Na projektima u Gradskoj upravi radi troje ljudi, a dodatno smo osnažili kapacitete u Križevačkom poduzetničkom centru čija je misija upravo pomoć u pripremi projekata.

Grad Križevci pobijedio je u našem velikom izboru najboljih gradova, te osvojio titulu ‘Šampiona EU fondova’. Kojim projektima je ostvarena ova pobjedu i što to znači za razvoj grada, razgovarali smo s gradonačelnikom Marijom Rajnom.

G. Rajn, koji su to ključni projekti zahvaljujući kojima je Grad Križevci proglašen ‘Šampionom EU fondova’ i koliko ste ukupno u protekle tri godine povukli novaca?

– Križevci su dobili nagradu kao grad koji je najkvalitetnije koristio EU sredstva za projekte od izravne koristi za svoje građane. U tom razdoblju provedeno je niz projekata: besplatna školska prehrana učenicima u riziku do siromaštva, osigurani pomoćnici u nastavi, Razvojni centar i tehnološki park, modernizacija nerazvrstane ceste, izgrađene biciklističke staze. Povučeno je ukupno 70 milijuna kuna za razdoblje 2015.-2017., a sredstva su pokrila sve bitne segmente života grada i društvene zajednice.

Kako vam s EU projektima ide ove godine, nadate li se obraniti titulu i u našem izboru 2019.?

– Naravno da želimo obraniti ovu prestižnu titulu. Ove godine odobren nam je projekt energetske obnove Dječjeg vrtića Križevci vrijedan 3,5 milijuna kuna te projekt provedbe edukativnih aktivnosti „I ja odvajam“ o važnosti pravilnog gospodarenja otpadom vrijedan 500.000,00 kuna. Međutim, osim što smo prijavitelji projekata, projektni partner smo na nekoliko EU projekata koji su ove godine odobreni. Tako je Gradsko društvo Crvenog križa Križevci uspješno povuklo gotovo 6 milijuna kuna sredstva iz programa Zaželi kojim će se zaposliti 33 žene, a tu je i Kulturno umjetničko društvo Prigorje s projektom „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkoga kraja“ vrijednom 215.000,00 kuna. Vjerojatno najveći odobreni projekt ove godine u kojem je Grad Križevci pilot područje potpisan je iz programa Horizon 2020, a početni sastanak je 6. studenog u Beču.

Koliko se oslanjate na EU projekte u planiranju proračuna za iduću godinu? Kakve su projekcije, koliko planirate povući?

– U Proračun uvijek stavljamo one projekte za koje imamo ili odluku ili ugovor o financiranju. Naravno da se nadamo da ćemo za sve prijavljene projekte i one koje planiramo prijaviti sljedeće godine dobiti pozitivnu odluku, a riječ je o projektima ukupne vrijednosti gotovo 30 milijuna kuna.

Kako funkcionira odjel za EU fondove u Gradu Križevcima, koliko je ljudi zaposleno i jeste li šta mijenjali nakon što ste preuzeli upravljanje gradom?

– U Gradskoj upravi početkom godine ustrojen je Upravni odjel za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu, a na pripremi projekata, uz svoj osnovni posao, rade 3 osobe. Osim toga, ove godine smo fokus stavljali na osnaživanje kapaciteta u Križevačkom poduzetničkom centru čija je misija upravo pomoć u pripremi projekata.

Dario Hrebak u Bjelovaru je uveo stimulacije u svojem EU odjelu i tako odmah povećao efikasnost. Planirate li Vi nešto slično?

– Naravno da ćemo svaku dobru praksu implementirati pa tako i mi u Križevcima razmišljamo o uvođenju stimulacija. Grad Bjelovar ima zaista dobre inicijative na tragu upravljanja efikasnošću pa to svakako pratimo.

Kad je o projektima riječ, Grad Križevci sad se već i izvan granica Hrvatske proslavio sa ‘Križevačkim krovovima’. Za projekt se zanimaju Slovenci, zvali su vas i u BiH…, kakav je interes za njega kod nas, možemo li nešto tako očekivati uskoro u nekom od naših gradova?

– Interes je velik, upravo smo u utorak, 30. listopada u Razvojnom centru i tehnološkom parku Križevci ugostili predstavnike brojnih gradova iz Republike Hrvatske i susjednih zemalja koji su se došli upoznati s ovim projektom i vidjeti samu sunčanu elektranu. Veseli me da je u posjet elektrani došao i direktor Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Dubravko Ponoš koji je tada istaknuo da su Križevci ispred svog vremena u Republici Hrvatskoj.

S obzirom na golemi uspjeh projekta, najavili ste njegov nastavak. Imate li već neke konkretne planove?

– Da, ovih dana saznali smo da je odobren veliki projekt postavljanja sunčanih elektrana na javne zgrade u Križevcima koje bi se potom povezale u mikro mrežu. 6. studenog bit će prvi sastanak na tu temu pa ćemo tada reći detaljnije.

Vrijeme je planiranja proračuna za iduću godinu i pozvali ste građane da se uključe. Kakav je odziv, javljaju li se s prijedlozima i u kojoj mjeri će oni biti uvaženi?

– Od samoga početka svoga mandata pažljivo osluškujem što građani misle o pojedinom projektu. Sada smo otišli korak dalje i krenuli s participativnim proračunom, gradskim proračunom koji svi mi Križevčani zajedno stvaramo. Prijedlozi su se više-manje odnosili na gradnju infrastrukture, a smatram da građani ovu mogućnost još nisu dovoljno prepoznali te se nadam da ćemo sljedeće godine imati veći odaziv. Kroz program održavanja uvažit ćemo dio prijedloga iako smo tih potreba bili svjesni i ranije.

Kakvi su planovi za proračun za 2019., koji će biti ključni projekti i hoće li biti nekih novih zanimljivih mjera usmjerenih prema građanima i poduzetnicima?

– Ova je godina, pored ostalih projekata, bila usmjerena prema energetici i digitalizaciji Gradske uprave, a sljedeće godine krećemo prema dodatnoj stimulaciji naših poljoprivrednika i poduzetnika. Umjesto potpora u poljoprivredi planiramo uspostaviti linije za preradu voća i punjenje meda te kratke opskrbne lance kojim će se u naše vrtiće i škole dostavljati domaća hrana naših poljoprivrednika. Cilj nam je dodatno opremiti Razvojni centar i tehnološki park industrijskim CNC strojevima s obzirom da se pokazalo da naši poduzetnici imaju potrebe za tim. Naravno, tu su ostali infrastrukturni i društveni projekti kao i projekti energetske učinkovitosti kojima ćemo dodatno poboljšati uvjete života našim Križevčankama i Križevčanima. (gradonačelnik.hr)