Već duži niz godina ulažemo izuzetne napore kako bi pokrenuli i druge grane poduzetništva i proizvodnje u našem gradu, kako ne bi bili fokusirani isključivo na turizam. Nije to bilo lako postići jer investitori u proizvodnom sektoru rijetko iskazuju interes za ulaganje u turističke destinacije. No, zahvaljujući povoljnim uvjetima koje smo ispočetka postavili danas je naša gospodarska zona Gripole-Spine’ zaživjela te odigrala veliku ulogu u otvaranju novih radnih mjesta.

U posljednje četiri godine, tijekom kojih provodimo izbor za Najbolji grad, još se nije dogodilo da se Rovinj ne nalazi u finalu svih glavnih kategorija, a među srednjim gradovima dvaput je odnio titulu pobjednika u onoj najobuhvatnijoj, odnosno, kvaliteti života. Zbog čega je ovo najbolji srednji grad za život u Hrvatskoj, na kojim projektima je trenutno fokus, kako se  bori s korona krizom i kakve  promjene njegovi građani mogu očekivati do 2024. godine saznali smo kroz razgovor s gradonačelnikom Markom Paliagom.

G. Paliaga, na čelu ste Rovinja od 2017. godine, a svoj drugi mandat osvojili ste u prvom krugu lanjskih lokalnih izbora. Jeste li zadovoljni onim što ste ostvarili u prve četiri godine, je li realizirano sve što je bilo planirano?

Pobjeda u prvom krugu kao kandidata IDS-a  za mene je imala izuzetno veliki značaj jer osim što je ostvarena visokim postotkom glasova ona je i svojevrstan pokazatelj kako idemo u dobrom smjeru te da su ljudi zadovoljni našim dosadašnjim radom. Takav smo rezultat na neki način i očekivali jer je u prve četiri godine mog mandata ostvaren velik broj projekata te je grad doživio značajnu transformaciju u smislu razvoja. Važnost i učinkovitost strateškog i promišljenog planiranja i odlučivanja došla je do izražaja naročito tijekom krize s koronavirusom kad smo bez obzira na velik pad sredstava u proračunu uspjeli nastaviti i započeti sve kapitalne projekte te zadržati visoke socijalne standarde. Građani su stoga prepoznali naše vodstvo kao odgovorno i savjesno što se naposljetku odrazilo i na rezultat ovih izbora. Rovinj smo unaprijedili u zaista skoro svim segmentima javnog života. Moram reći da sam zadovoljan učinjenim jer smo sve što smo si zacrtali uspjeli i ostvariti. Obzirom na velik broj kako kapitalnih tako i manjih investicija koje su bitno doprinijele razvoju grada teško je izdvojiti jedan jedini projekt kojeg bi smatrao najvažnijim.

Svakako sam ponosan što smo započeli izgradnju novog sportsko-lječilišnog bazenskog kompleksa u sklopu Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju „Martin Horvat“, streljane na Turnini te parterno uređenje trga i okolnog prostora sv. Eufemije. Svakako je značajna i izgradnja nove sjeverne luke San Pelagio,  rekonstrukcija gradskog sata i Balbijevog luka, a u prošlom smo mandatu dovršili i dogradnju Doma za starije „Domenico Pergolis“ te Projekt prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda kojim smo postigli stopostotnu pokrivenost cjelokupnog građevinskog područja kanalizacijskom mrežom. Pokrenuli smo investicije u poduzetničkoj zoni Gripole-Spine’, uredili  smo plaže i šetnice, ali i povijesne lokacije i arheološka nalazišta koja su ranije bila zapuštena poput stare pruge Rovinj-Kanfanar, utvrde Turnina i nalazišta Moncodogno. Između ostalog, sanirali smo odlagalište Lokva Vidotto čime smo smanjili negativan utjecaj otpada na okoliš.

Na našem izboru za Najbolji grad već ste godinama u samom vrhu u gotovo svim kategorijama. I ovog puta Rovinj je bio finalist u sva tri glavna područja, a obranio je titulu najboljeg srednjeg grada po kvaliteti života. Koji su ključni razlozi tako visokog plasmana budući da kategoriju „kvaliteta života“, osim objektivnih i mjerljivih parametara, ocjenjuju i građani izražavajući vlastiti dojam? Što se Rovinjanima u njihovom gradu najviše sviđa, a gdje vide prostora za napredak?

