Naše najveće postignuće je uspješno povlačenje EU sredstava jer bez njih ne bi bilo moguće realizirati ovoliki broj projekata

Grad Jastrebarsko jedan je od najnaprednijih gradova u zemlji na području održivog gospodarenja otpadom, što su potvrdili i u našem velikom izboru najboljih gradova u kojem su pobijedili u Eco-city kategoriji, a svojim pametnim rješenjima ušli su u samo finale izbora za najbolji Smart-city. Uz rast gospodarstva posljednjih godina bilježe i sve bolje rezultate na turističkom planu pa su lani proglašeni jednom od top tri destinacije Zagrebačke županije, a u tom kontekstu spomenimo i da je ostvareno 60 % više dolazaka i 35 % više noćenja nego u prijašnjem razdoblju. Ove godine planove je poremetila korona, a kako se u Jastrebarskom nose s krizom i što sve planiraju dalje ispričao nam je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Gospodine Novosel, na čelu Jastrebarskog ste već sedam godina, a upravo se navršavaju tri godine drugoga mandata. Kako ste zadovoljni i jeste li ostvarili sve što ste planirali?

-Dva mandata dobar su period za sumirati učinjeno. Mogu reći da sam zadovoljan jer smo započeli, provodili i završili neke od najvećih projekata u povijesti Grada.

Koje biste projekte i mjere ostvarene u ove tri godine istaknuli kao najvažnije za Grad i građane?

-U posljednjem mandatu, znači unazad zadnje tri godine, završavamo najveći kapitalni infrastrukturni projekt financiran EU sredstvima, a to je izgradnja više od 50 km kanalizacije, vodovoda, novih vodosprema i započinjemo izgradnju pročistača otpadnih voda. Projekt je vrijedan 170 milijuna kuna i sa više od 70% sufinanciran je sredstvima EU. Također sanirano je 20-tak kilometara gradskih i prigradskih prometnica, a i otvoren je novi niskoenergetski dječji vrtić.

Kolika je ukupna vrijednost projekata koje ste pokrenuli i proveli u protekle tri godine?

-U protekle tri godine provedeno je projekata u vrijednosti većoj od 230 milijuna kuna. Velik dio tog novca osiguran je iz fondova EU.

Gdje je napravljen najveći iskorak i napredak, što biste izdvojili kao svoj najveći uspjeh?

-Mislim da je najveći uspjeh upravo uspješnost povlačenja EU sredstava jer jedino na taj način mogli smo realizirati ovakvu količinu projekata, obzirom da su Državne reforme uporno smanjivale proračun Grada. Pokazalo se vrlo korisnim ulaganje u projektnu dokumentaciju i visoka spremnost velikog broja projekata. Također, dosta smo ulagali u informatizaciju procesa gradske uprave i gradskih tvrtki i ustanova.

Imate li podatke, koliko je u posljednje tri godine ostvareno novih investicija i, posljedično, otvoreno radnih mjesta?

-U gospodarskoj zoni u Jastrebarskom trenutno radi više od 25 tvrtki sa više od 1000 zaposlenih, što je gotovo dvostruko više u odnosu na početak prvog mandata 2013. godine.

Kojim mjerama Grad Jastrebarsko privlači investitore i podupire poduzetnike i koliko ste za to dosad izdvojili, odnosno koliko godišnje izdvajate?

-Brzim odazivom na pomoć pri rješavanju administrativnih barijera, suportom prilikom izdavanja dozvola i otvorenošću za prilagodbu i prostornoplanske dokumentacije te oslobođenjem komunalnih davanja u periodu od tri godine od realizacije investicije te potpore malim poduzetnicima i obrtnicima u ulaganju u nove tehnologije, opremu i širenje.

 

Planirate li u posljednjoj godini mandata neke promjene na tom planu?

-Smatram da je paket pomoći u skladu s vremenom u kojem živimo. Reformski potezi središnje države smanjuju nam prihode, te ćemo teško održati razinu ulaganja u potpore u slijedećim godinama.

U 2019. godini grad Jastrebarsko proglašen je jednom od top 3 turističke destinacije Zagrebačke županije. Ostvareno je 60 % više dolazaka i 35 % više noćenja nego u prijašnjem razdoblju. Budući su se okolnosti u turizmu zakomplicirale zbog korone, kako odgovarate na izazove u ovoj turističkoj sezoni?

-Povećanje dolazaka i noćenja prije svega je rezultat privatnih investicija – otvaranje Hotela Princess i Hotela Jaska. Taj sektor je, nažalost, u ovim okolnostima pretrpio veliku štetu pojavom Pandemije bolesti COVID-19. Određenim oslobađanjima od plaćanja lokalnih davanja nastojimo olakšati svim poduzetnicima, a tako i turističkom sektoru, ali unatoč tome, pred svima je teško razdoblje koje će ovisiti i o potencijalnoj pojavi drugog vala Pandemije. Nadam se da se to neće desiti, ali ako bude tako, trudit ćemo se biti podrška realnom sektoru u skladu, naravno, s našim mogućnostima. Napominjem da smo rebalansom proračuna, a zbog Korona krize, smanjivali prihode za više o pet milijuna kuna.

Jedini ste grad u Županiji koji provodi dva EU projekta isključivo namijenjena razvoju turizma, a izradili ste i Strategiju razvoja turizma. Možete li nam je ukratko izložiti, koje su njene najvažnije odrednice?

