Kroz razne programe i EU projekte poduzetnicima smo plasirali preko pola milijarde kuna, samo kroz poticaje smo im direktno isplatili osam milijuna kuna, a novim Coworking centrom dodatno ćemo potaknuti poduzetničku klimu i poduzetnicima ponuditi nove vrijednosti

Grad Pula u našem je velikom izboru za najbolji grad odnio titulu najboljeg grada za gospodarstvo, jedan su od najboljih gradova za život što pokazuju i naša istraživanja i analize po kojima je upravo Pula privukla najviše novih stanovnika. Uz poduzetnike, kojima su kroz projekte i razne mjere plasirali preko pola milijarde kuna, najviše – čak trećinu proračuna, ulažu u djecu i starije, a u obrazovanje kroz projekte trenutno preko 200 milijuna kuna… Što se sve radi i koji su planovi ispričao nam je gradonačelnik Boris Miletić koji je sa svojih 14 godina na čelu Pule jedan od dugovječnijih gradonačelnika ovoga mandata.

G. Miletić, već 14 godina ste na čelu Grada Pule . Kako biste ocijenili posljednje tri godine, koliko je prošlo od izbora? Jeste li ostvarili sve što ste planirali?

-Bilo je vrlo izazovno, ponajviše zbog krize u Uljaniku koja je, nažalost, najviše pogodila radnike, a sve zbog toga što Vlada nije radila svoj posao te u konačnici, nije bila sposobna preuzeti odgovornost i ponuditi dugoročna rješenja za opstanak brodogradnje u Puli. Recentno nas je pogodila i koronakriza. Ali ipak, ako se osvrnemo na proteklo trogodišnje razdoblje, uz zadržavanje stabilnih gradskih financija, uspjeli smo realizirati i neke vrlo važne projekte za naš grad. Osim ulaganja u infrastrukturu, koja jamči daljnji razvoj i napredak Pule, ravnomjerno smo ulagali i u socijalu, sport, kulturu te sve ostale segmente koji bitno utječu na kvalitetu života u Puli.

Koje biste projekte i mjere, ostvarene tijekom posljednje tri godine, istaknuli kao najvažnije za Grad Pulu i njegove građane?

-Promatramo li isključivo razdoblje trenutnog mandata, onda se tu pored niza investicija prije svega ističe izgradnja modernog kompleksa javnih gradskih bazena kojeg su naši građani čekali 30 godina. Svakako treba istaknuti novouređeni Trg kralja Tomislava, a kad je riječ o prometnoj infrastrukturi nastavili smo s proširenjem zaobilaznice na 4 trake te je izgrađen novi rotor na ulazu u grad. Sve više se širi Šetnica na Rivi, a tu je i cijeli niz novih sportskih i dječjih igrališta. Vodili smo računa da ulaganjima, od infrastrukture pa sve do kulturnih sadržaja, kvalitetu života svih naših građana podignemo na višu razinu.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i proveli u protekle tri godine?

-Teško je precizirati iznose, s obzirom na to da je riječ o zaista velikom broju projekata od kojih su neki provedeni, dok neki još uvijek traju, mogu reći kako, okvirno, samo veći kapitalni projekti prelaze 200 milijuna kuna. Za uređenje spomenutog Trga kralja Tomislava utrošeno je više od 24 milijuna kuna, zahvaljujući čemu su naši sugrađani dobili novo, ugodno mjesto za druženje i provođenje slobodnog vremena. Proširenje obilaznice iznosilo je  25 milijuna kuna, a čak više od 13,5 milijuna kuna uloženo je u uređenje svima omiljene plaže na Hidrobazi, nasuprot Nacionalnog parka Brijuni. Jednu od najznačajnijih investicija predstavljaju prvi javni gradski bazeni vrijedni više od 50 milijuna kuna, a bogati sportski sadržaji u gradu dodatno su prošireni izgradnjom multifunkcionalnih igrališta. No pored ključnih projekata valja spomenuti da su uređeni usponi i prolazi u starogradskoj jezgri, prošireno je gradsko groblje, a značajna ulaganja usmjerena su i za podizanje standarda boravka u vrtićima i školama. Pri završetku je izgradnja nove bolnice u Puli, a za potrebe naših sugrađana koji se nalaze u terminalnoj fazi bolesti u tijeku je izgradnja hospicija. Zahvaljujući odgovornom odnosu prema zajedničkom novcu svih naših građana, kontinuirano održavamo stabilnost javnih financija što nam omogućuje da ravnomjerno razvijamo našu Pulu.

