Od 44 projekta na kojima se aktivno radilo od 2017. do 2020. godine, u pripremi je 14 u vrijednosti 171,5 milijuna kuna, u provedbi ih je 15 u visini od 520,7 milijuna kuna, a dosad je provedeno 15 projekata u iznosu od 32,9 milijuna kuna. Za iduće razdoblje od 2021. godine do 2027. pripremamo projekte u vrijednosti većoj od 900 mil kuna, razmišljamo kvalitativno, dugoročno i nastojimo konkretnim projektima poboljšati naš grad.

Tri godine mandata povod su za podvlačenje crte i rezimiranje onoga što je napravljeno, pa o projektima i mjerama kojima potiču gospodarstvo i podižu standard i kvalitetu građana u Gradu Kutini razgovaramo s gradonačelnikom Zlatkom Babićem.

G. Babić, tri godine tri godine su prošle otkako ste na čelu Grada Kutine, kako ste zadovoljni i jeste li ostvarili sve što ste planirali?

– Protekle tri godine proletjele su brže nego što bi itko mislio ili očekivao, realizirali smo mnoge projekte i uveli određene promjene u Kutini, no daleko smo od toga da smo zadovoljni učinjenim. Korona virus pokazao je kako ne možemo sve planirati u životu, kako neočekivane okolnosti vrebaju iza svakog kuta a jedino razumijevanjem i suradnjom možemo prebroditi nadolazeće nedaće. Nismo odgodili ni jedan projekt za sada, no svakako smo oprezni što se tiče cjelokupne situacije. U protekle tri godine osigurali smo pribor za školu, božićnice umirovljenicima, realizirali projekte vezane za školsku prehranu, uveli niz mjera pomoći gospodarstvenicima i poduzetnicima te energetski obnovili gradske zgrade kojima je prijeko bilo potrebna obnova. Svjestan sam kako još postoje projekti koje želimo, i koje moramo realizirati za naše građane ali isto tako treba biti svjestan okolnosti koje su zadesile, kako svijet, tako i Hrvatsku i našu Kutinu.

Koje biste projekte i mjere ostvarene u ove tri godine istaknuli kao najvažnije za Grad i građane?

-U zadnje tri godine proveli smo 15 projekata ukupne vrijednosti 32,9 mil. kn. Prethodno sam spomenuo neke projekte pošto su namijenjeni djeci i starijima, no teško je reći koji projekt je najvažniji s obzirom da svaki projekt nastoji riješiti određene specifične potrebe naših sugrađana.

Kao potpora našim poduzetnicima i radi razvoja poduzetničke infrastrukture ističe se projekt ukupne vrijednosti 8,5 mil. kn kojim smo rekonstruirali i opremili Poduzetnički inkubator Kutina – PUNK kojeg trenutno koristi gotovo 30 poduzetnika. U tri godine smo energetski obnovili 5 naših zgrada ukupne vrijednosti 14,0 mil. Kn, odnosno 4 osnovne škole i 1 vrtić Grada Kutine.

Našim projektom koji razvijamo  iProračun kao i prethodnim projektom iČelnik sigurno smo vodeći grad po transparentnosti proračuna i uredskog poslovanja. Na projektu transparentnog vođenja grada Kutine radimo duže vrijeme i tako ćemo nastaviti.

Ostalim projektima nastojimo poboljšati uvjete obrazovanja i zapošljavanja, drugim projektima rješavamo pristupačnost osobama s invaliditetom, projekti osiguranja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, projekti izgradnje dječjih igrališta, projekt Rekonstrukcije Kluba mladih BARAKA, sve su to specifični projekti na kojima godinama marljivo radimo i koji se realiziraju s ciljem poboljšanja određenih uvjeta, želja ili standarda našim građanima.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i proveli u protekle tri godine?

-Od 44 projekta na kojima se aktivno radilo od 2017. do 2020. godine, u pripremi je 14 u vrijednosti 171,5 mil. Kn, u provedbi ih je 15 u visini od 520,7 mil. kn te je provedeno do sad 15 projekata u iznosu od 32,9 mil. kn.

Kako bi predočili, odnosno podsjetili sugrađane na sve što je učinjeno u proteklom razdoblju izradili smo brošuru gdje su popisani projekti. Navedeni projekti o kojima se govorimo su u vrijednosti većoj od 700 mil. kn što je spram usporedbe s cjelokupnim proračunom Grada Kutine za 2019. godinu od skoro 140 mil kn, gotovo pet puta veće.

Za iduće razdoblje od 2021. godine do 2027. pripremamo projekte u vrijednosti većoj od 900 mil kuna, razmišljamo kvalitativno, dugoročno i nastojimo konkretnim projektima poboljšati naš grad.