Mislim da je svaki od projekta koje provodimo, bez obzira na veličinu ili visinu investicije, odigrao ključnu ulogu u stvaranju boljih uvjeta života u našem gradu. Od početka mandata gledamo podjednako ulagati u obrazovanje, djecu, mlade i treću dob, u kvalitetu sportske infrastrukture, poduzetništvo i radnike te u povijesne, prirodne i kulturne resurse. Smatramo iznimno važnima i investicije u vrtiće i škole, u obnovu i modernizaciju dječjih igrališta, a uložili smo znatna sredstva u razvoj Rovinjskog Sela gdje smo osim izgradnje kanalizacijske mreže asfaltirali prometnice te izgradili novi vrtić koji se našao među 10 najljepših u Hrvatskoj upravo prema izboru vašeg portala, što nam je izuzetno drago. Ne manje važni su projekti kojima smo stvorili uvjete kako bi uskoro mogli pristupiti i njihovoj realizaciji, a riječ je o premještaju autobusne stanice, obnove glavnog gradskog trga te prenamjeni zgrade na adresi Zagrebačka 10 koja čeka financiranje Ministarstva unutarnjih poslova. Oduvijek su na prvom mjestu svega što činimo bili građani i njihove potrebe. Naravno da uvijek ima mjesta za napredak, no smatram kako su građani svjesni kako je u četiri godine mog prošlog mandata Rovinj-Rovigno doživio preobrazbu kakvu nije imao niti jedan drugi grad u tako kratkom roku.

Od lipnja 2017. do konca 2020. godine pokrenulo se i realiziralo 36 projekata vrijednih više od 260 milijuna kuna te još osam EU projekata u iznosu od 37,5 milijuna eura. Koji su projekti trenutno najveći i najvažniji koje Grad provodi?

Kapitalni projekti koje trenutno provodimo su svakako izgradnja Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, zatim ranije spomenuti projekt izgradnje bazenskog kompleksa u sklopu Specijalne bolnice „Martin Horvat“, kao i projekt izgradnje streljane. U središtu grada radimo na obnovi platoa crkve Svete Eufemije, Gradskog sata, a uskoro bi trebala krenuti i obnova glavnog gradskog trga. U pripremi je i proširenje vrtića Mondelaco radi stvaranja novih kapaciteta, a nedavno su nam odobrena i sredstva od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u sklopu operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020“ za projekte nastavka unapređenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za rad Dječjeg vrtića „Neven“ u dvije smjene, a koji će imati itekako veliki značaj roditeljima koji rade u određenim djelatnostima, primjerice uslužnim djelatnostima, a kojima radni raspored povremeno ili redovito uključuje rad u poslijepodnevnim i večernjim satima te vikendom, odnosno u terminima izvan desetosatnog radnog vremena vrtića. Drago mi je i što ćemo zajedno sa ostalim gradovima i općinama Istarske županije omogućiti treću fazu obnove Specijalne bolnice „Martin Horvat“ odnosno za adaptaciju i opremanje Odjela za dječju rehabilitaciju. Nastavljaju se i ulaganja u izgradnju biciklističkih traka, rotora Tommaseo-Lacosercio i opremanje cestama i popratnom infrastrukturom gospodarske zone Gripole-Spine’.

Na što je orijentiran ovogodišnji proračun, na čemu je naglasak?

Proračun za 2022. godinu planiran je u iznosu od 197.235.000 kn te je isti sastavljen vodeći brigu prvenstveno o efikasnosti ulaganja kad je riječ o djeci i mladima, najpotrebitijim sugrađanima, podršci realnom sektoru, stvaranju pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta, razvitku gradske infrastrukture, čistom okolišu i zaštiti prirode. Proračun za 2022. godinu zadržava također visok društveni standard i socijalnu osjetljivost, istovremeno omogućavajući i realizaciju novih projekata i aktivnosti od posebnog značaja za grad. Među njima su uređenje parka ‘’Punta Muccia’’, izgradnja biciklističke trake na Županijskoj cesti Mondelaco-Valalta i u naselju Borik – Amarin, izgradnja prometnice Lokva Vidotto, izgradnja parkirališta novoizgrađene Sjeverne luke, te izgradnja upojnog bunara u ulici Ivana Gundulića.

Nastavljaju se i radovi na izgradnji bazenskog kompleksa, uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Cuvi, izgradnji streljane, obnovi Muzeja i Doma kulture u Rovinjskom Selu te energetska obnova javne rasvjete. U planu je i nastavak rekonstrukcije zgrade kazališta „Antonio Gandusio“, izgradnja stanova iz programa POS, nastavak popločenja  platoa crkve sv. Eufemije, treća faza druge dionice nogostupa i biciklističke staze Fažanska – Turnina, izgradnja rotora Lacosercio – Tommaseo, energetska obnova zgrade Dječjeg vrtića „Neven“ te početak radova rekonstrukcije i popločenja Trga m. Tita, kao i obnovu Specijalne bolnice „Martin Horvat“. Povoljna situacija koju danas živimo nije slučajnost, niti rezultat velike sreće. Ona je posljedica dobre i promišljene politike, dugoročnog razmišljanja i pravovremenih odluka. Zato ćemo i u slijedećoj godini nastaviti u tom smjeru kako bi našim građanima i dalje osigurali život u dostojnoj i prosperitetnoj sredini.

