Povećali smo neke od dosadašnjih socijalnih mjera kao što su jednokratne pomoći umirovljenicima, naknade za novorođenčad, te smo prvi i jedini grad u Republici Hrvatskoj koji je uveo i ima pronatalitetnu mjeru darivanja opreme za novorođenčad, odnosno za prvorođeno dijete. No, nova radna mjesta su ono što našem i svakom gradu u Slavoniji treba, ona su jedan od ključnih preduvjeta za ostanak. Godinama već potičemo poduzetnike, a za ovu godinu smo, među ostalim, prijavili projekt inovacijskog inkubatora za čije pokretanje smo osigurali 7,5 milijuna kuna

Grad Slavonski Brod ove godine, zahvaljujući novom Zakonu o financiranju jedinica lokalne samouprave, ima 20 posto veće izvorne prihode nego lani, a sav taj višak usmjerit će na mjere za poboljšanje kvalitete i standarda života u gradu, kako bi u njemu zadržali mlade ljude. O ključnim projektima i planovima za 2018. razgovarali smo s gradonačelnikom Mirkom Dusparom.

G. Duspara, u 2018. godinu ste ušli s većim proračunom nego lani, čak 273,4 milijuna kuna. Koji su glavni ciljevi ovog proračuna, odnosno koji su glavni projekti na kojima ćete raditi u ovoj godini?

– Mi smo za ovu godinu u proračunu postavili jedan od najvažnijih ciljeva, a to je osigurati što povoljnije i bolje uvjete života i rada građana, kako bi se zadržalo postojeće stanovništvo i privuklo novo, s posebnim naglaskom na mlade obitelji.

S obzirom na Izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave, kojima se prepuštaju prihodi od poreza na dohodak jedinicama lokalne samouprave, Grad Slavonski Brod ima povećanje izvornih prihoda od 20 posto, i to smo odlučili utrošiti na socijalne mjere i mjere koje su usmjerene na poboljšanje demografske politike. Tako u ovoj godini planiramo izgraditi dva nova vrtića, još jednu novu školsko sportsku dvoranu te dalje raditi na energetskoj obnovi gradskih dječjih vrtića i osnovnih škola.

Povećali smo neke od dosadašnjih socijalnih mjera, odnosno naknade za novorođenčad te smo prvi i jedini grad u Republici Hrvatskoj koji je uveo i ima pronatalitetnu mjeru darivanja opreme za novorođenčad, odnosno za prvorođeno dijete.

Isto tako radit ćemo na izgradnji i drugih objekata koji su od važnosti i koristi za naše građane i grad, kao što je izgradnja novog doma za starije i nemoćne, rekonstrukcija našeg Autobusnog kolodvora, novog društvenog doma, sportskih objekata kao što je Kajak kanu-klub za vrhunske i odlikovane brodske kajakaše koji bi uskoro trebao biti završen. Uložit će se i u revitalizaciju kulturne baštine kroz uređenje i izgradnju infrastrukture brodske Tvrđave. Nastavljamo također s modernizacijom i izgradnjom novih prometnica, pješačkih staza i energetski učinkovite javne rasvjete.

Kakva je demografska situacija u Slavonskom Brodu? Na koji način i kojim mjerama se borite protiv problema iseljavanja i negativnog nataliteta?

– Grad Slavonski Brod svjestan je da samo sustavno planiranje i rad na poboljšanju uvjeta života i rada može zadržati postojeće stanovništvo i privući mlade obitelji u grad. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine, grad Slavonski Brod imao je nešto manje od 60 tisuća stanovnika. Posljednji podatci nam govore da se rađa sve manje djece, a umire nas više. Nažalost, nakon Domovinskog rata i ekonomske krize, svjedoci smo i toga da se mladi ljudi iz Slavonije iseljavaju. Mi se za naš grad trudimo stvoriti preduvjete i uvjete za razvoj sredine u kojoj bi naši građani imali kvalitetan, siguran i sadržajan život.

