Unatoč krizi, svi projekti u Samoboru idu po planu – nastavljamo rekonstrukciju cesta i javne rasvjete, gradnju vrtića, sportskih terena i škole….

Grad Samobor već godinama bilježi pozitivne trendove na svim poljima, a pada im jedino broj nezaposlenih. Do prije nekoliko dana bili su jedini veliki grad bez prireza, jedan su od gradova s najvećim rastom obrtništva i poduzetništva, a zbog dobre gospodarske slike, standarda i kvalitete života doseljava im se sve više mladih obitelji… Kako se nose s novonastalom krizom zbog korone i kako će se ona odraziti na planove i projekte u gradu, razgovarali smo sa zamjenikom gradonačelnika i prvim čovjekom Stožera civilne zaštite Željkom Stanecom.

G. Stanec, iako je proteklih dana broj zaraženih u padu i Nacionalni stožer je relaksirao brojne mjere, još uvijek smo u epidemiji korone za koju nitko ne može predvidjeti koliko će trajati i kako će se dalje ponašati…. Kako se Grad Samobor snašao u ovoj izvanrednoj situaciji i kako ste Vi, kao načelnik Stožera civilne zaštite Grada, zadovoljni stanjem u Gradu? Pridržavaju li se građani mjera i koji su bili najveći izazovi s kojima ste se susretali u proteklih mjesec i pol dana?

-Točno, najnoviji podaci bude nadu da polagano izlazimo iz krize izazvane koronavirusom. Naravno da ovu situaciju nitko nije mogao predvidjeti, zbog toga je pred sve nas, a prvenstveno mislim na Stožer civilne zaštite grada Samobora bio postavljen velik izazov kako i na koji način sačuvati prije svega zdravlje i sigurnost naših građana.

Sve preporuke Stožera nacionalnog stožera RH provodili smo u djela, apelirajući svakodnevno na naše sugrađane da provođenje mjera podignu na još viši nivo od propisanih i osobno im na tome zahvaljujem. Zajednički snagama i visokom razinom međusobnog razumijevanja uspjeli smo. Građani Samobora pridržavaju se od samih početaka svih propisanih mjera stoga sa sigurnošću mogu reći da pozitivan efekt u suprotnome ne bismo postigli (uzalud mjere ako se ne provode, ne poštuju).

Svaka nova situacija i svaki novi dan je novi izazov za sve nas, a ovaj virus je nešto potpuno novo i neočekivano. Krizne mjere koje su morale biti uvedene, poput propusnica, ukidanja javnog prijevoza, obveznog držanja socijalne distance, dezinfekcija, zabrana okupljanja, itd. – sve su to bili izazovi s kojima smo se susretali. Na njima smo se svakog dana učili, poboljšavali i na kraju ih rješavali.

Ekonomske posljedice epidemije bit će očito puno strašnije od onih zdravstvenih, pa je i Grad Samobor izašao sa setom mjera pomoći gospodarstvu. Koliko su ukupno teške mjere koje ste donijeli i koje biste istaknuli kao najvažnije?

-Paralelno sa razvojem bolesti COVID – 19 i donošenjem mjera Stožera civilne zaštite RH donijeli smo dva paketa gradskih mjera. Prvi paket mjera uključuje oslobađanje plaćanja komunalne naknade, odvoza smeća, oslobađanje plaćanja vrtića, školske kuhinje i produženog boravka, najma gradskih prostora i prostora u vlasništvu trgovački društava i ustanova kojima je Grad Samobor osnivač, skraćeno – oslobađanje naplate svih usluga korisnicima kojima je odlukom zabranjen rad. Sve mjere iz prvog paketa na snazi su dok traje zabrana rada po odluci Nacionalnog stožera.

Drugi paket mjera uključuje pomoć nezaposlenima, pomoć gospodarstvu  (obrti, poduzeća, OPG-ovi) kojima je zabranjen rad te svim onim gospodarskim subjektima koji su radili u otežanim uvjetima izazvanih virusom a broje do 250 radnika (oni su oslobođeni plaćanja komunalne naknade). Drugi paket mjera odnosi se na mjesec travanj i svibanj za koje će se i potpora isplaćivati.

Prvi paket mjera težak je oko 2.000.000,00 kuna, a drugi paket mjera oko 6.000.000,00 kuna, čime ukupno izdvajamo oko 8.000.000,00 kuna.

Sve mjere izuzetno su važne i korisne jer su direktno usmjerene prema onima kojima su najpotrebnije, ali izdvojio bih jednu, po meni najbitniju, a to je pomoć ili bolje reći nagrada onim poslovnim subjektima koji su radili u ovim uvjetima pandemije a uredni su platiše prema potraživanjima Grada Samobora – sve njih smo oslobodili plaćanja komunalne naknade za mjesec travanj i svibanj, jedino je zdravo gospodarstvo preduvjet, odnosno jamac za što brži oporavak gospodarstva u cjelini, a posljedično i punjenje gradskog proračuna.

