Već drugu godinu zaredom Novska bilježi rekordne proračune. Dodaju li se tome sredstva iz fondova EU kojih je u dvije godine ugovoreno 150 milijuna kuna, ne čudi što je taj Grad postao najveće gradilište u Sisačko-moslavačkoj županiji. Otvoreno je 60 novih obrta i tvrtki i 80 novih radnih mjesta koristeći gradski program sufinanciranja poduzetnika početnika. Novska je u posljednje vrijeme najviše spominje zbog otvorenog inkubatora za računalne igre gdje se smjestilo 13 tvrtki i gdje se obavlja edukacija za izradu video igara. Broj investitora povećava se u tamošnjoj poslovnoj zoni Novska, koje Grad privlači raznim poticajima.

U dvije godine mandata gradonačelnik Novske Marin Piletić realizirao je, kaže nam, 60 posto projekata od zadanih na početku mandata. Pridonijelo je to i većem zapošljavanju i ujedno padu nezaposlenosti. U sljedeće dvije godine predstoji gradnja najavljenih investicija u zoni, obnova još nekoliko prometnica, obnova zgrade hotela Knoppa i osnivanje Doma za starije.

Na pola ste mandata vođenja Grada, koji su projekti i mjere najznačajniji koje ste proveli?

– Nakon dvije godine mandata mogu reći da smo realizirali gotovo 60% projekata našeg programa rada “Novska na 1. mjestu”. Teško je izdvojiti najvažnije projekte, ali veseli da smo izgradili novi vrtić u našem gradu, realizirali prvu investiciju u našoj Poduzetničkoj zoni Novska, potpisali dva nova ugovora za investicije, pokrenuli projekt aglomeracije vrijedan 123 milijuna kuna, otvorili prvi javni poduzetnički inkubator u našoj županiji, a Novsku pretvorili u najveće gradilište u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Bilježite rekordne proračune – što je pridonijelo boljem punjenju i s druge strane za što su povećani rashodi?

– 2018. godiina bila je definitivno rekordna proračunska godina. S ostvarenih 61 milijun kuna pokrenuli smo mnogo investicija od obnove cesta, uređenje trgova, sufinancirali energetske obnove škola, vrtića, domova, uredili muzej. Razlog povećanja proračuna za više od 20% leže u EU fondovima, ali i poreznoj reformi Vlade RH kojom je Novskoj povećani porezni prihodi za gotovo 8 milijuna kuna godišnje. Plan za 2019. godinu zasad iznosi 121 milijun kuna što je najveći plan proračuna otkako je Novska grad. Ove godine smo odlučili veliki projekt obnove hotela Knopp pokrenuti i financirati kreditnim sredstvima, a onda ćemo se moći i pohvaliti prekrasnim zdanjem u samom centru Novske.

Za poduzetnike/poljoprivrednike nudite niz mjera, kojih i koliko? I koji je rezultat – novi broj tvrtki, obrta…, veći broj radnih mjesta?

– Uz čitav niz mjera poticaja poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika, Novska je prije godinu dana uvela mjeru sufinanciranja poduzetnika početnika kombinirajući mjeru Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kojom poduzetnici početnici mogu dobiti 100.000 kuna bespovratno. Tom mjerom potaknuli smo brojne mlade da se odvaže i upuste u svijet poduzetništva i obrta, time otvorili gotovo 60 novih obrta i poduzeća koji su otvorili više od 80 novih radnih mjesta. S obzirom na postotak povećanja poduzeća i obrta Novska se popela među vodeće gradove u RH te uz Dubrovnik i Lipik prednjači u broju novootvorenih poduzeća. Bespovratna sredstva ipak nisu sve što nudimo našim novim poduzetnicima. U njihovom razvoju nakon otvaranja prati ih naša Razvojna agencija NORA koja ima pomaže u marketingu, pronalasku tržišta, pravno i financijski ih savjetuje te ih sve kroz koordinirani rad umrežava na tržištu.

Koliko je novaca povučeno iz EU u posljednje dvije godine? I u koje projekte – ruralni razvoj, škole, vrtići…? Što se gradi?