Proteklih desetak godina planiranje proračuna je u smislu projekata i aktivnosti usmjereno upravo tome cilju. Potrebno je istaknuti da se 75 posto proračuna Grada upravo planira za aktivnosti i projekte koji su u funkciji stvaranja boljih uvjeta za život u gradu Slavonskom Brodu. Sve naše aktivnosti mislim da donose pozitivne rezultate. No, kako bi se demografska politika unaprijedila i poboljšala, neophodno je da država shvati važnost suradnje s institucijama, odnosno država mora preuzeti inicijativu za razvitak demografske politike, kako bi sve ono što i mi činimo na razini jedinica lokalne samouprave imalo dugotrajan i potpuni učinak.

Jedan od načina na koji pokušavate zadržati mlade obitelji u gradu je i podjela besplatnih parcela za građenje. Kakav je interes, jeste li zadovoljni efektom tih mjera?

– To je jedan od naših projekata kojim nastojimo zadržati mlade stanovnike, odnosno mlade obitelji u našem gradu. Dosad smo imali četiri uspješna natječaja, koji su rezultirali potpisivanjem ugovora za izgradnju obiteljskih kuća na nekretninama u vlasništvu Grada Slavonskog Broda, a mnoge obitelji su već izgradile svoje obiteljske kuće.

Osim toga, izgradili smo krajem protekle godine dvije stambene zgrade sa stanovima također za mlade obitelji koji će se davati u najam po povoljnim uvjetima, a nakon određenog vremena, stan će se moći i otkupiti, u slučaju da je obitelj za to zainteresirana. U ovoj godini za to smo planirali 5 milijuna kuna. Zadovoljni smo jer postoji kontinuirani interes za ovakav način pomoći u stjecanju prve obiteljske nekretnine ili najma stana te nastavljamo dalje s ovim projektima i u 2018. godini. Konačno, obitelji koje izgrade svoje domove očito namjeravaju ostati i izgraditi svoj život u Slavonskom Brodu, a to nam je bio i cilj. Mislim da Slavonski Brod ostvaruje svim ovim mjerama preduvjete za dobar, ugodan i siguran obiteljski život.

DZS je nedavno objavio analizu zaposlenosti po gradovima od 2011. godine, i Slavonski Brod je među pedesetak gradova koji su u plusu. Lani ste imali 3,41 posto više zaposlenih nego prije sedam godina. Koliko ste zadovoljni tim rezultatom i hoće li on biti bolji kad izađu podaci za ovu godinu?

– Nadamo se da ćemo biti i u plusu ove godine, da će podatci pokazati da ima više zaposlenih nego prije sedam godina, no naravno, želja nam je te težimo tome da brojka bude veća od 3,41 %. Uz sve druge mjere koje Grad provodi, a koje sam prethodno spomenuo, nova radna mjesta su ono što našem i svakom gradu u Slavoniji treba, ona su jedan od ključnih preduvjeta za ostanak i osnivanje obitelji u Slavonskom Brodu. Danas se suočavamo sa situacijom da će radnih mjesta biti, ali će zbog negativnog demografskog trenda, pada nataliteta i iseljavanja te niskih plaća, pogotovo u Slavoniji naspram ostalih dijelova Republike Hrvatske, nedostajati radne snage koja bi zadovoljila potrebe tržišta rada. Nužno je da država poduzme aktivne mjere kako bi se problem počeo ozbiljnije i sustavno rješavati.

Na koji način i kojim mjerama potičete zapošljavanje i poduzetništvo? Mogu li poduzetnici u proračunu za ovu godinu očekivati više sredstava nego što im je dosad bilo na raspolaganju?

