Ulaganje u infrastrukturu obilježilo je 2017. godinu, a u idućoj godini realizirat će se izgradnja kompleksa javnog gradskog bazena za sve građane Pule, nastavlja se širenje pulskog groblja Monte Giro, te će se graditi nova dječja i sportska igrališta po gradskih četvrtima, najavljuje gradonačelnik Miletić

Pula je po mnogim istraživanjima jedan od najnaprednijih i za život najpoželjnijih gradova u Hrvatskoj, a gradska uprava među najtransparetnijima i najštedljivijima u zemlji. S gradonačelnikom Borisom Miletićem, koji je na ovogodišnjim lokalnim izborima već u prvom krugu osvojio četvrti mandat na čelu grada, razgovarali smo o onome što je ove godine učinjeno u gradu, te planovima za 2018.

Gospodine Miletić, godina je pri kraju, vrijeme je podvlačenja crte i rezimiranja učinjenog. Koliko ste zadovoljni učinjenim u 2017. i što biste istaknuli kao najznačajnije projekte za Grad Pulu?

– Godina na izmaku bila je izazovna, a posebno me veseli činjenica da smo u ovoj godini uspjeli okončati važne infrastrukturne projekte i pokrenuti nove investicije koje su značajno doprinijele kvaliteti života u Puli. Konkretno, izgrađen je novi Trg kralja Tomislava na preko 8.500 četvornih metara, danas novo mjesto okupljanja brojnih stanovnika Verude, dok su u samom centru grada uređeni De Villeov uspon i Prolaz sv. Teodora, što je Pulu dodatno približilo životu uz more. Nakon što je pušten u promet novi kružni tok u Šijani čime je povećana sigurnost prometovanja i dugoročno riješeno pitanje odvodnje tog dijela grada, u ovoj je godini pušten u rad njegov rasvjetni sustav čime je Pula dobila još jednu svjetlosnu atrakciju te prepoznatljiv i moderan ulazak u grad. Radovi na izgradnji nove opće bolnice idu prema planu, a drago mi je da smo u ovoj godini potpisali i sporazum s Istarskom županijom o dogradnji i proširenju kapaciteta doma za umirovljenike „Alfredo Štiglić“Izgrađen je niz novih prometnica u gradu od kojih je najzahtjevnija bila ona proširenja zaobilaznice na 4 trake koja se upravo ovih dana pušta u promet.

Koje su, pak, temeljne odrednice i ključni projekti koje planirate za2018.?

– U idućoj godini realizirat će se izgradnja kompleksa javnog gradskog bazena za sve građane Pule, nastavlja se širenje pulskog groblja Monte Giro, te će se graditi nova dječja i sportska igrališta po gradskih četvrtima.

Većina gradova, na različite načine, poziva svoje građane da se uključe u kreiranje proračuna. U kojoj mjeri su građani Pule zainteresirani i doista aktivno sudjeluju u planiranju gradskih financija i u kojoj mjeri se uvažavaju njihovi prijedlozi i zahtjevi?

– Relevantna nezavisna istraživanja već duži niz godina potvrđuju lidersku poziciju Grada Pule u kontekstu transparentnosti, otvorenosti i komunikacije s građanima. Govorimo li o planiranju proračuna, građanima su dostupni i otvoreni apsolutno svi različiti kanali komunikacije. Građani svoje prijedloge upućuju nam putem niza servisa: e-Konzultacija, web aplikacija e-Proračun, Smart Pula, Pula na dlanu, putem društvenih mreža putem građani u veoma kratkom roku mogu dobiti odgovore na brojna pitanja, a nezaobilazne su i javne tribine po svim gradskim mjesnim odborima koje se održavaju svake godine. Moram priznati da smo od građana i ove godine dobili čitav niz zaista kvalitetnih ideja i prijedloga i svi su, nakon razmatranja i prema mogućnostima realizacije, uvršteni u proračun za iduću godinu.

