Trenutno se radi na dvije studije izvedivosti za dva velika projekta vrijedna nekoliko desetaka milijuna eura – za toplanu na biomasu kojom bi Grad Belišće postao potpuno energetski neovisan grad, te tvornice higijenskog papira koja će otvoriti stotinjak novih radnih mjesta, najavljuje gradonačelnik Burić

Grad Belišće jedan je od primjera kako i mali gradovi mogu biti izuzetno uspješni i efikasni u korištenju EU fondova i razvijanju projekata koji pokreću gospodarstvo. S gradonačelnikom Dinkom Burićem razgovarali smo o ključnim projektima i planovima, te velikim investicijama koje su u planu.

G. Burić, prva godina Vašeg drugog mandata je iza nas. Koje biste projekte iz protekle godine istaknuli kao najznačajnije za Grad Belišće i njegove građane?

– Belišće je mali grad, snažan slavonski gospodarski centar velike industrijske tradicije, a u novije vrijeme, posljednjih godina posebno poznat i po uspješnoj realizaciji vrijednih razvojnih projekata, financiranih ponajviše novcem iz EU fondova i resornih državnih ministarstava i institucija. Tako je upravo u tijeku provedba tri velika, važna i vrijedna sufinancirana projekta – temeljita rekonstrukcija Dječjeg vrtića “Maslačak”, izgradnja 5 novih solarnih elektrana na izuzetno značajnim javnim objektima u gradu – na zgradama policijske postaje, gradske uprave, dječjeg vrtića, gradskog bazena i NK Belišće te obnova cesta i komunalnih sadržaja u dvije ulice u najvećem prigradskom naselju Bistrincima – u Belišćanskoj i Ulici Matije Gupca.

Međutim, to ne znači da ulažemo i vlastita sredstva. Ulažemo i to velika, u vrijedne sadržaje u gradu i prigradskim naseljima. Najvrjedniji projekt u ovom dijelu koji se financira sredstvima Grada je rekonstrukcija ulice Alojzija Stepinca u Belišću i uređenje parkirališta ispred župne crkve. Od komunalne opreme do ceste, parkirališta, pješačke staze, zelene površine i odvodnje. Vrijednost radova je nešto viša od 2 milijuna kuna. Također, uskoro će započeti i radovi na rekonstrukciji krovišta zgrade pošte u Belišću u vrijednosti 180.000 kn.

Što je dalje u planu, što građani od Vas mogu očekivati u narednom periodu?

– Grad Belišće teži ravnomjernom razvitku svih svojih prigradskih naselja, stoga se nastoji ulagati što u obnovu postojećih, što u izgradnju novih objekata. Neki od projekata, koji će se ove godine realizirati na području prigradskih naselja grada Belišća su proširenje i uređenje zgrade Hrvatskog doma u Kitišancima, investicija vrijedna 560.000 kn, zatim asfaltiranje Kolodvorske ulice u Gatu, vrijednosti 520.000 kn. Ovoga ljeta završavaju i radovi na Društvenom domu za Rome koji se gradi u Bistrincima, u što će biti uloženo 410.000 kn te parkiralište uz Društveni dom za 250.000 kn. Za projekt uređenja prostorija NK Podravca u Bistrincima predviđeno je 180.000 kn, a za izgradnju nogostupa do groblja u Vinogradcima 100.000 kn.

Treba spomenuti i LED rasvjetu koja je postavljena u svih 8 prigradskih naselja i gradu Belišću. Time je Belišće postao prvi grad u Slavoniji i Baranji koji je projektom energetski učinkovite javne rasvjete obuhvatio sva svoja prigradska naselja. Vrijednost projekta s PDV-om iznosila je 3.990.750,00 kn. Opisanim zahvatom u rekonstrukciji sustava javne rasvjete procijenjene su znatne uštede, primarno zbog smanjenja potrošnje električne energije te smo iznimno zadovoljni jer se uštede kreću i iznad onih ugovorom zagarantiranih.

