Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Koprivnica u razdoblju od 2014. do 2017. godine ima 700 novootvorenih radnih mjesta, a kada govorimo o udjelu radnih mjesta u ukupnom broju stanovnika tada to iznosi 40 posto. Bilježimo rast broja obrta te rast poduzeća. Unatrag dva mjeseca, u Koprivnici je zaposleno novih 130 osoba, pri čemu je stopa nezaposlenosti rekordno niska, ističe gradonačelnik Jakšić

Mišel Jakšić gradonačelnik je Koprivnice dvije godine, a otada je Koprivnicu etablirao kao jedan od najboljih gradova za život. Aktualna je Gradska uprava tako, u protekle dvije godine, napravila značajan iskorak na skoro svim područjima. Stoga ni ne čudi kako nastavljaju bilježiti samo dobre rezultate – od porasta obrta, smanjenja nezaposlenosti, do bilježenja pozitivnih demografskih trendova i porasta broja stanovnika. Ovo je sve rezultat brojih mjera uvedenih tijekom prve polovice mandata – osim što su jedan od rijetkih gradova koji svim svojim studentima osiguravaju stipendije, koje su nedavno i povećali, izdvajaju se i s najpovoljnijim olakšicama za poduzetnike koji do zemljišta mogu doći za samo 1 kunu po kvadratnom metru, a  uz to su i jedan od najefikasnijih gradova kada je u pitanju povlačenje sredstava iz EU fondova. Sve o novim mjerama, najvažnijim projektima i daljnjim planovima nam je ispričao gradonačelnik Mišel Jakšić.

 G. Jakšić, dvije godine mandata su iza Vas – kako ste zadovoljni, jeste li ostvarili sve što ste planirali i obećali građanima?

-Cilj je bio zadržati postojeću visoku kvalitetu života u gradu, obrazovni, kulturni, socijalni i komunalni standard te ponuditi najbolje moguće uvjete za razvoj malog i srednje poduzetništva u gradu. Uz to, jedan od glavnih ciljeva je bila i financijska konsolidacija kako bismo se pripremili za novi investicijski ciklus uz zadržavanje postojećeg poreznog opterećenja građana. Sa zadovoljstvom mogu reći kako smo i dalje jedan od rijetkih gradova 8.kategorije razvijenosti koji nema prirez. Proračunski prihodi Grada rastu, ali nažalost ne kao u gradovima koji dobivaju pomoć fiskalnog izravnanja. Koprivnica je opet kažnjena zbog toga što spada u razvijene gradove, pa rast naših prihoda dolazi isključivo iz rasta koprivničkog gospodarstva, a ne kao u nekim sredinama doniranjem novca od strane središnje centralne vlasti.

Koji su najvažniji projekti koje ste realizirali u protekle dvije godine i zašto?

-Svaki projekt koji donese veću kvalitetu života barem jednom našem građaninu je važan, a takvih projekata je u posljednje dvije godine bilo mnogo. Uspjeli smo ostvariti značajna ulaganja u ceste i komunalije, u poduzetništvo, ali i u programe i projekte za naše najmlađe i one malo starije. Završili smo s kompletnom energetskom obnovom naše najveće osnovne škole, odobrena su nam EU sredstva za obnovu sljedeće osnovne škole, dobili smo i gotovo 80% sredstava za gradnju novog dječjeg vrtića, gradimo već drugi poduzetnički inkubator u gradu jer je prvi danas premalen za sve tvrtke, njih 35 koje posluju u njemu. Novi Inkubator kreativnih industrija gradi se u planiranim rokovima kao i rekonstrukcija i obnova dva objekta našeg najvećeg dječjeg vrtića. Tome bi svakako pridodao robotiku u školama, rad s darovitim učenicima, pomoćnike u nastavi, subvencionirane udžbenike, stipendije za sve studente, ali i božićnice i uskrsnice za naše umirovljenike. Isto tako počeli smo stvarati i novi podravski ponos koji najbolje možemo osjetiti u novotvorenoj Galeriji Mijo Kovačić u staroj jezgri grada čiji smo prvi rođendan proslavili ovih dana s impozantnih 6500 posjetitelja i preko 100 događanja u ovih godinu dana. Kad smo već spomenuli cijelu Podravinu, svakako moram spomenuti i ulazak u partnerstvo Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac s našim općinama. Ovo je doista lijepa lista ostvarenih projekata na koje možemo biti ponosni. No siguran sam da zajedno možemo još i više.