Kao što ste i sami rekli, ulazak u zadnju godinu mandata obilježen je krizom zbog korone… Kako se s njom nosite i što ona znači za funkcioniranje grada i gradske projekte, koliko Vam je poremetila planove?

-Korona kriza promijenila je pogled na poslovanje općenito, iako smo je u Gradu Kutini spremno dočekali, svakodnevnom komunikacijom s poduzetnicima i sugrađanima nastojao sam biti potpora i informirati se o njihovim poteškoćama i brigama. Ključ uspjeha gradonačelnika leži u uočavanju potreba građana, suradnji i komunikaciji kako bismo kao grad zajedno riješili sve moguće prepreke i napredovali kao grad, neovisno radilo se u vrijeme krize ili neko mirnije doba.

Rad Gradske uprave odvijao se elektronskim i telefonskim putem najviše, bez smetnji i odgađanja, nastojali smo kao Grad unatoč koroni biti na usluzi svojim sugrađanima te u tom pogledu sam zadovoljan s radom našeg Grada. Već neko vrijeme naše poslovanje usklađujemo s novim tehnologijama i standardima i u krizi smo pokazali sposobnost prilagodbe na nove uvjete rada. Za sada svi projekti idu svojim tijekom a to mogu zahvaliti dobrom i pomnom planiranju samih projekata. Ostaje nam još 6 mjeseci do kraja godine, projekti teku svojim tijekom, no pomno i dalje pratimo situaciju u svijetu i Hrvatskoj kako bismo mogli pravovremeno reagirati.

Koliko je Grad izdvojio za mjere pomoći gospodarstvu i građanima u krizi i koje biste istaknuli kao najjače?

-Osim našeg kontinuiranog ulaganja u gospodarstvo, ove smo godine donijeli nove odluke izravne pomoći našim gospodarstvenicima koji su naišli na poteškoće u poslovanju uzrokovane korona krizom. Radi toga smo preraspodijelili 3 mil. kn za pomoć gospodarstvu kroz mjere pomoći gospodarstvenicima, odnosno poslodavcima te poljoprivrednicima.

U cilju očuvanja daljnjih poslovnih aktivnosti kod poslodavaca kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom narušena gospodarska aktivnost i likvidnost poslovanja, Grad osigurava sredstva u visini do 2.000,00 kuna po zaposlenoj osobi koji imaju zabranu rada sukladno Odluci SCZ RH te do 1.500,00 kn po zaposlenoj osobi koji imaju pad prometa više od 20% uzrokovano posljedicom epidemije.

Uslijed zabrane rada tržnica poljoprivrednicima kojima je radi posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom narušena kontinuirana opskrba stanovništva hranom i poljoprivrednim proizvodima u sektoru biljne i stočarske proizvodnje, Kutina će omogućiti sredstva u visini do 5.000,00 kuna po poljoprivrednom gospodarstvu kojemu je onemogućen rad.

 Vratimo se na rezultate iz protekle tri godine… Imate li podatke, koliko je u posljednje tri godine ostvareno novih investicija i, posljedično, otvoreno radnih mjesta?

-Do sad je na godišnjoj razini izdvajano oko 5 milijuna kuna iz proračuna Grada Kutine za razne potpore gospodarstvu te je u zadnje dvije godine sukladno potporama bilo 90 novozaposlenih. Broj zaposlenih na području grada Kutine je i veći pošto kao Grad vodimo evidenciju samo o novozaposlenima koji su na neki način u doticaju s našim mjerama i potporama. Popunjavanje naših poslovnih zona svakako je dovelo do povećanja broja zaposlenih te se nadam kako će se to nastaviti i dalje.

U posljednje vrijeme simultano je 10-ak poduzetnika na području Grada Kutine širilo svoje poslovanje, bilo da su ulagali u već postojeće nekretnine ili su gradili nove objekte. Naša Industrijsko-logistička zona svakako treba značajnije utjecati na povećanje broja zaposlenih, odnosno realizaciju raznih investicija i postizanja pozitivne poslovne klime te na tome intenzivno radimo.

Kojim mjerama privlačite investitore i podupire poduzetnike i koliko ste za to dosad izdvojili, odnosno koliko godišnje izdvajate?

