Odluka o uvođenju besplatnih vrtića za svu djecu nosila je i svoje rizike, naišli smo na oduševljenje i odobravanje, ali i na pokušaje pojedinaca da se mjera pripiše nekoj vrsti populizma. No, vrijeme je pokazalo kako je to bila prava odluka te je broj upisane djece u vrtiće u samo godinu dana dosegao rast od čak 8%. Umag zaista jest najbolji grad u Hrvatskoj po pitanju demografije, obrazovanja i socijalne politike jer smo visokim standardima i mjerama osigurali jednake mogućnosti za sve, kaže gradonačelnik Bassanese

Grad Umag najbolji je hrvatski grad kada su u pitanju demografija i obrazovanje, a u našem velikom izboru najboljih gradova ušao u finale i u ostale dvije kategorije – gospodarstvo i kvaliteta života. Uz sve to, Umag je i jedini istarski grad koji je ušao u top 10 najboljih gradova u kategoriji ‘Šampion EU fondova’. Što stoji iza ovako jakih rezultata i koji su daljnji planovi, ispričao nam je gradonačelnik Vili Bassanese.

G. Bassanese, što Vam znači pobjeda u izboru najboljih hrvatskih gradova na području demografije i obrazovanja, i hoće li biti teško obraniti titulu u izboru iduće godine?

– Bit ću vrlo iskren i priznati da me ova nagrada zaista učinila ponosnim. Dana 9. ožujka 2017. godine moj tim suradnika i ja odlučili smo napraviti veliki iskorak. Svečano smo otvorili jedan od najsuvremenijih vrtića u Hrvatskoj, a javnosti obznanili da će, uz već postojeće nadstandarde, vrtići postati potpuno besplatni. Tim smo činom prihvatili i sve rizike koje je takva odluka mogla donijeti. Naišli smo na oduševljenje i odobravanje, ali i na pokušaje pojedinaca da se mjera pripiše nekoj vrsti populizma. No, vrijeme je pokazalo kako je to bila prava odluka te je broj upisane djece u vrtiće u samo godinu dana dosegao rast od čak 8%. Umag zaista jest najbolji grad u Hrvatskoj po pitanju demografije, obrazovanja i socijalne politike jer smo visokim standardima i mjerama osigurali jednake mogućnosti za sve. Umag je grad u kojem sam rođen i s kojim svakodnevno živim, te me činjenica da stvaram čvrste temelje za sve buduće generacije najviše ispunjava. Grad koji ne ulaže u svoju djecu, koji nije podrška obiteljima i koji ne valorizira doprinos stanovnika treće životne dobi je grad bez perspektive. Stoga će moj Umag nastaviti istim tempom pa vjerujem da nagrada i u budućnosti neće nedostajati.

Jedan ste od tek tri hrvatska grada sa besplatnim vrtićima za svu djecu, što je svakako najimpresivnija moguća demografska mjera. Koliko za to izdvajate u proračunu i zbog čega samo tri grada u zemlji imaju ovaj standard?

– Uvođenje mjere besplatnih vrtića za sve mališane, bez liste čekanja, jest „kruna“ desetogodišnjeg projekta „Umag grad djece 2010. – 2020.“ te rezultat višegodišnjeg promišljanja i odgovornog upravljanja. Naime, ne bi li projekt besplatnih vrtića zaživio, morali smo osigurati najviše pedagoške, ali i infrastrukturne uvjete za svu djecu te stabilizirati proračun u vidu održivosti samog projekta. Za takav standard, Grad Umag izdvaja gotovo 30 tisuća kuna godišnje po djetetu, odnosno 180.000,00 kuna u šest godina pohađanja vrtića. Kada navedeno pomnožimo s gotovo 650 mališana, razvidno je da se za redovan rad vrtića izdvaja 20 milijuna kuna godišnje, odnosno 12,5% proračuna. Te nas brojke svrstavaju na sam vrh ulaganja u obrazovanje, čime se ponosimo, no zahtijevaju veliku odgovornost upravljanja, a i veliku dozu hrabrosti. No, kako ja uvijek volim reći, sve se može ako nešto zaista želiš, stvar je odabira i prioriteta.

Jedini ste grad u Hrvatskoj koji svojim novcem, iako to nije u vašoj nadležnosti, kreće u projekt gradnje srednje škole. Koliki će to biti izdatak i u kojoj je fazi projekt, kada očekujete da bi škola mogla biti završena?

– Projekt izgradnje srednje škole je dugogodišnja bolna točka nas Umažana. Biti prvi grad u Hrvatskoj u obrazovanju, a istovremeno, zbog pogrešne politike stranke na vlasti u Istarskoj Županiji, zakinuti mogućnošću školovanja u vlastitom gradu je, u najmanju ruku, poražavajuće.

