Grad Umag ima jak i razvijen sustav socijalne skrbi te nam je želja stvoriti najbolje uvjete za život najmlađih sugrađana, koji predstavljaju našu budućnost, ali i pomoći svim našim umirovljenicima. Tako smo jedini grad u zemlji koji vlastitim sredstvima kreće u projekt gradnje srednje škole i jedan od tek tri koji je izgradio svoj Dom za starije i nemoćne osobe, kako naši umirovljenici ne bi godinama čekali red na županijske domove . Uz sve to, u posljednjih 10 godina Grad Umag kontinuirano ulaže u održivi razvoj gospodarstva, a rezultati ne izostaju

Grad Umag po svim je pokazateljima jedan od uspješnijih i za život poželjnijih gradova za život u Hrvatskoj, pozitivne trendove bilježe na svim poljima, a posebno se ističu po iskoracima i velikim izdvajanjima u područje obrazovanja, zbog čega su prošle godine proglašeni i najboljim gradom u zemlji na području demografije i obrazovanja. O projektima i mjerama koje stoje iza ovakvih rezultata, te planovima za ovu godinu razgovarali smo s gradonačelnikom Vilijem Bassaneseom.

 G. Bassanese, početak godine uvijek je dobar trenutak za rezimiranje i ocjenu napravljenoga u prethodnoj godini. Kakva je, po Vama, 2018. bila za Grad Umag, jeste li zadovoljni i jeste li ostvarili sve što ste planirali?

– S iznimnim zadovoljstvom mogu reći kako je protekla 2018. godina za Grad Umag bila zaista uspješna godina. Nakon što je od 2016. godine uloženo više od 200 milijuna kuna u strateške infrastrukturne i društvene projekte, Umag je istim zalaganjem i tempom nastavio i u 2018. godini te se profilirao kao jedan od vodećih gradova u Istri i Hrvatskoj. Tako smo godinu, u kojoj smo nosili titulu Europskog grada sporta, započeli s novim ulaganjima i projektima vrijednosti preko 100 milijuna kuna i osigurali preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta. Grad Umag je zauzeo i vrlo visoko 3. mjesto na ljestvici gradova po visini proračunskih prihoda, ali i po gospodarskom stupnju razvijenosti, što dodatno potvrđuje našu učinkovitost. Ono što nas čini zaista ponosnima jest titula najboljeg (srednjeg) grada u Lijepoj našoj po pitanju demografije, obrazovanja, socijalne politike i mladih, kao i činjenica da smo uvršteni u 5 najboljih gradova u državi ako se uzme u obzir gospodarski razvoj i ukupna kvaliteta života. Slijedom navedenog, da, bila je ovo godina za pamćenje.

Što biste istaknuli kao najveći uspjeh u protekloj godini i što je Vama osobno donijelo najviše zadovoljstva?

– Svaki napredak naše zajednice za mene predstavlja zadovoljstvo. Živjeti i raditi u gradu u kojem si rođen, a da pritom aktivno pridonosiš najvećem povijesnom razvoju istog, je poseban osjećaj. Uz sve što činimo za razvoj socijalne politike, ali i infrastrukturnih standarada u gradu, možda je najveći uspjeh taj što smo polako, ali sigurno, postali grad koji prkosi demografskim trendovima i bilježi prirodan rast nataliteta. Znamo koliko je duboko problem demografske obnove utkan u društvo i koliko je važno da jedinice lokalne samouprave čine sve što je u njihovoj moći da mladim obiteljima osiguraju uvjete koje će ih zadržati u svojoj zemlji i koji će im olakšati svakodnevicu. Vjerujte, odluka o besplatnom pohađanju vrtića za sve umaške mališane nije bila jednostavna. Naravno, prije nego smo je uopće mogli donijeti morali smo utrošiti godine rada i novaca te izgraditi nove vrtiće ne bi li svima osigurali mjesto u vrtiću, a potom smo donijeli odluku o besplatnim vrtićima. Riječ je o mjeri koja teži gotovo 20 milijuna godišnje. No, kada nakon samo godine dana provođenja mjere zabilježite rast od 8% upisane djece u vrtićima, onda znate da činite dobro i da vašim odlukama stvarate temelje za sigurnu budućnost zajednice.