-Kao Grad nastojimo svojom transparentnošću i otvorenošću biti dostupni svim poduzetnicima i investitorima. Osim što kroz niz mjera i potpora osiguravamo sredstva za pokretanje poslovanja, omogućili smo i subvencioniranje kamatne stope za poduzetničke kredite u suradnji sa SMŽ. Uz to, ishođenje raznih dozvola sveli smo na najmanje moguće vrijeme kako bi čim prije poduzetnici mogli krenuti s realizacijom vlastitih ideja. U naše poslovne zone nudili smo izrazito povoljnu cijenu zemljišta, dok u našoj Industrijsko-logističkoj zoni uz povoljnu cijenu zemljišta, oslobodili smo plaćanje komunalne naknade u visini do 100% do 5 godina, kao i oslobodili od plaćanja komunalnog doprinosa do 100% izračunatog iznosa.
Povoljan položaj ILZ, osiguranost komunalne i energetske infrastrukture zasigurno su nešto što budućim investitorima će zapeti za oko. Uz to, naša ILZ je u 100% vlasništvu Grada Kutine te smo do nje izgradili i pristupnu cestu. Također smo otvorili posebnu web stranicu na kojoj detaljno opisujemo našu ILZ, svi detalji su na linku.

Stvaranjem pozitivne poslovne klime i nizom pogodnosti nastojimo privući investitore te poduprijeti razvoj novih poduzetničkih ideja. Grad Kutina i u 2020. godini nastavlja raznim programima sufinancirati zapošljavanje, ulagati u opremu poduzetnicima te izdvaja sredstva za turističke projekte. Kroz program sufinanciranja novog zapošljavanja/samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi u 2020. godini na području Grada Kutine osigurat će se potpora u visini od 5.000,00 kn do 10.000,00 kuna po zaposleniku ovisno o visini stručne spreme i visini plaće. Maksimalni iznos potpore za dodatno usavršavanje i/ili dodatno obrazovanje koji je moguć ostvariti je 2.000,00 kn po pojedinom polazniku programa. Kako bi potaknuli zapošljavanje/samozapošljavanje osoba koje nemaju više od 29 godina u trenutku podnošenja Zahtjeva potpora će se uvećati za 50% na odobrena sredstva te ako je novozaposlena osoba od strane poduzetnika koji imaju sjedište u Poslovnim zonama Grada Kutine sredstva potpore će se povećati u 100% iznosu.

Osim toga, Grad Kutina dodjeljuje bespovratna sredstava poduzetništvu i obrtništvu kao potpora za opremu, nove tehnologije i konkurentnost poduzetništva i obrta u 2020. godini na području Grada Kutine i to 50% iznosa od planiranog ulaganja (taj iznos ne može biti veći od 10.000,00 kuna po pojedinom zahtjevu) te poduzetnicima koji nemaju više od 29. godina bi se potpora uvećala za 50% na odobrena sredstva.

Za ulaganje u turističke projekte u 2020. godini na području Grada Kutine omogućit će se bespovratna sredstva poduzetnicima i obrtnicima do 50% iznosa od planiranog ulaganja (iznos ne može biti veći od 15.000,00 kuna po pojedinom zahtjevu). Na tragu poticanja poduzetništva među mladima, i ova potpora će se uvećati za 50% na odobrena sredstva poduzetnicima koji nemaju više od 29. godina u vrijeme podnošenja zahtjeva.

U našem velikom izboru za najbolji grad ušli ste u samo finale, među pet najboljih na području demografije i obrazovanja. Koliko izdvajate za demografske mjere i obrazovanje i koji su najvažniji projekti na tom planu?

-Grad Kutina i tijekom 2020. godine nastavlja dobru praksu ulaganja u odgoj i obrazovanje. Kao što se primijetili sustavno ulaganje se nastavlja i dalje kroz čitav niz projekata. Trenutno izdvajamo za stipendiranje studenata 300.000,00 kn – financiramo ukupno 40 stipendija po 750 kn tijekom 10 mjeseci, sufinanciramo prijevoz učenika srednjih škola za što izdvajamo 260.000,00 kn te terensku nastavu sa 75.000,00 kn.

Kroz sufinanciranje pomoći u nabavci radnih bilježnica i školskog pribora izdvajamo po učeniku od 1. do 4. razreda sa 450,00 kuna, a učenicima od 5.- 8. razreda sa 750,00 kuna  što na godišnjoj razini iznosi  1.300.000,00 kn. Za razne demografske mjere izdvajamo oko  550.000,00 kn godišnje te se nadamo nastaviti tim putem i dalje.

Kako ste zadovoljni korištenjem EU fondova, koliko ste dosad ugovorili/povukli i koji su najvažniji projekti?

-Ukupno smo ugovorili 23 projekata uz sufinanciranje u ukupnom iznosu od 41,2 mil. Kn; iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira se ukupno 8 projekata u iznosu od 19,2 mil. Kn bespovratnih sredstava, iz Kohezijskog fonda sufinancira se 2 projekta u iznosu od 3,2 mil. Kn bespovratnih sredstava, iz Europskog socijalnog fonda sufinancira se 10 projekata u iznosu od 11,6 mil. Kn bespovratnih sredstava, iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj sufinancira se 3 projekta u iznosu od 7,2 mil. Kn bespovratnih sredstava.