Unatoč dogovorenoj obvezi i potpisanom pismu namjere, Županija se oglušila na potrebe građana Umaga. No, mi smo samostalno krenuli u realizaciju projekta izgradnje srednje škole, i to u dvije faze. Prva faza, za čiju je realizaciju predviđeno gotovo 40 milijuna kuna, trebala bi biti okončana do kraja 2020. godine.

Uvođenje mjere besplatnih vrtića za sve mališane, bez liste čekanja, jest „kruna“ desetogodišnjeg projekta „Umag grad djece 2010. – 2020.“

Koji su još projekti i mjere doprinijeli tituli najboljeg grada u Hrvatskoj na području demografije i obrazovanja i koliko ukupno za njih izdvajate na godišnjoj razini?

– Umaški sustav odgoja i obrazovanja je nedvojbeno jedinstven u državi. U zadnje tri godine izdvojeno je gotovo 150 milijuna kuna samo u navedene svrhe, što je zaista impozantna cifra. To je naše opredjeljenje i put kojeg smo odabrali.

Umag je grad koji, uz opću sigurnost, sustavno osigurava kvalitetno odrastanje svojih najmlađih stanovnika, od jaslica do fakulteta. Osim mjere besplatnih vrtića, osiguravamo potporu u iznosu od 1.500,00 kn za svako novorođenče te dodatne potpore ako se radi o djeci čiji su roditelji nezaposleni ili imaju ozbiljnih socijalnih problema do 1.000,00 kn mjesečno. Nadalje, učenicima osnovnih škola osiguravamo besplatne udžbenike, jednosmjensku nastavu, produženi boravak te besplatni prijevoz. Za učenike slabijeg socijalnog statusa predviđen je i besplatni obrok te mjesečne potpore. Za učenike srednje škole osigurali smo sufinanciranje prijevoza, stalnu financijsku skrb potrebitima, a i stipendije studentima do 1.600,00 kn, kao i socijalne potpore za one slabijeg imovinskog stanja. Dakle, riječ je o cjelovitom sustavu koji omogućuje zdravo i sigurno odrastanje u vlastitoj zajednici.

Planirate li u proračunu za iduću godinu neke promjene, nove mjere i projekte kojima ćete dodatno podignuti standarde i letvicu?

– Naša je letvica vrlo visoko postavljena, a vjerujte da je u sadašnje vrijeme uspjeh uopće zadržati kontinuitet ovakvih nad standardnih mjera. Projekt „Umag grad djece 2010. – 2020.“ svakako ide dalje s novim ulaganjima. Vrtići će i dalje imati standard od 8 mališana po odgajateljici, što podrazumijeva i nova zapošljavanja, uzmemo li u obzir godišnje povećanje broja upisanih. Ujedno, nastavljamo s višemilijunskim projektima energetske obnove zgrada osnovne škole i centralnog vrtića te izgradnjom dječjih igrališta, a započinje i izgradnja novog područnog vrtića i nove škole u naselju Murine.

Osim pobjede u kategoriji demografija i obrazovanje, Grad Umag ušao je u finale i u ostale dvije kategorije – gospodarstvo i kvaliteta života. Koje su ključne mjere kojima potičete gospodarstvo i ima li tu još prostora za napredak i bolje rezultate? Planirate li neke nove mjere u proračunu za 2019.?

– Biti relativno maleni grad, a istovremeno među pet najboljih u državi u sve tri kategorije, predstavlja izniman uspjeh sam po sebi, a ujedno i potvrdu uspješnog upravljanja. Mjerljivi uvjeti kvalitete života, usporedivi s troškom u odnosu na pogodnosti, čine Umag jednim od najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj. Počevši od obrazovanja i socijalne politike, mogućnosti zapošljavanja i rješavanja stambenog statusa, Umag je grad koji nudi sigurnost i perspektivu zbog izgrađenog sustava. Kada je u pitanju gospodarstvo, nastavili smo sa sustavnim ulaganjima u poduzetničke zone te osiguravanjem uvjeta za mlade poduzetnike, a pri samom smo vrhu u povlačenju i korištenju fondova Europske unije. Sustavnim planiranjem stvorili smo održivu mrežu mjera za naše gospodarstvenike, od dovođenja plina do smanjenja mjesečnih zakupnina i prava na povlaštene kupoprodajne cijene nekretnina, s čime ćemo i nastaviti u 2019. godini. Ovakvim mjerama na konkretan način utječemo na gospodarstvo te pomažemo lokalnim privrednicima da budu konkurentni na tržištu i da svoju djelatnost obavljaju dugoročno.