Koji su najvažniji projekti koje ste realizirali u prošloj godini?

– U Umagu je u 2018. godini realiziran dugi niz projekata pa ću u nekoliko rečenica pokušati sažeti ono najbitnije. Nakon višegodišnjih pripremnih radova, izgradnjom nove gospodarske/servisno-uslužne zone omogućena je izgradnja trgovačkih centara, benzinske crpke te niz drugih uslužnih gospodarskih aktivnosti, a time i otvaranje 200-tinjak novih radnih mjesta. Nastavili smo s razvojem gospodarske zone „Ungarija“, koju ćemo dovršiti tijekom 2019. godine, a radi se o iznosima od više desetaka milijuna kuna. Sustavnim ulaganjem u izgradnju prometnica i infrastrukture omogućujemo svekoliki razvoj prigradskih naselja. Nadalje, nova ulaganja u turistički razvoj Umaga obuhvatila su i   investiciju Hrvatskih cesta izgradnje novog kružnog toka u naselju Stella Maris, koju smo sufinancirali, a novi izgled poprima i plaža Villa Rita gdje je nedavno osvanuo fitness labirint park s 25 novih sprava za vježbanje. Sustavno ulažemo u pomorsku infrastrukturu, obaloutvrđivanje, kao i uređenje plaža. Nastavili smo i s višegodišnjim uređenjem treće faze gradske šetnice, odnosno gradskog parka te su trenutno u tijeku radovi na izgradnji i uređenju novog dječjeg igrališta, novog parkinga te mjesta za rekreaciju na otvorenom, šetnicu i hortikulturu. Za kraj sam pustio projekte koje realiziramo u okviru projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“, a čija je vrijednost više desetaka milijuna kuna. Riječ je o strateškom projektu kojim smo se obavezali do kraja 2020. godine u cijelosti rekonstruirati ili na novo izgraditi svih 8 zgrada vrtića i 8 osnovnih škola.

U ovu godinu ste ušli s najvećim proračunom ikada – težak je čak 234 milijuna kuna, a trećinu planirate uložiti u obrazovanje. Koji su ključni projekti i mjere u tom segmentu?

– Ova će godina zasigurno ostati upamćena po tome što pokrećemo najveći investicijski ciklus u našoj povijesti na području obrazovanja. Započeli smo i dovršit ćemo rekonstrukciju 40 godina starog centralnog vrtića, kapaciteta cca. 180 djece, čime ćemo  svoj djeci osigurati još više standarde. Ove ćemo godine započeti s izgradnjom potpuno novog područnog vrtića u naselju Murine, kapaciteta 60-tak mališana. Time ćemo i u naseljima omogućiti približno istu kvalitetu stanovanja kao i u gradu. Uz vrtić, započinjemo izgradnju i nove područne škole u naselju Murine što potvrđuje naše opredjeljenje policentričnog razvoja grada i osiguravanje približno istih mogućnosti za svu djecu.