Isto tako, treba napomenuti da osim EU fondova, Grad Kutina sufinancira projekte i iz sredstava državnog proračuna i to 18 projekata uz sufinanciranje u iznosu od 7,8 mil. Kn. Ukoliko u analizu uključimo i projekt Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina, Grad Kutina je proveo ili ima u provedbi ukupno 24 projekata ukupne vrijednosti 520,0 mil. Kn.

Prosječno sufinanciranje projekata (ne uključujući projekt aglomeracije) iznosi 75%. Ukoliko uključimo u analizu i aglomeraciju, prosječno sufinanciranje projekata iznosi 92%. S obzirom na gore navedeno naravno da smo zadovoljni s učinkom gradske uprave u korištenju raspoloživih EU fondova u proteklom razdoblju.

Ipak, valjda napomenuti da kao jedinica lokalne samouprave sa 22.760 stanovnika nažalost nismo zadovoljni s mogućnostima koje pružaju EU fondovi naročito u području gospodarstva, predškolskog odgoja, kulture i sporta te se nadamo da će se isto promijeniti u sljedećem financijskom razdoblju 2021. – 2027.

Primjera radi, Grad Kutina je jedan od rijetkih gradova koji ima pozitivnu demografsku sliku te imamo potrebe za izgradnjom još jednog dječjeg vrtića za cca. 200 vrtićanaca, ali nemamo nikakve mogućnosti sufinanciranja istog te nažalost nismo u mogućnosti popratiti pozitivne demografske trendove u svom Gradu.

Kakvi su planovi za ovu godinu kad su EU projekti u pitanju?

-Sredinom ove godine očekujemo kraj provedbe još dva projekta, dvije 2 energetske obnove ukupne vrijednosti 11,0 mil. kn kojim smo obnovili još jedan vrtić i zgradu gradske uprave čime smo završili energetske obnove svih matičnih osnovnih škola i vrtića Grada Kutine.

Uspješno privodimo kraju projekt  Reciklažno dvorište. U Radićevoj ulici uz deponij realizirali smo projekt Reciklažnog dvorišta vrijedan 3,8 milijuna kuna od čega je 2,8 milijuna kuna sufinancirano iz Kohezijskog fonda, 300.000 kn iz sredstava Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te 700.000 kn iz sredstava Grada Kutine. Uz to, u tijeku je provođenje projekta uređenja dječjeg igrališta u Kutinskoj Slatini ukupne vrijednosti 0,4 mil. Kn

Projekt rekonstrukcije društvenog doma Banova Jaruga s dogradnjom dječjeg vrtića ukupne vrijednosti 10,5 mil. Kn krenuo je s provedbom kao i projekt uređenja poučne staze Turski stol neposredno uz lokaciju gradskog bazena ukupne vrijednosti 0,7 mil. Kn.

Naravno, najveći projekt koji se trenutno provodi na području Grada Kutine je projekt Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Kutina ukupne vrijednosti 488,4 mil. Kn uz sufinanciranje u iznosu od 456,4 mil. Kn kojim će se izgraditi kompletna vodovodna i kanalizacijska mreža na našem području.

I na kraju, koji su vam još ključni ciljevi i planovi do kraja mandata, što građani mogu očekivati u ovih godinu dana koliko je do izbora?

-U prvom redu svaki započeti projekt potrebno je provesti kako je i planirano kako bi ispunili projektne ciljeve odnosno iskoristili maksimalno dodijeljena bespovratna sredstva. Tu bi svakako naglasili da je Grad Kutina izuzetno uspješan u iskorištavanju dodijeljenih sredstava.

Naravno, redovita aktivnost je i priprema novih projekata kao i prijava istih na otvorene natječaje, odnosno prikupljanje projektnih ideja pri čemu se možemo pohvaliti s tim što trenutno imamo gotovo 40 projekata u pripremi od čega bih stavio naglasak na naše najveće pripremljene projekte, odnosno projekt Uspostave industrijsko logističke zone Kutina kojim ćemo potpuno infrastrukturno opremiti gospodarsku zonu od ukupno 74 ha s riješenim imovinsko pravnim odnosima, projekt izgradnje novog dječjeg vrtića kojim ćemo riješiti problem listi čekanja te zadovoljiti važeći državni pedagoški standard te projekt razvoja širokopojasnog interneta kojim ćemo izgraditi i razviti pristup širokopojasnom Internetu na području Grada Kutine, Grada Popovače i Općine Velika Ludina. (Marija Pulić Drljača)