Oroslavje je među vodećim gradovima za život mladih zbog niza demografskih mjera te dobrih gospodarskih pokazatelja. Grad ove godine ima rekordan proračun od preko 40 milijuna kuna, radi se na nizu projekata važnih za građane, među kojima je dogradnja vrtića, ujedno je povećano subvencioniranje plaćanja boravka u vrtiću, povećane su stipendije školaraca, udjel u plaćanju školskog obroka… Iz EU fondova aplicirano je 15 milijuna kuna koji će pomoći u realizaciji projekata, a u pripremi je dodatnih 18 milijuna za nove projekte.

Gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak kaže da je i nadalje cilj prilagođavati Grad kako bi mladi ostajali, ali i dolazili, a da su na dobrom putu, pokazuje broj od 240 novoprijavljenih mladih osoba u godinu dana.

Dvije su godine mandata za vama i puno projekata…Koje najvažnije možete izdvojiti za Grad, od onih u pripremi do realiziranih?

– Izdvojio bih rekonstrukciju i proširenje dječjeg vrtića „Cvrkutić“,  rekonstrukciju društvenog i vatrogasnog doma Stubička Slatina,  izgradnju nove školske Sportske dvorane, modernizaciju i rekonstrukciju javne rasvjete i uvođenje besplatne širokopojasne bežične internet mreže na javnim prostorima u gradu, izgradnju reciklažnog dvorišta, obnavljanje Doma kulture i izgradnju biciklističke staze… Upravo su započeli radovi na uređenju Doma kulture, za koji dan se kreće s izgradnjom kružnog toka u samom centru grada ispred crkve u suradnji sa Županijskom upravom za ceste KZŽ, sredinom osmog mjesec postavit ćemo «kamen temeljac» za izgradnju novih sportskih prostorija za nogometni klub i svakodnevno nastavljamo uređivati gradsku infrastrukturu …

Koliki će nakon dogradnje biti kapacitet vrtića?

– Projekt je vrijedan oko 5,5 milijuna kuna, obuhvaća proširenje i adaptaciju vrtića, a nakon dogradnje imat će uz prijeko nužnu zakonsku komponentu u vidu zadovoljavanja svih potrebni standarda za predškolski odgoj i povećani kapacitet za 30- 40 mališana.

Ove ste godine roditeljima djece vrtićanaca povećali udio sufinanciranja od grada. Koliko?

– Gradsko vijeće Oroslavja na svojoj je sjednici donijelo odluku o povećanju gradskog udjela u sufinanciranju boravka djece u vrtiću sa 50 na 60%. Tako će sada po djetetu Grad plaćati 960 kuna, a roditeljima čija djeca idu u gradski Dječji vrtić Cvrkutić trošak vrtića smanjuje se za 160 kuna. Odnosno roditelji plaćaju 640 kuna za prvo dijete, za drugo 360, a za treće je besplatno. Grad smo s najjeftinijim vrtićem u Hrvatskom Zagorju.

U analizama koje provodi naš portal, uvijek ste među vodećima prema izdvajanjima za predškolsko i školsko obrazovanje.. Koje najvažnije mjere možete izdvojiti?

– Da, između ostalog i zbog toga je grad Oroslavje  proglašen najboljim malim gradom u Krapinsko-zagorskoj županiji u kategoriji obrazovanja, demografije, mladih i socijalne politike, a kao sedmi u RH.  Naime, uz najjeftiniji vrtić od svih gradova u županiji, grad sufinancira 50% cijene prehrane za sve učenike u osnovnoj školi, daje stipendije svima koji zadovoljavaju uvjete iz Pravilnika, tj. ne postoje bodovne liste, a kriteriji su deficitarna zanimanja, socijalni kriterij, kriterij uspjeha, djeca s posebnim potrebama, umjetnost i sport. Nadalje, grad sufinancira cjelodnevni boravak učenika u osnovnoj školi, sufinancira autobusni i željeznički prijevoz za učenike osnovnih i srednjih škola i studente, asistente u nastavi za dječji vrtić i osnovnu školu za djecu s poteškoćama u razvoju.

