U Samoboru bilježimo konkretan pad broja nezaposlenih, a istovremeno se povećava broj stanovnika. Jednako tako, kroz 2017. godinu možemo pratiti veći broj otvorenih obrta od zatvorenih, što duže vrijeme nije bio slučaj. Vjerujem da ćemo i u 2018. zadržati dobre brojke, jer se samoborsko gospodarstvo pokrenulo i rezultati su vidljivi, ističe gradonačelnik Krešo Beljak

Po raznim istraživanjima i pokazateljima Samobor je već godinama jedan od uspješnijih i za život poželjnijih gradova u Hrvatskoj, a sudeći po najavama gradonačelnika Kreše Beljaka, građani Samobora mogu očekivati nastavak pozitivnih trendova i daljnje podizanje kvalitete života u njihovom gradu. Koji su ključni planovi i projekti u 2018., Beljak je otkrio u intervjuu za gradonačelnik.hr.

G. Beljak, jeste li definirali prijedlog proračuna za iduću godinu, koje će biti njegove temeljne odrednice i ključni projekti koje planirate za iduću godinu?

– I u 2018. godini proračun Grada Samobora ostaje razvojan, definiraju ga ulaganja u velike projekte, poput nastavka projekta ugradnje LED rasvjete, s kojim smo već započeli, a kroz četiri godine ostvarit ćemo značajne uštede. Potom je tu rekonstrukcija kino dvorane, koju ćemo svečano otvoriti krajem godine, kao i rekonstrukcija vrtića u Bregani. Velik udio u proračunu imat će i projekt Mali tehnopolis Samobor za koji je Grad Samobor dobio gotovo 20 milijuna kuna, a mogu reći da smo osigurali i potrebna sredstva za izradu projektne dokumentacije kako bismo u 2019. mogli krenuti s izgradnjom bazena. Mogu najaviti i nova prometna rješenja i prometnu regulaciju u gradu, kojom će se Trg kralja Tomislava djelomično ili potpuno zatvoriti za promet. To je radikalan potez kojem će se dio građana zasigurno protiviti, no rezultat će biti puno veća sigurnost prometa, a osobito pješaka kojih je u dane vikenda zaista puno.

Hoće li se, i po čemu, proračun za iduću godinu bitnije razlikovati od ovogodišnjega?

– Nastavljamo s ulaganjima u komunalnu infrastrukturu, obnovom i izgradnjom prometnica i društvenih domova, ali ne odustajemo ni od socijalnih mjera gdje smo također visoko podigli ljestvicu. Tako će i u novoj godini naši učenici dobiti besplatne udžbenike, a umirovljenici božićnice i uskrsnice. I dalje štedimo, pa se sredstva za reprezentaciju, putovanja i slične troškove neće povećavati.

Zahvaljujući dobroj financijskoj situaciji u Gradu, u proračunu za ovu godinu ste povećali sredstva namijenjena građanima – socijalu, ulaganje u sport, mlade i djecu. Ima li prostora za daljnja povećanja u 2018.?

– Sukladno potrebama, povećavaju se sredstva koja će osigurati bolji život naših sugrađana. Tako smo zbog povećanja broja djece osigurali dodatna sredstva za nadogradnju dječjeg vrtića u Bregani, u kulturu ćemo dodatno uložiti rekonstrukcijom kino dvorane, a sredstva za sport povećavamo sukladno rezultatima naših sportaša koji su na zavidnoj razini.

Unatoč katastrofičnoj demografskoj situaciji u zemlji, iz koje se mladi masovno iseljavaju a uz to i prirodno odumiremo, Samobor nema tih problema. Među gradovima ste koji su ove godine imali više učenika nego lani, a mlade obitelji sve više se doseljavaju u Samobor. Što kažu brojke, kakva je demografska situacija u Samoboru i što mislite da je za to najviše zaslužno?

– Dok hrvatske škole nažalost bilježe drastičan pad broja prvašića, u Samoboru nemamo tih problema, kod nas ih je svake godine sve više. Kao gradonačelnik mogu zaista biti ponosan, jer povećanje broja djece u gradu najbolji je dokaz kako Grad ide u dobrom smjeru. U samoborske škole ove je godine upisano 410 prvašića, čak 22 više nego lani. U ukupno 5 samoborskih osnovnih škola tako je broj učenika povećan za 51, što je podatak kojim se Samoborci itekako ponose.

Doprinosi tome sigurno i učestalo doseljavanje obitelji s djecom koje Samobor prepoznaju kao grad po mjeri čovjeka, a jednom od najvećih prednosti ističu to što Samobor nema prireza.

Nedavno objavljeni podaci DZS-a govore da je u Samoboru najmanje nezaposlenih u posljednjih 17 godina, a – što je važnije – imate rast zaposlenosti od 2011. godine, te dvoznamenkasti rast zaposlenosti u 2016. godini. Imate li već uvid u trendove iz ove godine, očekujete li nastavak pozitivnih trendova?

– U Samoboru bilježimo konkretan pad broja nezaposlenih, a istovremeno se povećava broj stanovnika. Jednako tako, kroz 2017. godinu možemo pratiti veći broj otvorenih obrta od zatvorenih, što duže vrijeme nije bio slučaj.

