Moj zadatak, kao gradonačelnika nije zadržavati postojeće stanje i biti zadovoljan onime što smo naslijedili, već pokrenuti gospodarstvo, stvoriti uvjete pozitivne poduzetničke aktivnosti, potaknuti mlade da ostanu u svom Gradu i znanja stečena u obrazovanju primjene za svoju dobrobit, poručuje gradonačelnik Babić

Grad Kutina u proteklih je godinu dana, otkako joj je na čelu gradonačelnik Zlatko Babić, u znaku velikih infrastrukturnih projekata. Gradska Razvojna agencija Mrav provodi čak 34 projekta u vrijednosti preko 36 milijuna kuna, od čega preko 25 milijuna kuna čine infrastrukturni projekti grada Kutine.Ne čudi stoga što je, pokazala je naša velika analiza iskorištenosti EU fondova po gradovima, Grad Kutina prošlu godinu za vršio na 11. mjestu po realiziranim EU sredstvima per capita, što predstavlja veliki skok u odnosu na 29. mjesto u prethodnom razdoblju. Što se to radi, koji su projekti i planovi za iduće razdoblje, razgovarali smo s gradonačelnikom Babićem.

G. Babić, prva godina mandata na čelu Grada Kutine je iza Vas. Kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali?

– Iza mojih suradnika i mene je doista jedno izazovno razdoblje kojem su prethodili neizvjesni izbori. Na izborima smo ja i moja koalicija pobijedili i preuzeli odgovornost za upravljanje Kutinom kako bismo ispunili očekivanja građana i opravdali njihovo povjerenje. Moram napomenuti da stanje koje sam zatekao nije pružalo razlog za optimizam, iako sam i prije izbora pretpostavljao sličnu situaciju, međutim, tijekom posljednjih godinu dana uspjeli smo stabilizirati grad i potpuno se posvetiti razvoju. Prije svega, najveći izazov je bilo financijsko stanje grada te poslovanje trgovačkih društava u vlasništvu grada, kao i razina realizacije projekata koji su najavljivani a nisu bili na zadovoljavajućem stupnju pripreme. No, uspjeli smo stabilizirati situaciju, realizirati započete projekte i okrenuti se razvojnim mjerama.

Koje biste projekte i mjere koje ste realizirali istaknuli kao najvažnije?

– Tijekom ovih godinu dana poduzeli smo mnoge korake u cilju gospodarske obnove Kutine, ponajprije one koji se odnose na poticanje razvoja poduzetništva i gospodarstva. Tu ističem ponajprije projekt Poduzetničkog inkubatora koji je u fazi gradnje i adaptacije postojećeg prostora koji će biti jedan atraktivni prostor u blizini središta grada za niz poduzetničkih aktivnosti. Uz to, opremamo poduzetničke zone, radimo projekt za Industrijsko-logističku zonu koja će biti u središtu naših nastojanja za gospodarskom revitalizacijom, tu je i izgradnja prve faze obilaznice koja će omogućiti pristup toj zoni, i nastavili smo prethodno obustavljenu izgradnju magistralne vodovodne mreže.

Također, u tijeku je i veliki projekt energetske obnove škola i vrtića na području grada, vrijedan je 15 milijuna kuna, od čega je 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz EU, 3 milijuna kuna će izdvojiti Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, dok će 5 milijuna kuna će biti osigurano iz gradskog proračuna. Energetskom obnovom ovih ustanova dobit ćemo visoki standard boravka naše djece, učitelja i odgojitelja što je osnovni cilj ovog projekta uz energetsku uštedu od 25% – 30%, jer se u neke od tih zgrada nije ulagalo od kada su izgrađene.

Osim toga, u suradnji sa Županijom ovo ljeto smo iskoristili kako bi se sanirale i obnovile ceste u našim ruralnim i prigradskim naseljima, te smo poduzeli aktivnosti za rekonstrukciju društvenih domova u nekoliko gradskih i ruralnih naselja, a sve s ciljem da se u ta naselja vrati život i da stanovnici tih naselja imaju uređeno centralno mjesto za druženje i održavanje svojih aktivnosti.