Gdje je napravljen najveći iskorak i napredak, što biste izdvojili kao svoj najveći uspjeh?

-Puno smo napravili, ali puno toga još treba napraviti. Pula je prema svim pokazateljima jako napredovala pa je danas puno ugodnija za život nego što je bila prije 10 godina. Vjerujem da je upravo Pula jedan od gradova s najvećim razvojnim potencijalom na Jadranu, a svjetla budućnost i daljnji razvoj ne bi bili mogući bez kanalizacije, plinofikacije, bez pročistača, bez cesta koje smo izgradili. Sve su to bili izrazito zahtjevni projekti od kojih nismo bježali. Znali smo koliko truda, vremena i novaca iziskuju, ali hrabro smo ih prihvatili i njima značajno podigli standard života u Puli. A tako pristupamo svim izazovima pa ne sumnjam da Pulu pravi boom tek čeka.

U zadnju godinu mandata ulazite u znaku krize zbog korone. Koliko Vam je ona poremetila planove i kako utječe na funkcioniranje grada?

-Korona nam je svima preko noći promijenila živote i u kratko vrijeme morali smo se prilagoditi novom načinu života. Stali su brojni projekti, ali i razna kulturna i društvena događanja kojima Pula inače obiluje. No ovu sudbinu dijele i drugi gradovi diljem Hrvatske i svijeta. Srećom, naš Stožer civilne zaštite Istarske županije na samom je početku epidemije shvatio ozbiljnost situacije te su na vrijeme donijeli učinkovite mjere, prvi u Hrvatskoj. Zahvalan sam im na odličnoj reakciji i velikoj posvećenosti – odradili su sjajan posao. Veliko hvala i zdravstvenim radnicima koji su podnijeli veliku žrtvu, zatim policiji, a onda i svim ostalima službama koje su bile uključene i koje su se prilagodile situaciji. Posebnu zahvalu želim uputiti svojim sugrađanima koji su još jednom pokazali veliku dozu odgovornosti i razumijevanja. Ponosan sam što smo zajedno prošli kroz ovu prvu fazu na na vrlo discipliniran i strpljiv način. Sad smo u fazi normalizacije života i prilagodbe novim okolnostima, ali siguran sam da ćemo i taj dio uspješno zajedno odraditi, kao i do sada. Svaki je izazov ujedno i nova prilika pa sam uvjeren da ćemo kao društvo izvući važnu pouku iz ove situacije.

Grad Pula najbolji je grad za gospodarstvo u zemlji, godinama se već ističete po najvećim ulaganju u poduzetnike. Kako ste im pomogli u ovoj krizi i koliko ste za njih izdvojili?