Vjerujem kako ćemo i u 2018. godini zadržati dobre brojke, jer se samoborsko gospodarstvo pokrenulo i rezultati su vidljivi.

Koliko je sam Grad zaslužan za ovako dobre rezultate i koje su to mjere kojima ste uspjeli pobijediti krizu?

– Padu nezaposlenosti doprinijele su mjere poticanja u gospodarstvu, poput potpora (samo)zapošljavanju, potpora za kapitalna ulaganja u proizvodnji i slično, koje se iz godine u godinu realiziraju u sve većim iznosima, ali i potpore u poljoprivredi koje kontinuirano podupiru održavanje i potiču daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje. Trendu pada nezaposlenosti svakako su doprinijele i druge mjere gospodarske politike kao što je primjerice potpuno oslobođenje gospodarskih subjekata koji se bave proizvodnom djelatnošću od plaćanja komunalnog doprinosa, čime također poslovni subjekti zadržavaju znatan financijski iznos za vlastito poslovanje i daljnja ulaganja. Zapošljavanje u privatnom sektoru potiče se kroz direktne subvencije, a sredstva potpora za zapošljavanje mogu koristiti gospodarski subjekti koji su zaposlili osobu s prebivalištem na području grada Samobora.

Kakvi su Vam planovi za 2018. što se poduzetnika tiče – hoćete li povećavati sredstva za poticaje i uvoditi neke nove mjere?

– Sredstva za poticaje poduzetnicima povećavamo sukladno potrebama, tako posljednjih godina bilježimo stalno povećanje sredstava kojima potičemo zapošljavanje, a nadam se da će tako biti i u godini pred nama.

Kad smo kod poduzetništva, upravo je krenula realizacija projekta Mali Tehnopolis kojim planirate privući poduzetnike iz čitave regije. S obzirom da poduzetnički inkubatori i centri niču na sve strane, po čemu će to samoborski Tehnopolis biti posebno privlačan i zanimljiv poduzetnicima?

– Mali tehnopolis će imati višestruku funkciju – poduzetničkog inkubatora za poduzetnike početnike te pružatelja poduzetničkih potpornih usluga kroz najam prostora, korištenje zajedničkih dvorana, edukacija koje se odnose na poduzetničke vještine i podizanje konkurentnosti poslovanja kroz korištenje tehnologija te mogućnosti korištenja aditivnih tehnologija u svojem poslovanju, s obzirom da će MTS biti opremljen najnovijom generacijom industrijskog 3D printera i 3D skenera.

Svakako je značajno dodatno ulaganje u prostor nekadašnje vojarne krozrekonstrukciju, dogradnju, opremanje i stavljanje u funkciju postojećih zgrada.

Naše analize izvršenja lokalnih proračuna pokazuju da ste jedan od najštedljivijih gradonačelnika u zemlji kada su u pitanju troškovi reprezentacije i službenih putovanja. Nastavljate li s tom politikom i dalje?

– Kad smo preuzeli vođenje Grada Samobora, reprezentacija je bila prvi trošak koji smo smanjili. Odmah nakon toga i službena putovanja. Treba uzeti u obzir da se iz reprezentacije pokriva cijeli niz troškova pa najmanji dio odlazi na ono što se obično podrazumijeva, a to su službeni ručkovi. No, ne štedi se samo na tome, već svugdje gdje se može, a sredstva se troše transparentno i odgovorno. S takvom politikom nastavljamo i dalje, a vjerujem kako će se ovi iznosi ubuduće i smanjivati.

Koliko ste zadovoljni dosadašnjim korištenjem EU fondova za projekte u Samoboru i koliko na njih računate u idućoj godini?

– Uspješnom provedbom Projekta sanacije odlagališta neopasnog otpada Trebež, Grad Samobor pokazao je kako je spreman nositi se i s najzahtjevnijim projektima. Povlačenjem gotovo 100 milijuna kuna u ovu svrhu, pokazali smo kako efikasno provoditi projekte Europske Unije i osigurali, prije svega, sigurniji i čišći okoliš za naše građane. Izgradnjom sortirnice i kompostane na mjestu nekadašnjeg odlagališta napravit ćemo velik iskorak u upravljanju odlaganjem otpadom. Tu je i cijeli niz projekata kojima se ulaže u obrazovanje, kulturu, turizam, a vjetar u leđa samoborskom gospodarstvu bit će realizacija projekta Mali tehnopolis Samobor.

Što mislite da je najvažnije što ste u prošlom mandatu napravili za Grad Samobor i njegove građane?

– Mnogo se toga u Samoboru promijenilo, Samobor je postao stabilan grad, politički i financijski. Najvažnijim postignućem smatram prenamjenu prostora bivše vojarne koja je danas urbano središte Grada. Tu je i izgradnja nekoliko kapitalnih objekata, Centra za mlade, zgrade Javne vatrogasne postrojbe, izgradnja nove školske dvorane kod OŠ Samobor, ali i izgradnja potpuno nove prometne mreže i rekonstrukcija prometnica. Istaknuo bih i puno veća izdvajanja za naše građane, uvođenje božićnica i uskrsnica za umirovljenike i besplatne udžbenike za naše učenike. (gradonačelnik.hr)