– U dvije godine ugovorili smo više od 150 milijuna kuna za projekte Grada i naše ustanove i tvrtke. U Novskoj se europskim novcem gradi kanalizacija, vodovod, uređaji za pročišćavanje otpadnih voda, novi vrtić, energetske obnove, uredio se Centar za mlade, obnavljaju se gradske prometnice, ali i financiraju privatni projekti u turizmu i poljoprivredi.

Što je učinjeno po pitanju demografije – od gradnje novih objekata do ponude boljeg programa za vrtićance i školarce te novorođenu djece?

– Pa najkonkretnija demografska mjera svakako je novi vrtić. Po prvi puta u idućoj pedagoškoj godini 2019./2020. sva djeca će se upisati u vrtić što dosad nije bila praksa. Vrtić je ujedno prvi u Hrvatskoj uveo besplatno učenje engleskog jezika putem tableta i računalne aplikacije. No, Grad je od 2017. uveo povećane jednokratne naknade za djecu, pa u suradnji s Crvenim križom svakoj bebi poklanjamo i Novljanski paket za bebe u vrijednosti oko 1500 kuna, oslobodili smo sve naše roditelje i obveze plaćanja najma mjesnih domova za proslave prilikom rođenja djeteta. Studentima u obitelji s troje i više djece povećali smo iznos stipendije.

Postali ste izuzetno prepoznatljivi u posljednje vrijeme zbog inkubatora za računalne igre… Koliko je tvrtki tamo? I koliki je značaj inkubatora za razvoj Grada, ali i cijele Županije?

– Poduzetnički inkubator PISMO Sisačko-moslavačke županije prvi je javni inkubator u županiji i tek drugi koji postoji. Ujedno je specijaliziran za gaming industriju ili, na hrvatskom, za industriju izrade video igara. Kroz njega godišnje educiramo stotinjak mladih kroz edukaciju za izradu video igara, a ujedno nudimo i poslovni prostor nakon edukacije za pokretanje vlastitog posla. Svega nekoliko dana nakon otvaranja prvog objekta PISMO u Novskoj je osnovano 13 novih tvrtki koje se bave izradom, razvojem i programiranjem video igara. Ovim projektom Novska je postala nacionalno prepoznatljiva, a u naš grad počeli su dolaziti na edukacije, a potom i živjeti i raditi mladi ljudi iz svih dijelova Hrvatske. I taj preokret, doseljavanje mladih unijelo je potreban optimizam da nastavim s ovim projektom, da svakog poduzetnika početnika u ovoj industriji potpomognemo s bespovratnih 155.000 kuna koje zajednički osiguravaju HZZ, Sisačko-moslavačka županija i Grad.

Oživjela je i poduzetnička zona Novska – stigli su prvi investitori.. koliki je to značaj za Grad?

– Poduzetnička zona Novska jedna je od najbolje pozicioniranih u Hrvatskoj. Smještena između željezničke pruge i autoceste te s kompletnom komunalnom infrastrukturom prostire se na 85 hektara zemljišta u vlasništvu Grada Novske. 2018. pokrenuli smo prvu investiciju koja je već pri kraju, a u međuvremenu potpisali smo dva nova ugovora s investitorima, a do kraja 2019. očekujemo još dva nova investitora. Dakle, zona je oživjela, s autoceste sada se može primijetiti da je to gospodarska zona, a ne poljoprivredno zemljište i očekujemo da će sve ove investicije zainteresirati i neke druge. Uz poticaje Vlade, Grad novim investitorima daje popust na cijenu zemljišta shodno planiranom broju novih radnih mjesta, oslobađa od plaćanja komunalnog doprinosa, a isto tako i oslobađa od plaćanja komunalne naknade prve dvije godine poslovanja. Novska je napokon postala grad otvoren za nove investicije. Vidljivo je to i po neprestanom padu broja nezaposlenih, ali istovremenom i povećanju broja radnih mjesta u Novskoj.

60 posto obećanih projekata ste, kažete, realizirali. Koje  još morate ostvariti?

– Do kraja godine želimo pokrenuti obnovu hotela Knopp, osnovati Centar za starije, dok nam u idućoj godini predstoji početak gradnje novih investicija u poduzetničkoj zoni.  (LIdija Kiseljak)