Ove godine imate rekordan proračun, a lani se je izuzetno dobro punio…

– Da, u protekloj proračunskoj godini porast izvornih prihoda grada bio je oko 2,5 milijuna kuna u odnosu na godinu prije, a s tim novcem smo  sanirali dug iz prijašnjih godina, uložili u izradu novih projekata, gradsku infrastrukturu, subvencije trgovačkim društvima i naknade građanima i kućanstvima tj. povećali i socijalnu komponentu.

Puno je planova i na prometnoj infrastrukturu, a ove godine ste na tu temu imali i razgovor s resornim ministrom Olegom Butkovićem?

– Radni sastanak je bio na temu ‘Projekti grada Oroslavja i rekonstrukcija DC307 Mokrice – Donja Stubica’, pa je težište sastanka i stavljeno na očekivanje izgradnje te cestovne dionice. Rok početka radova trebao bi biti već u travnju 2020. godine, a kako je obećao, Hrvatske ceste  će realizacijom ovog projekta osigurati poboljšanje razine sigurnosti sudionika u prometu i to saniranjem sustava odvodnje i osnovnih elemenata ceste te izgradnjom pješačkih hodnika i biciklističkih staza. Važno je spomenuti da je vrijednost radova preko 30 milijuna kuna i da smo dogovorili i riješili nedoumice vezane uz postavljanje pločnika na jednom dijelu spomenute dionice. Također, probali smo pronaći rješenja i za poboljšanje infrastrukture u našoj Radnoj zoni kao i na ostalim dijelovima grada posebno onima koji su zahvaćeni novim investicijama.

Za projekte je sigurno važan i novac iz fondova EU, koliko je povučeno u dvije godine i koliki je iznos prijavljen za daljnje projekte?

– Trenutno je grad aplicirao na sredstva EU u iznosu od oko 15 milijuna kuna, a spremamo i nove projekte (još oko 18 milijuna kuna) i definitivno bacamo težište na povlačenje sredstava i što više izvanproračunsko financiranje velikih investicija. Što se tiče EU novca zasad su dobivena sredstva za dječji vrtić i posude za selektiranje otpada u iznosu od oko 6 milijuna kuna, a čekamo rezultate i za društveni i vatrogasni dom St. Slatina. Htio bih i naglasiti da grad Oroslavje spada u 7. skupinu po indexu razvijenosti (iznadprosječno rangirana jedinica lokalne samouprave), te joj je za razliku od mnogih drugih gradova i općina u susjedstvu onemogućeno javljanje na mnoge natječaje. Kao posljednji slučaj bih naveo natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koji je raspisao natječaj za izgradnju komunalne infrastrukture i to samo za općine i gradove do 6-te skupine indexa razvijenosti.

Grad ima i izuzetno dobre gospodarske pokazatelje…

– Osim što je naš grad jedan od 10 najboljih gradova (6. mjesto) po rastu broja obrtnika, Oroslavje  je proglašeno jednim od pet najboljih “malih” gradova u Republici Hrvatskoj po ukupnim gospodarskim pokazateljima, ujedno i najboljim u kontinentalnoj Hrvatskoj. Ta nagrada, jedna od najvećih nagrada našem gradu do sada, ponajprije je nagrada svim našim gospodarstvenicima, ali i pokazatelj da radimo dobro i da odluke koje donosimo i na gradskoj razini omogućavaju ne samo nastanak i očuvanje poduzetničke inicijative, nego i daljnji razvoj gospodarstva. Uz pozitivne statističke pokazatelje kao porast izvornih prihoda gradskog proračuna, porast zaposlenosti i doseljavanje novih stanovnika, njih 240 u prošloj godini, analizirana je i efikasnost gradske uprave, prosječni prihod po zaposlenom, udio izdvajanja bruto plaće u rashodima… Konkretnije, grad ima preko 140 poslovnih subjekata, preko 1600 zaposlenih, ostvaruje 740 milijuna kuna godišnjeg prihoda, više izvozi nego što uvozi, odnosno, 359 milijuna kuna izvozi, a 289 milijuna kuna uvozi  i uz susjedni grad Zabok ima najveću prosječnu bruto plaću od svih gradova u Županiji.