Poduzetnici se najčešće, opravdano, žale na pretjeranu administraciju i birokratiziranje koje im zagorčava život i poslovanje. Koliko je Grad Umag fleksibilan po tom pitanju, na koji način izlazite u susret poduzetnicima i olakšavate im poslovanje?

– Poduzetnici su, najčešće, u pravu jer realizaciji nekog projekta prethode brojne birokratske aktivnosti koje bi svakako trebalo svesti na minimum. Siguran sam da po tom pitanju svi možemo učiniti više. Grad Umag je početkom 2018. godine osnovao vlastitu razvojnu agenciju „Razum“, a jedan od ciljeva je upravo aktivno pružanje podrške poduzetnicima. Agencija pruža pomoć u izradi projektnih prijedloga za financiranje kroz fondove EU i dr., izrade programa i projekata putem sustava poduzetništva i gospodarstva, stvaranja lokalnih mreža, potpore razvojnim programima uključujući i javno-privatna partnerstva. Ujedno, kontinuirano radimo na pružanju tehničke i savjetodavne pomoći poduzetnicima kroz edukativne programe.

Objavljeni su podaci za 2017. godinu u kojoj ste, ponovo, u samom vrhu po proračunskim prihodima. No, za razliku od 2016. kad ste imali veliki suficit, prošlu ste godinu završili u blagom deficitu. Je li to zbog besplatnih vrtića i kakav rezultat očekujete na kraju ove godine?

– Stabilnost proračuna Grada Umaga vidljiva je kroz proračunske prihode koji se većinom temelje na poreznim prihodima, dok se kvalitativnim iskorakom smatraju svi ostali, „alternativni“ prihodi koji proračunu daju snažniji investicijski potencijal. Upravo potonji prihodi stvaraju novu dodanu vrijednost iz koje se kasnije generiraju stalni prihodi. Na tim temeljima izgradili smo održivi proračun, kojeg smo u posljednjih 10 godina doslovce udvostručili. Suficit i deficit potrebno je promatrati kroz dulje razdoblje. Deficit može biti prividni ukoliko je, primjerice, nešto realizirano iz suficita od prošle godine, što je upravo naš slučaj.

Kakvi su vam planovi za novu proračunsku godinu, koji su ključni projekti i mjere kojima ćete dodatno podići kvalitetu života i poslovanja u gradu?

– Nova proračunska godina polako, ali sigurno, kuca na vrata te smo već započeli s planiranjem novih razvojnih projekta kojima ćemo dodatno podići standarde i koji će uvelike utjecati na budući razvoj našega kraja. Osim započete realizacije izgradnje srednje škole, nastavit ćemo s projektom izgradnje područne škole i vrtića u Murinama, dječjih igrališta u naseljima, kao i energetskom obnovom škola, vrtića i zgrada od iznimne važnosti za život u zajednici. U planu je i izgradnja novih 120 stanova za mlade u okviru POS programa, a krajem ove godine konačno započinje izgradnja novog gradskog trga. Uz planiranu rekonstrukciju tržnice, u 2019. godini fokusirat ćemo se i na daljnji razvoj gospodarskih zona kao i izgradnju odlagališta za građevinski otpad. Uz navedeno, Grad kontinuirano ulaže u infrastrukturna i komunalna rješenja u naseljima i centru ne bi li svojim stanovnicima osigurao kvalitetne uvjete života.

I na kraju, ušli ste i u ukupni top 10, a treći ste u svojoj kategoriji – srednji gradovi – po korištenju EU fondova. Koliko ste zadovoljni tim rezultatom i koji su Vam ključni EU projekti koje ste realizirali, a koje planirate ostvariti EU novcem?

– Umag, kao jedini istarski grad, nalazi se u TOP 10 ljestvici gradova koji su uspješno iskoristili raspoloživa EU sredstava u okviru svojih strateških razvojnih projekata, a istim ćemo tempom nastaviti i u 2019. godini. Zahvaljujući dosadašnjem modelu suradnje Grada s državnim i europskim institucijama, Umag je postao jedan od prvih gradova koji je uspješno realizirao projekt sanacije odlagališta težak gotovo 13 milijuna kuna, a čemu je prethodila izgradnja sortirnice i pretovarne stanice u iznosu od gotovo 14 milijuna kuna. Nadalje, ponosni smo i na uvrštenje projekta vodno-komunalne infrastrukture na Listu strateških projekata Republike Hrvatske. Projekt pridonosi poboljšanju sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Umaga i umaških naselja, a težak je gotovo 334 milijuna kuna.

Europskim sredstvima planiramo i nova ulaganja u poduzetničku zonu te sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti, e-poslovanja, zaštite prirodnih bogatstva, socijalnog uključivanja i obrazovanja. (gradonačelnik.hr)