-U cilju pomoći i rasterećenja privatnog sektora, Grad Pula je zajedno s ostalim istarskim gradovima donio set konkretnih mjera solidarnosti za rasterećenje gospodarstva, s namjerom da se pruži poticaj za zadržavanje radnih mjesta, ali i za rješavanje problema nelikvidnosti onima čije je poslovna aktivnost uslijed epidemije smanjena. Poduzetnici pogođeni krizom koji su imali potrebne uvjete oslobođeni su, primjerice, plaćanja zakupa poslovnih prostora, zakupa javne površine, komunalne naknade i spomeničke rente dok je za komunalni doprinos omogućena obročna otplata. Za obveznike poreza na potrošnju koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost omogućena je odgoda roka dospijeća plaćanja. Uz to, roditelji su oslobođeni plaćanja mjesečne subvencije za program predškolskog odgoja tijekom razdoblja trajanja mjere o obustavi rada. Pored toga, gospodarstvenicima su dodatno olakšani uvjeti za ostvarivanje mjera pomoći, a sve kako bi im zaista mogli čim više pomoći da lakše prebrode ovo izazovno vrijeme. U ovom trenutku još uvijek nije moguće iznositi konkretne pokazatelje, kako u pogledu točnog broja zahtjeva, tako ni u pogledu konkretnih financijskih pokazatelja. No činjenica je da će isti zasigurno imati značajan utjecaj na sveukupne prihode u gradskom proračunu. No, i u ovoj situaciji pokazali smo da nam je na prvom mjestu zaštita zdravlja građana, kao i očuvanje gospodarstva, posebice najranjivijih skupina. A očekivani minusi u prihodima kompenzirat  će se koliko je god to moguće kroz druge mjere štednje uvedene u sveukupnom poslovanju.

Među prvima ste u zemlji ugostiteljima omogućili besplatno širenje terasa na gradske prostore. Koliko ih je tu mogućnost iskoristilo i imate li povratne informacije s terena, jesu li poduzetnici zadovoljni razinom pomoći koju su dobili od Grada?

-Vjerujem da jesu jer koriste ovu mogućnost. To je još jedan vid pomoći koju smo aktivirali kako bismo ugostiteljima pomogli da lakše prebrode krizu. Pula je turistički grad i ove otežavajuće okolnosti posebno se odražavaju na turističku djelatnost i ugostiteljstvo. Osluškujući njihove potrebe, u okviru naših mogućnosti, maksimalno im izlazimo u susret.

Vratimo se opet na rezultate… Imate li podatke, koliko je u posljednje tri godine ostvareno novih investicija i, kao rezultat,  otvoreno radnih mjesta u Puli?

-Nezaposlenost, posebice mladih ljudi, jedan od gorućih problema današnjeg društva, no u Istri smo zahvaljujući jasnoj strategiji i konkretnim mjerama samo u posljednje tri godine uspjeli znatno smanjiti nezaposlenost pa je ona već neko vrijeme ispod prosjeka Republike Hrvatske. Isto tako, nije slučajno da je Istra jedina od svih županija u Hrvatskoj u koju se više ljudi doseljava nego što iz nje odlazi, a brojna istraživanja jasno pokazuju da je Pula jedan od najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj.

Kada, primjerice, govorimo samo o prošlogodišnjem poticajnom programu kroz dodjelu bespovratnih potpora za postojeće i poduzetnike početnike koji je realiziran putem devet donesenih mjera, ukupno smo zaprimili 146 zahtjeva u iznosu od 1.755.159,19 kuna, a Povjerenstvo za dodjelu potpora za razvoj poduzetništva odobrilo je 129 zahtjeva u ukupnom iznosu od čak 1.500.000 kuna.

Naše opredjeljenje je jasno, a rezultati mjerljivi.

Kojim mjerama privlačite investitore i podupirete poduzetnike? Koliko ste do sada za to izdvojili, odnosno koliko godišnje izdvajate?

-Kao što sam istaknuo, Grad Pula je i iz Proračuna za 2019. godinu isplatio 1.500.000 kuna proračunskih sredstava za provođenje poticajnih programa kroz dodjelu bespovratnih potpora, a u proračunu za 2020. godinu ponovno smo osigurali 1.500.000 kuna te dodatnih 500.000 kuna za subvenciju kamata za novu kreditnu liniju s Istarskom županijom i Istarskom razvojnom agencijom (IDA).