Nedavno ste uveli najpovoljnije olakšice za investitore u zemlji koji do zemljišta mogu doći za samo jednu kunu po kvadratu. Osjete li se već efekti ove mjere, je li se povećao interes poduzetnika?

-Interes poduzetnika je i nas iznenadio, u kratkom vremenu smo prodali 2 parcele, imamo iskaz interesa ukupno 6 poduzetnika u naše dvije poduzetničke zone u gradu za ostvarivanje prava na gradnju, što nam je izuzetno važno jer su naše poduzetničke mjere usmjerene upravo na domaće poduzetnike. Željeli smo omogućiti poduzetnicima iz poduzetničkog inkubatora da „izađu“ u poduzetničku zonu i to smo ovim mjerama i postigli.

Koliko ste zadovoljni poduzetničkom slikom grada i kojim još mjerama potičete poduzetnike i privlačite investicije?

-Prema podacima Državnog zavoda za statistiku Koprivnica u razdoblju od 2014. do 2017. godine ima 700 novostvorenih radnih mjesta, a kada govorimo o udjelu radnih mjesta u ukupnom broju stanovnika tada to iznosi 40 posto. Bilježimo rast broja obrta te rast poduzeća. Unatrag dva mjeseca, u Koprivnici je zaposleno novih 130 osoba, pri čemu je stopa nezaposlenosti rekordno niskaGledajući u postocima, u Koprivnici radi 55 % ljudi od ukupnog broja zaposlenih u Koprivničko-križevačkoj županiji. Postojeći poduzetnici su proširili svoje kapacitete, kupili nove parcele u poduzetničkim zonama, a izuzetno nas veseli i najava otvaranja tvornice televizora našeg Hangara 18, koprivničke IT tvrtke koja je do sad bila poznata po proizvodnji NOA mobitela. Naravno, veliku ulogu u razvoju poduzetničke klime u gradu ima i naš poduzetnički inkubator koji je s 35 tvrtki u postojećoj zgradi danas premali za sve koji žele pokrenuti posao. Oni će tu mogućnost dobiti u novom Inkubatoru kreativnih industrija čiju gradnju i opremanje završavamo do jeseni, kroz koji ćemo posebno mladim poduzetnicima – poduzetnicima početnicima dati osim prostora, jedinstveni akceleratorski program kreiran na Sveučilištu u Chicagu kako bi dobili potrebna znanja za rast i razvoj svojih ideja i tvrtki te ono na što smo posebno ponosni, kurikulum za IT koji će osposobiti sve koji žele raditi u IT industriji.

  

Koliko ukupno na godišnjoj razini izdvajate za potpore poduzetnicima i planirate li kakve promjene na tom planu?

-Napravili smo jedan novi, veliki i sveobuhvatan paket mjera za poticanje poduzetništva i otkupa zemljišta. Želja nam je da se još više i jače okrenemo malom i srednjem poduzetništvu, ali i da damo neke nove mogućnosti velikim gospodarskim objektima koji žele ulagati u gradu Koprivnici. Imamo jako dobre temelje za pokretanje ove priče jer trenutno u našim poduzetničkim zonama imamo popunjenost od oko 60%“, a nadamo se da ćemo nakon ovih mjera dostići brojku od 75%. Ključ ovih novih mjera je da doista kao nikada do sada, našim mikro, malim i srednjim poduzetnicima dajemo mogućnost da u našim poduzetničkim zonama dođu do zemljišta za 1 kunu po kvadratu. Isto tako, da im osiguramo maksimalni poticaj ili subvenciju u komunalnom doprinosu i u komunalnoj naknadi. U ovim mjerama nije se zaboravilo na velike gospodarske subjekte. Njima će se dodatno osigurati određeni popusti i poticaji kod konkretnih ulaganja. Nakon uvedenih novih poticajnih mjera koje se tiču komunalne naknade, komunalnog doprinosa i prava građenja za jednu kunu, možemo s pravom reći da najpovoljnije mogućnosti za ulaganje u Republici Hrvatskoj ima upravo Koprivnica.

