Kada bismo imali na raspolaganju milijun kvadrata za nove investitore, vjerujem kako bismo za svaki kvadrat našli investitora, ističe gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec nakon što su u ovogodišnjem izboru za najbolji grad uvjerljivo obranili titulu najboljeg srednjeg grada za gospodarstvo, te osvojili drugo mjesto u kategoriji kvaliteta života 

Grad Sveta Nedelja u našem je velikom izboru najboljih gradova uspješno i bez ozbiljne konkurencije obranio svoju titulu najboljeg srednjeg grada za gospodarstvo u zemlji, a finale izbora u kategoriji najboljeg grada za život završio je na drugom mjestu, odmah iza Poreča koji je i ove godine potvrdio svoju titulu najboljega.  U nizu parametara koji su analizirani u izračunu pobjednika, brojkama i rezultatima kojima se Sveta Nedelja izdvaja od ostalih, ove godine kao ‘šlag na tortu’ sjela je i nova mjera koju su od ove godine uveli Dario Zurovec i njegova gradska uprava – stopa prireza od nula posto, kao i nove olakšice za poduzetnike. S gradonačelnikom smo prokomentirali pobjedu i mjere i projekte kojima Sveta Nedjelja iz godine u godinu postaje još privlačnije mjesto za život i poslovanje.

G. Zurovec, prvo čestitke – jedan ste od rijetkih gradova koji je u našem ovogodišnjem izboru uspio obraniti titulu najboljega. Sveta Nedelja i ove je godine proglašena najboljim srednjim gradom za gospodarstvo. Je li Vas iznenadilo što ste ponovo pobijedili ili ste to očekivali?

Znali smo da se Sveta Nedelja nalazi pri samome vrhu što se tiče ekonomije i gospodarskog razvoja, ali smo ponosni što smo mogli obraniti titulu najboljega.

Jedan od ključnih parametara temeljem kojih ste ove godine pobijedili jest i činjenica da ste ukinuli prirez. Kakvi su, sada nakon već 10 mjeseci, efekti ovog poteza, jeste li zadovoljni?

Efekti poteza ukidanja prireza (u visini od 6%) su izuzetno pozitivni i moram priznati da nismo zbog istoga osjetili slabije punjenje gradskog proračuna. Zbog toga smo prilično zadovoljni tim potezom.

Osim što ste ukinuli prirez, uveli ste i niz dodatnih olakšica za investitore – ukinuli ste porez na potrošnju i komunalne naknade za hotele i kampove… Kakvi su tu rezultati, jeste li ovom mjerom već uspjeli privući nove investitore?

Što se tiče dolaska novih investicija moram naglasiti da smo uspjeli „oživjeti“ neke stare investicije koje su zastale u vrijeme krize. Uz aktiviranje starijih investicija, uspjeli smo i udesterostručiti broj novih investicija. Kada bismo imali na raspolaganju milijun kvadrata za nove investitore, vjerujem kako bismo za svaki kvadrat našli investitora.

Posljednjih nekoliko godina ste se brendirali kao Grad za pametno poslovanje – na koji način se tu izdvajate u odnosu na druge gradove?

Puno gradova ima dobru prometnu povezanost, poput izlaza na autoceste, dobro su geografski smješteni, neki se čak nalaze i u zagrebačkom prstenu, no zbog prilično niskih nameta (koji su i prije bili niži, a sada su ili u potpunosti ukinuti ili drastično smanjeni) poželjni smo, kako za investitore kroz naše poduzetničke zone, tako i za samo građanstvo. Upoznati smo s radom gotovo svakog poduzeća koja se nalaze na našem području te im pristupamo individualno i  stojimo na raspolaganju ukoliko im je potrebna bilo kakva pomoć.

Koje biste mjere i programe za poduzetnike izdvojili kao ključne, odnosno koje su najpopularnije među samim poduzetnicima i planirate li još neke nove iskorake na tom planu?