Imate i velik broj OPG-ova…

– U Oroslavju ima oko 200 OPG-ova, a proizvodnja je vezana za peradarstvo, svinjogojstvo, vinogradarstvo, voćarstvo…i njihov je potencijal velik. Proizvodnja prirodne i domaće hrane nema alternativu, a ujedno je dio turizma, ugostiteljstva ali i brendiranja grada i cijele županije. Mi imamo primjerice ponajbolje bućino ulje u RH, o kojem se piše i izvan granica zemlje.

Kojim mjerama potičete poduzetnike i poljoprivredu?

– Možda bi bilo važno istaknuti da našim obrtnicima subvencioniramo dio kamata na kredite, tako da oni otplaćuju samo glavnicu, pomažemo u  pokretanju novih investicija u gradu oslobađajući poduzetnike od plaćanja komunalnog doprinosa do 100% i komunalne naknade prvu godinu 100%, a drugu i treću 50%. Nadalje, svakom gospodarstveniku i obrtniku pristupamo i na individualni način te kroz otvorenu i transparentnu gradsku upravu odgovaramo i na pojedinačne zahtjeve shodno gradskim  mogućnostima, a tu prvenstveno mislim na rješavanje infrastrukturalnih i komunalnih potreba i prilagođavanje prostorno-urbanističkih planova. Vezano uz poljoprivredu, grad financira osjemenjivanja krmača i krava, sufinancira rad udruga kroz program razvoja poljoprivrede, održava stručne skupove i radionice na temu unaprjeđivanja poljoprivredne proizvodnje na svojem području, te planiramo sagraditi i novu gradsku tržnicu za prodaju proizvoda lokalnih OPG-ovaca, a za čiji projekt izgradnje smo se također prijavili na natječaj i izradili projektnu dokumentaciju.

Koliko ste zanimljivi ulagačima?

– Trenutačno  se u Mokricama radi  tvornica papirne konfekcije, imamo iskazan interes za izgradnju solarne elektrane, dva investitora za tvornicu za prerada drva, dva investitora za proizvodnju  stolarije, proširuju se i postojeći kapaciteti, jer i postojeće firme šire svoje kapacitete, npr. Aquafil CRO je najavio novu investiciju preko 40 milijuna kuna. Također, vidljive su i pojačane investicije u građevinskom sektoru, tj. izgradnja stambenih obiteljskih kuća i to na individualnoj razini..

Prema podacima, postajete i sve zanimljivije turističko središte..

– Nemamo more i planine, ali imamo lijep grad, prirodu, bogatu povijest, inovativnost, iznimno posječene manifestacije, odličan rad Turističke zajednice grada Oroslavja, vrijedne ugostitelje, vrhunske projekte kao npr. „Znanstveni park“ našeg oroslavčana Luke Veverca, vrijedne udruge s iznimnim organizacijskim sposobnostima i ljude koji vole svoje Oroslavje i to znaju pokazati . Velik dio toga doprinijelo je  i porastu broja noćenja u gradu Oroslavju, ali i otvaranju novih privatnih smještajnih objekata te najave novih investicija u hotelskom smještaju.

Koje ste projekte zacrtali u sljedeće dvije godine mandata?

– Posebno nas veseli projekt izgradnje biciklističke rute Oroslavje-Zabok koji je pri kraju i kojim bi spojili dva susjedna i prijateljska grada (Oroslavje i Zabok), izgradnja nove sportske dvorane, adaptacija i proširenje dječjeg vrtića i razvoj besplatne širokopojasne internet mreže u Oroslavju. Naravno, želimo ispuniti i sva ostala obećanja koje smo dali svojim građankama i građanima i učinit ćemo sve da u tome i uspijemo. Ako se mogu i našaliti za kraj, Oroslavje je manji grad po broju stanovnika, svi se međusobno poznajemo i svakodnevno komuniciramo, pa bilo koja druga opcija osim uspjeha i ostvarivanja obećanja ne bi bila poželjna niti prihvatljiva za nas koji tu živimo i donosimo odluke u našem gradu. (Lidija Kiseljak)