Važno je istaknuti i da je, nakon osvajanja titule Europskog grada sporta u 2017. godini, Grad Belišće ponosni nositelj titule Europske regije sporta 2018. godine „Slavonija & Baranja – Europska regija sporta 2018.“ s gradovima prijateljima sporta Siklósem, Harkányem, Valpovom, Bizovcem i Petrijevcima.

Najstariji sportski kolektiv u našemu gradu, Nogometni klub ”Belišće” Belišće sljedeće godine slavi svoju 100-godišnjicu postojanja. U povodu ovoga vrijednog sportskog, društvenog i generacijskog jubileja, kao poklonGrada generacijama sportaša i sportskih radnika NK Belišća, ove jeseni počinje izgradnja novog, iznimno vrijednog sportskog objekta – Tribine nogometnog gradskog stadiona s 500 sjedećih mjesta, po propozicijama za 3. HNL, a s mogućnošću prilagodbe za 2. HNL. Ukupna vrijednost ove investicije procijenjena je na 5,7 milijuna kuna s PDV-om.

Krećete u POS program preko kojega će cijena kvadrata stana očekivano biti između 700 i 800 eura. Koliko stanova će se graditi i koliki je interes mladih obitelji za ovaj program?

– Grad Belišće uključuje se u Program društveno poticane stanogradnje s ciljem da se građanima omogući zadovoljavanje stambenih potreba i poboljšanje kvalitete stanovanja izgradnjom stanova uz poticaj javnih sredstava te mogućnost kupovine po pristupačnijim uvjetima u pogledu kamata i rokova otplate.

Grad, kao jedinica lokalne samouprave, za izgradnju stanova kao svoj doprinos osigurat će građevinsko zemljište, kompletnu komunalnu infrastrukturu i priključke na istu, financiranje izrade projekta i ishođenje građevinske dozvole te financiranje nadzora i vodnog doprinosa za izgradnju stanova. Na taj način očekuje se postizanje na javnoj nabavi i znatno niže cijene po metru kvadratnom od one etalonske cijene, koja je utvrđena propisima s državne razine za takvu vrstu izgradnje stanova (POS), a koja zbog ovakvog uključivanja grada ne može biti viša od 800 EUR/m2. Dapače, zbog svih gore navedenih mjera koje grad Belišće kao jedinica lokalne samouprave iskazuje spremnost sufinancirati zajedno saAgencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) očekuje se, putem javne nabave za izgradnju tih stanova, postizanje cijene između 700 i 800 EUR/ m2.

Gradsko vijeće grada Belišća donijelo je Odluku kojom će se odrediti uvjeti i kriteriji za kupnju stanova te će imenovati Povjerenstvo za provedbu natječaja. Cilj ove Odluke jest učiniti sve što je moguće kako bi se prije svega mladim obiteljima, ali i brojnim zaposlenicima s područja grada Belišća, koji je i danas snažno industrijsko središte cijele Osječko-baranjske županije, omogućilo po što je moguće povoljnijim uvjetima kupovina stanova i na taj način trajno rješavanje stambenog pitanja kao jednog od najvažnijih egzistencijalnih potreba. U tijeku su pripremne radnje za raspisivanje Javnog poziva kojim ćemo utvrditi koliki je interes mladih obitelji za ovaj Program i na temelju kojega ćemo odlučiti hoćemo li odmah projektirati i graditi dvije zgrade. To je već sada vrlo izgledno jer su dvije najveće tvrtke u Belišću, HF Belišće d.o.o. i DS Smith Belišće, iskazale interes za uključivanje u Program, na način da iskazuju spremnost osigurati 15% učešća od ukupne cijene stanova za svoje radnike.

Nedavno ste snizili cijene vrtića, osnovnoškolcima kupujete bilježnice i opremu za tjelesni, povećali ste broj stipendija… Kojim još mjerama pomažete obiteljima u Belišću i imate li neke nove u planu?