Samo u zadnje četiri godine izdvojili smo više od 8 milijuna kuna za naše poduzetnike i gospodarstvenike. Ako uzmemo u obzir i brojne aktivnosti Istarske razvojne agencije, kroz razne programe, mjere i EU projekte, našim je poduzetnicima plasirano preko 528 milijuna kuna. Rezultati kojima danas svjedočimo potvrđuju da se sredstva dobro usmjeravaju. Osim ovih izravnih mjera pomoći, Grad poduzima niz drugih mjera koje neposredno utječu na ukupnu kvalitetu života svih koji u gradu žive i rade – od osiguranog smještaja u vrtiću za svako dijete, produženog boravka u svim školama kako bi pomogli zaposlenim roditeljima, jednosmjenske nastave u gotovo svim osnovnim školama i slično. Potrebno je istaknuti da razvoju poduzetništva doprinosi uspostava kvalitetne razvojne mreže potpora i suradnje brojnih partnera koji usklađeni utječu na stvaranje i nadogradnju učinkovitih temelja na kojima se razvija gospodarstvo.

Planirate li u posljednjoj godini mandata neke promjene na tom planu?

-Smjer koji smo odabrali daje rezultate pa ćemo ovaj pozitivan trend nastaviti dodatno jačati. Spomenuo bih i značajan strateški projekt iz područja poduzetništva, „Coworking Pula“ koji se provodi u suradnji s Istarskom razvojnom agencijom te će biti realiziran u sklopu ITU mehanizma. Za projekt uspostave Coworking poduzetničkog centra u Puli na raspolaganju je 20.061.156,44 kuna ITU bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok ukupni prihvatljivi troškovi projekta iznose nešto više od 23 milijuna kuna. Zahvaljujući ovom projektu grad Pula, ali i cjelokupno urbano područje, doživjet će značajan iskorak u razvoju i modernizaciji poduzetničke infrastrukture, u skladu s potrebama današnjice. Njime ćemo značajno ojačati poduzetničku klimu i našim poduzetnicima ponuditi nove vrijednosti. Pula će time dodatno potvrditi i ojačati svoju titulu grada po mjeri poduzetnika, u kojemu se cijeni trud i vrednuje sposobnost.

Kako ste zadovoljni demografskom slikom grada i jeste li na tom planu uspjeli postići neke rezultate?

Pula je po svim statističkim pokazateljima u skupini najrazvijenijih gradova u Hrvatskoj. Činjenica da je Pula grad u koji se doseljava najviše ljudi potvrđuje da je kvaliteta života u gradu među najboljima u Hrvatskoj. Osim toga, Pula je siguran i miran grad u koji je dobrodošao svatko dobronamjeran. Prihvaćanje različitosti i tolerancija još su jedna stvar koja nas izdvaja od drugih. Kao što sam u više navrata spomenuo, Pula se ubrzano razvija u svim aspektima što mnogima predstavlja poticaj za dolazak i ostanak ovdje. Pozitivna slika grada naprosto je rezultat kvalitetne i promišljene strategije koja je sveobuhvatna i dobro posložena pa je nezahvalno izdvajati doprinos pojedinih aktivnosti koje bi same za sebe isključivo tome doprinijele.

Planirate li neke nove mjere u posljednjoj godini mandata?

-Uvijek promišljamo o novim rješenjima koja će donijeti boljitak našim građanima. Grad mora živjeti u skladu s potrebama ljudi i prilagođavati se zahtjevima okoline i trenutačnim uvjetima. Svakim novim iskustvom podižemo razinu znanja i ljestvicu željnog ostvarenja, a u ovom smjeru nastavljamo ići i dalje.

Što je s obrazovanjem, koji su vam najvažniji projekti na tom planu i koliko ste u ove tri godine u njega uložili?