Jeste li mijenjali što u ustroju i načinu funkcioniranja gradske uprave, je li sada sve posloženo onako kako mislite da je najbolje?

– Kada smo preuzeli upravljanje Gradom zaključili smo da su potrebne promjene u ustroju Gradske uprave, radi bolje organizacije i efikasnijeg upravljanja. Za to sam dobio i suglasnost Gradskog vijeća koje je potvrdilo moju odluku o novom ustroju. Gradska uprava sada funkcionira bolje i efikasnije, jasno su određene odgovornosti u poslovima, a otvorene su i nove mogućnosti te bolja koordinacija među tijelima. Uz to, zadovoljan sam i kadrovskim rješenjima gdje su radna mjesta potrebna za projekte koji su u realizaciji i u planovima popunjena sa mladim i obrazovanim osobama koje donose nova znanja i ideje u sustav.

Kao jedan od prioriteta u upravljanju gradom ističete poboljšavanje poslovnog okruženja, a najavili ste i nove mjere za poduzetnike. Što planirate, odnosno kako i na koji način potičete poduzetnike i privlačite investitore?

– Znatan dio mjera koji smo planirali je već u realizaciji, kao i niz potpornih mjera za male poduzetnike i obrtnike od subvencije kamata, od zapošljavanja do ulaganja u osnovna sredstva. Uz to, Grad Kutina i dalje oslobađa potencijalne investitore 5 godina plaćanja komunalne naknade, kao i oslobađanje minimalno 75% komunalnog doprinosa uz prodaju povlaštene cijene gradskog zemljišta u poduzetničkim zonama.

Također, trenutno je u izgradnji i Poduzetnički inkubator PUNK, a cilj ovog projekta je razvoj i poboljšanje kvalitete poduzetničko poslovne infrastrukture na području Grada Kutine te doprinos realizaciji nacionalnih, regionalnih i lokalnih strateških opredjeljenja u pogledu razvoja malog i srednjeg poduzetništva na financijski održiv način. Ovim projektom također prvi puta u Kutinu uvodimo moderne trendove najma poslovnog prostora opremljenog sa IT opremom te uredskom opremom, te najma prostora za sastanke i coworking prostor, za što već sada postoji interes.

Uz to, aktivno se pristupilo i realizaciji preduvjeta za izgradnju infrastrukture u Industrijsko logističkoj zoni veličine 120 ha u vlasništvu grada. Plan je osposobiti jedan veliki prostor i opremiti ga u potpunosti sa potrebnom komunalnom infrastrukturom, s obzirom da je to područje u blizini državne ceste D45 koja vodi prema državnoj granici sa Mađarskom, izlazu na autocestu A3 Bregana-Zagreb-Lipovac te industrijskom željezničkom kolosijeku, te željezničkoj pruzi na međunarodnom prometnom koridoru. S obzirom na taj povoljan geoprometni položaj koji Kutina ima i na činjenicu da su zemljište u 100% vlasništvu Grada, očekujemo da će ova zona dati jedan veliki poticaj u gospodarskom razvoju Kutine.

Jeste li zadovoljni dosadašnjim efektima svih tih mjera, imate li podatke o broju otvorenih obrta, tvrtki, zaposlenih…, u posljednjih godinu dana?

– Iako predstoji još puno posla na stvaranju boljih uvjeta za investiranje i potpunu gospodarsku revitalizaciju Kutine, mogu biti zadovoljan sa nekoliko stvari. Prva, svjedočim gotovo svakodnevnom interesu poduzetnika za mjerama koje Grad Kutina poduzima, ali i za parcelama u poduzetničkim zonama koje smo stavili na raspolaganje. Dalje, dokaz uspješnosti našega rada je činjenica da je već nekoliko domaćih poduzetnika otkupilo zemlju i grade ili proširuju svoje pogone te zapošljavaju nove radnike. I konačno, zadovoljan sam činjenicom da je firma Ziegler odabrala Kutinu za proširivanje svoje proizvodnje, što je još jedan od dokaza da naše mjere imaju smisla i donose rezultate.