-Ulaganje u novi koncept turizma, stvaranje nove ponude i sadržaja, korištenje EU sredstava, ali sve to ograničeno je pojavom pandemije. Nadam se da se negativni učinci neće pojačavati.

 

Kako ste zadovoljni demografskom slikom grada i jeste li na tom planu uspjeli postići neke rezultate?

-Demografija je izazov cijele naše domovine. Nije Jaska tu neka iznimka, ali mislim da smo grad sa svim sadržajima koji su potrebni stanovništvu te vjerujem da smo jedan od onih gradova koji su mjesto dobrog života, sa svim prednostima urbanog, a istovremeno i grada očuvane prirode i malo mirnijeg života nego što je to slučaj u velikim gradovima.

Koliko izdvajate za demografske mjere na godišnjoj razini i koje su najvažnije mjere?

-Otprilike pola milijuna godišnje za naknadu za novorođene bebe, otprilike isto toliko za produženi boravak u osnovnoj škole, razne naknade za djecu, mlade, stipendije, prijevoz… više od 2 milijuna kuna godišnje.

Hoće li tu biti nekih novih mjera u posljednjoj godini mandata?

-Biti će, obzirom na financijsku situaciju, teško održati i postojeće mjere, no nastojat ćemo da to budu zadnje linije rezova.

Kako ste zadovoljni korištenjem EU fondova, koliko ste dosad ugovorili/povukli i koji su najvažniji projekti?

-Na području Grada trenutno se provodi projekata u vrijednosti oko 200 milijuna kuna, a započinjemo i ugovaramo projekte vrijednosti još od oko 100 milijuna kuna. Za naše prilike, veličinu gradskog proračuna, mislim da smo vrlo uspješni na tom polju…

Kakvi su planovi za ovu godinu kad su EU projekti u pitanju?

-Ove godine započela je gradnja nove prometnice i kompletne infrastrukture u gospodarskoj zoni, ugovaramo izradu glavnog projekta obnove dvorca Erdoedy, te očekujem da ćemo započeti izgradnju biciklističko-pješačkih staza uz prometnicu GG1 u Jastrebarskom, te kompletnu zamjenu javne rasvjete LED tehnologijom.

U našem izboru najboljih gradova osvojili ste Titulu najboljeg u Eco-city kategoriji, a ušli ste i u samo finale u Smart-city kategoriji. Što Vam znače ova priznanja i što biste istaknuli kao najveća dostignuća na Eco i Smart-city planu u Jastrebarskom?

-Od priznanja se ne živi, ali ona donekle pokazuju naše nastojanje da budemo prepoznati kao sredina koja se trudi dići iznad prosjeka. Puno smo ulagali u informatizaciju i tehnologije na upravljanje Gradom, a po pitanju zbrinjavanja otpada jedan smo od prvih gradova u RH koji je sustavno rješavao to pitanje.

 

Koliko ulažete u pametna rješenja i planirate li neke nove iskorake na tom planu?

-Svake godine u našem proračunu osiguravamo sredstva za takve projekte, a do sada smo u njih uložili više od 1,5 milijuna kuna. Naravno, nastavljamo i dalje sa implementacijom novih rješenja.

Kad je Eco-city u pitanju, Grad Jastrebarsko je među najnaprednijim gradovima po odvojenom prikupljanju otpada, po zadnjim službenim podacima, za 2018., bili ste na iznad 31 posto odvojeno prikupljenog otpada. Koliko ste u međuvremenu i kako napredovali, hoćete li uspjeti doseći propisane norme na vrijeme?

-Zakonski okvir je prilično nelogičan, jer kažnjava najuspješnije. Nadam se da će nova Vlada korigirati te nepravedne propise. Dižemo standard zbrinjavanja otpada, no zakonska rješenja su prilično ograničavajuća. Umjesto da nas Država potiče u tom procesu, često nas koči.

Ulazak u zadnju godinu mandata obilježen je krizom zbog korone. Kako se s njom nosite i što ona znači za funkcioniranje grada i gradske projekte, koliko Vam je poremetila planove?

-Značajno se ta situacija reflektirala na prihode gradskog Proračuna, no kao svi ostali, moramo se suočiti s tim okolnostima i nema mjesta za izgovore. Neke troškove znatno umanjujemo, nastojimo da sve bitne komponente grada funkcioniraju bez zastoja, a nadam se da ova kriza neće potrajati duže vrijeme, jer to bi moglo biti pogubno za društvo u cjelini, ali i za Gradske projekte.

Koliko je Grad izdvojio za mjere pomoći gospodarstvu i građanima u krizi i koje biste istaknuli kao najjače?

-Državne mjere također su skidale prihode gradovima zbog čega nam je proračun manji cca pet milijuna kuna do kraja godine i još oko 1,5 milijun koliki su iznosi naših lokalnih olakšica i potpora kojima smo željeli olakšati obrtnicima i gospodarstvu, ali i građanima, ovo krizno vrijeme.

I na kraju, koji su vam još ključni ciljevi i planovi do kraja mandata, što građani mogu očekivati u ovih godinu dana koliko je do izbora?

-Važno je da naši sugrađani vide da radimo, ne samo godinu dana prije izbora, nego sve godine mandata. Mogu reći da smo u protekle četiri godine što završili, što provodimo, što započeli, najveće lokalne projekte. Ima još puno stvari za napraviti, ali u izbore ćemo ići mirno, s puno dobrih stvari iza nas… Ostalo je na građanima. (Vedrana Humski)