-Osim redovnog ulaganja u školske objekte i infrastrukturu u svim školama na području grada Pule, posebno bih istaknuo izgradnju nove zgrade srednje Medicinske škole što predstavlja iznimno značajan i vrijedan projekt Grada Pule i Istarske županije. Premda Grad nije osnivač Medicinske škole, prepoznali smo važnost projekta i sudjelujemo u financiranju izgradnje ravnomjerno s Istarskom županijom. Nadalje, potpisan je ugovor za dogradnju Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovine koja će postati centar kompetencija u segmentu ugostiteljstva i turizma, a uloženo je i 10 milijuna eura u proširenje Studentskog centra. Znači, u Puli na području obrazovanja trenutačno se provode projekti u vrijednosti od 200 milijuna kuna i na to moramo biti itekako ponosni.

Puno se ulaže i u dječje vrtiće i osnovne škole. Naime, čak trećinu proračuna Grada izdvajamo za cjelokupni sustav razvoja djece i mladih te građana treće životne dobi, a one najperspektivnije i najpotrebitije Grad podupire kroz stipendije i pomoći. Ponosno smo i na činjenicu da, za razliku od mnogih većih hrvatskih gradova, u Puli nema listi čekanja za upis djece u vrtić, Grad sufinancira produženi boravak za učenike u školama dok roditelji rade, nastava se gotovo u svim školama provodi u jednom smjeni, a za one koji žele studirati u Puli nastavlja se proširenje studentskog doma, čime će smještajni kapaciteti porasti na oko 400 studentskih ležaja.

Grad Pula opredijelio se za provođenje cjelokupnog paketa mjera i pomoći kojim dugoročno roditeljima i njihovoj djeci osigurava visoki društveni standard. Svim učenicima osnovnih škola čiji su roditelji slabijeg imovinskog statusa, Grad Pula subvencionira nabavku drugih obrazovnih materijala poput bilježnica, likovnih mapa i ostale opreme. Isto tako svake godine subvencionira se nabavku školskih udžbenika svim učenicima srednjih škola čiji su roditelji slabijeg imovinskog statusa, ovisno o razredu kojeg učenik pohađa. Grad subvencionira školske marende i mjesečnu autobusnu kartu za učenike, a za studente su osigurane stipendije koje im pomažu u podmirenju troškova.

Grad Pula osigurava i niz izvannastavnih programa i projekata od interesa za učenike osnovnih i srednjih škola, a osim subvencioniranja u cijeni, kontinuirano podiže standard i kvalitetu prehrane u svim odgojnim i obrazovnim ustanovama, vodeći računa o zdravoj prehrani najmlađih sugrađana, posebno izrađenim jelovnicima sačinjenim i praćenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koji uključuju i djecu s posebnim prehrambenim navikama.

Kroz projekt „Zajedno do znanja II“ izdvaja se 3,2 milijuna kuna kako bi osigurali pomoćnici u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

Kako ste zadovoljni korištenjem EU fondova, koliko sredstava ste do sada povukli i koji su najvažniji projekti? Kakvi su planovi za ovu godinu kad su EU projekti u pitanju?

-Od 2004. godine Grad Pula proveo je niz projekata financiranih iz različitih EU programa ili realiziranih temeljem suradnje s inozemnim gradovima partnerima, a sve je to u konačnici doprinijelo značajnom napretku Pule. Velika su to sredstva posebno sagledamo li i društva u vlasništvu Grada Pule te projekte koji se realiziraju u suradnji s partnerima. Tu se ističu brojni razvojni i strateški projekti poput izgradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom, modernizacije komunalne i ostale infrastrukture, sustava javne odvodnje te sustava protiv plavljenja.

Među najznačajnijim projektima istaknuo bih i Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja koji za nas predstavlja veliki razvojni potencijal jer je za cijelo Urbano područje Pule na raspolaganju indikativan iznos od čak 229 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ovim se sredstvima namjeravaju realizirati projekti usmjereni ka stvaranju povoljnijeg gospodarskog okruženja, povećanju investicija i zapošljavanja, unapređenju sustava obrazovanja i revitalizaciji kulturne baštine.