Kako napreduje realizacija Poslovne zone i Poduzetničkog inkubatora? Što očekujete, imate li već zainteresirane investitore, odnosno poduzetnike koji će ući u te prostore?

– Poduzetnički inkubator je već poodmakao u radovima i adaptaciji, očekujemo da će kroz nekoliko mjeseci biti potpuno spreman za rad. Ovih dana smo potpisali i ugovore za nabavku kompletne IT opreme i za uredski namještaj koji će oplemeniti i dati potpunu svrhu tom prostoru, kako bi sve to bilo na jednoj visokoj razini.

Što se tiče poslovnih zona, Grad Kutina u ovom trenutku ima potpuno spremne i opremljene tri zone, od kojih je jedna već popunjena, druga je u potpunosti opremljena i spremna za korištenje, a treća je u pripremi. Površina zona planira se sukladno potražnji na tržištu (neracionalno je ulagati sredstva u uređenje zona, a bez da se ima osigurana eksploatacija odnosno interes poduzetnika), a definira se prostorno planskim dokumentima. Također, ovisno o interesu poduzetnika, postoje planovi i za formiranje četvrte zone za poslovnu djelatnost.

Završetkom I. faze izgradnje obilaznice, koja je u tijeku, otvara se prostor za izgradnju Industrijsko-logističke zone, istočno od naselja Krč, koja je predviđena za izgradnju logističkih terminala velikih površina, skladišno – manipulativnih objekata, postrojenja i površina i industrijskih postrojenja. S obzirom da je izvršen otkup zemljišta i ono je u potpunosti u vlasništvu grada, pristupilo se izradi projekta i dokumentacije kako bi se što prije započelo s opremanjem i izgradnjom komunalne infrastrukture na području zone.

Interes za parcelama u poslovnim zona postoji i vrlo često nam se jave poduzetnici koji su zainteresirani za otkup zemljišta, a jednako tako postoji i interes za industrijsko-logističkom zonom, međutim, smatram kako najprije trebamo dovršiti planiramo i sve opremiti sukladno standardima i tada će taj interes biti znatno veći.

Naša analiza uspješnosti gradova u korištenju EU fondova pokazuje skok Grada Kutine u 2017. Godini koju ste završili na visokom 11. Mjestu. Koliko ste zadovoljni ovim rezultatom i brojem odobrenih, odnosno realiziranih projekata i koji su vam najvažniji?

– Svakako da ova informacija pruža određeno zadovoljstvo u smislu toga da pokazuje da se naš trud u zadnjih godinu dana isplatio, no želio bih naglasiti kako predstoji još puno posla kako bi ostvarili svoj cilj gospodarske i demografske obnove Kutine. Naravno, i činjenica da imamo svoju razvojnu agenciju, MRAV, znatno olakšava mogućnosti koje se pružaju za korištenje fondova EU. EU fondovi su jedina mogućnost znatnijeg razvoja lokalnog gospodarstva kroz partnerski odnos Grada Kutine i poduzetnika. Time bitno stimuliramo gospodarski rast te pridonosimo poboljšanju uvjeta za stvaranje radnih mjesta i zapošljavanje.

Grad Kutina u suradnji s RA Mrav ide progresivno prema Europskim fondovima jer smatram da upravo ta sredstva mogu nadopuniti gradski proračun i olakšati kreiranje vizije poželjne budućnosti u našem Gradu. Na projektima radi mlada ekipa i posebno sam zadovoljan njihovim radom kao i ozbiljnim pristupom poslu. Želim da Grad Kutina ima što više projekata, jer su projekti naša sadašnjost i vrijeme je da se Kutina orijentira u tom smjeru.