Ove godine započinjemo rekonstrukciju i obnovu centralne osnovne škole kapaciteta 1000 učenika, a u što će se utrošiti preko 22 milijuna kuna, od čega su dvije trećine EU sredstva. I konačno, ove godine započinjemo izgradnju nove srednje škole, višegodišnje investicije koja će biti građena u fazama.  Konačna cijena investicije s popratnim sadržajima i dvoranom iznositi će od 80 pa do 100 milijuna kuna, ovisno o mogućnostima i sadržajima. Da pojasnim, u RH osnivači srednjih škola su Županije te bi one trebale graditi i upravljati mrežom srednjih škola, no to u slučaju Grada Umaga nije tako. Iako smo prije 5 godina potpisali pismo namjere, ne postoji ni naznaka da bi se u narednih desetak godina uopće moglo započeti s gradnjom srednje škole. Grad Umag, kao grad primjer u RH  na području obrazovanja i demografske politike, ne može i ne želi prihvatiti politiku nerazumijevanja Županije, stoga smo odlučili samostalno izgraditi srednju školu. Demografska politika i obrazovanje nemaju alternativu i temelj su  naše opstojnosti, i to ne samo Umaga, već i Županije, kao i naše države. Iz našeg proračuna je razvidno, dakle, kako su obrazovna politika i djeca naše odrednice te ćemo u 2019. godini za obrazovanje izdvojiti 36% svog proračuna, odnosno 85 milijuna kuna. Naravno da će dio navedenih investicija preći i u 2020. godinu jer se radi o višegodišnjim investicijama.

Nadalje, u sklopu demografskih mjera, ubrzo pokrećemo projekt izgradnje novih 120 stanova kroz poticanu stanogradnju, u suradnji s APN-om. Od većih infrastrukturnih investicija naglašavamo i izgradnju novog gradskog trga čime nastavljamo s preobražajem izgleda i funkcionalnosti našega grada.

Samo za besplatne vrtiće izdvajate 20 milijuna kuna godišnje. Ima li tu uopće više prostora i planirate li neke nove iskorake kada su demografske  mjere u pitanju?

– Kao što sam naveo, iza odluke o besplatnim vrtićima stoji cijela infrastruktura i čvrsti sustav. Uvijek se može bolje, no koncepcijski je sustav besplatnih vrtića hrabar, ali predstavlja najbolji odgovor te konkretnu mjera protiv iseljavanja naših građana. Kada pričamo o  demografskim mjerama u Gradu Umagu ističem kako ćemo nastaviti osiguravati što kvalitetnije obrazovanje, uz besplatne udžbenike, osiguran prijevoz, jednosmjensku nastavu, sufinancirani produženi boravak. Nadalje, tu je i mjera poticane stanogradnje. Poanta je osigurati uvjete koji ili su besplatni ili u velikoj mjeri povoljniji od tržišnih ne bi li amortizirali primanja koja su u Hrvatskoj niža u odnosu na ona europska. Naš je cilj stvoriti uvjete u kojima će se za manji novac dobiti veća materijalna, socijalna i društvena vrijednost čime će želja za odlaskom minimizirati.

Kraj prošle godine apsolutno najvećim, višestruko višim nego u drugim gradovima, iznosima božićnica umirovljenicima. Isplaćivali ste od 1.200 do čak 4.200 kuna. Zbog čega tako visoki iznos kad prosječna Božićnica u gradovima iznosi 200-300 kuna?

– U višegodišnjoj političkoj karijeri, kao i u privatnom životu, nastojao sam se ne uspoređivati s drugima, već sam vlastitim sredstvima i idejama pokušao pronaći svoj put i  rješenja. Grad Umag ima jak i razvijen sustav socijalne skrbi te nam je želja stvoriti najbolje uvjete za život najmlađih sugrađana, koji predstavljaju našu budućnost, ali i pomoći svim našim umirovljenicima. Tako smo krajem godine isplatili potpore umirovljenicima s niskim primanjima (božićnice), i to ukupno 107, iako je u obradu išlo još dodatnih 30-tak zahtjeva.

Napominjem da je i 150 sugrađana koristilo uslugu jednokratne novčane pomoći. Umirovljenici i nemoćni s područja Umaga ostvaruju mogućnost korištenja više vrsta pomoći, odnosno potpora, od zdravstvene njege u kući, sanitetskog prijevoza, smještaja u specijalizirane ustanove do usluge pučke kuhinje, besplatne limfne drenaže i niza pogodnosti. Jedan smo od tri grada u Hrvatskoj koji je vlastitim sredstvima izgradio svoj Dom za starije i nemoćne osobe, upravo kako naši umirovljenici ne bi godinama čekali red na županijske domove. Iako imamo svoj Dom, i dalje sufinanciramo rad županijskih domova, što predstavlja nelogičnost. Sugrađanima s minimalnih 10 godina prebivališta na području Umaga sufinanciramo smještaj u Domu od 10% pa sve do 100% cijene koštanja, a ovisno o njihovom financijskom statusu. Za rad Doma potrebno je godišnje osigurati 10,5 milijuna kuna, što iz proračuna, što s tržišta.

