojoj se gradonačelnik može naći. Od svog prethodnika Tomislava Paunovića naslijedio je grad u dugovima, bez prihoda, pred blokadom… Točnu financijsku sliku trenutno utvrđuju revizori, a s novim gradonačelnikom razgovarali smo o tome kako i na koji način planira izvući Grad iz ove situacije.

G. Bišćan, jedan ste od gradonačelnika koji su, po preuzimanju dužnosti, zatekli katastrofalnu financijsku situaciju u Gradu. Naveli ste da je grad pred blokadom, bez prihoda, nemate novca ni pripremu projekata kojima bi mogli povući sredstva iz EU fondova… Jeste li, prije preuzimanja dužnosti očekivali ovakvu situaciju ili Vas je ona šokirala?

– Situacija koju smo zatekli je teška i vjerujem da su svi svjesni toga i da razumiju koliko vremena, energije i rada nam je potrebno da se vratimo u koliko toliko održivo stanje. Preuzimanjem dužnosti očekivao sam tešku situaciju, ali ne i da će bivša vlast odmagati i stavljati nas u još težu situaciju stvaranjem novih zaduženja i obveza. Cijelo vrijeme pružam ruku prijateljstva, ali mi se i dalje odmaže u radu i pokušava me oblatiti, a mišljenja sam da u ovako malome gradu nema više mjesta takvoj politici. Stvaraju se poteškoće za grad od strane bivše vlasti preko gradskih tvrtki kao da ne žive u ovome gradu i nije ih briga za ostale građane.

Kakva je točno situacija sa gradskim financijama, koliki su iznosi duga i blokada i kako će Grad uopće u toj situaciji funkcionirati?

– Točnu situaciju financija ćemo imati nakon revizije, svaki dan nam dolaze novi računi, čak iz 2. i 3. mjeseca u pozamašnim iznosima. Iznos obveza i prekoračenja je 7.640.063,25, toliko nam treba da bi bili na „pozitivnoj nuli“. U prošlim mandatima je prodano 6.964.000 gradske imovine, što je loš način na koji su se plaćali troškovi Grada.

Da, situacija je jako teška jer nemamo vlastite prihode, i zato su nam nova zaposlenja prijeko potrebna, na taj način možemo ostvariti prihod.

Ima li tu, po Vama, elemenata kaznene odgovornosti?

– Postoji puno elemenata kaznene odgovornosti, ali se time ne planiram baviti. To ostavljam nadležnim službama, jer smatram da su nam građani dali povjerenje da zaustavimo propadanje grada i postavimo zdrave temelje. Sve svoje vrijeme i energiju ulažem i ulagati ću da se pokrenemo iz ove učmalosti.

Proteklih tjedana održali ste čitav niz sastanaka u ministarstvima, sa poduzetnicima… Nazire li se iz svega toga neki pozitivan rezultat?

– Tako je, svaku priliku koju imam za sastanak u ministarstvu ili poduzetnicima odmah se odazivam i dogovaram koji god dan i doba dana bilo. Neke smo stvari već uspješno riješili, ali da bi imali vidljive rezultate treba vremena.

Imate li plan, na koji način se izvući iz ovako loše situacije i stvoriti neke prihode koji će ubuduće puniti proračun?

– Bez građana grad ne može opstati, sve pozivam da dođu živjeti u naš grad, a mi ćemo raditi da se stvore povoljni uvjeti poduzetnicima kako bi otvarali radna mjesta. Zajedno sa građanima ne vidim nepremostivi problem.

Hoće li biti smanjenja plaća i otkaza u gradskoj upravi i poduzećima?

– O smanjenjima plaća i otkazima ne razmišljam, čekamo rezultate revizije i nakon toga ćemo donositi odluke.

Najavili ste da ćete zbog financijske situacije volontirati uz naknadu, a Vaš zamjenik bez naknade. Koliko dugo mislite da će to potrajati?