Za program direktnih potpora za poduzetnike s područja grada prošle smo godine izdvojili 1,4 milijuna kuna, a ove godine smo poticaje povećali na 1,7 milijuna kuna i to za 7 mjera za male poduzetnike koje pokrivaju troškove pokretanja posla, izrade projektne dokumentacije, nabave alata, uređaja i strojeva, edukacija i odlaska na sajmove, te različite mjere za financiranje poljoprivrednika tj. OPG s područja grada od edukacija, nabave sjemenja, potpore pčelarima i sl.

Među najefikasnijim ste gradovima kad je u pitanju korištenje EU fondova. Što kažu brojke, koliko ste dosad povukli i koliko je prostora za napredak na tom planu?

-Ova godina bila nam je rekordna kada govorimo o privlačenju europskih sredstava. Trenutno Grad ima ugovorenih 23 projekta čija vrijednost je 61,7 milijuna kuna. Riječ je o raznim projektima, od rekonstrukcije prometnica i energetskih obnova škole i vrtića, gradnje novog vrtića, do ulaganja u sam sustav obrazovanja, odnosno rad s darovitim učenicima, pomoćnici u nastavi, zatim uvođenje robotike, volontiranje i mnogi drugi projekti. Upravo zahvaljujući europskim projektima Koprivnica je napravila značajan iskorak u održivoj mobilnosti. Grad smo koji ima odličnu infrastrukturu za bicikliste – imamo 70 kilometara biciklističkih staza, građanima su na raspolaganju gradski električni i konvencionalni bicikli i to potpuno besplatno. Javni prijevoz organiziran je putem dva autobusa na električni pogon. Imamo odličnu infrastrukturu za vlasnike automobila na električni pogon, naime još uvijek se potpuno besplatno mogu koristiti HEP-ove punionice, a postavili smo i punionice na stupove javne rasvjete. Prvi smo grad u Hrvatskoj koji je proveo tzv. Inovativnu zelenu javnu nabavu upravo kroz EU projekt i time osigurao i rekonstrukciju zgrade vrtića. Paralelno s tim, radili smo s Čakovcem i Varaždinom na zajedničkom nastupu prema Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova kako bi našim gradovima osigurali pristup ITU financijskom mehanizmu, kojeg do sad nismo imali pravo koristiti, a od kojeg u sljedećem razdoblju 2021.-2027. očekujemo značajna sredstva za podizanje kvalitete života građana u regiji Sjever, od osnaživanja gospodarstva, bolje prometne povezanosti naše regije kako bi postigli veću mobilnost radne snage ali i stavili u turističku funkciju našu prelijepu kulturno-povijesnu baštinu te učinili našu regiju atraktivnom turističkom destinacijom.

Kakvi su planovi za ovu godinu, koliko ste EU projekata još prijavili, odnosno koliko očekujete da ćete realizirati?

-Ove godine smo prijavili projekte na međunarodne Interreg natječaje budući da pravih natječaja za JLS u Hrvatskoj nažalost nije bilo. Pripremili smo nekoliko velikih projekata koji se tiču obrazovanja, civilnog društva i socijalnih programa, nastavljamo i dalje s projektom asistenata u nastavi te se nadamo da će nadležna Ministarstva raspisati najavljene natječaje. Budući da Koprivnici kao ni sjeveru Hrvatske do sada nisu bila dostupna sredstva po mehanizmu integriranih teritorijalnih ulaganja za gradove niti sredstva po razvojnim sporazumima županija, kakav je primjerice samo za Slavoniju bio težak preko 2,5 milijardi kuna, snalazimo se sami. Ipak, smatram da zaslužujemo da i mi možemo našu kulturnu baštinu ili razvoj poduzetništva ili demografske mjere financirati iz EU sredstava kao i ostatak Hrvatske.

