Teško je izdvojiti najveći uspjeh u proteklom mandatu jer je odrađeno mnogo projekata koji su utjecali na svakodnevni život raznih kategorija građana, ali ono što će svakako svim Kutinčankama i Kutinčanima utjecati na kvalitetu života je – Aglomeracija. Usudio bih se reći da je to najvažniji projekt za Kutinu u posljednjem stoljeću, njime će biti izgrađeno 50 km vodovodne i 40 km kanalizacijske mreže, a projekt je vrijedan 500 milijuna kuna i sufinancira se bespovratnim sredstvima iz EU fondova…

U protekle četiri godine, otkako mu je na čelu Zlatko Babić, Grad Kutina profilirao se kao grad pametnih projekata -prvi su u zemlji pokrenuli i Pametnu poslovnu zonu, a među prvima su pokrenuli i aplikaciju preko koje građani u realnom vremenu mogu pratiti realizaciju i status svih gradskih projekata. U vrhu su i po izdvajanju za obrazovanje, ali i potpore obrtnicima, a veliki napredak postignut je u povlačenju sredstava iz Europske unije, pa su među deset gradova s najvećim rastom ostvarenih EU potpora… Što je sve napravljeno i koji su planovi za naredni mandat, ako dobije povjerenje građana, pitali smo gradonačelnika.

Gradonačelniče Babić, na kraju smo Vašeg prvog mandata na čelu Grada Kutina. Kada se osvrnete iza sebe, kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali i svojim građanima obećavali prije četiri godine, uoči prošlih lokalnih izbora?

-U četiri godine zaista je učinjen značajan pomak, u gradu su se realizirale brojne poduzetničke ideje, povećali smo ulaganja u mlade i obrazovanje, uveli božićnice, započeli projekt Aglomeracije Kutina te smo potaknuli niz drugih promjena. Rado bih rekao kako sam zaista zadovoljan učinjenim, korona kriza je poremetila naša planiranja te smo velik dio sredstava prenamijenili za pomoć gospodarstvu i sugrađanima koji su se našli pred poteškoćama, htio sam i više učiniti, no s obzirom na sve, treba biti realan i zadovoljan.

Što biste istaknuli kao najvažniju i najveću stvar koju ste napravili za svoj grad u ove četiri godine? Po čemu je Kutina danas bolje mjesto za život nego prije četiri godine i gdje je napravljen najveći iskorak?

-Teško je izdvojiti najveći uspjeh u proteklom mandatu jer je odrađeno mnogo projekata koji su utjecali na svakodnevni život raznih kategorija građana, ali ono što će svakako svim Kutinčankama i Kutinčanima utjecati na kvalitetu života je – Aglomeracija. Usudio bih se reći da je to najvažniji projekt za Kutinu u posljednjem stoljeću, projekt čiju smo dokumentaciju vrijedno pripremali dvije godine i čija je realizacija nedavno krenula. Njime će biti izgrađeno 50 km vodovodne mreže te 40 km kanalizacijske mreže, a projekt je vrijedan 500 milijuna kuna i sufinancira se bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije. I na tom projektu smo dokazali da mislimo na sve naše sugrađane i posebna sredstva smo uložili u ona područja kojima Aglomeracija neće proći. Svaki stanovnik mora živjeti pod istim standardima. Danas je ravnomjeran razvoj grada i prigradskih naselja vidljiviji nego ikada ranije, što je bio moj cilj i na čemu ću i dalje ustrajati.

 Koje biste još projekte i mjere istaknuli kao ključne za razvoj grada i poboljšanje kvalitete života Vaših sugrađana?

-Svakako skrb o našim umirovljenicima s kojima želim dodatno ojačati dobre odnose. Često se zaboravlja ta skupina naših sugrađana, a ne smijemo ih zaboravljati. Oni imaju neprocjenjivo – životno iskustvo i ja sam uvijek spreman čuti njihove želje, savjete, a i kritike. Kako bismo im olakšali budžet dodijelili smo im božićnice, a u sljedećem mandatu uvodimo i uskrsnice. Za naše najmlađe izgrađeno je novo dječje igralište u Kutinskoj Slatini, rekonstruirana je kuglana u sklopu Športskog centra, izgrađeno je i opremljeno dječje igralište na Trgu dr. Franje Tuđmana, obnovljena je Baraka, rekonstruirani su društveni domovi, osigurali smo sredstva za nove instrumente u Osnovnoj glazbenoj školi, ukupno je uređeno 36 igrališta u Kutini. Proveli smo sustav odvajanja otpada i izgradili reciklažno dvorište te energetski obnovili škole i vrtiće.  Industrijsko-logistička zona Kutina je prva pametna poslovna zona u RH, na što smo iznimno ponosni, a za razvoj poljoprivrede osigurali smo gotovo pet milijuna kuna. Unaprijedili smo prometnu infrastrukturu i završili etape šetnice uz Kutnicu. Provodili smo projekte za samozapošljavanje, poticanje poduzetništva, studente i školarce. Za mnoštvo aktivnosti su izrađeni projekti koji će se realizirati u vremenu koje je pred nama.