S obzirom na stabilnu i dobru financijsku situaciju u Gradu, ima li u proračunu prostora za povećanje izdataka za javne potrebe, hoće li građani u idućoj godini imati neke dodatne beneficije u odnosu na ovu godinu?

– Prije svega, treba biti realan i odgovorno se odnositi prema javnom novcu, što godinama i činimo, zbog čega smo u konačnici i prepoznati kao jedna od najefikasnijih gradskih uprava. Da je riječ o transparentnom i odgovornom upravljanju javnim novcem govori i činjenica da je za troškove reprezentacije, koje je javna uprava po zakonu dužna predvidjeti u proračunu, u prošloj godini izdvojeno tek 0,08 posto gradskog proračuna. Taj je podatak Pulu svrstao na četvrto mjesto po štedljivosti od svih gradova u Hrvatskoj.

Fokus našeg interesa stavljen je na one prihode koji su neophodni za daljnji razvoj grada. To nam omogućava da pažljivim ulaganjem i planiranjem svake proračunske kune u korist naših sugrađana osiguravamo rast i razvoj Pule, a s druge strane potičemo razvoj gospodarstva. Nastojimo zadržati visoku razinu usluge koje dajemo građanima te istovremeno zadržati visoki društveni standard. Činjenica je da je Istra jedna od najrazvijenijih regija u Hrvatskoj koja vuče hrvatsko gospodarstvo naprijed s dvostruko nižom stopom nezaposlenosti u odnosu na hrvatski prosjek. Pored toga, istarski turizam čini jednu trećinu cjelokupnog hrvatskog turizma, a godišnje u državnu blagajnu građani Istre uplaćuju preko milijardu kuna više nego što joj se vrati. Zato se zalažemo za decentralizaciju i prijenos ovlasti i odgovornosti na županije, gradove i općine koje najbolje znaju kako upravljati svojim sredinama.

Naše analize pokazale su da je Pula grad s daleko najvećim izdvajanjem za poduzetnike – prošle godine jedini ste grad koji je za potpore poduzetnicima izdvojio preko 3 posto proračuna. Jeste li zadovoljni efektima ovih mjera i kakav je plan za iduću godinu, hoće li biti nekih promjena, novih mjera?

 Kao gradonačelniku, zbilja mi je drago da brojke dokazuju ono što godinama provodimo, a to je stvaranje pozitivne poduzetničke klime. Danas vidimo konkretne rezultate kontinuiranog, dugogodišnjeg rada i ulaganja, što potvrđuju brojke, ali i činjenice. Među vodećim smo gradovima u Hrvatskoj po pitanju poduzetništva te u posljednje vrijeme svjedočimo sve većoj poduzetničkoj aktivnosti, odnosno vidljivi su pozitivni trendovi rasta i razvoja u Puli. To i jest uloga javne uprave – učiniti apsolutno sve kako bi se stvorila pozitivna i poticajna poduzetnička klimu te poduzetnicima olakšati njihovo poslovanje.

Da je Pula danas atraktivna za ulaganje, svjedoče nove investicije poput gradnje nove poslovne zgrade najveće putničke agencije u Hrvatskoj, trgovačkog centra Max Stoja i drugih centara u najavi. Dužnost je Grada stvoriti sve preduvjete za privlačenje novih investicija, otvaranje prijeko potrebnih radnih mjesta i, u konačnici, za stvaranje poticajne poduzetničke klime.

I u idućoj ćemo godini nastaviti s provođenjem niza poticajnih mjera i time osigurati olakšice za razvoj gospodarskog i poduzetničkog sektora.

U našim analizama pokazali ste se, kao što ste i sami spomenuli, kao jedan od najštedljivijih gradonačelnika. Koje biste uštede istaknuli kao najznačajnije, i ima li još prostora za pojeftinjenje rada gradske uprave koje ne bi utjecalo na efikasnost i razinu usluge prema građanima?

