‘Čazma je moj rodni grad, ovdje sam s obitelji izgradio dom i uvijek mi je u srcu. To nije velik grad, ali su pred njim velike mogućnosti. Kako bismo ih u potpunosti iskoristili, moramo biti složni i usmjereni ka istim ciljevima. Moramo podržavati jedni druge i biti uporni.’

Početak godine uvijek je vrijeme rezimiranja i podvlačenja crte pod sve napravljeno u prethodnoj, pa smo s gradonačelnikom Čazme Dinkom Pirakom razgovarali o pokrenutim projektima i planovima za 2020.

G. Pirak, kakva je 2019. bila za Grad Čazmu i jeste li zadovoljni rezultatima i koji su ključni projekti koje ste realizirali ili pokrenuli?

– Svaka nova godina je nova prilika. Potreba građana je mnogo, zadovoljavamo ih koliko možemo i koliko nam okolnosti dopuštaju. Rad nikad ne prestaje, uvijek možemo bolje. Od projekata, uz Čazmu Naturu, projekt vrijedan 26 miliijuna kuna, tu su i dogradnja i obnova dječjeg vrtića, obnova doma umirovljenika, projekt Uključi se! – projekt zapošljavanja žena, obnova državne prometnice u središtu grada, zahvaljujući dobroj suradnji s Hrvatskim cestama, obnova društvenog doma i područne škole u Grabovnici, izgradnja dječjeg igrališta… Projekata je puno i svi su jednako važni jer svaki u svom segmentu utječe na kvalitetu života naših građana.

Koje su temeljne odrednice proračuna za 2020., u što će se najviše ulagati i koji su ključni projekti koje planirate?

– U Proračunu za 2020. godinu osigurana su sredstva za programe i projekte koji su započeli prošle i nastavljaju se ove godine. Radi se o implementaciji svih programa i želja građana. Prije same izrade proračuna, svi su bili pozvani da daju svoje prijedloge, a i pri izradi rashoda vodili smo računa i o prihodovnoj strani. Nastavljamo veliki projekt Čazma Natura, ali i uređenja dječjih igrališta, vježbališta za odrasle, sve do financiranja kupnje novih prostora, uređenja naših domova, uređenja prostora oko domova, sve je obuhvaćeno u ovom Proračunu.

Koliko ove godine planirate izdvojiti za poticanje gospodarstva i koji su ključni projekti i mjere?

-U Gradu Čazmi potičemo razvoj gospodarstva i privlačimo ulagače raznim mjerama kao što su oslobađanje od komunalnog doprinosa i dijela komunalne naknade prilikom gradnje gospodarskih i poljoprivrednih objekata te izgradnjom infrastrukture – naše svako naselje ima vodovodnu i plinsku mrežu, a mnogo ulažemo i u održavanje prometnica.

Prošle smo godine pisali i razgovarali o jako dobroj investicijskoj klimi u Čazmi. Kakva je sada situacija, jesu li se nastavili pozitivni trendovi, dolaze li novi investitori?

-Prema podacima Hrvatske gospodarske komore Bjelovar o gospodarskim kretanjima u BBŽ objavljenim u službenom biltenu „Mreža“, grad Čazma je po snazi gospodarstva odmah iza Bjelovara, odnosno drugi grad u županiji. Tako i prosječna neto plaća u Čazmi iznosi 4.020,00 kn, a u Bjelovaru svega 86 kuna više. Najveći porast investicija u novu dugotrajnu imovinu bilježi grad Čazma i to 4,5 puta više u odnosu na proteklu godinu.

Očito je da svjedočimo dobroj investicijskoj klimi u našem gradu i iskorištavanju europskih fondova u stvaranju novih vrijednosti i širenju proizvodnje. Drago mi je da je kvaliteta proizvoda naših poduzetnika prepoznata i da imaju potrebu za širenjem. I sami radimo na nekoliko velikih europskih projekata, primjerice, ranije spomenuti projekt – Čazma Natura.

Imate li brojke, koliko je u posljednjih dvije i pol godine otvoreno novih obrta, poduzeća, radnih mjesta…?

-Koristeći poticaje za samozapošljavanje koji se dijele preko Zavoda za zapošljavanje sve više Čazmanaca otvara privatni posao. Poticaji za samozapošljavanje trenutačno su najpopularnija mjera državne aktivne politike zapošljavanja, koja je gotovo potpuno istisnula nekad popularno stručno osposobljavanje za zapošljavanje.