Trenutno u pripremi Razvojne agencije MRAV ima 7 projektna prijedloga u vrijednosti 2,6 milijuna kuna, neki od projektnih prijedloga su za poduzetnike na području grada, a radi se o izradi poslovnog plana za dobivanje poduzetničkog kredita „Hamag Bicro“, a također tu su uključeni i vaučeri za male i srednje poduzetnike u svrhu uređivanja web stranice te društveni projekti za udruge i dječji vrtić. Uz to, još 17 projekata, ukupne vrijednosti oko 17 milijuna kuna, trenutno je u postupku ocjenjivanja i čeka se odluka o financiranju. Riječ je o projektima koji uključuju obiteljska poljoprivredna gospodarstva, poduzetnike, udruge, zaklade te sam Grad Kutinu koji prijavio još neke objekte na natječaj energetske obnova javnih zgrada.

Svojim OPG-ovima nudite besplatne konzultantske usluge za EU projekte. Kako to funkcionira i kakav je interes poljoprivrednika? Imate li povratne reakcije, koliko im je projekata odobreno zahvaljujući ovoj pomoći Grada?

– S obzirom na besplatne konzultantske usluge RA MRAV-a u 2018. godine za OPG-ovce na područja Grada Kutine, odazvala su se 24 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, što je zaista impozantan broj u kratkom vremenskom razdoblju. Od toga, 18 OPG-a je prijavljeno na natječaj LAG Moslavina, gdje je vrijednost pojedinog projekta 15 tisuća eura, 3 OPG-a za prijavu na natječaj operacije 4.1.1. „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava – sektor biljne proizvodnje“gdje je najmanji odobreni iznos 357 tisuća, a najveći oko 1,3 milijuna kuna, te su prijavljena 2 OPG-a na natječaj operacije 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“,.čija je vrijednost po 50 tisuća eura. Isto tako, prijavljen je i 1 OPG na natječaj operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“, čija je vrijednost također 50 tisuća eura.

Smatram kako je projekt besplatnih konzultantskih usluga MRAV-a donio zadovoljavajući pomak i rezultate i u budućnosti očekujem još veći odaziv jer su i tu, kao i u drugim područjima, mogućnosti za korištenje raznih izvora financiranja velike.

Jedna od Vaših prvih mjera na čelu Grada Kutine bilo je osiguravanje besplatnih udžbenika i smanjivanje cijena prehrane za učenike u školama. Što ste još na tom planu napravili, odnosno što planirate? Kako se borite protiv negativnih demografskih trendova i pomažete mladim obiteljima?

– Odmah na početku mandata sa koalicijskim partnerima sam donio odluku da se ide u nabavku besplatnih udžbenika za učenike 1. razreda osnovne škole, s obzirom na zatečeno stanje, te na našu želju da se odmah prihvatimo mjera koje će olakšati mladim obiteljima njihovu situaciju, poglavito na financijskom planu. Ove godine smo tu mjeru proširili na učenike svih razreda osnovne škole, te modificirali na način da roditelji dobiju fiksni iznos koji mogu upotrijebiti za nabavku udžbenika i školskog pribora. To smo napravili u skladu sa sugestijama naših građana od kojih su mnogi knjige nabavili na razne druge načine, dok ostaje izazov nabavke radnih bilježnica i školskog pribora. Tako da je glas građana presudio u izboru modela sufinanciranja udžbenika i školskog pribora, no ta mjera niti jednog trenutka nije dovedena u pitanje a u skladu s mogućnostima želimo naći načina da ju realiziramo i u sljedećem razdoblju.

Također, već u prvoj godini mandata odlučili smo se smanjiti cijenu produženog boravka u školama, za što smo također dobili pozitivnu povratnu reakciju roditelja, kao i za mjeru sufinanciranja prehrane u svim školama te sufinanciranja prijevoza učenika. Isto tako, uz pomoć Razvojne agencije MRAV uspjeli smo ishoditi i sredstva za projekt ”Učimo zajedno II” kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama. Ukupno smo zaposliti 27 pomoćnika u osnovnim školama na području grada.