Uz navedena dva paketa mjera nimalo manje važna je i mjera otvaranja tržnice u tipskim kućicama (bez naplate prodajnog mjesta), otvaranje „drive in“ Samoborskog sajmišta te besplatan lokalni javni prijevoz do uspostave međugradskog i međužupanijskog javnog prijevoza.

Kakve su povratne reakcije poduzetnika, koliko su im ove mjere olakšale i planirate li uvoditi još neke?

-Naravno da su sve navedene mjere pozitivno prihvaćene jer su prije svega direktne, jasne i konkretne. Rezultati ovih mjera bit će poznati kad se u potpunosti provedu. Da bismo nešto novo uveli i ocijenili trebamo prije svega imati točne podatke odnosno informacije, a za sada ih još nemamo. Nastavljamo kao i dosada pratiti situaciju i pravovremeno reagirati, biti prvi u mjerama i jedinstveni u Republici Hrvatskoj.

Grad Samobor jedan je od onih koji je u ovoj krizi solidarnost sa privatnim sektorom odlučio iskazati i rezanjem gradskih plaća. Koliko točno ćete rezati i kolika će biti ušteda koju postižete na taj način?

Prije odgovora, izrazio bih i naglasio svoj osobni stav, nisam za smanjenje plaća u javnom, a pogotovo ne u privatnom sektoru. Međutim ova situacija iziskivala je da se pokaže solidarnost javnog sektora, jer ne može uvijek privatni sektor snositi posljedice krize, a javni ostati neokrznut.

Odlučili smo svim službenicima gradske uprave i zaposlenicima trgovačkih društava i ustanova kojima je Grad Samobor osnivač, proporcionalno smanjiti plaću. Naravno isto je provedeno uz njihovu suglasnost, po načelu da plaće do 5.000,00 kuna ostane nepromijenjena, a plaće iznad tog iznosa da se prema „visini“ umanjuju od 2% do 12 %, tako da su sve plaće iznad 15.000,00  kuna umanjene za maksimalnih 12%.

Sveukupna ušteda na svim plaćama iznosi oko 1.000.000,00 kuna, planirano je da mjera ostanu na snazi do 31.12.2020., a što znači ako situacija krene prema oporavku, umanjenje plaća može se i prije ukinuti.

Što kriza zbog korone znači za proračun Grada Samobora i projekte i investicije koje ste planirali ove godine? Hoćete li morati zaustavljati projekte i ako da, koje?

-Sve mjere koje smo za sada donijeli apsolutno nemaju nikakve posljedice za proračun Grada Samobora ( novac je namaknut od smanjenja plaća, programa i gradskih manifestacija iz područja kulture, obrazovanja, sporta i tehničke kulture koje se nisu ostvarile niti će se ostvariti). Za sada ne planiramo zaustaviti niti jedan investicijski projekt jer su upravo oni pokretači zapošljavanja i posljedično punjenja proračuna.

Jedino čega već sada moramo biti svjesni, a pogotovo ako kriza duže potraje, suočit ćemo se sa smanjenjem prihoda od poreza na dohodak, a to je najveći prihod gradovima, pa tako i Gradu Samoboru.

 Što je s projektom gradnje bazena koji je u planiranom, rekordnom proračunu s kojim ste ušli u ovu godinu, planiran kao jedan od ključnih projekata?  Ide li on po planu, koja je vrijednost projekta, kako će se financirati i najvažnije – kad će se građani Samobora moći okupati u gradskom bazenu?

 –Projekt bazena ne ide po planu jer sredstva koja smo planirali i aplicirali na Javni poziv Urbane aglomeracije Zagreb – „Revitalizacija brownfield područja“ nije niti približno očekivanom od 85%, već svega 30% sufinanciranja preko potpore iz EU, a mi smo u proračunu osigurali 15% od vrijednosti bazena (48.000.000,00 kuna), tako da bi neozbiljno u ovo vrijeme, a i nemoguće za očekivati da u proračunu Grada osiguramo razliku koju smo opravdano očekivali (posjedujemo glavi projekt). Bazen će trebati pričekati nova vremena ili neki novi natječaj sufinanciranja iz EU fondova.

Koji su još ključni projekti u planu za ovu godinu, u što će se najviše ulagati?

-Niz je ključnih projekata posebno iz komunalne sfere, a istaknuo bih rekonstrukcije cesta na području Grada Samobora (desetak većih rekonstrukcija u iznos otprilike 30.000.000,00 kuna, rekonstrukcija postojeće javne rasvjetu u LED rasvjetu (10.000.000,00 kuna).