Koliko ste u financiranju projekata uspjeli povući EU sredstava i koji su najvažniji EU projekti ovoga mandata?

-Ukupna vrijednost projekata koji su bili ili jesu u provedbi iznosi 106,5 milijuna kuna pri čemu sufinanciranje tih projekata iz EU i drugih izvora iznosi 60,5 milijuna kuna. Tu je, tako sedam projekata energetske obnove zgrada vrijednih 27 milijuna kuna, od čega je 18,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Izgradili smo Poduzetnički inkubator – PUNK, vrijednost projekta 8,5 milijuna kuna uz sufinanciranje u iznosu od 6,3 milijuna kuna. Tu je, nadalje, 10,5 milijuna kuna vrijedan projekt rekonstrukcije društvenog doma Banova Jaruga u kojemu smo dogradili i dječji vrtić. Niz je još manji projekata – od uređenja poučne staze Turski stol vrijednog pola miljuna kuna, koliko smo i osigurali, do reciklažnog dvorišta vrijedno 3,8 milijuna kuna, gradnje sortirnice vrijedne čak 18 milijuna kuna, od čega je 15 milijuna kuna bespovratnih sredstava…

Kolika je ukupna vrijednost projekata (uključujući i EU) koje ste pokrenuli i realizirali u tom razdoblju?

-Ukupna vrijednost projekata koji su realizirani ili se još provode iznosi 106,5 milijuna kuna, od čega je 60,5 milijuna kuna sufinanciranja iz EU i drugih izvora. Ukupna vrijednost projekata koji su trenutno u provedbi je, pak, 62,5 milijuna kuna uz sufinanciranje u iznosu od 30,5 milijuna kuna. Ukupna vrijednost provedenih projekata je 44 milijuna kuna uz sufinanciranje u iznosu od 30 milijuna kuna.

 Kako ste zadovoljni gospodarskom slikom grada i kakva je u usporedbi sa situacijom prije četiri godine ona danas? Što kažu brojke, koliko je novih investicija, koliko otvorenih novih radnih mjesta?

-Uvidom u dodijeljena bespovratna sredstva za novozapošljavanje i samozapošljavanje u Gradu Kutini koja se provode kao mjere gospodarstva za obrtnike i male poduzetnike vidljivo je da imamo 173 novozaposlenih osoba. U sklopu ulaganja u poslovne zone Grada Kutine i stvaranja pozitivnog poslovnoga okruženja za nove investicije otvorena su dva proizvodna i jedno industrijsko postrojenje gdje imamo još 150 novozaposlenih osoba. Također je u planu otvaranje dodatnih šest pogona u sklopu naših poslovnih zona koja su u fazi početka ili završetka izgradnje, te se očekuje u skorije vrijeme ishođenje uporabne dozvole za predmetne objekte te otvaranje novih 60 radnih mjesta. Sveukupno, zahvaljujući našim potporama otvoreno je ili će biti otvoreno više od 380 novih radnih mjesta. Podatak da je na početku moga mandata na Hrvatskom zavodu za zapošljavanju bilo evidentirano  oko 1400 nezaposlenih osoba, a danas oko 1000, znači oko 30 posto manje, što je rezultat aktivnosti ne samo javnog sektora nego i privatnog, kao i povećanog ukupnoga prihoda Grada Kutine, daje mi optimizam i zadovoljstvo s gospodarskom slikom grada u odnosu na 2017.

Koliko ulažete u razvoj i -poticanje gospodarstva i imate li u planu neke nove mjere i programe, uspijete li ponovo osvojiti povjerenje svojih građana?

-U protekle tri godine uložili smo više od 15 milijuna kuna vlastitih sredstava za potrebe i razvoj gospodarstva, bilo kao direktne bespovratne potpore za obrtnike i male poduzetnike za opremu i novozapošljavanje, subvencije kamata ili indirektno kroz ulaganje u poduzetničku infrastrukturu.  Poduzetnicima i obrtnicima omogućavamo niz olakšica, od zemljišta po cijeni od 25 kuna po kvadratu i oslobađanja plaćanja dijela komunalnog doprinosa, što omogućavamo i u obracima. Nadalje, za sve buduće investicije na području PZK ne obračunava se komunalna naknada u u vremenskom razdoblju od pet (5) godina od dana ishođenja Uporabne dozvole za pojedinu investicije. Nadalje, uz ulaganje u infrastukturu u poduzetničkoj zoni poduzetnicima početnicima osigurali smo infrastukturu i podršku u našem Poduzetničkom inkubatoru PUNK.