– Već dugi niz godina kontinuirano stvaramo bolje uvjete za poduzetnike, pogotovo one čije investicije donose nova radna mjesta za građane Slavonskog Broda. U skladu s tim, provodimo potpuno ili djelomično oslobađanje poduzetnika – investitora plaćanja komunalnog doprinosa i to ovisno o investicijama i broju novih radnih mjesta koje poduzetnik namjerava uložiti i otvoriti. Grad tako poduzetnike-investitore oslobađa i do 100 posto, odnosno 75, 50 i 25 posto plaćanja komunalnog doprinosa.

Što se tiče 2018. godine, kako bi kod malih i srednjih poduzetnika potaknuli razvoj inovacija, prijavili smo projekt inovacijskog inkubatora kroz ITU mehanizam, a za pokretanje tog projekta, odnosno InnoBroda, osigurali smo sredstva u visini od 7,5 milijuna kuna. Grad Slavonski Brod jedan je od sedam hrvatskih gradova koji će kroz ITU mehanizam dobiti oko 32 milijuna eura kako bi se ojačala uloga gradova kao pokretača gospodarskog i društvenog razvoja u Hrvatskoj što ćemo svakako iskoristiti jer smo dosad, naspram drugih gradova, kroz ovaj mehanizam prijavili najviše projekata.

Nastavit ćemo i s izgradnjom poduzetničkih zona, odnosno infrastrukturnim ulaganjima u našu poduzetničku zonu „Bijeliš“ te podupirati razvoj obrtništva i poduzetništva kroz subvencije Razvojnoj agenciji grada Slavonskog Broda, Obrtničkoj komori te Udruženju obrtnika.

Čini se da se konačno pokrenulo rješavanje problema zagađenja u Slavonskom Brodu, koliko ste zadovoljni načinom na koji se to rješava i kad očekujete da bi Brođani konačno mogli počet udisat čisti zrak?

– Građani grada Slavonskog Broda i Grad Slavonski Brod od 2009. godine se bore za pravo na čist zrak. Bilo je krajnje vrijeme te više nego samo potrebno da se zajednička borba i cijeli problem zagađenja podigne na višu razinu, državnu i međudržavnu, kako bi došlo do konkretnijih pomaka. No, od posljednjih događaja u listopadu prošle godine, kada nas je posjetila predsjednica Republike Hrvatske nakon njezinog posjeta Ruskoj federaciji te kada je krajem istog tog mjeseca potpisan protokol između resornih ministarstava u Republici Hrvatskoj i Republici Srpskoj, nije se još ništa dogodilo.

Izgradnja i dogradnja produktovoda kako bi rafinerija u Brodu s bosanske strane prešla na korištenje plina još je u fazi planiranja, a tek poslije njezine realizacije, možemo govoriti o nekom vremenu kada bi izvješća o visokim brojkama i nedopuštenim prekoračenjima koncentracija PM10 čestica i sumporovodika napokon postala dio prošlosti. Mislim da će svi građani Slavonskog Broda biti zadovoljni, pa i ja osobno, tek onda kada počnemo udisati čistiji zrak.

Ovo Vam je četvrti mandat na čelu Slavonskog Broda. Koji su Vam ključni ciljevi, koje probleme grada želite riješiti i koje ključne projekte realizirati u ove četiri godine?

– Naš rad u prethodna tri mandata građani su prepoznali te smo na zasluženo povjerenje osigurali i ovaj četvrti mandat. Dosad smo realizirali više ključnih i kapitalnih projekata koje je grad Slavonski Brod godinama nosio kao svojevrstan teret, a za čijim su ostvarenjima građani doslovno vapili. Imamo još puno posla, ali mislim da se grad Slavonski Brod u posljednjih desetak godina uvelike izmijenio i to nabolje, što primjećuju i svi koji nam dolaze u posjet.

