U novom mandatu uvest ćemo i nove potpore za poduzetnike, do 50 tisuća kuna, a uvodimo i uskrsnice za naše umirovljenike

 Za razliku od izbora 2017. na kojima je morao u drugi krug, Zlatko Babić svoj je drugi mandat na čelu Grada Kutine osigurao pobjedom u prvom krugu izbora, sa osvojenih 56,6 posto glasova. Čime je pridobio svoje sugrađane i koji su mu ciljevi za novi mandat, Babić nam je ispričao u svom prvom postizbornom intervjuu.

G.Babić, svoj drugi mandat na čelu Kutine osigurali ste odmah u prvom krugu s osvojenih 56,6 posto glasova. Što Vam znači ta pobjeda, a pogotovo činjenica da je ovaj rezultat znatno bolji nego onaj što ste ostvarili na prošlim izborima kad ste pobijedili tek u drugom krugu izbora?

-Činjenica da smo pobijedili kao tim u prvom krugu znači mi zaista puno, znači kako imam povjerenje svojih sugrađana, da oni vide napredak u našem gradu, da cijene našu svakodnevnu komunikaciju i da su odlučili podržati me za još četiri godine na čelu našeg grada. Kada sam tek došao na mjesto gradonačelnika, dio ljudi nije bio upoznat s mojim radom, no želja mi je bila biti gradonačelnik svih Kutinčanki i Kutinčana i uspio sam u tome što je vidljivo na osnovi datog povjerenja mojih sugrađana u prvom krugu ovih izbora.

Uz sve navedeno, možemo se pohvaliti visokom razinom digitalizacije našeg poslovanja, transparentno iskazujemo sve naše troškove, Kutina otvoreni grad,  imamo prvu pametnu poslovnu zonu u RH, te će uskoro izaći i aplikacija eProjeKTi u kojima se u stvarnom vremenu mogu vidjeti svi projekti, njihov tijek i status. U doba korona promptno smo reagirali, bili smo sugrađanima dostupni na sve moguće načine, prebacili smo svoje poslovanje online i uspjeli nastaviti nesmetano obavljanje naših djelatnosti.

Što mislite da je ključno, čime ste u ove četiri godine pridobili povjerenje većeg broja birača nego što ste imali na izborima 2017.?

-Iskrena komunikacija i pozitivnost u pristupu zasigurno su utjecali na to da građani vide što se sve radi. Uz to, moj ured gradonačelnika uvijek je otvoren svim sugrađanima, komuniciram s njima putem telefona, e-maila, društvenih mreža, ali i osobno, gdje god me sretnu sugrađani, uvijek nađem barem par minuta za svakoga. Uz to, svakodnevno sam na terenu po našem gradu, drugačije je kada je gradonačelnik upućen u sva asfaltiranja, sve radove po prigradskim naseljima te vrlo često posjećujem i izložbe i razna kulturna i druga događanja u našem gradu.

U četiri godine intenzivno smo radili na brojim projektima, započeli su građevinski radovi u projektu Aglomeracija Kutina, rekonstruiran je društveni dom Banova Jaruga, izgrađene su šetnice, uređeni društveni domovi, asfaltirane brojne ceste… Čitav niz projekata smo realizirali te čak i kada smo naišli na određena nezgodna pitanja, uvijek smo iskreno komunicirali s građanima te ih pravovremeno obavještavali o tijeku radova.

Što je, pak, prvo s čime krećete u drugi mandat, koji su glavni projekti koje planirate provesti?

-Prvi projekt kojeg želim istaknuti je izgradnja dječjeg vrtića. Naime, u posljednjih 40-ak godina u Kutini nije izgrađen niti 1 vrtić, postojeći je dislociran na nekoliko lokacija u gradu te zaista je nužan jedan, sveobuhvatan dječji vrtić za sve naše najmlađe sugrađane. Početak radova očekuje se vrlo brzo, a time bismo i rad našeg dječjeg vrtića usuglasili sa svim pedagoškim standardima.

Pored dječjeg vrtića, napomenuo bih da nećemo stati ni s jednim projektom koji je u tijeku realizacije, pišu se prijave na fondove EU i čitav niz novih projekata je u najavi, te pored toga nastojimo biti u toku s tehnologijom i vremenom u kojem živimo.

Jedno od najvažnijih obećanja u kampanji vezano je upravo uz djecu i vrtiće – najavili ste besplatne vrtiće za svu djecu. Kada to planirate realizirati i što će to značiti za proračun Grada?

 -Besplatan vrtić za polaznike Dječjeg vrtića Kutina kreće već od jeseni 2021.. Dok je za proračun Grada to oko 2 milijuna kuna, za roditelje taj iznos je do 4.000,00 kn po djetetu. No, za mlade obitelji to znači puno više, znači im i financijsko rasterećenje, ali i omogućuje im da osiguraju niz drugih potreba svojoj djeci. Cilj nam je potaknuti doseljavanje u Kutinu, a mlade koji žive u gradu potaknuti na stvaranje obitelji i ostanak.

Najavili ste i nove mjere za pomoć umirovljenicima – što točno, kada, i koliko će vas to koštati?