Kakva je demografska slika grada Koprivnice, kojim se mjerama borite protiv negativnih trendova i koliko ste zadovoljni rezultatima?

 –Koprivnica bilježi pozitivne demografske trendove, unazad 8 godina imamo porast broja stanovnika prema podacima MUPa a broj djece u vrtićima i školama je također u blagom porastu. Grad doista ulaže izuzetno puno u vrtićki i osnovnoškolski standard, trenutno su u jeku radovi na rekonstrukciji dva velika vrtićka objekta, dobili smo EU sredstva i početkom iduće godine idemo u gradnju potpuno novog vrtića. Istodobno prije nekoliko godina smo uveli sufinanciranje otvaranja obrta dadilja i troškova čuvanja djece u obrtima dadilja što je rezultiralo time da danas imamo 9 obrta dadilja u gradu, po čemu smo prvi u RH po broju obrta po glavi stanovnika, veliki gradski vrtić sa 10 objekata na različitim lokacijama po gradu, dva privatna i jedan vjerski vrtić a sve po cijenama među najnižima u državi, s tim da je treće i svako sljedeće dijete besplatno. Projekt sufinanciranja udžbenika i besplatnih bilježnica za sve, ove je godine uz dizanje proračunskih stavki, omogućio da sva djeca imaju i besplatne udžbenike i radne bilježnice i obične bilježnice. Uz to smo podigli i plaće djelatnicima u vrtićima. Mladim obiteljima i osobama s deficitarnim zanimanjima dajemo izuzetno velike olakšice prilikom kupnje zemljišta za kuće, te nakon 3 POS zgrade, u novom naselju idemo s novim projektom gradnje dvije urbane vile sa po tri stana upravo za deficitarna zanimanja. Sigurno da veliki utjecaj na kvalitetu života u gradu ima utjecaj i velika ulaganja u sportsku infrastrukturu, bazene, dvorane, igrališta i klubove, osnovnu i srednju glazbenu i plesnu školu, subvencioniranje slobodnih aktivnosti a sve kako bi pomogli kućni budžet našim građanima.

  

Koprivnica je jedan od rekordera kada se govori o ulaganjima u studente te ste samo za stipendiranje svih studenata izdvojili preko 3 milijuna kuna. Planirate li neke nove mjere na tom planu?

-Upravo na posljednjem gradskom vijeću, usvojene su izmjene po kojima smo još više podigli mjesečni iznos stipendija za studente s invaliditetom, na 800kn mjesečno u tuzemstvu i 1600kn mjesečno za studiranje u inozemstvu. Važno je reći da svi redovni studenti s područja grada imaju pravo na gradsku stipendiju, a trenutno financiramo 457 studenata.

Koliko izdvajate za obrazovanje i koje su najvažnije mjere, uz stipendiranje, kojima ga potičete?

-Godišnji proračun našeg Upravnog odjela za društvene djelatnosti je blizu 90 milijuna kuna, od čega se financiraju vrtići, osnovne škole, socijalni programi, kultura i sport. Planovi su nam i ambicije još veći, uključuju gradnju nove osnovne škole, izgradnju nove sportske dvorane uz postojeću školu, gradnju novog vrtića ali ne zaboravljamo niti naše srednjoškolce i studente. Sveučilište Sjever smatram svojim djetetom i na njega iznimno pazim i u njega puno ulažemo kao Grad, bez obzira što je najmlađe javno sveučilište u RH. Njihovi progresivni kurikulumi uvijek su u žiži interesa studenata, što pokazuju i podaci o ovogodišnjim prijavama gdje se na jedno mjesto prijavilo od 5 do čak 20 studenata ovisno o programu. Imamo novih projektata u suradnji sa Sjeverom, upravo smo dali pravo gradnje za izgradnju studentskog doma privatnim investitorima, potaknuli zajedno s gospodarstvom nove studijske programe za koje smo osigurali posebne stipendije ali i prostorne uvjete za nove laboratorije. Sveučilište smatramo ključnim za razvoj ne samo Koprivnice nego i cijele Podravine ali i regije Sjever.