No, to je naše opredjeljenje, to je naša misija i to su uvjeti za naše umirovljenike koji su jedinstveni i na koje smo ponosni jer predstavljaju rezultat našega rada.

U velikom izboru najboljih gradova kojeg je gradonačelnik.hr prošle godine organizirao u suradnji s Hanza mediom, Grad Umag osvojio je titulu najboljeg grada na području demografije i obrazovanja, a ušao je u prvih pet najboljih na području gospodarstva i ukupne kvalitete života

Jeste li u proračunu mijenjali šta kada je izdvajanje za gospodarstvo u pitanju, ima li nekih novih mjera za poduzetnike? Jeste li zadovoljni poduzetničkom slikom grada i efektima mjera kojima potičete poduzetnike i privlačite investitore?

 – U posljednjih 10 godina Grad Umag kontinuirano ulaže u održivi razvoj gospodarstva, a rezultati ne izostaju.  Mišljenja sam da poduzetnička slika grada može i mora biti još i bolja, stoga fokusirano radimo na izgradnji infrastrukture u poduzetničkim zonama te osiguravanju poticajnih sredstava i mjera za poduzetnike. Primjera radi, prethodne dvije godine izdvojili smo preko 10 milijuna kuna samo za infrastrukturu poduzetničke zone Ungarija, a u 2019. ćemo osigurati još 20 tak milijuna kako bi okončali radove u zoni. Poduzetnici ostvaruju pravo na povlaštene kupoprodajne cijene nekretnina u poduzetničkoj zoni. Izgradnjom nove servisno-uslužne zone omogućeno je pokretanje važnih uslužnih i gospodarskih aktivnosti te otvaranje novih radnih mjesta. Uz navedeno, svojim gospodarstvenicima nudimo potpore i subvencije u svrhu razvoja već postojećih tvrtki i obrta, pomoći pri otvaranju novih tvrtki ili obrta, pomoći pri uvođenju inovacija u proizvodnji, pomoći za financiranje pripreme i kandidiranje EU projekata te subvencija za podizanje standarda kvalitete, osposobljavanja, prekvalifikacije i doškolovanja, kao i nabavu dugotrajne imovine za obavljanje djelatnosti. U svrhu pomaganja zakupnicima poslovnih prostora i zadržavanju radnih mjesta, Grad Umag već godinama provodi i mjeru smanjenja mjesečnih zakupnina u mjesecima „mrtve sezone“.

Našim mjerama pokušavamo sugrađanima omogućiti konkurentnost, poticati održivost projekata te stvoriti uvjete za dugoročno obavljanje djelatnosti i nova zapošljavanja. Ključ uspjeha je samo jedan, sinergija.

Koje biste još projekte koja planirate u ovoj godini istaknuli kao najvažnije? Koliko ove godine planirate povući iz EU fondova kada su u pitanju projekti?

– U 2019. godini nastavljamo provoditi našu prepoznatljivu održivu i stratešku politiku u kojoj veliku ulogu igraju i europska sredstva. Svakako EU sredstvima planiramo sufinancirati projekte energetske učinkovitosti javnih zgrada, razvoja poduzetničke infrastrukture, sanacije odlagališta (2. dio), e-poslovanja, zaštite prirodnih bogatstava, socijalnog uključivanja, obrazovanja i drugih projekata.

Uz već spomenute višemilijunske projekte kada su u pitanju demografija i obrazovanje, a koje realiziramo upravo uz potporu države i EU fondova, Grad Umag će za usluge unapređenja stanovanja i zajednice izdvojiti nešto manje od 45 milijuna kuna.