-Gotovo je milijun kuna isplaćeno za božićnice, a kako bismo im dodatno u budućnosti olakšali umirovljeničke dane, dodjeljivat ćemo im i uskrsnicu, a božićnica će biti veća za 200 kuna u odnosu na protekle godine. Uskrsnice se dodjeljuju od Uskrsa 2021. godine te nam je cilj osigurati bolje uvjete života starijim sugrađanima.

Uz to, intenzivno ćemo raditi za dobrobit oboljelih od Alzheimera u suradnji sa Zakladom Ivanova kuća. Projektom Ivanova kuća rekonstruirat će se i opremiti postojeći objekt u Crkvenoj ulici za potrebe dnevnog boravka oboljelih od Alzheimerove bolesti te u drugoj fazi projekta i opremanje centra za potrebe stalnog smještala oboljelih od Alzheimerove bolesti. Uredit će se i park Zaklade Ivanova kuća u okviru kojeg će biti zona za rekreaciju opremljena spravama i opremom za vježbanje. U „Parku sjećanja“ održavat će se okupacijske terapije s ciljem poboljšanja funkcionalnih, psihičkih i socijalnih sposobnosti oboljelih.

Prvi ste grad u zemlji koji je pokrenuo Pametnu poslovnu zonu. Kakvi su planovi i očekivanja od te zone u iduće četiri godine, što konkretno ona znači za Kutinu?

-Biti prvi u nekom pogledu zasigurno je znak inovativnosti i ustrajnosti, kada jedan vaš strateški projekt dobije oznaku prvoga, to je onda znak kako ste na dobrom putu.  Planovi za Industrijsko-logističku zonu su pokretanje prvih poduzetničkih koraka u zoni, realizacija trenutnih razgovora s potencijalnim investitorima te napredak u polju Pametne poslovne zone. Pametni sustavi imaju mnogo potencijala, njihove mogućnosti su neograničene te je na nama osmisliti daljnje korake po čemu ćemo i dalje biti jedinstveni, a opet bliski potencijalnim investitorima. Naime, osim što je Industrijsko-logistička zona prva pametna poslovna zona, nizom mjera i pogodnosti koje nudi Grad Kutina nastojimo se istaknuti od ostalih zona u RH. Sve podatke o njoj možete pronaći na www.kind.hr.

Planirate li neke nove mjere kad je u pitanju poticanje gospodarstva?

-U krizi uzrokovanoj novim koronavirusom, našim gospodarstvenicima olakšali smo teške dane te brzom i adekvatnom reakcijom omogućili likvidnost u poslovanju. U vremenu koje je pred nama, poduzetnicima ćemo dodijeliti bespovratnu jednokratnu mjeru u iznosu od 50.000 kuna kako bi unaprijedili svoje djelatnosti.

Kako bi se revitalizirala lokacija na kojoj se nalazi industrijski kompleks koji trenutno nije u funkciji, uspostavit će se model ulaganja u napuštenu infrastrukturu, odnosno Brownfield lokacija Kutina, čija će namjena biti multifunkcionalna za razne gospodarske djelatnosti i industrije i služit će za potrebe naših gospodarstvenika i poduzetnika.

Uspostavom Centra kompetencija Kutina razvit će se i poboljšati kompetencije budućih i postojećih poduzetnika na području Kutine te doprinijeti realizaciji nacionalnih, regionalnih i lokalnih strateških opredjeljenja u pogled razvoja malog i srednjeg poduzetništva na financijski održiv način.

Što je s projektom Doma za starije, hoćete li uspjeti pronaći investitora i je li to jedini model za realizaciju projekta?

-U aktivnoj smo potrazi za investitorom koji bi realizirao Dom za starije i nemoćne kao javno-privatno partnerstvo, te bi uz to uredili i Dom za starije u prostoru Doma zdravlja Kutina u suradnji sa SMŽ.

Iako domovi za starije i nemoćne nisu u domeni gradova, odlučili smo se na ovaj iskorak radi velike potrebe naših sugrađana za domom. Prava vrijednost Grada kao ustanove je u tome da prepozna želje i potrebe svojih sugrađana te da lokalno djeluje za dobrobit svojih sugrađana. Po tome što nastojimo privući investitore, raditi i korak više od samih ovlasti Grada iskazuje kako zaista mislimo za dobrobit sugrađana te idemo u tom smjeru.

Uz rješavanje svih dozvola, nizom mjera i potpora pomoći ćemo budućem investitoru u realizaciju projekta izgradnje Doma.  Grad Kutina oslobodit će budućeg investitora plaćanja komunalnog doprinosa u 100 postotnom iznosu, oslobodit ćemo ga plaćanja komunalne naknade do 5 godina, dat ćemo mu zemljište po izuzetno povoljnoj cijeni uz mogućnost sufinanciranja smještaja krajnjih korisnika određenom postotku i omjeru. Kutina ima dobar geoprometni položaj, blizinu Zagreba i   djela Hrvatske gdje bi korisnici u tom domu mogli biti, ne samo iz Kutine nego možda i iz šireg područja koji gravitira prema Kutini. (Marija Pulić Drljača)