– Tako je. Znatna sredstva ulažemo u predškolski odgoj gdje smo na 8. sjednici Gradskog vijeća održanoj 5. lipnja 2018. donijeli odluku o smanjenju cijene vrtića, a u fazi je i sama energetski učinkovita rekonstrukcija cjelokupne zgrade matičnog vrtića u Belišću i postavljanje solarnih panela na krov zgrade. U novoizgrađenom društvenom domu u prigradskom naselju Gat otvorili smo područni odjel vrtića za djecu iz 3 okolna prigradska naselja.

U proračunu grada Belišća za 2018. godinu za studentske stipendije osigurano je 540.000 kn. Grad u akademskoj 2017./2018. godini stipendira 24 studenta s iznosom od 1000 kn i 35 studenata s iznosom od 600 kn. Također, dodjeljujemo i sportske stipendije za kategorizirane sportaše s ciljem ulaganja u razvoj mladih sportaša radi daljnjeg napretka, odnosno očuvanja postignute kvalitete belišćanskog sporta. U 2018. godini za sportske stipendije planiran je iznos od 40.000 kn.

Subvencioniramo i prijevoz studenata i financiramo prijevoz srednjoškolaca, kao i prijevoz djece s posebnim potrebama koja odlaze na školovanje u Osijek. Financiramo aktivnosti poludnevnog boravka Dječjeg doma ”Klasje” u Bistrincima te financiramo mliječnu kuhinju našim osnovnoškolcima.

Za svu djecu s prebivalištem na području grada Belišća i prigradskih naselja Grad Belišće će nabaviti komplet potrebnih školskih bilježnica za školsku godinu 2018./2019. Uz potrebne bilježnice, Grad će, također, svim prvašićima,  nabaviti i komplet sportske opreme za sat tjelesne i zdravstvene kulture koji se sastoji od: startas tenisica, pamučne majice, kratkih hlačica i platnene torbe.

Učenicima osnovne škole koji su postigli izvrsne rezultate i osvojili zapažena mjesta na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima na različitim poljima (fizike, matematike, tehničke kulture, u istraživačkim projektima, likovnim i literarnim radovima te glazbenim nastupima) Grad je po završetku školske godine poklonio tablete. Na taj način nastojimo pratiti i poticati nadarene učenike te ih motivirati na daljnji rad i upornost.

U opremanje i izgradnju dvadeset dječjih igrališta na području grada i prigradskih naselja u razdoblju od 2013. do 2018. godine uloženo je gotovo 900.000 kn.

Za svako novorođeno dijete dodjeljujemo 4000 kn, a u pronatalitetne mjere svakako treba ubrojiti i POS program o kojem sam već govorio.

Grad Belišće je posljednje četiri godine preko EU fondova povukao vrijednost šest godišnjih proračuna. To zvuči doista impresivno. Jeste li Vi zadovoljni tim rezultatom i na koji način odlučujete u koje ćete projekte ući?

– Samo u prve četiri godine mandata na području grada Belišća je realizirano ukupno 67 kapitalnih investicija ukupne vrijednosti 167,2 milijuna kuna, od kojih je 136,6 milijuna kuna, odnosno 81,72% sufinancirano najvećim dijelom sredstvima Europske unije, dijelom iz resornih ministarstava i drugih izvora, dok je Grad pritom osigurao 30,6 milijuna kuna, odnosno 18,28%.

Kada se tome doda činjenica da je za ovu 2018. godinu Grad pripremio za natječaje fondova Europske unije još 10 kapitalnih projekata ukupne vrijednosti novih 55 milijuna kuna, tada je sasvim jasno kako se planirati, pisati i prijavljivati projekte za financiranje putem fondova Europske unije itekako isplati. Naime, već dosada onih gore navedenih, realiziranih i ugovorenih 136,6 milijuna kuna, a koji predstavljaju bespovratna sredstva izvan gradskog proračuna, čine gotovo 6 ukupnih godišnjih vlastitih izvornih prihoda grada Belišća (imajući na umu da su vlastiti izvorni prihodi Grada Belišća bili oko 23 milijuna kuna godišnje).