– Pula je danas među pet najštedljivijih uprava u Hrvatskoj i to je rezultat rada i našeg opredjeljenja racionalnog korištenja proračunskih sredstava. Na vrijeme smo poduzeli konkretne korake i aktivnosti kako bismo osigurali stabilnost javnih financija i omogućili daljnji razvoj Pule. Od kad smo još 2008. godine u rad gradske uprave uveli elektroničko poslovanje, objedinili javnu nabavu, uveli zajedničku riznicu, objedinili upise u dječje vrtiće i niz drugih mjera, ostvarili smo uštede koje se mjere u desecima milijuna kuna. Pažljivim ulaganjem i planiranjem svake proračunske kune osiguravamo daljnji rast Pule i potičemo razvoj gospodarstva.

Pula je po brojnim istraživanjima jedan od poželjnijih hrvatskih gradova za život i poslovanje. Znači li to da nemate problema sa iseljavanjem? Kakva je demografska slika Pule?

– Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku, u 2016. godini Istarska županija jedina je među svim hrvatskim županijama u koju se više ljudi naselilono što ih je iselilo. Mislim da brojke sve govore, a smatram da je decentralizacija cijele zemlje jedini dugoročni put koji nam može osigurati prosperitet, potaknuti gospodarstvo i spriječiti iseljavanje mladih. Konkretnou Puli imamo niz bivših vojnih područja i objekata u vlasništvu države koji već godinama propadaju i nikome ne služe jer država ne zna što bi s njima, a mi za njih imamo spremne prijedloge i projekte. Takvi su objekti naša razvojna šansa i prilika za otvaranje novih radnih mjesta i sprječavanja iseljavanja.

No, na kvalitetu života u nekom gradu, a time i na poduzetničku klimu, utječu izravne subvencije, ali i niz drugih faktora. Primjerice, za razliku od mnogih drugih gradova, u Puli nema liste čekanja za upis djece u dječje vrtiće, učenicima u svim osnovnim školama Grad financira produženi boravak kako bismo pomogli zaposlenim roditeljima, preko brojnih udruga sufinanciramo i čitav niz izvan nastavnih sportskih i kulturnih aktivnosti koji su na raspolaganju mladima. To je ono na čemu i dalje inzistiramo i podupiremo kako bi Pula bila među najpoželjnijim gradovima za život i poslovanje u Hrvatskoj.

Planirate li neke nove pronatalitetne mjere ili povećanje izdvajanja za već postojeće?

– Naknada za novorođenčad samo je dio ukupnog programa Grada Pule kojim se osigurava visoki društveni standard, posebice kad je riječ o najmlađima. Naknada za svako novorođeno dijete u Puli iznosi 1.000 kuna i svakako je dobrodošla svakom roditelju. No smatram da je od jednokratne novčane pomoći mnogo važnije imati cjelokupni, svrsishodniji pristup koji će roditeljima osigurati bolje dugoročne uvjete za njih i njihovu djecu. Konkretno, kao što sam naveo, Grad Pula financira i produženi boravak za djecu u svih 11 osnovnih škola, osiguravamo besplatne udžbenike za najpotrebitije učenike, subvencioniramo školsku marendu, financiramo razne izvannastavne programe i projekte i slično. Također, u Puli nema liste čekanja te su sva djeca upisana i imaju osigurano mjesto u vrtiću. Isto tako, Grad Pula zadržava visok standard socijalne zaštite, a umirovljenicima s nižim primanjima osiguran je besplatan javni gradski prijevoz. Sve su to, na neki način, pronatalitetne mjere koje provodimo i koje daju rezultate.

Ove godine bilježite turističke rekorde, a britanski The Telegraph uvrstio je Pulu među najpoželjnije svjetske destinacije u ovoj godini. Je li pulski turizam dosegnuo svoj vrhunac ili očekujete daljnji rast? S kojim adutima se pripremate za sezonu 2018.?