U sklopu održivog razvoja grada i projekta „Smart city – Green city“, nastavljamo s projektima  plinofikacije, izgradnje gradskog parka te sanacije odlagališta komunalnog otpada. Započinjemo s izgradnjom odlagališta građevinskog materijala i tu smo se uključili u dio EU projekata koji na inovativan način prati i rješava problematiku građevinskog otpada. Ističemo provedbu mega projekta vodno-komunalne infrastrukture, teškog gotovo 412 milijuna kuna, koji je uvršten na Listu strateških projekata RH te će pridonijeti poboljšanju kanalizacijskog sustava i sustava odvodnje na području grada i naselja. Po dovršetku tog projekta 2023. godine svaka će kuća imati svoj spoj na kanalizacijsku mrežu te će se sva voda iz oborinskog i kanalizacijskog sustava pročišćavati do razine upotrebljivosti. Nadalje, provodit će se redovna ulaganja u infrastrukturna i komunalna rješenja u naseljima i centru ne bi li se stanovnicima osigurali kvalitetni uvjeti života.

Ispravnim upravljanjem, bez povećanja cijena usluge za naše sugrađane, uspjeli smo s najjeftinijom komunalnom naknadom u Istri postići najviše komunalne standarde, na što smo izuzetno ponosni. Svjesni smo da je ispred nas još mnogo neriješenih problema, no pronašli smo način i put kako postići najvišu kvalitetu, uz najniže namete građanima.

Ovih dana je objavljen podatak HZZ-a po kojemu je u posljednju godinu dana nezaposlenost u Umagu pala za 17 posto. Jeste li zadovoljni ovakvim rezultatom i stoji li iza njega rast zaposlenosti?

– Veliko je zadovoljstvo kada strateško opredjeljenje i aktivne mjere koje provodimo urode plodom, a posebice kada je posrijedi pad nezaposlenosti. Suradnjom i ulaganjem u poduzetničke zone sustavno osiguravamo uvjete za razvoj gospodarstva. Primjerice, izgradnjom nove servisno-uslužne zone u 2018. godini omogućeno je pokretanje važnih uslužnih gospodarskih aktivnosti te otvaranje do sad 200-tinjak novih radnih mjesta. Ponosni smo financijskom stabilnošću, a strategijom upravljanja nastojimo da građani Umaga ostanu živjeti i raditi u svome gradu. Prvi smo grad u Istri po padu nezaposlenosti, što dodatno govori da je Umag zaista poželjan grad za život. Bilježimo prirodan rast nataliteta, a istovremeno pada stopa nezaposlenosti, što više poželjeti?!

Nedavno smo objavili analizu po kojoj je Umag peti grad u Hrvatskoj po broju doseljenih stanovnika u posljednjih u periodu od 2011. do 2017.. Imate li brojke za prošlu godinu, nastavlja li se ovaj trend i što Umag čini tako poželjnom destinacijom?

– Umag je poželjna destinacija, kako za turiste, tako i za domaće ljude koji su u Umagu pronašli svoj dom. U posljednjih desetak godina uloženo je puno truda i rada u samoodrživi razvoj grada i izgradnju visoke kvalitete života. Danas s ponosnom tvrdim kako je Umag jedan od najpoželjnijih gradova za život u državi, grad koji nudi sigurnost i perspektivu zbog detaljno izgrađenog sustava.  Polazeći od ulaganja u obrazovanje te skrbi i pogodnosti za djecu, mlade i umirovljenike, uz niz infrastrukturnih i gospodarskih rješenja, Umag prednjači na listi gradova s najkvalitetnijim uvjetima života te svojim stanovnicima pruža održive uvjete odrastanja, rada i življenja. A kada jedan grad najveći dio svog proračuna ulaže u obrazovanje, zadovoljava sve uvjete kvalitetnog života i pruža konkretne prilike obiteljima, onda u tom gradu ostajete. (gradonačelnik.hr/ Marija Pulić Drljača)