Ispred nas su veliki i zahtjevni projekti, a neke od njih sam već prethodno spomenuo, rješavanje stambenog pitanja za mlade obitelji, izgradnja doma za starije i nemoćne, projekt obnove Autobusnog kolodvora, poduzetničkog inkubatora InnoBrod, prvog gradskog sportskog vrtića, izgradnja multimedijalnog centra, Kuće tambure i Muzeja industrijske baštine u okviru obnove brodske Tvrđave, privlačenje investicija i otvaranje novih radnih mjesta u gospodarskoj zoni „Bijeliš“.

Jedan od ključnih projekata za razvoj gospodarstva i otvaranje potrebnih novih radnih mjesta je izgradnja i uređenje naše najveće Gospodarsko proizvodno-poslovne zone „Zapad“ koja će zbog svoje lokacije na samom zapadnom ulazu, blizine autoceste, željezničkog čvorišta, blizine graničnog prijelaza i riječne luke biti idealna i vjerojatno jedna od najbolje pozicioniranih u Slavoniji. Svakako bih volio da se što prije riješi situacija s našim Sveučilištem u Slavonskom Brodu koje je osnovano još 2015. godine, a za što smo predano deset godina prije toga stvarali preduvjete. To će u naš grad dovesti mlade ljudi koji bi došli u naš grad živjeti, studirati, raditi i naposljetku ostati te zasnovati obitelji. Svi smo svjesni što status sveučilišnog grada svakome od gradova koji to jesu, donosi i znači, a to je ulaganje u budućnost, znanje, inovacije i gospodarski razvoj te poboljšanje demografske slike grada.

Zaštita okoliša bila je uvijek jedan od prioriteta za nas i već smo pokazali da smo grad-primjer kada je riječ o projektima baš iz tog područja te se trudimo poduzeti sve kako bi zagađenja u našem gradu bilo što manje. Činjenica je da zagađenje, pored rafinerije, dolazi i od prometa obzirom na blizinu autoceste i graničnog prijelaza u centru grada. Mi smo jedini grad uz Zagreb u kojem autocesta prolazi kroz centar grada i to nedvojbeno ostavlja traga na čistoći zraka i našeg okoliša. Puno je toga što se može napraviti, od izmještanja naplatnih kućica, zaštite od buke pa povećanjem subvencija za energetsku obnovu građanima da se još više radi na obnovi i izmjeni energenata za kuće. Tako bi se ujedno manje trošilo i manje zagađivalo okoliš. Predlagali smo sva ta rješenja, ali uglavnom nismo naišli na sluh od strane države, no nastavit ćemo poduzimati mjere u tom smislu. I ove godine ćemo upravo u energetski učinkovitu rasvjetu uložiti značajna sredstva jer smo dosadašnjim modernizacijom ostvarili uštede i smanjili zagađivanje, a uz to će jedni od najvažnijih radova na uređenju i zaštiti okoliša biti na sanaciji gradskog odlagališta otpada izgradnjom sortirnice otpada i kompostirnice te opremanju zelenih otoka i dr.

Jedan od projekata za kojeg mislim da ga treba kontinuirano isticati je izgradnja nove školske zgrade za djecu s posebnim potrebama koja bi bila jedina takva škola na području Brodsko-posavske županije. Novi moderni prostor za rehabilitaciju i obrazovanje je uistinu neophodan, a uvjeti u kojima se sada održavaju su u potpunosti neprikladni i na granici neizdrživog. Grad je osigurao i financirao svu potrebnu dokumentaciju i zemljište za izgradnju, a sada je na potezu Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova da uspješno odradi svoj dio posla kako bi se što prije krenulo u realizaciju ovog projekta, jer polaznici ove škole, roditelji i nastavnici već dugo i strpljivo čekaju na rješenje ovog problema.

Na kraju, vjerujem da ćemo kao i dosad, svim našim planiranim ulaganjima u programe, projekte i sadržaje u sljedećem četverogodišnjem razdoblju još više doprinijeti stabilnosti, uređenosti i gospodarskom razvoju grada Slavonskog Broda i kvaliteti života njegovih stanovnika. (gradonačelnik.hr)