– Istra je danas po mnogočemu regija lider i uzor ostalima, pa tako i po pitanju turizma, a ostvaruje čak trećinu ukupnog hrvatskog turističkog prometa. Za Pulu, ova je turistička sezona bila zbilja rekordna te smo po prvi put u modernoj povijesti premašili brojku od 2 milijuna noćenja. Za ove sjajne rezultate zaslužni su naši sugrađani i sinergija Grada Pule, Turističke zajednice grada Pule, cijelog turističkog sektora i ostalih partnera zahvaljujući kojima se u Puli godišnje održi više od tisuću različitih zabavnih, festivalskih i kulturnih manifestacija. Pula je dugo godina bila jako vojno i industrijsko središte, a danas se sve više otvaramo turističkim kretanjima i postajemo prepoznatljiva turistička destinacija. Danas se Pula nalazi među 100 najodrživijih destinacija svijeta i među najpoželjnijim smo gradovima za život i poslovanje, a preko Zračne luke smo povezani s velikim brojem europskih gradova. Važno je naglasiti kako nam se turizam nije slučajno dogodio, već je rezultat sustavnih ulaganja.

Većina uspješnih gradova u posljednje vrijeme sve više ulaže u različita pametna rješenja i teži postati što ‘pametniji’ grad. Kako Pula stoji na tom planu, koliko ste ‘pametni’ i koja su Vama osobno najdraža pametna rješenja koja imate u gradu?

– Grad Pula danas može reći da se prije gotovo deset godina dugoročno opredijelio za korištenje tzv. „pametnih“ rješenja u svakodnevnom radu, a konstantno uvodimo nova te nadograđujemo postojeća. I u ovom smo području prepoznati kao grad lider i služimo kao primjer ostalima. Još davne 2008. godine bili smo prvi grad u Hrvatskoj koji je uveo cjelokupno elektroničko e-Poslovanje u svakodnevni rad gradske uprave, a nakon toga i čitav niz dodatnih usluga poput e-Predmeta, e-Računa, e-Konzultacija, e-Zahtjeva i elektroničkog upisa djece u dječje vrtiće e-Vrtići i slično. Takav način rada i razmišljanja ključan je za približavanje rada uprave građanima kako bi dostigli najviše demokratske standarde u transparentnosti rada i dostupnosti informacija. Odavno smo prepoznali i važnost bežičnog i besplatnog pristupa internetu pa je unazad desetak godina postupno građena mreža gradske bežične mreža PulaFreeAir kako bi svojim sugrađanima i sve brojnijim turistima omogućili bezbrižan pristup gradskom internetu na najfrekventnijim lokacijama u gradu. Također, svi autobusi javnog gradskog prijevoza imaju besplatan wi-fi Internet, kao i većina sportskih objekata. U posljednje vrijeme fokusirani smo na „pametna“ rješenja koja se prvenstveno odnose na mobilnost te promičemo održivi razvoj uvođenjem alternativnih načina prijevoza kroz podizanje kvalitete usluge za sve građane i sve veći broj posjetitelja. Na ukupno četiri lokacije imamo postavljene električne bicikle, a u samom centru Pule postavljena je i prva punionica za električne automobile.

Jeste li zadovoljni koliko ste u proteklom mandatu iskoristili EU fondove i koliko na njih računate u idućem razdoblju?

– Europski fondovi koji su nam na raspolaganju prilika su koju svakako valja iskoristiti. Po pitanju privlačenja europskih sredstavaIstarska županija ima brojna pozitivna iskustva i jedna je od vodećih regija koja je uspjela to iskoristiti. Pritom je važno istaknuti i mehanizam integriranog teritorijalnog ulaganja. Riječ je o relativno novom mehanizmu EU unije kroz koji su ove godine Pulikao središtu urbanih područja u kojima će seprovoditi ulaganjaodobrena bespovratna sredstva u ukupnom iznosu 229 milijuna kuna. Naš je cilj ovim sredstvima bogatu kulturnu baštinu staviti u funkciju razvoja turizma, a napuštene i devastirane vojne objekte reaktivirati kako bi od toga svi naši sugrađani imali koristi. Konkretno, izgradnjom punionice prirodnog plina za autobuse modernizirat će se javni gradski prijevoz, obnovit će se Malo rimsko kazalište u Puli i uspostaviti poduzetnički inkubator, odnosno edukativni centar za poduzetničko i cijeloživotno učenje. Ugovor je već potpisan, a sada je na redu država koja mora omogućiti da se zaista krene u realizaciju svih odabranih projekata.