Izgradnja vrtića u iznosu od 3.500.000,00 kuna, izgradnja terena sa umjetnom travom 6.000.000,00 kuna, nabava vatrogasnih vozila u iznosu 4.500.00,00 kuna. Zatim nas očekuje i završetak dogradnje Osnovne škole Samobor vrijedan 2.500.00,00 kuna te niz komunalnih projekata manjih vrijednosti.

Koliko u ovogodišnjem proračunu računate na EU sredstva i jeste li zadovoljni rezultatima koje je Grad Samobor dosad ostvario na tom planu?

 –Uvijek može bolje i ne mogu reći da sam prezadovoljan ostvarenim rezultatima što se tiče korištenja EU sredstava. Na velikom broju natječaja ne prolazimo ili ostvarujemo niže postotke sufinanciranja radi visoke stope razvijenosti (primjer je gore spomenuti bazen). Posjedujemo projekte i javljamo se na natječaje, zato smo i ove godine u proračunu Grada Samobora pod stavkom pomoći iz EU računali na iznos od 27.000.000,00 kuna.

 Koliko ste ukupno povukli i koji su ključni EU projekti koje ste ostvarili?

-Ukupno smo dosad „povukli“ oko 150.000.000,00 kuna sredstava. Nabrojit ću najvažnije; sanacija deponije miješanog komunalnog otpada Trebež, izgradnja Malog Tehnopolisa Samobor, obnova rudnika Sveta Barbara, projekt pomoćnika u nastavi „Vjetar u leđa“. Spomenut ću i projekte koji su u fazi odobrenja i provedbe; projekt razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području gradova Samobor, Sveta Nedjelja i općine Stupnik, projekt WiFi4EU, projekt MultiAge centar Crvenog križa Samobor, uređenje biciklističke staze Samobor.

 Grad Samobor na svim je poljima u plusu, bilježite pozitivne gospodarske i demografske trendove što je potvrđeno i u našem velikom izboru najboljih gradova u kojemu ste i prošle godine ušli u samo finale u kategoriji gospodarstva i kvalitete života. Što stoji iza ovako dobrih rezultata, koji je recept za uspjeh?

– Jedini recept za uspjeh su građanke i građani grada Samobora, naši poduzetnici i odgovorna gradska uprava.

Imate li podatke za 2019., koliko je povećana zaposlenost i broj obrta i poduzeća u odnosu na prethodnu godinu?

-Jedini, a to onaj pravi podatak, je kako u 2019. u gradu Samoboru nezaposlenosti gotovo nije niti bilo, tražila se radna snaga.

Koliko ste u ovoj godini namijenili za gospodarstvo i je li se taj iznos mijenjao s obzirom na nove okolnosti? Koje su ključne mjere i projekti kojima pomažete svojim poduzetnicima i privlačite nove investicije?

-Naravno da smo ove godine i u samom startnom proračunu prije krize, planirali sredstva za gospodarstvo u ukupnom iznosu od 5.000.000,00 kuna, a kada su nastale okolnosti krize naknadno smo povećali direktan iznos usmjeren prema gospodarstvu za još 5.000.000,00 kuna. Tako da je sada ukupni iznos namijenjen za gospodarstvo oko 10.000.000,00 kuna.

Navest ću samo neke ključne mjere pomoći poduzetnicima i to:

  • subvencija za svako novo zapošljavanje (od 5.000,00 do 7.000,00 kuna godišnje),
  • mjere subvencije za poljoprivrednike, OPG – ove,
  • oslobađanje poduzetnika-proizvođača koji gradi proizvodnu halu plaćanja komunalnog doprinosa,
  • oslobađanje poduzetnika komunalne naknade za prvu godinu u 100% iznosu, drugu 50%, treću 25% od obračunatog iznosa,
  • brzina izdavanja građevinskih dozvola e-dozvola (prosjek 11 dana)

Sve navedene mjere, ujedno su mjere koje privlače nove investitore.

Naše analize pokazuju i da ste u samom vrhu po izdvajanju za vrtiće. Planirate li u ovoj godini neke promjene na ovom planu i kojim sve još mjerama pomažete mladim obiteljima i potičete pozitivne demografske trendove?

-Izdvajanja za vrtiće ostaju na razini prošle godine, osim što ove godine planiramo izgraditi još jedan novi vrtić na području Mjesnog odbora Pavučnjak te na taj način preko investicija osigurati za vrtiće 3.500.000,00 kuna dodatnih sredstava. Najveća pomoć mladim obiteljima svakako je činjenica kako smo grad bez prireza, dovoljan kapacitet upisa djece u gradske i privatne vrtiće, naknada za novorođenčad (do 10,000,00 kuna), veliki broj parkova, igrališta i sportskih dvorana, otvorena mogućnost bavljenja raznim sportovima te po svim statistikama sigurnosti – epitet sigurnog grada. (Marija Pulić Drljača)