Rovinj je jedan od rijetkih gradova koji se godinama nije zaduživao, a u samom ste vrhu po prosječnom dohotku i zaposlenosti per capita. Kakve mjere i projekte vezane uz gospodarstvo provodite, odnosno, koje biste istaknuli kao najznačajnije?

Istina je da se Grad nije zaduživao, no tu bih istaknuo jednu izuzetno važnu činjenicu, obzirom da često u javnosti vlada zabluda kako je naš Grad bogat zahvaljujući prihodima koje ostvaruje od turizma. Već duži niz godina ulažemo izuzetne napore kako bi pokrenuli i druge grane poduzetništva i proizvodnje u našem gradu, kako ne bi bili fokusirani isključivo na turizam. Vjerujete mi, nije to bilo lako postići jer investitori u proizvodnom sektoru rijetko iskazuju interes za ulaganje u turističke destinacije. No, zahvaljujući povoljnim uvjetima koje smo ispočetka postavili danas je naša gospodarska zona Gripole-Spine’ zaživjela te odigrala veliku ulogu u otvaranju novih radnih mjesta.

U posljednje je četiri godine više od 1.660.000 kuna namijenjeno potporama i razvoju poduzetništva s ciljem jačanja malog i srednjeg poduzetništva, zadržavanja i otvaranja novih radnih mjesta te poboljšavanja poslovne i ulagačke klime. U suradnji s Istarskom razvojnom agencijom omogućavamo također i povoljnije kreditiranje poduzetnika. Pored poduzetničkog inkubatora, Grad Rovinj-Rovigno otvorio je prvi coworking prostor u Istri te tako osigurao jedan jedinstven multifunkcionalan prostor s ciljem umrežavanja profesionalaca i slobodnih stručnjaka te osiguravanja jeftinijeg poslovnog prostora i zajedničke suradnje i poticanja određenih inovacija. Cilj je coworkinga ne samo zapošljavati i umrežavati mlade stručnjake iz Rovinja već pokušati napraviti jednu širu mrežu nezavisnih poduzetnika, stručnjaka i umjetnika koji bi mogli surađivati međusobno. Radi se o jednom jedinstvenom prostoru jer se u istoj zgradi nalaze poduzetnički inkubator i coworking prostor koji su međusobno kompatibilni.

Imate li u planu neke nove mjere za poduzetnike?

Namjeravamo nastaviti s programom kreditiranja poduzetnika u suradnji s IDA-om, kao i sa svim ostalim potporama za gospodarstvo. Valja napomenuti kako smo tijekom krize uzrokovane virusom Covid-19 osigurali dodatne olakšice i potpore našim obrtnicima i poduzetnicima, između ostalog i u suradnji s Udruženjem obrtnika Rovinj-Rovigno. Važno je napomenuti kako je broj poduzetnika od 2016. godine porastao za 3%, dok je broj zaposlenih povećan za 21 %. Namjera nam je dakako daljnje privlačenje novih investicija i jačanje postojećih poduzeća na našem području.

Kakva je situacija kad je demografska slika Rovinja u pitanju?

Naš grad bilježi izuzetno povoljnu demografsku sliku. Posebno nas veseli sve veći broj djece na našem području te upravo s ciljem osiguravanja smještaja u vrtićima za svako dijete intenzivno radimo na proširenju postojećih vrtićkih kapaciteta.

Budući da ste u kategoriji „demografija i mladi“ također među najboljim hrvatskim gradovima, možete li izdvojiti neke od važnijih projekata i mjera koje su doprinijele takvom rejtingu i pripremate li neke novitete na tom području?