Svakako bih izdvojio smanjenje i ukidanje poreza i parafiskalnih nameta – poreza na potrošnju te komunalne naknade za hotele i kampove, kao i prireza koji bio 6%. Ukidanjem poreza na potrošnju i komunalne naknade za hotele i kampove potaknuli smo investicije i zapošljavanje u području turizma i ugostiteljstva, dok je ukidanje prireza rezultiralo većim plaćama naših sugrađana i manjim davanjima za poslodavce. Paušalni porez spustili smo na minimalnih 150 kuna po krevetu ili smještajnoj jedinici u kampu, a ukinuli smo i naknadu za izdavanje taxi dozvola. Također, veliko rasterećenje u području gospodarstva ostvarili smo ukidanjem komunalnog doprinosa za proizvodnju, kreativne industrije (IT sektor, marketing, dizajn…), financijski sektor te za kulturu, obrazovanje i zdravstvo, kao i ukidanjem komunalnog  doprinosa za stanogradnju, odnosno za izgradnju 3 ili više stanova. U suradnji sa Zagrebačkom županijom i ministarstvom sufinanciramo kamatu na poduzetničke kredite za investicije do ukupno 6% čime kredit zapravo može postati beskamatni ukoliko je kamatna stopa 6% ili manja. Također provodimo i velike infrastrukturne projekte čime ćemo doprinijeti većoj kvaliteti i standardu života za građane, ali i prometnoj povezanosti što će olakšati poslovanje našim poduzetnicima. To je samo dio projekata koje smo proveli i pospješili gospodarski razvoj Svete Nedelje

Osim u gospodarstvu, i ove ste godine ušli u samo finale kad je u pitanju kvaliteta života. Što, osim naravno jakog gospodarstva, stoji iza ovog uspjeha i koje su ključne mjere i projekti kojima podižete kvalitetu života u Svetoj Nedelji?

Po pitanju kvalitete života trudimo se poboljšati svaki segment. Tako smo do sada završili odnosno u potpunosti uredili 10 novih dječjih igrališta, energetski obnovili 2 od 4 škole (jedna od njih je i matična škola), izgradili trostruko više infrastrukture za fekalnu odvodnju, izgradili kilometre cesta i nogostupa, uspjeli postati i sveučilišni grad otvorenje sveučilišnog dislociranog diplomskog studija sestrinstva Sveučilišta u Osijeku. Uz to, nastavljamo s projektima modernizacije javne rasvjete, a cijeli sustav rada smo uspjeli i informatizirati tako da prijavu kvara javne rasvjete ili bilo koji zatečeni problem možete prijaviti putem mobilne aplikacije koja odmah sve procesuira na daljnje postupanje nadležnoj službi unutar Gradske uprave.

Za manje novaca radimo više, a broj infrastrukturnih radova koji su završeni, u tijeku ili pred završetkom gotovo da se može mjeriti s brojem infrastrukturnih radova glavnog grada RH.

Jedan ste od gradova s pozitivnim demografskim i migracijskim trendovima. Imate li konkretne brojke, koliko ljudi vam se doselilo u posljednjih godinu-dvije?

-Prema informacijama MUP-a na području Grada Svete Nedelje je prijavljeno više 20.000 stanovnika, što je rast od 2.000 stanovnika prema Popisu stanovništva koji je bio 2011. godine.

Planirate li neke nove demografske mjere?

-U tijeku je adaptacija prostora društvene namjene u novi dječji vrtić, a planiramo i gradnju još jednog novog objekta dječjeg vrtića s obzirom na broj neupisane djece. Također, u idućoj godini u planu je i gradnja osmogodišnje škole u Strmcu, te se nadamo kako ćemo na ovome projektu ostvariti i podršku Zagrebačke županije s obzirom da je ista osnivač škola na području Svete Nedelje. Kroz naredno razdoblje još ćemo detaljnije razraditi dodatne demografske mjere kako bismo imali dugoročnu strategiju demografskog razvoja.  (Marija Pulić Drljača)