– Da, moja primanja kao gradonačelnika nakon odluke na vijeću biti će 3.500 kuna mjesečno, što je 60% manje od plaće bivšeg gradonačelnika koja se kretala oko 9.000 kuna ovisno o mjesecu. U godinu dana u bruto iznosu to je 120.000 kuna uštede kojom želim pomoći mladim obiteljima u nabavci školskog pribora. Moj zamjenik je u cijelosti volonter bez ikakve naknade i tako će biti do kraja mandata. Držimo do onoga što kažemo, pa smo se tako odrekli službenih mobitela i dnevnica na službenim putovanjima.

S druge strane, Vaši prethodnici, koji su Grad doveli u ovu situaciju, su odlučili iskoristiti pravo na šest mjeseci naknade plaće. Kako komentirate tu situaciju?

– Da, prvi dan nakon izbora su podnijeli zahtjev da koriste pravo na plaće šest mjeseci, tim potezom sam nakon svega razočaran, jer znaju koliko sve nas to opterećuje, dok s druge strane imaju priliku za druge prihode potrebne za egzistenciju.

Izjavili ste da zbog činjenice da bivši gradonačelnik i njegov zamjenik koriste još šest mjeseci gradsku plaću, nemate novca za stručnjake za EU fondove. Jeste li pronašli neko drugo rješenje za taj problem, hoćete li moći krenuti u izradu EU projekata?

– Dok ne budemo imali novac za stručnjake za EU fondove, osobno pratimo sve natječaje, a za pripremu tražimo pomoć prijatelja koji su u tome poslu, kako bi se mogli pripremiti i da nas usmjere na otvorene natječaje.

Kakva je demografska slika Kostajnice i koji je Vaš plan za zaustavljanje iseljavanja i zadržavanje mladih ljudi? Neki Vaši kolege startali su sa najavama i odlukama o povećanju naknada za bebe, besplatnim vrtićima i sličnim mjerama… Koji je Vaš plan kad su demografija i natalitet u pitanju?

– Demografska slika Grada je jako loša i imamo veliki odlazak stanovništva. Plan nam je aktivno uključiti mlade u rad Grada i podržati ih u njihovim idejama. Mlade obitelji ćemo pomagati koliko nam mogućnosti budu dopuštale. Za zaustavljanje trenda odlaska smatram da su radna mjesta prioritet.

Na koji način planirate potaknuti gospodarstvo u Gradu, pripremate li neke posebne mjere za stimuliranje poduzetnika?

– Gospodarstvo planiramo potaknuti preko vanjskih investitora i poduzetnika koji će otvarati nova radna mjesta.

U čemu vidite razvojni potencijal Kostajnice i kako ga planirate iskoristiti?

– Razvojni potencijal Grada vidim u turizmu, čistoj i ekološkoj proizvodnji. Mi smo na samo 90 km od glavnog Grada Zagreba i mislim da imamo što ponuditi turistima. Imamo čistu i nezagađenu okolinu, mali smo i ne možemo proizvesti kvantitetu, ali zato imamo sve predispozicije da proizvedemo kvalitetno i po tome se istaknemo.

Koja je Vaša vizija Kostajnice za četiri godine? Može li ona postati grad sa stabilnim i pozitivnim financijama?

– Svakako mislim da ćemo u četiri godine uspjeti sanirati zatečeno stanje i postaviti zdrave temelje za razvoj. Kako sam već spomenuo, pratit ćemo trend a to je zdrava hrana i ekologija, na što se sve veže turizam. To je generator koji će pokrenuti ostale stvari u gospodarstvu.

Na kraju, najmlađi ste hrvatski gradonačelnik, a i po izbornom rezultatu spadate u najuspješnije i najpopularnije. Što mislite da su građani prepoznali u Vama?

– Nezahvalno je pričati o sebi, to ću ostaviti drugima. Kao gradonačelnik ću se ponašati kao i prije izbora, da sa svakim sugrađaninom imam korektan i pošten odnos. Kao i svatko imam mane i mislim da se trebamo dokazivati radom i rezultatima, a ne time sviđa li nam se netko ili ne. Kandidirao sam se da zajedno napravimo promjene i kvalitetniji život svih nas u Gradu.

Gdje se vidite za deset godina, još u Kostajnici ili u nacionalnoj politici?

– Za deset godina se vidim u poduzetničkim vodama, nadam se u svome gradu Hrvatskoj Kostajnici, ali ne znam gdje će me životni put odvesti. (gradonačelnik.hr)