Gdjegod imamo prostora, pomažemo mladim poduzetnicima određenim olakšicama, ustupanjem prostora i raznim drugim pomoćima kako bi što lakše i učinkovitije pokrenuli svoj posao. Svima nam je u interesu da se u našem gradu otvaraju nova radna mjesta i pokreće gospodarstvo. U zadnje vrijeme potvrda da smo na dobrom putu dolazi i od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Krajem prosinca 2019. godine u Ispostavi Čazma zabilježeno je najmanje nezaposlenih osoba u svim gradovima Bjelovarsko-bilogorske županije, njih 305. Također, od svih gradova u županiji, jedino je u Čazmi zabilježen pad nezaposlenosti, odnosno porast zaposlenosti za 11 osoba.

U kojoj fazi je projekt Čazma Natura i što on  znači za Grad Čazmu?

-26 milijuna vrijedan projekt Čazma Natura uzeo je maha. Izgrađen je muzej na otvorenom Pleterac, a počeli su radovi na arboretumu kod Osnovne škole Čazma i gradnja sportskog parka na sportskim terenima. OŠ Čazmi dodijeljeno je još vrijedne opreme, a uskoro kreće i gradnja Zelene tržnice.

Kod Osnovne škole Čazma uređuje se poučna staza s drvenim elementima te će se interpretirati biljne vrste. Omogućit će se održavanje škole u prirodi u sklopu učionice na otvorenom, koje će predstavljati središnje mjesto okupljanja za učenike OŠ Čazma. Vrijednost radova je 570.000 kuna, a rok izvedbe je 6 mjeseci. Uz do sada dobivenu opremu – tablete i pisač, Osnovnoj školi Čazma uručit će se moderna informatička i laboratorijska oprema vrijedna 200.000 kuna. Dio te opreme čine i pametne ploče, koje omogućuju povezivanje tableta i računala te olakšavaju nastavu. Od laboratorijske opreme, u pitanju su digitalni mikroskopi, analitičke vage te komplet senzorske opreme vrijedan više od 20.000 kuna. Sve će to koristiti nastavi iz biologije i engleskog jezika, a u sklopu tzv. Istraživačkog i volonterskog centra Osnovna škola. Nakon što se provede energetska obnova škole, opremit će se učionica biologije te će se na taj način olakšati i poboljšati izvođenje praktične nastave.

Na sportskim terenima, u sklopu sportskog parka, gradi se drveni poligon namijenjen biciklistima i skaterima, čime će se upotpuniti sadržaji na sportskim terenima, posebno za ljubitelje adrenalinskih sportova. Radovi su vrijedni 870.000 kuna. Rok za izvedbu je 4 mjeseca.

Nadalje, uklonjena je zgrada u središtu grada Čazme, u Ul. kralja Tomislava. U tijeku je čišćenje terena i priprema za uređenje interpretacijsko-prodajnog centra Zelena tržnica, gdje će se urediti prodajni prostor namijenjen prezentaciji lokalnih proizvoda. Također, prostor će imati zelenu površinu s dječjim igralištem i vodenim motivom koji će dočaravati ljepotu prirode moslavačkog kraja. Uz sve, izgradit će se i dodatni parkirni prostor. Radovi su vrijedni 1.400.000 kuna, a rok je 6 mjeseci.

Završeno je uređenje lokaliteta Pleterac na kojemu će se prezentirati nastanak Moslavačke gore. Radovima je omogućen pristup stijeni na kojoj su vidljiva razdoblja nastanka Moslavačke gore koja se klasificira kao tzv. usamljena gora između rijekâ Česme, Lonje i Ilove. Građena je od vulkanskih, metamorfnih i sedimentnih stijena, a graniti su paleozojske starosti. Paleozoik je duga geološka era u razvoju Zemlje koja je počela prije oko 542, a trajala je do oko 251 milijuna godina računajući od sadašnjeg vremena. U suradnji s PMF-om, Odsjekom za geologiju, provedeno je istraživanje stijene te je u pripremi ploča na kojoj će biti prikazani rezultati istraživanja. Uzorci stijene, temeljem kojeg je izrađeno istraživanje, darovat će se OŠ Čazma za nastavu geografije.

Ovim projektom planirate brendirati Grad Čazmu kao grad zelenog turizma. Koliki je tu razvojni potencijal, što očekujete?

– Kvalitetna i uspješna realizacija projekta Čazma Natura bit će velik iskorak naprijed, obuhvatit će mnoga područja, kako fizička tako i u gospodarskom i društvenom smislu. To je najveći projekt u povijesti našega grada. Ocijenjen je s visokih 96, skoro maksimalnim brojem bodova. Put do njegove potpune realizacije nije jednostavan, ali vjerujem da će konačan rezultat nadmašiti sva naša očekivanja.