No, najvažnije nam je zaključiti projekt energetske obnove škola i vrtića kako bi sve škole i vrtići na području grada bili energetski održivi i uređeni prostori za ugodan boravak naše djece. Uz to, povećali smo i naknadu roditeljima za svako novorođeno dijete kako bismo pomogli mladim roditeljima u izazovima koje nosi dolazak novog života na svijet.

Grad Kutina među prvima je u Hrvatskoj uspostavio Gradsku riznicu, a ove godine su u nju uključene i osnovne škole. Jeste li zadovoljni kako to funkcionira i koji su konkretni efekti?

– Grad Kutina je među prvim gradovima u RH koji je uspostavio gradsku riznicu, 1. siječnja 2005. godine i to se pokazalo jako korisnim u smislu praćenja prihoda i rashoda, te planiranja proračuna. Do sada su provedene dvije faze uspostave Gradske riznice, u I. fazi uspostave Gradske riznice uključeni su svi proračunski korisnici osim osnovnih škola. Trenutno je u planu je uvođenje II faze u kojoj bi riznica bila potpuna i objedinjena sa svim područnim korisnicima Grada Kutine kako bi se informatički pratili priljevi i odljevi proračunskih sredstava kod svih proračunskih korisnika u gradu temeljeno na Zakonu o proračunu, Uputama za izradu proračuna JLP(R) i Nalazu i preporukama Državnog ureda za reviziju.

U tijeku su pripreme za uvođenje međusobnog upoznavanja sa sustavom, a projekt bi se u potpunosti realizirao 1.siječnja 2019. godine, a ovdje se prije svega gleda dobiti jedna transparentnost u vođenju financija samih ustanova odnosno osnovnih škola. Ta transparentnost bi značila da imamo međusobno uvid gdje se novac troši te s kojim financijskim sredstvima svi zajedno raspolažemo.

Koji su Vam planovi za naredno razdoblje, odnosno koji su ključni ciljevi za ovaj mandat? Po čemu će Kutina nakon Vašeg prvog mandata biti drugačija i bolja nego što je bila kad ste preuzeli upravljanje gradom?

– Građani Kutine dali su meni i koalicijskim partnerima povjerenje na temelju našeg predizbornog programa te je jasno da ćemo nastojati realizirati sve što je bilo navedeno u programu. Moj zadatak, kao gradonačelnika nije zadržavati postojeće stanje i biti zadovoljan onime što smo naslijedili, već pokrenuti gospodarstvo, stvoriti uvjete pozitivne poduzetničke aktivnosti, potaknuti mlade da ostanu u svom Gradu i znanja stečena u obrazovanju primjene za svoju dobrobit. Gospodarska obnova mi je prioritet i nastojat ću ostvariti zacrtane ciljeve povećanja zaposlenosti, veće prosječne plaće i postići standard u Gradu koji će biti preokret u trenutnoj demografskoj slici.

Iako cijenim i kulturni i sportski i društveni život u Gradu, on će u mom mandatu biti oblikovan u skladu sa mogućnostima i stanjem gospodarstva, pri čemu će razina financiranja ostati ista dok se ne ostvare značajniji iskoraci na gospodarskom planu.

Želimo omogućiti i povećanje zdravstvenog standarda u Kutini prvenstveno kvalitetnijim radom Hitne pomoći i osiguranjem više specijalističkih pregleda. Također, želimo nastaviti pripremu izgradnje Doma za starije i nemoćne osobe u zgradi Doma zdravlja Kutina, no prioritet u narednom razdoblju će biti investicije kojima se stvaraju uvjeti za dolazak potencijalnih investitora sa ciljem povećanja zaposlenosti u Kutini.(gradonačelnik.hr)