Konstantno radimo na unapređenju postojećih mjera koje provodimo. Jedan od razloga zašto je naš grad poželjan za život jesu svakako značajna ulaganja kojima podižemo standard naših vrtića i škola iznad nacionalne razine. Gradimo i održavamo dječje parkove kako bi djeci pružali kvalitetan, ali i zabavan boravak na otvorenom. Osiguravamo potpore učenicima osnovnih škola za ostale obrazovne materijale te u suradnji s rovinjskim udrugama provodimo brojne edukativne i rekreacijske aktivnosti poput Ljetne kolonije. Naš grad dodjeljuje među najvišim iznosima za učeničke i studentske stipendije, a osim toga u svim školama na području grada organiziran je besplatan produženi boravak za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola. Ukupno je za provođenje boravka zaposleno 11 učiteljica i 2 osobe na pomoćnim poslovima. U osnovnim školama financira se rad logopeda, dva psihologa, pedagoga i jednog učitelja tjelesne i zdravstvene kulture čime se osigurava pedagoški nadstandard. Trenutno u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama gradimo dvije višestambene građevine POS-a kapaciteta 28 stambenih jedinica kako bi naše mlade obitelji mogle riješiti stambeno pitanje po što povoljnijim uvjetima. Zajedno s gradskim poduzećem Rubini d.o.o. razvijamo i nove buduće projekte za stambeno zbrinjavanje mladih. Osim toga, dodjeljujemo i jednokratne pomoći za novorođenčad, zatim pomoć za hranu za dojenčad za obitelji loših socijalnih prilika te ostale pomoći prema Odluci o socijalnoj skrbi.

Dodjeljujete, dakle, neke od najvećih iznosa u državi za stipendije učenicima i studentima, a lani ste uveli i stipendije za deficitarna zanimanja. Hoće li biti još kakvih promjena u smislu nekih novih mjera? 

Već smo ove godine uveli veliku novost, a to su stipendije namijenjene studentima slabijeg imovinskog stanja kojima se želi olakšati stjecanje prava na novčanu potporu te dodatno podržati i stimulirati osobe iz obitelji slabijeg socijalnog statusa na uključivanje u proces obrazovanja. Potpore se odnose na studente preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija, integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijima, preddiplomskim stručnim studijima i specijalističkim diplomskim stručnim studijima. Time je Grad Rovinj-Rovigno otišao još korak dalje u stupnju socijalne osjetljivosti te brizi za mlade kojima se trudi osiguravati što više standarde obrazovanja i naobrazbe.

Koliko se prosječno i za što konkretno godišnje izdvaja za poboljšanje kvalitete života seniora? Čemu se ove godine mogu nadati stariji građani, očekuju li njih neki novi projekti?

Svake godine podižemo cenzus za dodjelu potpora umirovljenicima s nižim mirovinama, a za javne potrebe u zdravstvu godišnje ulažemo oko 1.744.500 kuna za preventivne preglede, pomoći osobama s invaliditetom te sufinanciranje dodatnog tima hitne medicinske pomoći. Puno je truda  i dodatnih financijskih sredstava uloženo u nastojanju da naši građani dobiju dobru zdravstvenu skrb, a naši najstariji adekvatnu njegu. Također, proširili smo Dom za starije „Domenico Pergolis“, u sklopu kojeg sufinanciramo i uslugu Dnevnog boravka za pripadnike treće dobi, a uspješnom se pokazala i suradnja s Udrugom umirovljenika koju podupiremo u svim projektima vezanim za aktivnosti i sadržaje namijenjene našim umirovljenicima.

Kako se nosite s koronom i krizom koju je prouzročila? Na koji način pomažete ugroženom gospodarstvu i građanima?

Protekle su dvije godine bile teške i izazovne ne samo za gradsku administraciju, već i za sve građane, prvenstveno radi ugroze njihovog zdravlja, ali i s financijskog, poslovnog i psihološkog aspekta. Pandemija virusa Covid-19 uvelike je negativno utjecala i na gradski Proračun čiji su prihodi za 2021. godinu umanjeni za gotovo 40%. To znači da smo morali prilagoditi planirane aktivnosti prema novonastaloj financijskoj situaciji i sredstvima na raspolaganju. No, zahvaljujući promišljenom planiranju i dobrom upravljanju resursima uspjeli smo nastaviti sve započete strateške projekte, pa čak i započeti neke koji će značajno pridonijeti većoj održivosti. Naime, u trenutku kad su nam se prihodi gotovo prepolovili već smo bili osigurali financiranja za sve potrebne projekte. Istodobno smo maksimalno racionalizirali rad gradske uprave te gradskih poduzeća i ustanova kako bi na taj način spriječili veće gubitke. Time smo uspjeli osigurati dodatne iznose za jednokratne socijalne pomoći kako bi pomogli našim građanima u toj teškoj situaciji te rasteretili gospodarstvenike.