U tijeku nam je i projekt uređenja Dječjeg kreativnog centra (DKC) namijenjen najmlađima. Radove planiramo završiti do kraja ljeta kako bi mališani novu obrazovnu godinu dočekali u novim prostorima. Vrijednost investicije obnove DKC-a iznosi 8,7 milijuna kuna, od čega 2,7 milijuna kuna predstavljaju bespovratna sredstva, dok je ostatak sredstava za uređenje osigurao Grad Pula. Pored toga, u tijeku je i projekt „Razmisli, odvoji, štedi“ vrijedan 1.2 milijuna kuna, od čega Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financira 85 posto, dok Grad Pula osigurava  preostalih 15 posto ukupno prihvatljivih troškova. Građanima se putem raznih komunikacijskih aktivnosti prenose ključne poruke o važnosti i koristima održivog gospodarenja otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje te ponovnu uporabu predmeta.

Grad Pula najnapredniji je grad u zemlji po stupnju digitalizacije i pametnim rješenjima. Koliko ulažete u digitalizaciju, koji su najveći iskoraci na tom području i planirate li neka nova rješenja i smart-city aplikacije?

Vođeni idejom da smanjimo obim papirologije te građanima približimo rad gradske uprave, izravno im omogućujući uštede u vremenu i novcu, Grad Pula je još 2007. godine, kao prvi grad u Hrvatskoj, uveo elektroničko poslovanje u svakodnevni rad uprave. Kada gledamo okolnosti kojima smo se zbog koronavirusa morali prilagoditi, jasno se razlučuje značaj digitalizacije zahvaljujući kojoj smo mnoge zahtjeve rješavali brzo i vrlo uspješno.

Iznimno smo ponosni što je Pula danas jedan od vodećih gradova u Hrvatskoj po pitanju korištenja “pametnih“ rješenja u svakodnevnom radu Gradske uprave. Pored e-poslovanja,   postepeno je uspostavljen cijeli niz rješenja poput e-Predmeta, elektroničkog plaćanja računa, e-Konzultacija s građanima, e-Zahtjeva, elektroničkog upisa djece u dječje vrtiće, e-Proračuna gdje građani mogu vidjeti na koji se način troši javni novac. Tu su i aplikacije poput Pula na dlanu koja na jednostavan i interaktivan način građanima pruža potpunu sliku o gradu. Isto tako prvi smo grad u Hrvatskoj koji je pokrenuo inovativnu aplikaciju naziva Razvrstaj.me Plus, putem koje je omogućeno jednostavno svakodnevno snalaženje u razvrstavanju otpada. Na najfrekventnijim gradskim lokacijama već godinama imamo besplatnu mrežu gradskog interneta, a on je uveden i u svim autobusima javnog gradskog prijevoza kao i u sportskim objektima kojim upravlja naše gradsko trgovačko društvo Pula sport.

Apsolutno ćemo nastaviti razvijati nova rješenja kojima se pozitivno utječe na život i standard naših sugrađana.

I na kraju, koji su vam još ključni ciljevi i planovi do kraja mandata, što građani mogu očekivati u ovih godinu dana koliko je do izbora?

-Stabilnost, ravnomjeran razvoj i podizanje standarda življenja, kao i do sada. Strateški projekti u pravilu su dugoročnog karaktera stoga nastavljamo s njihovom realizacijom. Činjenica je da je situacija s koronavirusom usporila planirane aktivnosti  ali se sada zapravo vidi da su sve naše mjere štednje koje smo pokrenuli još prije desetak godina i racionalni odnos kojeg imamo prema zajedničkim financijama bile pogođene. To nam omogućuje da imamo stabilan proračun i da se lakše nosimo s ovim izazovom. Nastavit ćemo s daljnjim uređenjem i ravnomjernim  razvojem grada  Pule kroz razumno i promišljeno planiranje i raspoređivanje financijskih sredstava na način da građani od istoga imaju najveću korist. (Marija Pulić Drljača)