Koliko ste zadovoljni s poduzetničkom slikom grada i na koji način potičete poduzetnike, koliko za to izdvajate iz proračuna?

– Belišće je gradić koji je zadržao svoju industrijsku tradiciju, koja je iznimno značajna ne samo za Belišće i Valpovštinu, nego i za cijelu Osječko – baranjsku županiju.

Iznimno smo sretni i ponosni ne samo na to što imamo dvije tvrtke HF Belišće i DS Smith, koje su i po ostvarenoj neto dobiti vodeće u Osječko – baranjskoj županiji, nego i na to što se svi zajedno pokušavamo truditi u lokalnoj zajednici doprinijeti da se gospodarstvo razvija, a time i motivacija ljudi da ostanu ovdje u Belišću i šire.

Oslobađanjem komunalnog doprinosa tvrtki koje otvaraju nova radna mjesta i investiraju u nove proizvodne pogone, ulaganjem u gospodarske zone, poticanje zapošljavanja novčanim subvencijama, pružanjem usluga, plaćanjem režija i ustupanjem prostora poduzetničkog inkubatora poduzetnicima početnicima, nastojimo povećati gospodarsku aktivnost, koja kasnije generira rast i razvoj svih ostalih segmenata u našoj zajednici. U Proračunu za 2018. godinu u tu svrhu planirano je više od 7,5 milijuna kuna.

Krećete u novi projekt – izradu studije izvedivosti za toplanu na biomasu. Možete nam reći nešto više o tome, kakvi su vam planovi i očekivanja od tog projekta?

– Unazad godinu i pol dana Grad Belišće intenzivno radi na pripremi realizacije projekta buduće tvornice higijenskog papira u novoj gospodarskoj zoni. Nakon provedenog postupka javne nabave, započela je izrada Feasibility study (Studije izvedivosti). Radi se o iznimno vrijednom projektu od kojeg očekujemo u našem gradu, koji već desetljećima s pravom nosi naziv ”Grad papira”, mogućnost novog zapošljavanja i do stotinjak radnika. Prema idejnom rješenju, iako će studija izvedivosti koja treba biti gotova do kraja ove godine, pokazati precizniju procijenjenu vrijednost, radi se o investiciji od nekoliko desetaka milijuna eura.

Nastavno na navedeni projekt tvornice higijenskog papira, vođeni spoznajom o statusu Belišća kao važnog industrijskog središta na području Osječko-baranjske županije, ali i cijele Slavonije i Baranje, također prije već više od godinu dana započeli su pripreme za realizaciju projekta„Belišće-energetski neovisan grad“.

Projekt je trenutno u fazi pripreme postupka javne nabave za izradu Feasibility studije (Studije izvedivosti) projekta izgradnje toplane na biomasu na području grada Belišća, također u novoj gospodarskoj zoni. Posebno treba istaknuti da, za realizaciju i ovog projekta vrijednog desetak milijuna eura, postoje ozbiljno zainteresirani investitori.

Ovaj projekt već temeljem idejnog rješenja i idejnog projekta pokazuje veliku opravdanost s obzirom na činjenicu da je Belišće industrijski gradić u kojem postoje iznimno snažni gospodarski subjekti koji zapošljavaju više od dvije i pol tisuće radnika, a koji su itekako ozbiljni mogući potencijalni korisnici energije stvorene u budućoj toplani, kao i velika mogućnost korištenja tako stvorene energije za razvoj plasteničke proizvodnje, ne zanemarujući pri tome i činjenicu velikog potencijala za razvoj toplovodne mreže u svrhu osiguravanja energije za grijanje, kako kućanstava tako i javnih institucija na području grada Belišća, ali i susjednog grada Valpova.

Kada se k tome doda velika povezanost izgradnje ranije navedene buduće tvornice higijenskog papira i izgradnje ove toplane na biomasu, kao izvora nužno potrebne energije, tada se stupanj opravdanosti realizacije ovog projekta znatno multiplicira, a što će u konačnici, s pravom očekujemo, pokazati i Studija izvedivosti.

(gradonačelnik.hr)