Dodjeljujemo i bespovratna sredstva za novozapošljavanje i samozapošljavanje, kao i za dodatno usavršavanje i obrazovanje zaposlene osobe. Također se dodjeljuju bespovratna sredstva za nabavu opreme i uređenje poslovnih prostora, te ulaganje u nove tehnologije i stvaranja nove vrijednost za jačanje vlastite konkurentnosti. Iste potpore vrijede i za ulaganje u razvoj turističke infrastrukture u svrhu jačanja turističkih kapaciteta i ponude kao dodatni segment razvoja gospodarstva na području Grada. Pravo na potporu poduzetnici mogu ostvariti najviše 50% iznosa od planiranog ulaganja uz napomenu da taj iznos ne može biti veći od 10.000,00 kuna za ulaganje u opremu, dok za ulaganje u turističku infrastrukturu iznos ne može biti veći od 15.000,00 kn. Za novozaposlenu osobu grad Kutina osigurava sredstva u iznosu od 5.000,00 kn do 10.000,00 kn ovisno o stručnoj spremi i ugovorenog iznosa plaće novozaposlene osobe. Iznimno za ulaganja koja provode mladi poduzetnici i obrtnici, kao i novozaposlene osobe koji nemaju više od 29 godina, potpora se uvećava za 50 posto na odobrena sredstva, odnosno za osobe zaposlene u sklopu poslovnih zona potpora se uvećava za 100 posto. I naposlijetku, Grad Kutina u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom osigurao  je kreditni fond kod poslovnih banaka za poticanje investicija malog i srednjeg poduzetništva, te zajedno subvencioniraju kamatu u iznosu od 3 posto. Sukladno navedenom, kamata za krajnjeg korisnika (poduzetnika, investitora), ovisno o suradnji s određenom poslovnom bankom i cijeni kapitala, iznosi 1% ili nešto više od 1 posto….

Planirate li neke nove mjere i programe kad su u pitanju djeca i mladi?

-U protekle 4 godine kontinuirano smo radili na poboljšanju dosadašnjih mjera u Gradu Kutini.

Uz već poznatu naknadu koju isplaćujemo roditeljima  ili posvojiteljima za svako rođeno dijete radili smo na unapređenju standarda za učenike osnovnih škola, financirali rad sportskih klubova i uredili smo tartan stazu na stadionu,  uložili 25 milijuna kuna u energetsku obnovu naših osnovnih škola i dječjih vrtića. Prilagodili smo još 3 nova prostora za djecu jasličke dobi.

Osigurali smo produženi boravak u 4 osnovne škole, sufinanciramo prijevoz učenika osnovnih škola iznad propisanog standarda. Sufinanciramo prijevoz učenika srednjih škola koji srednju školu pohađaju izvan mjesta stanovanja. Svake godine povećavamo broj studenata koji koriste studentske stipendije. Sufinanciramo nabavku školskog pribora, zbirki i radnog materijala svim učenicima osnovnih škola. U slijedećem razdoblju planiramo izgraditi još jedan dječji vrtić, prilagoditi osnovne škole za rad u jednoj smjeni, smanjiti cijenu vrtića za sve polaznike…

Kako i koliko je pandemija utjecala na realizaciju planiranih i tekućih projekata?

-Pandemija je zasigurno promijenila tok određenih projekata, no pomnim planiranjem mogu reći da smo osigurali nastavak svih ključnih projekata. Za većinu projekata financiranih sredstvima Grada ili za koju smo već osigurali sredstva iz drugih izvora financiranja, realizacija nije bila upitna. Međutim, određeni najavljivani projekti radi nemogućnosti pronalaska alternativnih izvora financiranja ili sufinanciranja su odgođeni te ćemo prionuti čim prije realizaciji istih.

 Koji su Vam ključni planovi i ciljevi za sljedeći mandat ako Vam ga  povjere građani?

-U iduće četiri godine želim još više razvijati Kutinu i znam da to možemo. Želim maksimalno razvijeno gospodarstvo, izgrađen dječji vrtić, dva doma za starije i nemoćne, obilaznicu oko Kutine, rekonstruirane prometnice te još bolji životni standard za svoje sugrađane. Kutinska djeca imat će besplatan vrtić, školski obrok i produženi boravak u školi. Umirovljenicima će se povećati božićnice i osigurati uskrsnice, a umirovljenicima samcima ukinuti plaćanje komunalne naknade. Našim poduzetnicima ćemo osigurati 50.000 kuna bespovratnih sredstava za unaprjeđenje poslovanja. Kako bismo poticali pronalazak posla za mlade, povezat ćemo našu djecu s poslodavcima već tijekom srednjoškolskog obrazovanja i osigurati plaćenu praksu za srednjoškolce, na način da će za sve učenike koji će praksu odraditi na području Kutine, Gad preuzeti dio troška. Izgradit ćemo obilaznicu i drugi kolosijek pruge Dugo Selo – Kutina, kao i akumulacijsko jezero Polojac. Ne zaboravljamo ni našu prošlost, u sljedećem mandatu ćemo završiti idejni projekt Spomen parka hrvatskim braniteljima, a snimit ćemo i film o ulozi Kutine i kutinskih branitelja u Domovinskom ratu. U narednom razdoblju nastojat ćemo revitalizirati prigradska naselja, poboljšati uvjete mladima i privući, odnosno potaknuti mlade na doseljavanje. Imamo i velike planove za kulturni segment života u Kutini, želim i dodatno u društvenom životu našeg grada poticati kulturu dijaloga jer samo razmjenom ideja i uvažavanjem različitih mišljenja Kutina može postati istinski poželjna za život i imati perspektivu za budućnost i razvoj naše djece- zaključuje Babić. (Pero Livajić)