Koliko god je Pula stabilan i uspješan grad, sigurno postoje neke slabe točke i problemi s kojima se susrećete u upravljanju gradom. Koji su Vam trenutno najveći izazovi i imate li već plan kako ih savladati?

– Jedan od većih izazova je svakako prometna infrastruktura koja nije nimalo lak zadatak u tri tisuće godina starom gradu kao što je Pula. Imamo prostorne mogućnosti kakve imamo, a činjenica je da je i automobila sve više i više na našim prometnicama, da ne spominjem ljetne mjesece kada se broj vozila gotovo udvostručuje. Samo u proteklih 5 godina Grad je uložio više od 120 milijuna kuna u prometnice za kvalitetnije, protočnije i sigurnije prometovanje, a kako bi se smanjile gužve koje su najizraženije upravo u špici turističke sezone, povećavamo broj parkirališnih mjesta gdje god prostorne mogućnosti to dozvoljavaju. Određene aktivnosti smo već poduzeli – u tijeku je nabavka novih ekoloških autobusa javnog gradskog prijevoza, širimo sustav električnih bicikli, s našim komunalnim poduzećem Pula Parking razvijamo smart parking aplikaciju. U idućem periodu predstoji nam izgradnja kružnog toka na drugom ulazu u gradu, na Velom Vrhu te nastavljamo daljnje širenje obilaznice na četiri trake. U planu je uređenje dodatnih 200 novih parkirnih mjesta kao i izgradnja stanice za punjenje vozila prirodnim plinom, a nastavljamo i s uređenjem pulske rive koja je već sada postala nova omiljena šetnica brojnih Puležana.

Na kraju, koji su Vam temeljni ciljevi i projekti koje želite realizirati u ovom mandatu, po čemu će Pula za četiri godine biti naprednija i bolja nego danas?

– U proteklih smo nekoliko godina riješili važne, rekao bih temeljne projekte koji su bili preduvjet za bilo kakav razvoj, poput izgradnje kanalizacijskog sustava, vodovodne i plinofikacijske mreže duge više od 180 kilometara, ispod zemlje. U vremenu pred nama posvetit ćemo se samom uređenju grada, prvenstveno starogradske jezgre kroz uređenje pročelja te rekonstrukcijom i uljepšavanjem glavnih pješačkih zona poput Giardina, Danteov trga, Ciscuttijeve i Kandlerove ulice. Nastavljamo s uređenjem parkova, zelenih površina, plaža, sportskih i dječjih igrališta kao i izgradnjom niza novih prometnica, dovršavamo izgradnju javnog gradskog bazena i opće bolnice. Izgradit ćemo preko 40 kilometara nove kanalizacije i oborinske odvodnje te nastavljamo s uređenjem nogostupa i javne rasvjete u prigradskih naseljima. Pula svakim danom postaje pravi studentski grad koji privlači sve veći broj studenata pa nam je stoga intencija daljnje proširivanje kapaciteta studentskog doma na ukupno 400 mjesta. Krećemo s dogradnjom i rekonstrukcijom osnovne škole Kaštanjer za nastavu u jednoj smjeni te nastavljamo s informatizacijom i opremanjem pulskih osnovnih škola. S ciljem valorizacije naše bogate kulturno-povijesne baštine, u planu je uređenje Malog rimskog kazališta kao i okoliša našeg amfiteatra sa svom pripadajućom infrastrukturom, kako bi Arena zasjala punim sjajem kako i zaslužuje.

Mnogo je toga realizirano i mnogo je posla već za nama, no i dalje imamo pune ruke posla stoga nastavljamo raditi i graditi. (gradonačelnik.hr)