Već sad, pokazuju podaci sustava eVisitor, bilježimo rast dolazaka turista veći od 7%. Porastao je i broj noćenja, a tijekom ovogodišnjeg adventa, u Čazmi su svi smještajni kapaciteti bili popunjeni. I dalje nam najviše dolaze gosti iz Italije, Austrije i Slovenije. Čazmansko područje inače je najzanimljivije stranim lovcima koji najčešće odsjedaju u privatnim smještajnim jedinicama, a kojih je također više u zadnje dvije godine.

S obzirom da smo već prepoznatljivi turistima, prvenstveno zahvaljujući Salajevoj Božićnoj priči, Čazma Natura osigurat će razlog za dolazak posjetitelja tijekom ostalih mjeseci u godini jer će nuditi pregršt zabavnih, rekreativnih i edukativnih sadržaja tako da ne sumnjam da ćemo zahvaljujući tom projektu značajno napredovati u turističkom i gospodarskom smislu. U ovom projektu leži pregršt mogućnosti, od razvoja uslužnih, edukacijskih, turističkih i drugih djelatnosti u kojima se može naći većina naših građana.

Koliko u ovoj godini planirate povući iz EU fondova i koji su ključni projekti?

-Više od 20 projekata je ili realizirano, ili u provedbi ili prijavljeno u proteklih nešto više od godinu dana. Njihova ukupna vrijednost iznosi oko 40 milijuna kuna. Mislim da je to odličan rezultat. Naravno, ne stajemo već nastavljamo s praćenjem natječaja i pripremanjem dokumentacije za nove projekte.

Nedavno smo u Čazmi ugostili državnog tajnika u Ministarstvu regionalnog razvoja, Velimira Žunca i prezentirali mu ono što smo prošle godine napravili. Između ostalog, obnovili smo društveni dom u našem prigradskom naselju Grabovnica, kojeg smo uredili prije svega za potrebe naše tamošnje područne škole, koja je također u obnovi. Potpora Ministarstva nam je jako bitna jer, pored naših sredstava koja angažiramo, jako dobro dođe i njihova potpora. Isto tako, u provedbi projekta Čazme Nature, dio s kojim mi moramo participirati u iznosu od 5 milijuna kuna upravo nam osigurava Ministarstva regionalnog razvoja, po njihovoj odluci i potpisanom ugovoru. Znači, jako je bitno da je ta suradnja dobra i da smo prepoznati s kvalitetnim projektima.

Za sljedeću godinu planiramo kandidirati  obnovu doma za udruge, tj. zgradu za udruge gdje će biti smješteni naši branitelji, HVIDRA, Klub za djecu s teškoćama itd. Imamo dobrih programa i dobrih udruga koje će tu dobiti svoj smještaj i prostor za kvalitetan rad.

Puno smo ulagali u ljude u smislu edukacije i izobrazbe da napravimo kvalitetne projekte. Niz naših projekata je u provedbi, neki su pripremljeni i dalje čekaju odluke o financiranjima. U Razvojnoj agenciji rade samo 3 osobe koje rade ne samo za potrebe grada nego i građana. Čovjek nikad ne radi sam, nego mora imati dobru ekipu, a ja kao gradonačelnik sam izuzetno zadovoljan i ponosan da imam jako dobru ekipu.

Kakva je demografska slika Čazme i koje su najvažnije mjere i projekti kojima se borite protiv negativnih trendova? Planirate li nešto novo na tom planu?

-Već niz godina omogućujemo jednokratnu novčanu pomoć za novorođenu djecu, po 1.000 kuna za svako novorođenče s prebivalištem na području Grada Čazme, ako je riječ o prvom i drugom djetetu u obitelji, a ukoliko se radi o trećem ili svakom sljedećem, u tom slučaju pomoć iznosi 2.000 kuna.

Prošle godine povećali smo naknadu za studente s 500 na 1000 kuna, a osnovnoškolcima, kao i proteklih godina, kupujemo radne bilježnice, odnosno od prošle godine, i dio školskog pribora (budući da udžbenike kupuje država). Ukupno je to oko 300.000 kuna.

Sufinanciramo karte za prijevoz studenata u iznosu od 10 %, svim redovnim studentima s prebivalištem na području Grada Čazme, koji ne ostvaruju pravo na naknadu za prijevoz iz nekih drugih izvora.

Sufinanciramo kamatu za studentske kredite za sve studente (redovne i izvanredne) s prebivalištem na području Grada Čazme. Ukoliko student za vrijeme studiranja ima prosjek veći od 4,5, tada Grad Čazma preuzima vraćanje glavnice kredita, što ustvari znači da je kredit bespovratan za odlične studente.

Sufinanciramo kupnju mjesečne karte za prijevoz učenicima Srednje škole Čazma koji putuju manje od 5 kilometara od mjesta stanovanja do škole, koji ne ostvaruju pravo na subvenciju države za sufinanciranje prijevoza.