Dakle, bez obzira na umanjenja  zadržali smo visoku stopu socijalne osjetljivosti te su tako posljednjim rebalansom povećana sredstva namijenjena pomoći najugroženijim pojedincima, obiteljima i kućanstvima kako bi, ukoliko dođe do novog vala epidemije, mogli zadovoljiti potencijalno veći broj zahtjeva tijekom godine zbog usporenih gospodarskih aktivnosti i osoba u poteškoćama. Iskoristio bih ovu priliku da se još jednom zahvalim svim građanima koji su pokazali izuzetnu disciplinu kod poštivanja mjera kako lokalnih tako i nacionalnog Stožera Civilne zaštite. Znam iz prve ruke da nije bilo lako, no ponosan sam što su Rovinj-Rovigno i Istra još jednom bili primjer ostatku države. Socijalno distanciranje je najbolje ukazalo na nužnost uvođenja digitalizacije koja danas predstavlja neizostavan izvor napretka i optimizacije administrativnog rada javnog sektora. Ni u tom segmentu naš Grad ne zaostaje pogotovo u vidu olakšavanja podnošenja raznih zahtjeva građanima putem platforme e-Obrasci.

Rovinj je potpisnik Deklaracije o dobroj energiji, odnosno, obvezali ste se pomoći realizirati projekte obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti, čistog transporta, itd.. Koji su važni projekti aktualni na tom polju?

 U pripremi je izrada zelene strategije kojom ćemo propisati jasne smjernice u vidu prilagođavanja klimatskim promjenama. Trenutno već idemo u smjeru održivog razvoja i obnovljivih izvora energije prvenstveno izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koje će se iskoristiti za navodnjavanje zelenih površina i sportskih terena, a uključeni smo i u projekt energetske obnove fasada kojeg provodi gradsko poduzeće Rubini d.o.o. Djelom smo već dovršili energetsku obnovu Talijanske osnovne škole Bernarda Benussija, a ove godine je na redu i energetska obnova matične zgrade Dječjeg vrtića „Neven“. Također, i sve ostale javne objekte za koje postoji isplativost prebacujemo na obnovljive izvore energije.

Kako stojite s turističkom sezonom s obzirom na pandemiju, jeste li zadovoljni brojkama ostvarenim prošlog ljeta? Kako se pripremate za 2022.?

Mislim da početkom godine nitko nije mogao očekivati da će ova turistička sezona gotovo dosegnuti razinu 2019. godine koja je bila najuspješnija do sada. Rovinj je i ove godine potvrdio titulu perjanice hrvatskog turizma, i to prvenstveno zahvaljujući prepoznatljivosti i sigurnosti same destinacije. Želio bih stoga iskoristiti ovu priliku da se zahvalim svim građanima i svim djelatnicima koji su pokazali visoku razinu odgovornosti. Naš smo grad uspjeli održati u ‘zelenom’ upravo zahvaljujući i njima.   Ovogodišnja sezona će ovisiti prvenstveno o mjerama koje će propisati druge države prema Hrvatskoj. Trenutno niska razina procijepljenosti cjelokupnog stanovništva bi u tom pogledu mogla rezultirati i lošijim konačnim financijskim rezultatom ukoliko Hrvatska ostane proglašena visoko rizičnom zemljom.

Za kraj, na čemu će biti fokus vašeg drugog mandata i kakve sve promjene građani mogu očekivati do 2024. godine?

Do kraja ovog mandata planiramo privesti kraju sve započete investicije, no građani mogu svakako očekivati i početak kompletne reorganizacije gradskog prometa, s posebnim naglaskom na biciklistički i pješački promet. Namjera je i izgradnja nove pomorske infrastrukture  u sklopu već spomenute prilagodbe klimatskim promjenama, a s ciljem ublažavanja povećane razine mora, kako bi izbjegli plavljenje gradskog trga i rive. Osim brojnih projekata u prošloj smo godini uveli i platformu kojom smo javnosti omogućili uvid u sve transakcije kako bi gradske financije i rad gradske uprave učinili što transparentnijim te u tom smislu namjeravamo i nastaviti rad u tom smjeru kako bi se što više približili građanima kojima smo svakodnevno na raspolaganju. Mislim da je to važno pitanje naročito u ovim vremenima kada je stanovništvo naočigled izgubilo povjerenje u vlast zbog učestalih slučajeva lošeg upravljanja kojima svjedočimo na razini države. Komunikacija i dijalog s našim sugrađanima stoga nam je jako bitan faktor, a interes zajednice oduvijek nam je bio i ostao ispred interesa pojedinaca. I u ovom mandatu planiramo naš grad nastaviti razvijati u duhu zajedništva, suradnje i prosperiteta. (Vedrana Humski)