Koprivnica se etablirala kao jedan od gradova s najefikasnijim pametnim rješenjima, a izdvaja se po projektu e-mobilnosti. Koliko ste dosad sredstava na taj način uštedili, i koji su daljnji planovi Grada kada se govori o pametnim rješenjima?

-E – mobilnost je bila početak priče o održivom razvoju grada kada smo kroz veliki EU projekt financirali proizvodnju 2 električna autobusa, flotu gradskih električnih automobila s car sharing sustavom, novu flotu gradskih običnih i električnih bicikala ali i novi studijski kurikulum Održive mobilnosti i logistike na Sveučilištu Sjever te Plan održive urbane mobilnosti. Smart rješenja smo implementirali u nadzor prometa, prikupljanje različitih podataka senzorima na javnim površinama, ali i u sustav gospodarenja otpadom, primjerice čipiranjem kanti i kontejnera te sustavom gradskih pametnih kanti za otpad. Imamo i Gradsko oko, aplikaciju putem koje građani dojavljuju komunalne i prometne probleme ali i zeleni katastar u kojem smo evidentirali sve biljke i stabla u gradskim parkovima. Svakako mislimo podići još više otvorenost gradskih službi građanima putem pametnih rješenja. Jedan od zadnjih projekata je Living lab, projekt pametne rasvjete u jednom gradskom kvartu koji je financiran od strane velikih svjetskih proizvođača rasvjete a služi kako bi se mjerenjima dobila optimalna rješenja u javnoj rasvjeti. Jedan od projekata koje provodimo je i projekt inovativne tzv. zelene javne nabave kojim smo dobili inovativna rješenja za rekonstrukciju jedne zgrade dječjeg vrtića i trenutno je nominiran za nagradu na Europskom tjednu gradova i regija u Bruxellesu.

U našem ste velikom izboru najboljih gradova ušli u samo finale u kategoriji gospodarstva ali i onoj najvažnijoj, u kojoj se osluškivao i ‘glas naroda’ – kvaliteti života. Po čemu to Koprivnica odskače od drugih gradova i koje su prednosti života u njoj?

 –Koprivnicu želim zamišljati kao grad koji se razvija, zapošljava, privlači mlade da u njoj ostanu živjeti ili da se doseljavaju u nju. Ulaganje u djecu i mlade, u znanost i obrazovanje, poticanje razvoja malog poduzetništva i obrtništva, novih kreativnih industrija – to je onaj smjer kojim se želimo još snažnije istaknuti na hrvatskoj karti, ne zbog nekog uspoređivanja, već zbog naše budućnosti.

I na kraju, koji su najvažniji projekti i ciljevi koje planirate realizirati do kraja ovoga mandata?

-Zasigurno je jedan od najvažnijih projekata koji je pred nama Aglomeracija Koprivnica. Riječ je o projektu Koprivničkih voda čija vrijednost je 410 milijuna kuna što je najveći europski projekt u povijesti naše županije. Značajni dio odlazi upravo u naša prigradska naselja i ono što smo najavili je da ćemo u narednih nekoliko godina pokriti sva prigradska naselja kompletnom komunalnom infrastrukturom. Prigradska naselja će imati jednaki komunalni standard kao i sam centar grada. Također pripremamo se za rekonstrukciju dva centralna gradska trga Zrinskog trga i Trga bana Josipa Jelačića, nastavljamo s energetskom obnovom druge po redu, Osnovne škole A.N.Gostovinski, gradimo novo reciklažno dvorište, u planu je proširenje kapaciteta postojeće kompostane na kojoj proizvodimo kompost od prikupljenog zelenog otpada, te se pripremamo za dva najznačajnija ulaganja u obrazovnu infrastrukturu – izgradnju nove osnovne škole sa sportskom dvoranom te izgradnju još jedne sportske dvorane uz postojeću osnovnu školu. Uz to, pripremamo se za regeneraciju stare gradske jezgre kroz arhitektonsko-urbanističke studije određenih zona i otvaranje dijaloga s građanima na kreiranju budućeg izgleda grada, kako bi imali spremne projekte za financiranje iz sljedeće financijske omotnice EU 2021. – 2027. (Jasna Licitar)