Za sve te mjere, uz one prije navedene, iz Gradskog proračuna izdvajamo izravno oko pola milijuna kuna za djecu i mlade.

No, izravne mjere i jednokratne pomoći, po mom mišljenju, nisu dovoljan razlog za ostanak mladih u našem gradu ili za poboljšanje demografske slike. Za to je potrebna dobra infrastruktura koja će privući ulagače koji će stvoriti dobru gospodarsku klimu i omogućiti nova radna mjesta i veće prihode, odnosno bolji standard. Kao što smo govorili ranije, smatram da smo tu na dobrom putu jer, kako sam rekao, pokazatelji u gospodarstvu su na našoj strani pa smatram da će, uz naše projekte i nova ulaganja, život u Čazmi postajati sve privlačniji obiteljima.

Što je sa projektom POS-a, kakav je interes građana, krećete li u to?

– Ponuda najma kvalitetnih stanova za pristojnu cijenu u Čazmi prilično je slaba, dok je interes velik. Malo se stanova i prodaje, trenutačno su u oglasniku samo dva. Uvidjevši problem nedostatka stanova, osobito za mlade obitelji u Gradu Čazmi, odlučili smo, po prihvatljivim uvjetima, osigurati stambeno zbrinjavanje, odnosno uključiti se u sustav poticane stanogradnje. Ponudili smo parcelu u Ulici Franje Vidovića za izgradnju zgrade te bismo omogućili i priključke na kompletnu komunalnu infrastrukturu.

Ovu odluku podržalo je i Gradsko vijeće Grada Čazme, donesena je Odluka o uvjetima, mjerilima i postupku za utvrđivanje reda prvenstva za kupnju stana iz Programa društveno poticane stanogradnje i trenutačno se provodi anketa o interesu građana za kupnju stana. Na žalost, do sada još nitko nije pokazao interes za ovakav način stambenog zbrinjavanja i niti jedan anketni upitnik nije ispunjen, iako su se pojedini građani raspitivali o uvjetima.

Razlog tomu možda je kreditna sposobnost zainteresiranih kod banke koju će odrediti Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama. Grad Čazma je i prije nekoliko godina proveo anketni upitnik o broju zainteresiranih za kupnju stanova, tada je bilo zainteresiranih Čazmanaca, ali svi su bili odbijeni upravo zbog kreditne nesposobnosti.

Inače, zainteresirani građani anketne upitnike mogu popuniti do kraja veljače. Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS) može se pronaći OVDJE.

S druge pak strane, u Čazmi postoji interes za energetsku obnovu višestambenih zgrada temeljem Javnog poziva koji se očekuje potkraj siječnja. Kao što ste vjerojatno upoznati, Ministarstvo je u tu svrhu u prvoj fazi osiguralo minimalno 152 milijuna kuna. Stopa sufinanciranja bespovratnim sredstvima EU strukturnih i investicijskih fondova iznosit će, jednako kao i za prošli Poziv, 60 %.
Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga je 100.000 kuna, a najviši 17.000.000 kuna.

I na kraju, koji su Vam ključni ciljevi do kraja ovoga mandata, što građani još mogu očekivati?

-Čazma je moj rodni grad, ovdje sam s obitelji izgradio dom i uvijek mi je u srcu. To nije velik grad, ali su pred njim velike mogućnosti. Kako bismo ih u potpunosti iskoristili, moramo biti složni i usmjereni ka istim ciljevima. Moramo podržavati jedni druge i biti uporni. Zato ponavljam, pred nama je mnogo posla te se nadam i vjerujem da će nas građani podržati i prepoznati trud koji ulažemo, baš kao što ga prepoznaju prolaznici ili Čazmanci koji su davno odselili, a sada se čude i pozdravljaju pozitivne promjene u svojoj Čazmi.

Naravno, nije sve Čazma Natura. Tu su i – nogostupi, odvodnja, autobusna stajališta, poljski putovi, nerazvrstane ceste. Baš kao i u svakom kućanstvu, tako i u gradu – samo u „malo“ većem omjeru, postoje svakodnevne, životne stvari s kojima se susreću naši stanovnici, a mi smo tu da im pomognemo. Nastojimo to činiti, iako to ponekad nije u mjeri u kojoj bi oni htjeli, ali poručujem da o svemu vodimo brigu i nikog ne zaboravljamo. Grad Čazma ima 36 naselja i sva su nam jednako bitna, svi naši stanovnici zaslužuju jednak tretman. Svima želimo jednako, a to je poboljšanje kvalitete uvjeta života, i na tome neprekidno radimo. (M.P.D.)